Črna kronika

Osebni podatki naj bi odtekali z Onkološkega inštituta do prevoznikov

Ljubljana, 31. 07. 2013 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalisti naj bi preiskovali odtekanje osebnih podatkov bolnikov Onkološkega inštituta. Imena bolnikov prevozniki nenujnih prevozov naj bi izvedeli prej, preden sami sploh dobijo datum za kemoterapijo ali obsevanje.

Z Onkološkega inštituta naj bi odtekali osebni podatki.
Z Onkološkega inštituta naj bi odtekali osebni podatki. FOTO: Dare Čekeliš

Onkološki inštitut se je znašel v preiskavi. Kriminalisti, kot poroča Dnevnik, naj bi preiskovali odtekanje osebnih podatkov bolnikov. Imena bolnikov prevozniki nenujnih oziroma sanitetnih prevozov naj bi izvedeli prej, preden sami dobijo datum za kemoterapijo ali obsevanje. Kriminalisti naj ne bi sumili le zlorabe osebnih podatkov, ampak tudi podkupovanje.

Za nenujne in sanitetne reševalne prevoze na leto porabimo približno 20 milijonov zdravstvenega denarja – večina zneska gre iz dopolnilnega zavarovanja. Generalni direktor Onkološkega inštituta Janez Remškar je ob tem za Dnevnik dejal, da imajo zdaj tehtne razloge, da prevoze iz vse Slovenije ne organizirajo drugače.

''Nenujni prevozi so že vrsto leto precejšen problem. Rešitve ne poznam, verjetno pa bi jo morali skupaj poiskati ministrstvo, zavarovalnice in zdravstvena blagajna,'' je dejal Remškar, ki je prepričan, da prevoznikom ''ni nič hudega''. Prevozniki naj bi tako uporabljali tudi nezakonite prijeme. Remškar obsoja odtekanje podatkov in zatrjuje, da bodo na inštitutu naredili vse, da se to ne bo več dogajalo.

Kazen za zlorabo osebnih podatkov je 4.000 evrov za družbe, 830 evrov pa za njihove odgovorne osebe. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar prijave o nenujnih prevozih še ni dobila, se je pa ukvarjala z odtekanjem osebnih podatkov iz bolnišnic, ki jih pridobivajo odškodninske družbe.

Kot poroča Dnevnik, ljudje, ki zaradi poškodbe pridejo na urgenco, čez nekaj dni dobijo ponudbo odškodninske družbe. Kdo je pred dvema letoma izdajal podatke, ni bilo mogoče ugotoviti, saj ima dostop do podatkov približno sto oseb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silka
31. 07. 2013 10.37
+11
Da bom ostal pri temi, ki jo opisuje članek, bom posebej poudaril , da informacije odtekajo iz onkološkega k privatnim prevoznikom, koncesionarjem. Po moje ne čisto zastonj. Pa še nekaj, prevozniki v javnem zdravstvu dobijo plačo tudi takrat ko ne opravijo nobene vožnje, prevozniki koncesionarji pa le za opravljeno storitev.
levi jošk
31. 07. 2013 10.08
+12
moj prijatelj dela na banki in mi je povedal da je to popolnoma normalno za njih da gledajo na račune in se o tem pogovarjajo..ker živim v majhnem mestu ravno zaradi tega imam banko 20km vstran v drugi občini....
BenQurer24
31. 07. 2013 10.07
+2
temu se reče onkoleak. ali šofer wiselblower... po slovensko šofer, ki žvižga
tantadruj1
31. 07. 2013 09.39
+33
če se že ukvarjate z osebnimi podatki. naj vam povem, da jaz v vsakem običnem kafiču poslušam medicinske sestre, bančne uslužbenke, občinarke, ki trosijo okoli osebne podatke v obliki trača..
povrsniste24kur
31. 07. 2013 10.03
+23
Terezinka
31. 07. 2013 09.38
+3
To je skrb kako in kdo bo porasbil privat javni denar. S takim načinom in takim mišljenjem res zelo uničujemo socialo. Povejte meni tisti, ki zagovarjate privatizacijo koliko ceneje vrši nek privat voznik pacientov kot tisti v JS, Kaj država, sociala in ljudje s tako privatizacijo privarčujejo. KOmu je tak način potreben in koristen. Kdo z tako grobo privatizacijo in korupcijo bogati?
rogerrabbit
31. 07. 2013 09.30
+21
Protekcijo do izvajalcev nenujnih prevozov pa poznamo tudi na primorskem koncu... neprijazni so do pacientov, izborili oziroma nekdo jim je dal v podpis aneks k pogodbi, ki jim dovoljuje pustiti pacienta čakat celo uro po končani terapiji (prej je veljalo do pol ure), dovolijo si celo predlagati kdaj naj bi pacienti hodili na terapije... kljub temu pa do njih ni in očitno tudi ne bo nikakršnih sankcij...