Črna kronika

Oproščeni obtožb

Novo mesto, 17. 07. 2007 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Domnevne bombaše, ki naj bi bili odgovorni za smrt dveh Rominj, so na prvi stopnji oprostili.

Schuller, Podlogar in Žižmond so na začetek vnovičnega sojenja čakali v priporu.
Schuller, Podlogar in Žižmond so na začetek vnovičnega sojenja čakali v priporu. FOTO: POP TV

Trojica, ki naj bi leta 2005 izvedla bombni napad v Dobruški vasi, v katerem sta umrli dve Rominji, je bila oproščena zaradi pomanjkanja dokazov. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.

Na novomeškem tožilstvu se je vnovično sojenje zoper Janeza Schullerja, Leona Podlogarja in Branka Žižmonda začelo konec maja. Obtoženi so umora, poskusa umora ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja.

Senat novomeškega sodišča je septembra lani Podlogarju in Schullerju zaradi dvojnega umora – umrli sta mati in hči - izrekel najvišjo možno kazen, 30 let zapora, Žižmondu pa 10 let in 10 mesecev zapora. Obramba se je nato pritožila, višje sodišče pa je zaradi pomanjkanja materialnih dokazov sodbo razveljavilo in jo vrnilo v vnovično sojenje na prvostopenjsko sodišče.

Podjetnika Ludvika Praznika in Darjana Ravinška, ki jih je obtožnica bremenila, da sta umor naročila, so oprostili. Tožilstvo jima namreč ni uspelo dokazati glavnega motiva, sovraštva do Romov. Sodbi sta že pravnomočni.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

20008
25. 07. 2008 18.29
mogl bi bit tko ko učasih ko so take dal kr na vislce pa fertik, ne pa da se to vleče že tok cajta!! sej vsak ko mal bol ve ka se dogaja ve kakšni so teli ko so to nrdil!!
sukarchavo@tmail.com
17. 08. 2007 06.43
xyz123 No pa povej mi koliko Slovencev so Romi ubili.
kromos
18. 07. 2007 18.42
Sodišče je dolžno sodit pošteno in upoštevat tudi življenske standarde in imeti razumne pomisleke tudi za izjave obdolžencev. Pri nas smo tik pred pragom tiste "neznosnosti" pravnega sistema, ki ga sodišče uprizarja, da lahko začnemo razmišljati o tem, da bo prevladal zakon ulice. To je nevaren pojav, tako kot je nevarno enormno ščitenje pravic morilcev, vlomilcev, narkomanov (povratnikov) napram preziranju pravic žrtev ali oškodovancev. Del krvi imajo tudi sodniki na njihovih lepih togah. Kar se pa tiče Marjetice pa vsaj za tisti prvi primer ni imela popolnoma nobene zasluge, ker je primer prevzela čisto na koncu, ker je prejšnja obramba očitno z manevrom odstopila od obrambe. Zdaj so cigani na vrsti...
PosavcKK
18. 07. 2007 15.07
p001: lepo si tole spisal in se s tabo kar strinjam. čeprav je tudi komentar karol290 kar ma mestu. Sam osebno pa resnično mislim, da je slovensko sodstvo poden od podna. Nevem, ali ni pravih sodnikov, ali so naši odvetniki tako pretkani, ali pa se dogaja nekaj pod mizo med nekaterimi obtoženimi in sodniki. Le ugibamo lahko, koliko miljonov takratnnih tolarjevse je porabilo za raziskave v primeru Kamenik. In zakaj se je porabil? Da so ga na koncu lahko oprostili? Sicer nimam nič proti če so ga oprostili, sej mogoče res ni kriv. AMPAK kdo pa potem je????? To vas vprašam. In kdo je, če ne ta trojica, izvršila napad na romsko naselje? Ha? ko nekoga oprostijo, potem vse potihne, primer je zaključen, nekdo je umrl, storilca ni. Pa naj gre vse skupaj nekam. Lep pozdrav
zurbrigen
18. 07. 2007 12.26
@karol290 po eni strani imaš prav. V konkretnem primeru pa ne (v to ali so krivi ali ne se ne bom spuščal) ampak dejansko je Nosanova uspela drugič v zadnjih 15 letih razveljavili najvišjo možno sodbo, Kameniku 20 let in telim 30 !! Kaj če bi imeli vsi ki so bili v zadnjem času obsojeni na dolgoletne kazni, Nosanovo ?? Mogoče Plut nebi bil obsojen če bi imel njo ?? Narod ne razume nečesa, v očeh javnosti si lahko 10000 kriv, dejanje lahko celo 100 krat priznaš, ampak sodišče je dolžno sodit samo po materijalnih in posrednih dokazih (čeprav zgleda zadnja leta sodi bol na osnovi posrednih) če dokazov ne najde ni obsodbe. Vendar zadnje čase vse zgleda, da sodniki v vsem sledijo obtožbi oz. tožilcem, to pomeni zavračanje dokaznih predlogov obrambe češ kao da niso potrebni ali ne bi bistveno vplivali na postopek, dočim dokazni predlogi tožilstva v 99.9 naletijo na plodna tla. Pustimo ta primer in se postavimo v kožo nekoga ki dejansko ni ničesar kriv in so ga seveda vtaknili v pripor, nima sredstev da bi si plačal kvalitetnega zagovornika niti si jih ne more zagotoviti ker je v priporu, ampak dobi nekega petorazrednega odvetnika ki s kazenskim pravom nima dosti izkušenj. Če dobi še nekega levega sodnika je primer zaključen že od prvega dne pripora, seveda z obsodilno sodbo. Kaj pa zdaj ?? Kako bi se človek počutil ?? In ni dvoma da je v slo arestih par takih primerkov. Zato pravijo, bolje 100 krivih zunaj, kot en nedložen v zaporu. LP
karol290@siol.net
18. 07. 2007 11.19
Sedaj je pa čisti dokaz, da je naše sodstvo popolnoma na psu, ljudje jim praktično priznajo, da so vrgli bombo a ti naši vrli nadsodniki pa rečejo , da ni dovolj dokazov pa jih oprostijo. Sedaj bi pa ta trojica morala dobro kaznovati državo in zahtevati velike odškodnine, plačati pa bi morali te gospe in gospodje , ki so jih oprostili, in zmanjšati jim plače na minimum, lep pozdrav
KLIPAN71
18. 07. 2007 07.50
SRAMOTA!!!! Namesto, da bi te izmečke obsodili na dosmrtno ječo jih oprostijo?!?!
svastapickarodi
18. 07. 2007 01.16
Pa vi ste ja neumni !!!!! A so krivi cigani, ki ubijajo naše. ČE NI DOKAZOV, NI KRIVDE, ČE NI KRIVDE, JIH NE MOREJO OBSODIT. TOKRAT BI KAHKO POHVALIL SLOVENSKO SODSTVO! Bravo !
yust_4u@msn.com
18. 07. 2007 00.49
SRAMOTA ZA " SLOVENSKO" SODIŠČE !!!!!!!!!!!
yust_4u@msn.com
18. 07. 2007 00.47
Pa kaj si ti nor!!! Morilci na svobodi !? Takrat so bili sposobni umorit v Dobruški vaski, kje bodo naslednjič sposobni to storit, in nebo dovolj dokazov in bodo spet na svobodi. Sej zato pa sej vsak drug dan zgodi neka tragedija... Slovenija postaja mala AMERIKA, seveda govorim o črni kroniki. SRAMOTA ZA SLOVENKO SODIŠČE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
klenoo@email.si
17. 07. 2007 23.16
Domov si jih pelte
klenoo@email.si
17. 07. 2007 23.15
Prokleta banda sodniška nesposobna
?ri?ek
17. 07. 2007 22.00
Za 10 g marihuane pa denarna kazen ali zapor?
zurbrigen
17. 07. 2007 21.12
Teli naši sodniki sočezdalje bolj čudni, delajo napake za napako, če pa jih hoče kdo kej okarat ali pozvat na odgovornost, pa začnejo vsi na en glas tulit, da je sodnija neodvisna veja oblasti ter naj se noben ne vtika vanjo, ker potem ne bodo več neodvisni oz. nepristranski. Večje varovalke si nebi mogli narest. Kdo bo plačal odkodnine ki jih je zakuhal tožilec sodnik na prvi stopnji ??? Al pa če Kamenika spoznajo za nedolžnega še v drugo ??? Kolk je tle dnarja vrženega čez okno, glava boli.
kriss714@amis.net
17. 07. 2007 19.35
Torej so jih na prvi stopnji obsodili brez dokazov. Krasno. A je tudi to bila ena od sodb, ki se začnejo z :"Sodišče je verjelo......."? Pa dobro, a so sodniki ali verniki? Take diametralno različne sodbe kar kličejo po odgovornosti.
zurbrigen
17. 07. 2007 12.19
Jao jao jao, na okrožnemu dobiš 30 let za tisto kar te na višjem oprostijo. Pa kaj delajo teli sodniki oz. kaj vse si tožilci razlagajo kot dokaz ?? Izgleda da so kot španska inkvizicija, keri so zažigal že na rekla kazala.