Črna kronika

Okruten umor najstnice v Argentini izzval ogorčenje in proteste

Buenos Aires, 19. 10. 2016 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okrutno posilstvo in umor 16-letnice sta v Argentini sprožila ogorčenje in proteste, feministične organizacije pa so za danes pozvale k enodnevni splošni stavki po državi proti umorom žensk, poročajo tuji mediji.

Lucia Perez, dijakinja iz letoviškega mesta Mar del Plata, je umrla 8. oktobra, potem ko sta jo v bolnišnico pripeljala dva moška, ki sta trdila, da je zaužila preveliko količino mamil.

Zdravniki so nato ugotovili, da je bila žrtev nasilne penetracije in preiskovalci so ugotovili popolnoma drugačno zgodbo. Tožilci so ugotovili, da sta jo dva moška ugrabila pred šolo, nato pa jo omamila, posilila ter ji v anus nataknila kol, pri tem pa ji povzročila tako močne bolečine, da se ji je ustavilo srce in je umrla.

Glavna tožilka Maria Isabel Sanchez je v izjavi za javnost le težko skrivala zgroženost. "Vem da ni zelo profesionalno, da to rečem, vendar sem mati in ženska, in v svoji karieri sem videla tisoče stvari, a nič podobnega kot je vrsta teh odvratnih dejanj," je dejala ter obsodila nečloveško ravnanje z žrtvijo.

Posiljevalec
Posiljevalec FOTO: Thinkstock

Okruten umor 16-letnice je zadnji v vrsti grozljivih primerov nasilja nad ženskami v Argentini, kjer več kot leto dni potekajo množični protesti zaradi nasilja nad ženskami.

Junija lani so proteste pripravili po treh grozljivih umorih, ko je bivši mož pred otroci v vrtcu varuški prerezal vrat, fant svoje 14-letno dekle pretepel do smrti, ker je zanosila ter fant do smrti zabodel svoje bivše dekle sredi belega dneva v nekem baru v Buenos Airesu.

Po umoru Perezove so feministične organizacije pozvale ljudi, naj danes ob 13. uri po lokalnem času začnejo splošno stavko in pridejo na ulice v črnih oblačilih. S stavko želijo izraziti tudi nasprotovanje kulturi, ki ima ženske za manjvredne od moških.

Kot je povedala ena od organizatork protesta Sabrina Cartabia, je to razvidno tudi v stopnji brezposelnosti, ki na državni ravni znaša 9,3 odstotka, med ženskami pa 12 odstotkov.

Perezova je domnevna morilca spoznala dan pred smrtjo, ko je s prijateljem od njiju hotela kupiti marihuano, je ugotovilo tožilstvo. Moška – 23-letni Matias Farias in 41-letni Juan Pablo Offidiani – sta bila znana po tem, da sta blizu šole prodajala mamila, že prej pa sta bila zaprta. Preiskovalci so ugotovili, da sta Perezovo prisilila, da je užila veliko količino kokaina, da bi jo omamila, nato pa sta z njo imela nasilno orgijo. "Nos je imela vijoličast zaradi velike količine kokaina, ki sta ji ga vsilila," je povedal njen oče Guillermo. Moška sta v priporu, je poročal časnik El Pais.

Njena mama Marta Montero pa je dejala, da ne morejo razumeti tako brutalnega nasilja. Njena starša sta v nedeljo v Mar del Plati vodila protest okoli tisoč ljudi, na katerem so od sodnikov zahtevali, da morilcema ne odobrijo plačila varščine.

Od smrti 16-letnice in kljub vrsti podobnih protestov so v Argentini soprogi ali bivši partnerji ubili vsaj štiri ženske. V državi je sicer v povprečju v nasilju v družini ubita ena ženska vsakih 36 ur.

Argentinski kazenski zakonik sicer pozna femicid, umor ženske, za katerega je odgovoren moški, in predvideva stroge kazni za primere, ko v umoru igra vlogo spol. Vendar po ocenah aktivistov oblasti ne storijo dovolj za ozaveščanje o ranljivosti žensk v družbi. Pred desetletjem so ženske nasilje v družini v povprečju trpele šest let, preden so ga prijavile, sedaj pa le leto manj, opozarjajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xmp125
20. 10. 2016 08.06
+5
To ni nobeno posilstvo. To je okruten umor z otezevalnimi okoliscinami (mucenje pred smrtjo), za katerega je v marsikateri drzavi predpisana najvisja mozna kazen, v delih ZDA celo smrtna. Ne vem zakaj se v kontekstu tako okrutnega zlocina sploh omenja posilstvo, ki je po definiciji prisila v spolni odnos. Ce bi nekdo tej punci prerezal vrat ker ga to vzburja, tudi ni posilstvo, ampak enostavno umor. Tako da naj feministke nehajo tlaciti koncept posilstva v vsako kriminalno dejanje, ki se zgodi nad zensko. S tem samo delajo zmedo in sirijo koncept posilstva tja, kamor nikakor ne sodi.
BorecZaResnico
19. 10. 2016 13.45
-22
16 letnica hotela kupiti marihuano od dva dilerja in jo ubila. Pa naj še kdo reče, da trava ne ubija. Vsi so krivi.
TheTruth4u
19. 10. 2016 13.38
-30
Babnce spet lajajo za brezveze...
jenihvetes
19. 10. 2016 14.37
+3
za brezveze ravno ne, ampak če lajajo v pravo smer in na pravi problem je pravilno, če pa se s tem forsira kako zmotno feministično agendo, pa to ni dobro
Desnica boli
19. 10. 2016 13.17
+12
Duterte je odkril zdravilo proti tej gola.zni in jo uspešno odstranjuje s filipinskih ulic.
itiswhatitis
19. 10. 2016 12.25
+26
zakaj v ''razvitih'' državah ni smrtnih kazni, javnih usmrtitev, kastracije itd za EKSTREMNE oblike nasilja, mi ne bo nikoli jasno...
Paradox
19. 10. 2016 12.15
+3
To je to, stavke bojo pomagale, tipična bedarija ovc... kaj, naenkrat bojo vsi tipi rekli "o ne, dej tega pa ne delajmo več"?
jakec1575
19. 10. 2016 12.06
+38
vse samo kaze na to, kako se kvazi "machoti" pocutijo ogrozene od zenske moci in energije. Odraz totalne nesamozavesti, ki se manifestira v brutalnosti. Danasnji pravi dec brez tezav konkurira tej energiji ali jo celo uporabi v boljsi skupni rezultat. Konkretno pa bi tem dvem za kazen dal nabijanje kolov 10 dni vsak dan 3 x potem pa se dolgo zaporno kazen. ker za brutalni umor moras biti hudoben nepopravljiv psihicni bolnik sociopat ali pa na kaksnih drogah za konje s konkretnim presezkom testosterona. skratka, v tem primeru brez milosti.
tomi.passion@gmail.com
19. 10. 2016 12.31
-20
jakec, ti si prava moška feministka. Nasilje ni sprejemljivo, se strinjam, ampak to nabijanje s feminizmom in kako je to cool, je pa bolno. Na ta način ne boš nič hitreje prišel do ženske, hvalile te bodo, ker te bodo tretirale kot kužka, ampak kaj več od tega pa ne boš dosegel.
jenihvetes
19. 10. 2016 13.58
-10
Tomi, se popolnoma strinjam s tabo. Sem videl kam to lajanje o feminizmu s strani moških pelje - jakec, imele te bodo za "koristnega idiota", da boš namesto njih si roke umazal, potem pa bodo šle kavsat z barabo, pa še kak represivni zakon moškim na pukel dale, da če jih boš slučajno pogledal napačno, boš šel v zapor. Popolna feminizacija družbe vodi v njeno uničenje. Tukaj gre pa za primer kriminalne združbe, ki so itak nevarni osebki, s katerimi se vsakdo peča na svojo odgovornost. Če bi ta punca bila na pijači s kakim "dolgočasnim" poštenjakom, namesto da bi se z barabami družila, bi bila še danes živa.
Piškica
19. 10. 2016 11.34
+43
zob za zooob eeeej, pa to je noro, kakšni moroni so ti moški...... Kol? ZAAAAAAAAKAJ? Ma, ne obstaja drug odgovor na zakaj, razen to da so ti deci pošati, ki jih je treba zradirat z obličja te zemlje!!!!
Piškica
19. 10. 2016 14.11
+9
kvaa, resno??? Dejstvo v obeh primerih je, da so to storili moški, ne pa komu! Sicer pa, enako obsojam bolane bejbe ki umorijo svoje otroke, moža ali kogarkoli, tako kot moške ki se izživljajo nad ženskami.....Ne delam razlik!
jenihvetes
19. 10. 2016 14.35
-3
v obeh primerih je poglavitno dejstvo oz. skupni imenovalec to, da so to storili t.i. "družbeni izmečki", ne pa zgolj moški. Ne spada k bistvu moškosti lastnost brutalnega nasilja (razen, ko ga spodbujate ženske, da se gredo moški borit za vašo varnost v vojno ali da zaščitijo vašo "čast" v lokalih), temveč spada nasilje kot bistvena lastnost k tipu družbenega izmečka (mamilaš, ropar, tolpe ipd.) Kar se je punci zgodilo je res ogabno in tragedija prve vrste, ampak se bojim, da se bo zdaj spet udrihalo kar počez po vseh moških...