Črna kronika

Odvzeli so jima otroka zaradi spornih fotografij

Stockton, 19. 12. 2010 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Starša srbskega porekla, ki živita v Kaliforniji, sta ostala brez otrok, saj je serviser na prenosnem računalniku odkril fotografije njunih dveh otrok, za katere je menil, da so sporne.

Srbski mediji poročajo, da je ameriška Agencija za zaščito otrok pred šestimi meseci odpeljala osemletnega Damjana in petletno Nastasijo iz doma, v katerem sta živela z mamo in očetom. Družina Nastić je iz Srbije, živijo pa v Kaliforniji v mestu Stockton. Starša pravita, da preživljata nočno moro, saj pristojne institucije očetu ne dovolijo obiska otrok, mati pa ju lahko vidi le enkrat na teden.

Kako je družina razpadla?

Policija preiskuje streljanje
Policija preiskuje streljanje FOTO: Reuters

Oče Vuk je bil zaposlen kot analitik za področje ekonomije, delodajalec pa mu je priskrbel tudi službeni prenosni računalnik. Ko je Vuk ugotovil, da ima z računalnikom težave, saj ga je napadel virus, ga je odnesel k službenemu serviserju. Le nekaj dni po obisku serviserja pa ga je presenetil klic nadrejenega. Vuka je odpustil, saj naj bi računalnik uporabljal v zasebne namene. Na prenosniku so namreč odkrili družinske fotografije in posnetke. A to ni vse: kmalu so v njihov dom vdrli policisti in odpeljali otroka. Razlog: sum spolne zlorabe otrok.

Kot pripoveduje Vuk, naj bi ga policiji prijavil serviser oziroma delodajalec, ki je med 2000 videl 20 fotografij, ki so se mu zdele neprimerne, prijavitelj pa je menil tudi, da bi lahko namigovale na spolno zlorabo. Policisti so Vuka in njegovo ženo Verico odpeljali v zapor, otroka pa sta pri nadomestni družini, poročajo srbski mediji. Starša pravita, da se je s fotoaparatom igral osemletni sin, ki je fotografiral sebe in sestrico.

Fotografiral osemletnik

A sporno je, da sta otroka pri tem bila gola. Deček je policistom priznal, da je fotografiral sebe in sestrico, starša pa pri prenosu fotografij in posnetkov s fotoaparata na računalnik nista opazila nič sumljivega, prav tako pravita, da v tem času nista niti uspela pregledati in urediti fotografij. A pristojne institucije so menile drugače: starša sta odgovorna in soočila se bosta s posledicami. Zoper njiju so vložili tri obtožnice: čustvena zloraba otrok, zanemarjanje otrok in sum spolne zlorabe, je dejal oče Vuk.

Družinsko sodišče je menilo, da je iz posnetka in fotografij razvidno, da je res snemal deček, tako da se je odločilo, da sta kriva le zanemarjanja otrok. Drugih dveh obtožb sta bila oproščena, saj preiskovalci niso odkrili spornih fotografij na svetovnem spletu. Prav tako policisti niso uspeli dokazati, da sta Vuk in Verica spolno zlorabljala njune otroke. Starša sta obiskala tudi številne psihologe in se trudila dokazati tudi, da ne zanemarjata otrok. A preiskovalci so se odločili, da bodo šli na višje sodišče. Zdaj namreč želijo dokazati, da oče spolno zlorablja otroka, mati pa da ve, kaj se dogaja.

Petletna deklica je na zaslišanju pred preiskovalci namreč pritrdilno odgovorila na vprašanje, ali jo tudi oče kopa in se je dotika. Vuk pravi, da se je primer že sprevrgel v nočno moro. Pravi, da za svoja otroka skrbi, kar pa pomeni tudi umivanje in kopanje, "pri tem pa se seveda ne more izogniti dotika". Starša poskušata tudi dokazati, da je v njihovi domovini normalno, da imaš v družinskem albumu tudi kakšno fotografijo otroka, ki se kopa v kadi. V tem času pa otroka ostajata v varstvu pri skrbniški družini.

Nacionalna in verska diskriminacija?

Starša tudi pravita, da sta poskušala k otrokoma poslati vsaj pravoslavnega duhovnika, ki bi se pogovoril z njima. Agencija za zaščito otrok je to prošnjo zavrnila, a dopustila je, da začasni skrbniki vodijo otroka v katoliško cerkev k maši. Prav tako naj bi bilo otrokoma prepovedana uporaba srbskega jezika. Vuk in Verica menita, da gre v tem primeru za klasično obliko nacionalne in verske diskriminacije.

Njun odvetnik jima je predlagal, naj se ločita, saj naj bi tako mati lažje prišla do otrok in sodišče bi ji morda celo ugodilo pri njeni prošnji o skrbništvu. Pri dokazovanju svoje nedolžnosti sta starša porabila veliko denarja, Nastić pa je neuspešen pri iskanju službe, saj delodajalci nočejo zaposliti človeka, kateremu sistem očita spolno zlorabo otrok.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Caballero
21. 12. 2010 01.07
spet srbi v hagu.. amerika ima vedno "prav"
IvanaO
20. 12. 2010 20.30
tko je to v ameriki, kao demokracija. ja, prikrita. če se ženska zgoraj brez ne sme sončiti v lastni bajti - jo vidi sosed pa lahko pokliče policijo, pa smrtna kazen pa te fore - demokracija je v ZDA že zdavnej poniknila
Tosho84
20. 12. 2010 19.33
Nevrjetno! Ko se oblast zapiči v nekoga, ga zlahka ne pusti iz svojih čeljusti. Američani pa napake nikoli ne bojo priznali. Kdo pa nima slike svojih otrok, na računalniku?
Volodya
20. 12. 2010 17.20
Nebo več serviser služil na naših računalnikih....pa saj tudi prej ko sem ga sam rihtal in imel vse piratsko je vse štimalo in delalo ....odkar pa imam vse original in licenčno imam takoj probleme ...???Pa tudi vstopiti v moj sistem je bilo prej težje ...zdaj zaznam dnevno šetanje preko neta xy-lonov po moji mašini..
jankoinmetka1
20. 12. 2010 16.44
Potem pa komentirajte, zakaj je tako težko popravit sebi računalnik? Računalnik - to je pa težje kot kvantna fizika. :)
Darch Lp
20. 12. 2010 15.47
ahaa pol če tko pogledamo ima čisto vsaka družina slike golega otroka ki se sonča na plaži ali kopa pismo moja mt ma mojo sliko ( čeprav mn ni všeč sam kaj češ starši ) a pol vsi zlorabljamo otroke alooo pač otrok noče nost kopalk vsaj moj ne pa je star 4 leta pa dobr vem da jih en dan bo začel vsaj čez en let magar mene bl skrbi da nav kaki čudak pršu z bounerjem do njega ne pa da bodo mene na konc zaprl ........ AMERIKA...............:/
vceraj
20. 12. 2010 15.23
igor.gojcic TEB JE PA ZIHR FUL DOLGČAS U ŽIVLENU, DA MAŠ TOKLE CAJTA, TUKI KOMENTIRAMO, NE PA ANALIZIRAMO. GET A LIFE
Rok Pirc 1
20. 12. 2010 14.57
@igor.gojcic: POPOLNOMA SE STRINJAM S TABO!
mickica
20. 12. 2010 14.53
@igor.gojcic, Ja kdo bo to bral?! Najboljše, da kar roman napišeš!
mickica
20. 12. 2010 14.51
Mislim, da so te zadeve glede spolnih zlorab že prešle vse meje! Kaj zdaj oče ne sme več kopati svoje hčere ali mati sina ali kaj??? Vse, kar je povezano z goloto pa tudi ni zloraba! To je že absurd!
Volodya
20. 12. 2010 14.43
Bo treba vse družinske stvari spraviti na prenosni hard disc...in zakleniti....
Volodya
20. 12. 2010 14.36
In zdaj grem urejat par sto družinskih fotk ki so razmetane po PC-ju ....bolano,mi je pokvarilo dan....
Ramzess
20. 12. 2010 13.11
Pasji.DNK="- SERVISER JE PRIJAVIL, KER NI MOGEL VEDET, A SO NA SLIKI LASTNIKOVI OTROCI, ALI KAKŠNI DRUGI. NITI NI MOGEL VEDET, A JE UPORABNIK RAČUNALNIKA SLIKE POTEGNIL Z NETA ALI SAM NALOŽIL NA COMP." Mora pa biti res 'vizualno' nepismen, da iz fonda slik ne more ugotoviti, zakaj se gre, kdo kam sodi na njih in od kod so slike, ... in ta serviser bi naj bil računalničar ... očitno ne ve kaj so meta podatki, ki tudi nekaj povedo. Ljudje so res čudni, ... neuki, neizobraženi, nerazgledani, ... potem pa se čudijo, temu in onemu, ... ter posledicam. Čemu potemtakem. "- policija in socialci pa so ravnali HUDO HUDO HUDO NAROBE: ČIM SO IZVEDELI, DA JE NA FOTOGRAFIJI DRUŽINSKI ČLAN, BI MORALI DVIGNIT ROKE IN SE OPRAVIČIT." Ja, seveda, žal ni v njihovi domeni, da bi prekinili zadevo in se 'opravičili', ... najprej mora ena zadeva biti izpeljana do konca, šele potem sledi druga. Tudi protožiti se ne morete prej zoper prvo, dokler ni prva zadeva do konca izpeljana. V nasprotnem primeru bi ti ljudje morali priznati svojo napako, ... in najverjetneje bi preverjali njihove prejšnje primere, itd., kar pa ni v njihovem interesu. Naučite se že kako deluje ta sistem. Res da se nepovratno ruši, ampak take stvari se človeka vseeno dotatknejo. Žalostno je le, da storjene škode družini in njenim članom ni mogoče več popraviti, vse drugo okoli tega so utvare, žal. Jankoinmetka1="Je pa serviser vdiral v njuno zasebnost, ker si je ogledoval posnetke otrok, namesto da bi popravljal sistem, inštaliral antivirusni program ali pa formatiral widowse, ko vsi vemo da se sesuvajo." Če ljudje hodijo k serviserju zaradi malenkosti, ki bi jih lahko obvladali sami, saj gre konckoncev za osnove, potem se po drugi strani morajo sprijazniti s posledicami, ker ko en nepoklican zavrti kolesje sistema, se ta zlepa ne ustavi, izhoda ni, škoda in žig ostanejo. Na kaj naj še človek potem sploh še upa, na smrt, ker mu tu živeti itak ni več moč ... ni kao dovoljeno ... Modrook="zdejle še lastnega otroka ne bom smel slikati, pa niti spomina na svoje otroštvo ne bo imel... in ko me bo en dan vprašal zakaj ni slik do 18 leta, mu bom rekel, da ga nism slikal ker drgač bi zafurani birokrati lohk rekel da sem izvajal spolno nasilje nad njim ..." Ali pa mu boš rekel, da zakon to prepoveduje, ... in tvoj novopečeni pravnik bo iskal ta zakon, pa ti lepega dne rekel, veš kaj ta zakon sploh ne obstaja, ... iščem že leto dni. Ironija je da takih primerov ni malo, da zakoni za določene zadeve sploh ne obstajajo, pa se vseeno izvajajo, ena takih reči je denimo baje pisanje davčne napovedi, zakon ki najbi to zahteval od vas, baje sploh ne obstaja, ... neki pravniki tako trdijo, iskali so ga več let, spraševali, nihče ne ve nič reči, in ne najdejo tega zakona. Birokratom se marsikje zatika, ne znajo pojasnit, pokazat odgovora na vprašanje, potem se človek začen spraševati kaj je res in kaj ne, kaj obstaja in kaj ne.
Ramzess
20. 12. 2010 13.09
Anton_lovec="ah, senzacionalisticna novica. je moralo se kaj drugega biti zraven kot par koznih slik. amerikanci niso toliko zabiti kot bi sodil po 24ur novicah." Najbrž ne, vsekakor pa se moraš ti in drugi naučiti ločevati med američani (ameriška javnost) in 'američani' (predstavniki oblasti (lutke) oblast). Amariška raja je prav tako žrtev svoje oblasti, kot evropska svoje, na obema pa isti modeli. Shpongle="najbolj me pa moti to, da je serviser to prijavil...kaj ne spoštujejo zasebnosti?" Brez skrbi, tudi on še pride na vrsto, za svojo lekcijo. Kar seješ to žanješ. Stranke bodo že pokazale, kaj si mislijo o njegovih 'servisih'. Pre_mar="To je edina država, kjer lahko npr. sodijo tudi 5 letnemu otroku, če je "grozil" sosedovemu in podobne. Da niti ne govorimo o naravnost absurdnih zakonih, ki nekateri vlečejo korenine iz sto in več let nazaj." Da res je, absurdnih aretacij, po vseh pavilih, in obtožb, otrok, pri njih ni malo. Pa naj še kdo reše, da izvajajo dobesedno pravila Vsi enaki pred zakonom, čisto nič jim ni več sveto. Žal se taki ne zavedajo, da se jim bodo njihova dejanje preja li slej večkratno povrnila, potem naj se, presneto, ne čudijo posledicam. Kar seješ, to žanješ. Pasji.DNK=če imaš 5-letno hčerko in če jo kopaš, se je boš dotikal povsod, temeljito... le tako jo boš pravilno skopal. ko sebe kopaš, se dotakneš svojega spolovila?" Res je, ne pozabite pa, pri fantih, še na dodaten odziv spolovila na umivanje, dotikanje, kar je sicer povsem normalno, ne glede na starost, a če bi to ... prišlo v napačne vode ... bi pomenilo strašne posledice za starše, ki je umival otroka. Pepermint="Me prav zanima kako serviser, preiskovalci in sodniki kopajo svoje otroke in če imajo kakšno sliko golega otroka (svojega otroka seveda),..." Ne bodi no smešen, oni tega ne počnejo, to počnejo njihove ženske, ... Pasji.DNK?="potem bodo imeli pa od začudnja usta do tal, ko se bo tipu strgalo in bo uletel na socialno in začel streljat: le kaj mu je bilo, povsem brez razloga, neizzvan, pa tako miren prej..." Ja, potem pa se bodo spet čudili posledicam, čeprav so jih ustvarili sami, ...
Ramzess
20. 12. 2010 13.08
Hecate="ma ta svet je že bolan. da se starše preganja zarad tega k majo slike lastnih otrok...pa kaj pol če so goli na njih...tut moji majo slike mene k sm bla mejhna pa sm se kopala ipd. totalno pretiravanje." Potem pa se čudite, če nekdo trdi, da je imenovana obtožba samo parafan za nekaj drugega, denimo da se obtožba pedifilije uporablja za vse prej kaj drugega, kot za konkreten delikt pedofilije. Ni čudno, da se izkaže, da kežejo neuradne razskave in statistike, da je konkretnih deliktov, oz. zločinov, precej manj kot obstožb, ki se tako rabijo uporabljajo za vse kaj drugega kot za konkretno zadevo. Pregon, omenjevanje, omejevanje pravič ipd. ljudi pod krivimi obtožbami, in izvrševanje drugotnih interesov je precej pogosto. Hot-shot69="Hvala 24 ur. Dobro je vedeti, da moram svoj družinski album pustiti doma, ko bo šla ta država dokončno po zlu in bo treba bežat čez lužo :) Kdo od vas nima golih fotografij, vsaj iz morja, ko ste bili mlajši?" Res kdo jih nima, pa kar pozabite, če je otrok kopalkah ali spodnjih hlačah, to jih ne moti, ker jih zoper starše pokažejo in definirajo od pasu navzgor, in povečane, lahko kar verjamete, česa so oblasti vsega sposobne. Naj se reši kdo se lahko, če se lahko. V tem sistemu lahko kar mirno pozabite na rešitev, in ... da boste še kdaj imeli mirno in normalno življenje, ... enkrat ožigosan, za vedno ožigosan. Red_light_20="Počasi ne bomo smeli več našim dojenčkom planic menjevat, ker bomo obtoženi spolne zlorabe....katastrofa." Očitno res, zakaj se potem čudite, če se očetje v javnosti sploh več ne ukvarjajo na tak način z otroci, da bi jih preoblačili, vodili na stranišče, ipd., ne, vse to in drugi prepuščajo ženam. Ne čudite se če ljudje ne pomagajo otroku, otrokom, v stiski, ali nesreči, če okoliščine niso dovolj očitne, in pričajo njihovemu namenu v prid.
Ramzess
20. 12. 2010 12.01
Kar se pa tiče račulnika, tukaj sta straša dokazala, da res nista vešča z njimi, ... računalničarji poznajo lepo število ti. zlatih pravil. V nasprotnem primeru potoneš globlje kot si morda pričakoval. Denimo, vedno uporabljal svojo robo, nikoli tuje, to velja tudi za periferijo, vedno imej vse pod nadzorom, razmišljaj alternativno (vsporedni diski za varnostno kopiranje, varnostne kopije itd.), ničesar ne prepuščaj naključju, vedno misli vnaprej, in da izobrazi se, da lahko težave odpraviš sam, itd. Servis naj bo res le največja nuja, za posebne primere, in še takrat tisti, ki ga poznate, in so vašega zaupanja vredni, sicer so enaka težava kot fotografi, ki vam razvijajo slike, tudi so, včasih več, danes manj, povzročali enake težave nič hudega slutečim staršem. Res je sporno, da si serviseh ogleduje datoteke, ki se ga nič ne tičejo, in si pomožnosti dela arhiv, ... ali kdo preverja fotoateljeje glede tega, niti ne, pa si prav tako lahko delajo arhive. Če ste imeli kdaj možnost pokukati v njihov 'arhiv', ste lahko ugotovili, da imajo tam vaše slike, ki ste jih dali razviti, že pred časom. Jaz sam poznam oboje, plat serviserja in fotografa, pri drugem sem videl 'arhiv', ker smo moje slike, ker še jih niso razvili, jaz pa sejih prišel že iskat. Hja, če se pa jih dal razviti prek spleta, pa jih še nisem dobil na dom, pa sem se šel zani,mat kaj je narobe, nisem pa vzel podatkov za lažje iskanje po 'arhivu', pa smo imel malo težav, no saj smo potem našli. Vseeno, poanta, je v tem da nikoli ne veš, zato je treba misliti vnaprej, marsikje.
Ramzess
20. 12. 2010 11.45
Ta primer je poln, prepoln spreobračanje s strani oblasti, in njenih predstavnikov, resda ni edini, saj se to kar najprej ponavlja, skoda ostaja nepopravljiva. Potem se ni čuditi, da jim ljudje ne zaupajo, če spreobrnejo in spretolmačijo prav vsako vsako reč, besedo, pojem, vse kar je mogoče iin to večkrat. Ni čudno, da ljudje izgubijo upanje in možnosti, ker jih v tem sistemu, v svetu očitno ni, to v takem prej ali slej spozna vsak, ... Ali ti ljudje sploh razmišljajo, da bodo zaradi svojih dejanj, morali enkrat, ali večkrat, trpeti sami. Vesolje namreč ne pozablja, kar seješ to žanješ, in žetev je vedno večja kot setev.
Ramzess
20. 12. 2010 11.44
"Na prenosniku so namreč odkrili družinske fotografije in posnetke. A to ni vse: kmalu so v njihov dom vdrli policisti in odpeljali otroka. Razlog: sum spolne zlorabe otrok." Med sliko, oz. slikami, in obtožbo za spolno zorabo sploh ni meje, oz. vmes ni ničesra, kar direkten napad, brez drugačne možnosti. "Starša pravita, da se je s fotoaparatom igral osemletni sin, ki je fotografiral sebe in sestrico." To pristojnih, policije in sodišča, sploh ne bo zanimalo. Sistem dela po svoje. "tarša pa pri prenosu fotografij in posnetkov s fotoaparata na računalnik nista opazila nič sumljivega, prav tako pravita, da v tem času nista niti uspela pregledati in urediti fotografij." Zato skoraj res ni opravičila, razumem zakaj se jim ni zdelo sporno, saj se meni tudi ne bi, a zavedanje da fotografije nagih otrok, drugi tolmačijo povsem drugače, čeprav pri lastnih otrocih tega gotovo ne počno, ali pač, ter prijavijo svoje, ali pač, in je treba z njimi ravnati povsem drugače, tako, da ne pridejo v napačne roke. "A pristojne institucije so menile drugače: starša sta odgovorna in soočila se bosta s posledicami. Zoper njiju so vložili tri obtožnice: čustvena zloraba otrok, zanemarjanje otrok in sum spolne zlorabe" Ni mi jasno na podlagi česa, jasno mi pa je, kar birokracija (zakon) tudi izpelje do konca, ne glede na posledice, ironično, vendar izgoda ni, škoda in posledice bodo ostale vsem za vse življenje, družina za vedno ločena in uničena. Kaj drugega enostavno ni smoterno pričakovati, če vemo kako deluje ta nepravičen sistem, in njene človeške lutke v uniformah. "Družinsko sodišče je menilo, da je iz posnetka in fotografij razvidno, da je res snemal deček, tako da se je odločilo, da sta kriva le zanemarjanja otrok. Drugih dveh obtožb sta bila oproščena, saj preiskovalci niso odkrili spornih fotografij na svetovnem spletu. Prav tako policisti niso uspeli dokazati, da sta Vuk in Verica spolno zlorabljala njune otroke." Kako je to razvidno? In kako so preiskali celi splet?, da so potrdili da tam ni teh slik. Naj nekdo to pojasni. In kakšno zvezo ima splet s tem, res iščejo vsako možnost za obtožbo, vsako malenkost. "A preiskovalci so se odločili, da bodo šli na višje sodišče. Zdaj namreč želijo dokazati, da oče spolno zlorablja otroka, mati pa da ve, kaj se dogaja." S čim, če nimajo dokazov, podo poneverili obstoječe, in ponaredili nove. Če jima res dokažejo, potem je to to, ponareti in poneverjeni dokazi, ... zakaj, če naprej trdijo, da jih, potem so, potem logično sklepamo, da so poneverjeni obstoječi (ne bi bilo prvič), oz. ponareti novi dokazi. "Petletna deklica je na zaslišanju pred preiskovalci namreč pritrdilno odgovorila na vprašanje, ali jo tudi oče kopa in se je dotika." Saj ni res pa je, kaj je pri tem spornega, nič, kako okopaš otroka, čeprav se petletnik lahko sam, ... kaj pa če ne bi bil otrok zdrav, pa rabi pomoč ... skopa, ne da bi se ga pri tem dotaknil. "Vuk in Verica menita, da gre v tem primeru za klasično obliko nacionalne in verske diskriminacije." O tem ni nobenega dvoma, očitno postaja, da oblasti igrajo drugačno igro, kot je videti, ... morda je v ozadju še kaj, česr ne vemo. "Njun odvetnik jima je predlagal, naj se ločita, saj naj bi tako mati lažje prišla do otrok in sodišče bi ji morda celo ugodilo pri njeni prošnji o skrbništvu." Ne morem verjeti, potem pa se čudimo posledicam. Ta primer je poln, prepoln spreobračanje s strani oblasti, in njenih predstavnikov, resda ni edini, saj se to kar najprej ponavlja, skoda ostaja nepopravljiva. Potem se ni čuditi, da jim ljudje ne zaupajo, če spreobrnejo in spretolmačijo prav vsako vsako reč, besedo, pojem, vse kar je mogoče iin to večkrat. Ni čudno, da ljudje izgubijo upanje in možnosti, ker jih v tem sistemu, v svetu očitno ni, to v takem prej ali slej spozna vsak, ... Ali ti ljudje sploh razmišljajo, da bodo zaradi svojih dejanj, morali enkrat, ali večkrat, trpeti s
jankoinmetka1
20. 12. 2010 09.50
Vse znanje kako se sestavi in popravi računalnik dobite na internetu. Postavite si dva diska, Na C imaš sistem, po možnosti linux, ker se veliko manj sesuvajo in še brezplačni so (ubuntu), na D imaš dokumente. Če ti sistem teži, formatiraš C, dokumenti ostanejo nedotaknjeni. Če ti pa gre kakšen del, ali pomnilnik, grafična ali matična imaš pa še en računalnik in preko njega poizkušaš, kaj je crknilo. Menjavaš komponente. Res težko, kajne.
kiss_my_ass.
20. 12. 2010 09.49
K.retenizem ki se lahko dogaja samo v ameriki. (zanalašč pisano z malo začetnico). Večina potomcev itaq izvira iz pribeglih kaznjencev in ljudi z obrobja, zato tudi ni čudno da je amerika takšna kot je.