Črna kronika

Odškodnine zaradi zlorabe duhovnika še ne bo

Maribor, 16. 07. 2012 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborsko višje sodišče je razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je lani zaradi spolne zlorabe s strani duhovnika oškodovanki prisodilo 50.000 evrov odškodnine. Tako prve cerkvene odškodnine zaradi pedofilije še ne bo.

Mariborsko višje sodišče je po poročanju Dnevnika pred dnevi razveljavilo sodbo, ki jo je v primeru tožbe zoper Rimskokatoliško cerkev pri nas decembra lani sprejelo tamkajšnje okrožno sodišče. Slednje je decembra odločilo, da morajo mariborska nadškofija, celjska škofija in župnija Artiče plačati odškodnino v višini 50.000 evrov oškodovanki, ki jo je spolno zlorabil duhovnik Karl Jošt.

Odvetnik oškodovanke, ki je danes stara 29-let, Rok Čeferin podrobnosti ni želel komentirati, je pa za Dnevnik povedal, da je glede na razloge, ki jih v razveljavitvi prvostopenjske sodbe navaja višje sodišče, še vedno optimist in da tudi na novem sojenju pričakuje pozitivno odločitev.

Zlorabil naj bi kar 16 deklic, pred izrekom sodbe pa je umrl

Župnik Jošt je bil osumljen 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let.
Župnik Jošt je bil osumljen 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let. FOTO: POP TV

Primer glede zlorab artiškega župnika odmeva že od leta 2006. Oktobra tistega leta se je namreč na okrožnem sodišču v Krškem začelo sojenje zoper župnika Jošta, kazenska ovadba pa ga je bremenila 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let. Skoraj leto dni je bil Jošt v hišnem priporu, v začetku leta 2007 pa je umrl. Zaradi smrti se je ustavil tudi kazenski postopek zoper njega, odprto pa je ostalo vprašanje o morebitnih odškodninskih tožbah zoper Cerkev kot pravno osebo.

Ena izmed deklet se je odločila za odškodninsko tožbo, kar je prva odškodninska tožba zaradi pedofilije proti RKC v Sloveniji. Sojenje se je na mariborskem okrožnem sodišču začelo januarja 2010, takrat pa je odvetnik Čeferin razložil, da gredo v odškodninsko tožbo na podlagi obligacijskega zakona. Ta namreč določa, da če nekdo drugemu povzroči škodo pri svojem delu za nekega delodajalca, sme oškodovanec zahtevati odškodnino ne samo od neposrednega povzročitelja (delavca), temveč tudi od delodajalca, pa čeprav ta sam ni bil kriv za nastalo škodo. Pri odnosu med škofijo in duhovnikom gre po mnenju Čeferina za podobno razmerje kot med delodajalcem in zaposlenim.

Oškodovanka je s civilno tožbo zaradi hudih duševnih bolečin in resnih zdravstvenih težav, ki so posledica spolne zlorabe, sicer zahtevala 140.000 evrov. Kot omenjeno, ji je okrožno sodišče decembra lani prisodilo 50.000 evrov, vendar pa zdaj zaradi odločitve višjega sodišča v Sloveniji še ne bomo dočakali prve odškodnine zaradi zlorabe s strani duhovnika.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1