Črna kronika

Ukradene Groharjeve slike v 'katastrofalnem stanju'

Ljubljana, 20. 03. 2012 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./U.Z./STA
Komentarji
20

Medtem ko zunajobravnavni senat sodišča odloča o prejetih pritožbah osumljencev ropa SKB, so v Loškem muzeju veseli, da bo šest ukradenih Groharjevih slik kmalu spet doma. A ker so v slabem stanju, jih še nekaj časa ne bodo postavili na ogled.

V petek, 16. marca, so zaradi ropa sefov SKB leta 2005 odvzeli prostost 34-letnemu Ljubljančanu in 31-letniku iz okolice Ljubljane, ki je bil varnostnik pri družbi PCA, ki je takrat varovala trezor. Z mednarodno tiralico medtem iščejo še 28-letnika iz okolice Ljubljane, tudi slovenskega državljana, ki je v tujini, skupno pa je pet osumljencev.

V petek naj bi aretirali Dejana Vidmarja in Sašo Noseta. Nobeden od njiju še ni bil kaznovan, enega so obravnavali v predkazenskem postopku. Dvojica je priprta, njuni odvetniki so vložili pritožbi zoper sklep o priporu, o katerih bo v 48 urah odločal zunajobravnavni senat.

Po pojasnilih odvetnika 31-letnega osumljenca, Gorazda Fišerja, bi v primeru zavrnitve pritožbe lahko vložil še zahtevo za varstvo zakonitosti, ves čas postopka pa ima obramba pravico predlagati odpravo pripora ali nadomestitev z milejšim ukrepom. Sicer je po njegovih besedah njegova stranka pred preiskovalno sodnico najprej podala zagovor, nato pa odgovorila tudi na vsa vprašanja.

Marica z enim od osumljencev pred zaslišanjem pred preiskovalno sodnico
Marica z enim od osumljencev pred zaslišanjem pred preiskovalno sodnico FOTO: POP TV

Večina denarja v tujino, našli ukradene Groharjeve slike

Večina od približno 30 milijonov evrov, ki so jih ukradli iz sefov, je šla po predvidevanjih kriminalistov v tujino za financiranje nelegalnih poslov. Po aretacijah so v soboto opravili več hišnih preiskav, med katerimi so pri Vidmarju našli tudi šest slik Ivana Groharja, ukradenih leta 2007 iz slikarjeve rojstne hiše v Sorici. Gre za manj znane, zgodnje Groharjeve umetnine, med njimi je slika z naslovom "Rojstvo". 

Slike, vredne 210 tisoč evrov, so v katastrofalnem stanju. "Zelo so poškodovane, poleg tega so jih razokvirili, tako da bo potrebno kar temeljito restavriranje. Preden jih bomo lahko ponovno pokazali javnosti, bo postopek dolg vsaj kakšno leto,“ je za oddajo 24UR pojasnila direktorica Loškega muzeja Jana Kramar.

V Groharjevi rojstni hiši zdaj visijo kopije, so pa tako v Sorici kot tudi v Loškem muzeju, ki jim je večino slik posodil, veseli, da bo slovenska kulturna dediščina kmalu doma. Policija sicer Vidmarja zaradi ukradenih slik še ni zaslišala.

Ker so kraje umetnin tudi sicer v porastu, jih bodo, ko jih dobijo nazaj, vsekakor bolje zavarovali, je še poudarila Kramarjeva. In čeprav je teh šest slik našlo pot domov, pa še vedno ni nobene sledi za tremi, ki so jih tatovi iz Loškega muzeja odnesli decembra lani.

Goršek in Gorenak pri kriminalistih

Skupino kriminalistov, ki se ukvarja s preiskavo ropa, sta na PU Ljubljana medtem obiskala notranji minister Vinko Gorenak in generalni direktor policije Janko Goršek. Oba pozdravljata dosežek kriminalistov, a kot poudarja Goršek, jih čaka še veliko dela. Kot pravi, gre za zelo obsežno preiskavo, ki se dotika tudi suma storitve drugih kaznivih dejanj, ne samo ropa. Po njegovih besedah je interes skupine, ki obravnava rop SKB, da čim prej pred roko pravice privede še tretjega znanega osumljenca. Hkrati želijo tudi potrditi ali ovreči navedbe, da so pri ropu sodelovale še druge osebe. 

Janko Goršek
Janko Goršek FOTO: Policija.si

Goršek meni, da je poleg strokovnosti in entuziazma do epiloga enega dela te zgodbe pripeljala tudi vztrajnost policistov. Ob tem verjame, da nadaljnja preiskava ne bo trajala šest let in pol, kolikor je minilo od ropa pa do prvih aretacij, saj so izhodišča za preiskavo sedaj ugodnejša. Razložil je, da bo javnost takrat, ko bo imela možnosti videti dokaze, dobila tudi bolj realno sliko o sami preiskavi, ki je zelo zahtevna. "Gre za filigransko delo, in če izpustiš en kamenček iz mozaika, potem se ti lahko zgodi, da nikoli ne prideš do kakšnega epiloga," je dodal.

Gorenak pa je poudaril, da ga na srečanju ni zanimala vsebina preiskave, saj je to strokovna zadeva policije, v katero se ne more vtikati. O sami preiskavi so govorili le na načelni ravni, je dejal, predvsem v smislu, "kdaj so bili najbolj obupani in kdaj so bili najbolj veseli, da bodo prišli na cilj".

Beseda je tekla tudi o pogojih dela, Gorenak pa je srečanje ocenil kot "izjemno, izjemno prijetno druženje". Poudaril je, da gre za raznoliko skupino, ki jo sestavljajo tako kriminalisti, ki so šele začeli kariero, kot tisti, ki so tik pred upokojitvijo. Ob tem je priznal, da je še v času, ko je bil poslanec, menil, da "iz tega nikoli nič ne bo", zato se jim je danes za ta dosežek tudi zahvalil.

Na vprašanje, ali verjame, da bo celotna zgodba zaključena v času njegovega mandata, je odgovoril, da je to bolj vprašanje za sodišče. Sam je glede sodišča nekoliko skeptičen, saj tam nekateri postopki tečejo "res prepočasi". Glede policije in tožilstva pa napoveduje, da bo naredil vse, da se zagotovi ustrezne delovne pogoje, prisluhne preiskovalcem in jim nudi vse, da so lahko uspešni.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LKOHOL
21. 03. 2012 11.02
+1
veecjo vrednost imajo zaradi zivljenske zgodbe ki jo sedaj nosijo....
Johnny_boy
21. 03. 2012 10.59
+4
čudno da so našli biološke sledi varnostnika, ki je bil tam zaposlen. res, tega pa nisem pričakoval. človek je tam bil vsak dan vsaj 8 ur in bi bilo zelo nenavadno da za seboj nebi pustil nikakaršnih sledi. res fenomenalno odkritje. za to res rabiš skoraj 7 let. edino kar biološke sledi dokazujejo je to da je nekdo bil na nekem kraju. kdaj, zakaj in kako je pa nejasno. drugi osumljenec je lahko komitent banke, ki je tam imel najet sef. če bi preverili vse "biološke sledi" ki so jih pustili komitenti, bi lahko kar vse ki so kdaj bili tam spodaj aretirali. da ne omenim možnosti, da se "biološke sledi" da izjemno enostavno podtaknit. največja pomankljivost ki je niso razjasnili pa je, kako so sploh povezali biološke sledi z osumljenci, ki pred tem še niso bili kaznovani in od njih niso mogli imet vzorcev. biološke sledi je potrebno primerjati z vzorci osumljencev. sledi neznanih oseb vam ne pomagajo, ker ne veste komu pripadajo in so zato neuporabne, dokler nimate osebe ki je sledi pustila. očitno ljudje preveč gledajo CSI in si še nobene knjige o forenziki niso prebrali. biološke sledi sodijo v skupino šibkejših dokazov, ker so oberemenilni dokaz šele v kombinaciji z drugimi dokazi.
White_Penguin
21. 03. 2012 09.48
prodajajo se tržne pravice za snemaje filma.
tehno
21. 03. 2012 09.41
+2
če bi bil jaz na mestu njihove družine, bi vas vse toži! da tako blatite imena, mrhovinarji, se sploh postavite v vlogo družine. Nikomur ni še nič dokazano. Velike ribe se pa nekje smejijo. vse skupaj je prevec za lase privleceno...bioloske sledi, če sešteješ dva in dva, ves da so varnostnikom najprej odvzeli biološke sledi. jaz pa upam, da niso krivi in, da vas bodo na koncu tozili za objavo ime...kolk smo pametni, ime pedofilov pa nikoli ne objavite...
Tatanka15
21. 03. 2012 07.45
+1
Slike so v katastrofalnem stanju. Hahaha. V bolj katastrofalnem stanju kot so naša policija, tožilstvo in sodstvo že ne morejo biti.
denis25
21. 03. 2012 10.05
-2
ma te slike so ze od zacetka v katastrofalnem stanju :D
Janrus
20. 03. 2012 22.55
+7
Res je da so si marsikaj privoscili, ampak prosim ne delajte iz muhe slona. Ta "drag nemski avto" je veliko manj vreden od vecine Passatov in podobnih avtov ki se vozijo po slo. cestah. Ta hisa sploh ni nic posebnega, takih je okoli Ljubljane ogromno. 2 leti prav tako nista nobena hitra gradnja!!!
tehno
21. 03. 2012 10.17
+1
denis25
20. 03. 2012 22.54
+2
in ker je tatretji ki ga iscejo? interpol nc neve o tem... 24ur pa zacuda vec ve :D
anja.mih
20. 03. 2012 21.12
+11
Dej ne napihujte...drag nemški avto...ta audi a6 je vreden dobrih 10.000, vsak drug ga lahko že vzame na leasing
HooplaToopla
20. 03. 2012 21.05
+19
V dvajsetih letih Slovenci nismo zmogli enega resnega ropa. Bilo jih je sicer ogromno, a se je za vse izkazalo, da so jih izvedli ali poskušali izvesti taki in drugačni kokošarji. Tule pa ekipa ali vsaj pomben del - Slovenci.. Začetniki brez znanih prejšnjih tovrstnih izkušenj. Brez posebne policijske ali vojaške usposobljenosti - niso bivši specialci, temveč običajni "slovenski kmečki fantje". 30 milijonov evrov, bogve kaj še vse drugega. Plasirali v posel z drogo na mednarodni ravni. Nekakšni kriminalni mastermindi, wunderkindi, ki so se posla naučili iz filmov ali kaj? ... Varnostnik, ki je po definiciji prvi osumljenec je 5 let vlekel vse strokovnjake za nos. Na sled so jim prišli šele po več letih, kljub temu, da je imela zadeva absolutno prioriteto. Tule nekaj prikrivajo, oziroma zelo smrdi.
WikiX
20. 03. 2012 23.39
+3
V bistvu je to podobno, kot bi se učil zgodovine iz Hollywoodskih filmov.
MUNGATUMBA
21. 03. 2012 14.23
So pred 2-3 tedne nazaj začeli zapirat kultno roparsko združbo PINK PANTER-!! naši so sodelovali z zunanjimi??!! tako pravijo--ko ti v navezi PP rečejo : čuze za ene 25 let-hitro premisliš in ponudiš menjavo za : informacija za znižanje..VERJEMTE MI ni lepo bit na dolgi rok v Ćuzi in NE koristiti izplena.. kaj je že reku detektiv na SVET NA KANALU A..?? o neki poravnavi je govoru..??
grozjak
20. 03. 2012 20.40
+8
prepričan sem, da jih je nekdo ovadil. tile naši sladoledarji in pisci položnic za prekrške jih že ne bi našli. sploh pa ne po šestih letih. bojim pa se tudi, da so tožilci in sodstvo prešibki za odvetnike, ki se nadejajo bogatega plačila za svoje usluge. ne pozabite na bogat izplen ropov. po znesku so v rangu tajkunov...................to pove vse.
Klampfman
20. 03. 2012 20.12
+14
PA dobro no, majhen čoln (max cena 15.000€), povprečna hiša zgrajena v dveh letih, 6 let stari Audi A6 in 5 let stari Hyundai Getz niso nobeno razkošje. Po takšni logiki je 1/2 Slovencev bogatašev... Malo preveč se včasih smešite, "novinarji".
KopulacijskiO
20. 03. 2012 20.34
+4
LectorH
21. 03. 2012 08.03
Glede na število traktorjev smo vsi hahahaha.
volek
20. 03. 2012 19.33
+5
Pol ma pa Zki čist prou. Ni krminala, ni korupcije pr nas. So samo kurji tatovi pa tisti ki še za advokata nimajo. Take pa od šuba u arest. Spodkopavajo ustavno ureditev Republike Slovenije.
Jaka..
20. 03. 2012 16.50
+10
le kolk dnarja bo zopet šlo v nč,....isto kot primer kamenik,...davkoplačevalci zopet bomo dnar dali za mlatenje prazne slame ,..in na koncu pogoj eno leto,...tko je to ja,pol pa ni dnarja sej ni čudno.
fafajonka
20. 03. 2012 17.42
+10
Takoj spustit use lopove, dokler se jim ne dokaže, da so lopovi. Usi advokati pravjo, da so njihove stranke nedoužne.