Črna kronika

Od vrat do vrat pod pretvezo pobiral prostovoljne denarne prispevke

Ljubljana, 12. 07. 2017 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaskrbljeni občani so policiste s PP Ljubljana Šiška obvestili, da po stanovanjskih blokih na Ul. 28. maja in Plešičevi ulici neznanec nabira prostovoljne denarne prispevke. Moški je hodil od vrat do vrat, zvonil in trdil, da denar zbira za nakup motornega invalidskega vozička. Policisti so ugotovili, da je bil brez ustreznih dovoljenj.

Policisti s PU Ljubljana so sporočili, da je na Ul. 28. maja in Plešičevi ulici v Ljubljani neznanec hodil po stanovanjskih blokih in pobiral prostovoljne denarne prispevke. Trdil je, da bo denar namenjen nakupu motornega invalidskega vozička za osebo, ki naj bi stanovala v njihovi soseski. Med pregledom okolice so policisti moškega izsledili in ga identificirali kot 64-letnega Ljubljančana. Prispevke je pobiral brez potrebnih dovoljenj pristojne upravne enote in tako kršil zakon. Policisti so zbrani denar v skupne znesku 17 evrov zasegli, saj ga bodo predali na Okrajno sodišče v Ljubljani. Ugotovili so še, da je bil kršitelj za podobno dejanje obravnavan že lani.

Kako se obvarujemo pred zvijačnimi prevarami pobiranja prostovoljnih prispevkov?

Konkreten način zbiranja prostovoljnih prispevkov določa Zakon o varstvu javnega reda in miru. Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene samo s pridobljenim dovoljenjem pristojne upravne enote. Višina globe za posameznike, ki prostovoljne prispevke pobirajo brez dovoljenja, je 104,32 evra, odvzame pa se tudi ves zbrani denar. 

Preden podarite prostovoljni prispevek, pobiralca najprej povprašajte o ustreznem dovoljenju.
Preden podarite prostovoljni prispevek, pobiralca najprej povprašajte o ustreznem dovoljenju. FOTO: iStock

Policisti največ takih kršitev odkrijejo z lastno dejavnostjo in rednim nadzorom območij, kjer se tovrstne zlorabe dogajajo pogosteje ali pa na podlagi prijav občanov. Ljubljanski policisti sodelujejo tudi z mestnim redarstvom.

V podobnih primerih je pomembno predvsem pravočasno obveščanje občanov, saj gre pri zbiranju prostovoljnih prispevkov večinoma za zlorabe posameznikov, ki denar zbirajo pod pretvezo.

Na PU Ljubljana opozarjajo, naj bodo ljudje pozorni na to, ali imajo pobiralci prispevkov ustrezno dovoljenje. Če se izkaže, da dovoljenj nimajo, naj ljudje prispevkov ne dajejo. Prav tako naj oseb ne spuščajo v stanovanje, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine. V konkretnih primerih tovrstnih prevar naj ljudje tudi sami preverijo pri organizacijah ali pa o tem obvestijo policijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
14. 07. 2017 16.38
+1
Dovoljenje 5000€... Vozek 2999€.
ROKSI1970
13. 07. 2017 18.41
+1
pa kdo to sploh nasede na take fore,halo
Ciymbalta
12. 07. 2017 19.59
+1
Eni pa komaj čakajo ko bojo poklicali na policijo. OVADUHI se tem ljudem reče
trdovrat
12. 07. 2017 15.11
+3
Kljub nakladanju pisca članka in komentatorjev, mi še vedno ni jasno, ali je res zbiral za voziček, ali za pijačo! Bo si pa naš proračun opomogel za teh par evrov, še bolj pa naš ego, češ, pa so ga! Le kam se je odselila vsa solidarnost, ki je nekoč živela v tej solzni dolini? Brez solidarnosti, je vsaka skupnost obsojena na propad! Po moje, smo že kar nekaj časa na tej poti v brezno nečlovečnosti! Poglejmo se v ogledalo in se poskusimo nasmehniti!
flexi22
12. 07. 2017 20.58
-1
tako ko govoriš sklepam da kar imaš nisi s prstom pomigav .če bi sam ustvarjal tam bi spoznav kako so soledarni okoli tebe .ga ni!! jaz nedam nič
trdovrat
12. 07. 2017 21.18
+1
Po tvojem izražanju sodeč, tudi zelo malo moreš! Veš, nekateri imajo še manj kot ti, pa vseeno lahko dajo, recimo lepo besedo, nasmeh, nasvet, svetlobo v očeh itd.! Pa še nasvet ti dam, zastonj, kakšno knjigo v roke, namesto tipkovnice! Lepo se imej!
Jožajoža
12. 07. 2017 13.31
-2
z delom se žal ne da preživet.
misterbin
12. 07. 2017 13.02
-1
To so verjetno oni v trenirkah
majstr4
12. 07. 2017 12.31
+4
Ja to pa res je treba pazt Da ne bomo zbirali za humamitarne namene brez da bi za to prej vedela policija (?)
Model1a
12. 07. 2017 12.35
-4
za to nerabi vedet policija. Mora pa imet dovoljenje za zbiranje prispevkov... sej če bi vse prebral se nebi tako osmešil tukaj....
martinov
12. 07. 2017 12.44
-2
Vedeti mora vaš žep, ker če imate namen nek znesek nakazati v dobrodelne namene (Rdečemu križu, Karitas, Gasilcem, itd..), boste vsaj vedeli, da gre za dobrobit. Če plačate članarino neki stranki, bo vaš znesek samo za, prikazovanje, čvekanje, obljube, njih potovanja z izleti in medijski promociji !! Tako politiko se očitno sedaj gre Miro Cerar, nabirka članov s plačano članarino stranki, da bo še naprej sejal rožice po Sloveniji !!!
martinov
12. 07. 2017 12.20
-1
Da reveži, člani dobrodelnih organizacij in društev hodijo nabirat prispevke, vsaj zame ni nič narobe. Goljufa prepoznaš, ker nima dovoljenja, ko ga od njega zahtevaš ! Zasrbljujoče pa je, da nabirko članov, na enak način, izvajajo lokalni člani vladne SMC, kateri iščejo kandidate za naslednje volitve. Verjetno se gredo dejavnosti po reklu: "Več nas bo, več bo podpore, več jih bo pametovalo v medijih in parlamentu"! Sram jih naj bo, da se gredo take nabirke !!!
mackon08
12. 07. 2017 13.30
+2
Ha ha, si pa naiven, goljuf lahko ponaredi vsako izkaznico in dovoljenje, danes je to zelo enostavno. Meni ko pridejo do vrat prosjačit jih odslovim hitro. Darujem samo točno določenim in to se prej prepričam, da ni nateg. Kaj se pa tiče politikov, so vsi isti nategujejo narod, delajo pa za svoj žep. Od prvega do zadnjega, če slučajno stopi poštenjak v politiko ga hitro pokvarijo.