Črna kronika

Od spora zaradi lestve do ugrabitve deklice

Ljubljana, 07. 08. 2011 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na dan prihajajo nove podrobnosti o poteku ugrabitve 15-mesečne deklice. Ugrabitelj je za družino ugrabljene deklice opravljal dela na električni napeljavi. Spor se je vnel zaradi lestve, ki mu je družina ni hotela vrniti.

Preko kazenske ovadbe, ki so jo na svoji spletni strani objavile Slovenske novice, je mogoče natančno rekonstruirati priprave ugrabitelja na njegovo dejanje, iz njih pa je mogoče izvedeti tudi nekaj o morebitnih motivih ugrabitelja.

Otroška igrala
Otroška igrala FOTO: Aljoša Kravanja

Policisti so ugotovili, da je 29. julija osumljenec obiskal očeta deklice, od katerega je zahteval, naj mu vrne lestev, ki jo je na domu družine pustil po opravljanju dela na električni napeljavi. Ker naj bi osumljeni na domu družine med izvajanjem del kradel kovance in stikala, mu oče ugrabljene deklice ni hotel izročiti lestve, zaradi česar je med njima prišlo do pričkanja, ki mu je prisostvovala tudi dekličina varuška.

Še istega dne je osumljeni poklical dekličinega očeta, ki se ukvarja s trgovanjem z barvnimi kovinami, in mu v odkup ponudil dve toni bakra. Oče osumljenca po telefonu ni prepoznal, dogovorila pa sta se, da se slišita naslednji teden, saj je družina za konec tedna odpotovala na morje.

2. avgusta, na dan ugrabitve 15-mesečne deklice, je osumljeni znova poklical njenega očeta glede prodaje oziroma nakupa bakra. Osumljeni je očetu deklice povedal, da je v Kamniku, medtem ko je bil dekličin oče v času klica v Mariboru, zato sta se dogovorila, da se osumljeni na bencinski črpalki v Kamniku sestane z njegovo ženo, s katero naj bi sklenila posel.

Ko je mati deklice prišla do bencinskega servisa, tam ni bi bilo nikogar, ki bi prodajal baker. Policija je ugotovila, da je osumljeni s pretvezo prodaje bakra načrtno ločil mater od hčerke in si tako zagotovil, da je ta ostala v hiši sama z varuško.

Medtem ko je mati na bencinskem servisu iskala domnevnega prodajalca bakra, je osumljeni pozvonil na domu družine. Vrata mu je odprla varuška, ki jo je osumljeni vprašal, ali je doma oče družine. Ko je ta odvrnila, da je v Mariboru, je osumljeni odšel. A ne za dolgo. Čez nekaj minut, ob 16.45 je namreč na vratih družinske hiše v Mekinjah pozvonil zakrinkan neznanec.

Ugrabitelj je pet dni pred ugrabitvijo na domu družine obiskal očeta deklice in se z njim sprl.
Ugrabitelj je pet dni pred ugrabitvijo na domu družine obiskal očeta deklice in se z njim sprl. FOTO: Miro Majcen

Osumljeni se je v vozilu preoblekel in si pred vrati čez obraz potegnil črno kapo z izrezom za oči in usta. Ko je varuška odprla vrata, je osumljeni v trenutku vstopil v hišo, kjer je na hodniku stala varuška z otrokom. Osumljeni ji je iz naročja sunkovito iztrgal otroka, varuško pa za lase zvlekel v stranišče. Potem je iz hiše z otrokom pod pazduho stekel proti svojemu vozilu in naglo speljal proti Kamniku.

Varuška je nato poklicala dekličinega očeta, ta pa je nato o ugrabitvi obvestil policijo. Kmalu zatem je oče prejel prvi telefonski klic osumljenca, ki je od njega zahteval 20.000 evrov, če hoče svojega otroka zopet videti živega. Osumljeni ga je nato, potem ko mu je zagotovil, da mu bo brezpogojno plačal navedeni znesek, poklical še dvakrat. Z zadnjim izmed klicev ga je napotil v smeri Ljubljane, kjer naj bi oče prejel nadaljnja navodila.

Policija, ki je bila o ugrabitvi obveščena okoli 17. ure, je nadzor elektronskih komunikacij številke, s katere je osumljeni klical očeta deklice, začela izvajati okoli 22. ure. Približno v tem času je na podlagi informacij, ki ji jih je posredovala družina, policija na pogovor povabila osumljenca.

Nekaj minut preden je ta prispel v prostore kamniških policistov, je policija ugotovila, da je bilo z njegovega telefona poslano sporočilo ''ImasPARE.idiPREMA ljubljani brywo.'' Osumljeni je v prostore PP Kamnik prostovoljno prispel pol ure pred polnočjo, prostost pa mu je bila odvzeta 20 minut po polnoči.

Osumljeni je po začetnem izvijanju o tem, kje je bil v času ugrabitve, kriminalistom dejal, da jim je pripravljen pokazati mesto, kjer je, kot navaja kazenska ovadba, ''odvrgel'' zvezano deklico.

Policisti so se skupaj z njim odpeljali v smeri Črnuč v Ljubljani. Deklico, ki ji je osumljeni s izolirnim trakom onemogočil gibanje ter ji prelepil tudi usta, so policisti našli 13 minut čez eno zjutraj pod srebrom električne napeljave v bližini obvoznice v Savljah. 15-mesečna deklica je tam sama preživela najmanj dve uri in pol.

Iz kazenske ovadbe policije, objavljene v Slovenskih novicah izhaja tudi, da so policisti že ob 19. uri ustavili osumljenca na območju Trzina, vendar je bil po postopku izpuščen, saj ni bilo ugotovljenih dejstev, ki bi kazala na to, da je ugrabitelj prav ustavljeni voznik.

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo17
09. 08. 2011 11.28
Pustimo vnemar pravljice o lestvi in ukradenih kovancih (? - verjetno je šlo za nekaj 100 kg le teh) ter stikalih. Zanimivo bi bilo raziskati, koliko dobička na leto ima ta podjetnik in koliko davka plača državi. Ko bi videli te podatke, bi imeli spet novo pravljico. Skratka - pravljicam ni ne konca ne kraja. Jasno pa nam mora biti sledeče: pristojni organi raziskujejo samo ugrabitev ubogega otroka, ostale zadeve pa niso predmet te preiskave - saj vendar živimo v pravni državi!
Jimi1
09. 08. 2011 10.26
V ozadju je precej več, pa kot izgleda oba lažeta....
mamica55***
09. 08. 2011 06.51
. . . v Mekinju, bol pesniško bi blo u Mekinjama 24ur ali imate šmir moharje namesto novinarjev?
kim llsung
08. 08. 2011 20.18
to je laz ker ce bi oba povedala resnico bi oba zaprli za 10 let smrdi
kala123
08. 08. 2011 17.06
Boter v Sloveniji....mamila,mafija....od tod bogastvo, ne od bakra, verjemite
User300173
08. 08. 2011 13.25
Je električar, ki si ne more privoščiti izgube navadne lestve in ponuja v odkup dve toni bakra? Če ne bi bilo vmes ugrabitve ubogega otroka, bi bila to prvovrstna burleska, na policijski šoli v Tacnu pa bi morali to temo že prvo uro bodočim policistom predavati pod " kje in kako začeti kriminalistično preiskavo".
DARBY
08. 08. 2011 12.33
Grdo da se na otroka spravljajo, vendar zastonj je ni ugrabil.
McSurfer
08. 08. 2011 11.45
POTIPAT TUD NA DINOSU,ČE PREVERJAJO IN ZAKAJ NE IZVOR ENORMNIH KOLIČIN BARVNIH KOVIN,KI JIH KDORKOLI PRIPELJE V ODKUP.
......nja
08. 08. 2011 10.57
Mutni posli Žal je nasrkala uboga malčica!
nenasedajte
08. 08. 2011 10.41
Pravljice za lahko noč, nihče ne ugrablja otrok zaradi lestve in kraje kovancev... Kaj lahko imata skupnega električar in tisti, ki preprodaja baker ( bakrene žice... )???
spet-jest
08. 08. 2011 10.18
ma sam use skup je blo pa prou profesionalno spelano. daš kapuco čez glavo, pa te nou nben spoznou in pol te noujo nkol dobil. člouk žvi še u 18. stoletju
rogerrabbit
08. 08. 2011 08.55
Poskusimo pa malo drugače! Mogoče zdaj ne bo izbrisano! Gospoa P. se sploh ni pozanimal od kod naj bi ti 2 toni bakra izvirali.... lahko bi bil ukraden... ampak je kar poslal ženo, da sklene posel!
qwaa
08. 08. 2011 08.33
Glede na to,da js pošteno delam,me zanima,kdaj mi bo uspelo zgradit takšno hišo in vozni park?
rogerrabbit
08. 08. 2011 08.24
In kakšne kovance je kradel ? ZLATE KOVANCE? KOVANCE IZ OTROŠKEGA HRANILNIKA? ali KAKŠNE DRUGE KOVANCE? Očitno ni obogatel, ker drugače se nebi spustil v to dejanje, ki ga je storil!
civitasstain@gmail.com
08. 08. 2011 08.14
Da mu ni dal lestve, se ne strinjam, je bila tipična kraja, da je ukradel otroka pa še manj. Oboje je kaznivo in oba bi morala za to odgovarjat.
aquauris
08. 08. 2011 07.41
Posli se pa sklepajo na bencinskih servisih...
IvanaO
08. 08. 2011 07.25
otrok ni tuki nič kriv, me pa ne čudi da je tip ponorel, če se familija okol fura s porschejem, njemu pa niso plačali 20 000 eur za opravljeno delo. Tudi jaz bi! Preseneča me, da tega v sloveniji ni še več, glede na to kako so tudi nekaterim znanim slovencem, ki jih poznamo, keramičarji delali celo kopalnico pa jim je ti niso plačali!
29350
08. 08. 2011 07.21
In take ljud nasi sodniki namesto, da bi jih nemdoma zaprli spustijo domov. Nasim sodnikom je potrebno odvzeti diplome in jih nagnati delat za tekoci trak.
violeta12
08. 08. 2011 06.19
punčka si je boga, toda bogastvo ni od poštenega dela nikoli
prepucij
08. 08. 2011 05.40
Pa kaj ima veze avto in bajta...kraja gre na zivce postenemu revezu in bogatasu. Eni ste res plitki