Črna kronika

Očetu, ki je mučil svojo družino in posiljeval mladoletno hčer, grozi le od enega do deset let zapora

Zadar, 18. 08. 2016 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po razkritju tragične zgodbe zadrske družine, ki jo je oče več let zlorabljal, mladoletno hčer pa posiljeval, so ogorčeni tudi sosedje družine. Policiji so ga večkrat prijavili, a so na koncu še sami dobili kazen zaradi motenja javnega reda in miru. Soseda je osebno šla tudi na Center za socialno delo, a se tudi tam niso odzvali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mladoletnica očetu rodila otroka
    02:09
    Iz 24UR: Mladoletnica očetu rodila otroka
  • Iz SVETA: Grozljiva zgodba iz Zadra
    02:03
    Iz SVETA: Grozljiva zgodba iz Zadra

Dan po tem, ko je hrvaški portal Zadarski list.hr objavil grozljivo zgodbo o očetu, ki je več let zlorabljal svojo družino, svojo starejšo hčer pa posiljeval, kot mladoletnica naj bi rodila tudi njegovega otroka, zgodba dobiva še bolj grenak priokus.

Na omenjen medij so se namreč začeli obračati sosedje, ki obtožujejo pristojne institucije, da se niso odzvale na na njihova opozorila in prijave.

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

Že včeraj smo poročali, da se to strašno nasilje v družini ni odvijalo nekje na samem, temveč v stanovanjskem bloku v enem gosto naseljenih zadrskih naselij, zato se je marsikomu porajalo vprašanje, kako da sosedje niso ničesar opazili.

A zdaj pojasnjujejo svojo plat – vedeli so, da je v stanovanju nekaj zelo narobe, klicali so policijo in se obrnili tudi na center za socialno delo.

To se ni zgodilo včeraj, to je trajalo več let, so zgroženi. "Biti njihov sosed je bila nočna mora. Jezi me, da se zdaj, ko je na plan prišla resnica, odgovorni perejo roke in dajejo vtis, da so samo opravljali svoje delo in niso ničesar vedeli. To preprosto ni res. Če bi naredili vse, kar je treba, bi ga že zdavnaj razkrinkali", je za Zadarski list povedala ena izmed sosed.

Pojasnila je, da so nasilneža sosedje večkrat prijavili, ne samo zaradi hrupa, temveč tudi, ker je grozil njim in njihovim otrokom. Policisti so prišli, opravili birokratsko delo in odšli.

Policija je nekajkrat očeta ovadila zaradi kaljenja reda in miru ter zaradi družinskega nasilja, še pogosteje pa se je vse končalo samo z ustnim opominom, pojasnjujejo sosedje. Še več, včasih so policisti celo tudi prijavitelje vrgli v isti koš z nasilnežem in jim spisali kazni za kršitev javnega reda in miru, tako da so morali še sami na sodišče.

Prav zaradi tega so mnogi sčasoma obupali in nasilnega očeta niso več prijavljali, nekateri so se kar odselili, je povedala soseda, ki je tudi sama imela srečanje z nasilnežem. "Enkrat sem sama povedala policistu, da pri njih ne gre le za nasilje v družini, a ni bil kaj preveč ganjen nad to informacijo. Odšla sem na Center za socialno delo in se pogovarjala z direktorjem, kasneje je tja odšla še moja sestra. Zmigovali so z rameni in govorili, da so storili vse, kar je bilo v njihovi moči," je bila ogorčena

Sosedje pa krivijo tudi mati teh otrok, ker je le molčala, in so ogorčeni, ker otrok še vedno niso ločili od nje.

Nasilni oče je v priporu, sumijo ga petih kaznivih dejanj, med njimi spolnega trpinčenja in izkoriščanja otrok. A kar je pri vsej tragediji morda še najbolj pretresljivo, je dejstvo, da mu grozi le od leta do deset let zapora. 

Zadrsko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti Zadrčanu zaradi večletnega trpinčenja družine. Preiskavo so razglasili za tajno zaradi okoliščin, ki vključujejo incest in pedofilijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni