Črna kronika

Očeta, mamo in sinova pogledal v oči in prisegel, da ni umoril Antonije

Zagreb, 20. 10. 2012 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dragan Paravinja, ki ga je sodišče obsodilo zaradi umora Antonije Bilić in poskusa posilstva še enega dekleta, vztraja, da je nedolžen. Krutega dejanja ni nikoli priznal niti družini, ki mu stoji ob strani.

Paravinja vztraja, da je nedolžen.
Paravinja vztraja, da je nedolžen. FOTO: dnevnik.hr
"Seveda sem ga vprašal. In odgovoril mi je, da ni kriv. Jaz mu verjamem." Tako se je po pisanju Jutarnjega lista na sodbo, s katero so njegovega sina Dragana Paravinjo na sodišču v Šibeniku zaradi umora Antonije Bilić in poskusa posilstva obsodili na 40 let zapora, odzval njegov oče Obrad.

Ta se zdaj sprašuje, kako naj pomaga sinu. "Običajen voznik tovornjaka sem. Nimam denarja, da bi plačal odvetnike. A on ni kriv. Tega dekleta ni niti poznal," je prepričan Obrad.

Da Antonije ni nikoli srečal, je Dragan očetu zatrdil, ko je bil še v priporu v BiH. Takrat so ga poleg Obrada obiskali še mama Ruža in oba sinova. "Vsi smo ga vprašali, ali je kriv, in dejal je, da dekleta ni ubil, da ga policija preganja brez razloga," razlaga Obrad, ki med sojenjem sicer ni bil prisoten na šibeniškem sodišču.

Namesto tega je sodbo pričakal v družinski hiši skupaj s soprogo, ki prav tako trdno verjame v sinovo nedolžnost in je zaradi izreka maksimalne zaporne kazni zelo prizadeta. "Ne vem, kdo mu želi škodovati, a nič od tega ni res. Marsikaj govorijo o njem, a večinoma gre za laži. Tudi ni res, da so se mu sinovi odrekli," zaključuje njegov oče.

Antonija Bilić.
Antonija Bilić. FOTO: dnevnik.hr

Na sodišču razkrili grozljive zadnje trenutke v življenju Antonije Bilič

Manj naklonjeni od njegove družine so bili do Paravinje tisti, ki so včeraj na sodišču poslušali zgodbo o zadnjih trenutkih v življenju Antonije Bilič, katere trupla sicer niso nikoli našli. Na podlagi forenzičnih dokazov, najdenih v tovornjaku, je sodnica ob izreku sodbe razložila,kaj se je po njenem dogajalo po tem, ko je Paravinja štoparki Antoniji ponudil prevoz.

"Antonija je sedla na sovoznikov sedež. Med vožnjo jo je začel osvajati, nato pa je na nedoločenem mestu ustavil tovornjak, izstopil in se odpravil proti sovoznikovim vratom. Ko je odprl vrata, je Antonija ugotovila, kaj se bo zgodilo. Poskušala je pobegniti, a ji ni uspelo. Da bi preprečil, da bi dekle komu povedalo, da jo je poskušal posiliti, jo je Paravinja, medtem ko ga je brcala, da bi se osvobodila, zgrabil za vrat in stiskal tako dolgo, dokler ni umrla. Nato je na neznanem kraju odvrgel truplo," je razložila sodnica.

Paravinja je sicer na enem od prvih zaslišanj zločin priznal, narisal je celo zemljevid, kjer naj bi odvrgel dekletovo truplo, a je priznanje pozneje umaknil, trupla pa tam niso našli.
K obsodilni sodbi je prispeval tudi poskus posilstva M.D. leta 2010, za kar je bil prav tako spoznan za krivega.

Obsodilna sodba na Hrvaškem za Paravinjo sicer ni prva. Sodišča v Srbiji in BiH so Paravinjo že obsodila na večletne zaporne kazni zaradi kaznivih dejanj posilstva in poskusov posilstva.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dalmatic
21. 10. 2012 10.53
+14
v vsaki civilizirani državi,bi paravinjo obsodili.enostavno,čisto vse smeri so vodile do njega.vsem je to jasno,razn slovencem,ki zarad faušije do hrvatov,ne sprejemajo tega in želijo prikazat nespospobnost hrvaških preiskovalcev in celo to da je ta prav morilec še vedno na prostosti.sram vas je lahko.vsak normalen človek bi vedel,da so dnka dokazi,kamere neispodbitne,ne more nekdo trdit,da nekoga ni videl,če pa so v njegovem tovornjaku najdl,kri,lase,dnka vzorce,vsem se to zdi čudno,razn slovencem,slovenci bi mu pač verjeli,da je ni videl in da ni kriv.
TunaVsolati
20. 10. 2012 23.30
-27
Ne bi si sicer upala reči, da je res nedolžen, a če so ti dokazi, o katerih govorijo v članku, edini dokazi, ki jih imajo, so po mojem mnenju precej negotovi. Kako lahko iz najdenih lasi in krvi narediš scenarij, kako naj bi dekle umrlo?
concord
21. 10. 2012 01.11
+44
Paravinja trdi, da jo nikoli ni srečal. Obstajajo pa posnetki obcestne kamere na katerih je razvidno, da je bila v njegovem tovornjaku. In, če jo nikoli ni videl, od kod njeni lasje in kri v njegovem tovornjaku? Od takrat, ko je bila v njegovem tovornjaku, jo nihče več ni videl. Razumeš zdaj? ti je to dovolj? Še ni? Paravinja je na isti način že poskusil posiliti eno drugo dekle, to dekle ga je potem prijavilo policiji. Pri Antoniji ni več tvegal prijave - ubil jo je. Tukaj ne gre za enkraten dogodek - to je vzorec obnašanja. In scenarij je samo scenarij. Umor pa je umor. Kaj ti je treba vse narisat????
dalmatic
21. 10. 2012 10.42
+6
TunaVsolati čudn da sam na slov portalih najdemo pomisleke.v srbiji,od kje je paravinja,so vsi navijali za dosmrtno ječo.isto v bosni,na hrvaškem,sam slovenci,ki veze z vezo nimaste,pišete o pomanjkanju dokazov. paravinja govori,da je ni videl,čeprav so najdl,kri,še druge dnka vzorce,lase v njegovem kamijonu.prav tako je paravinja v bosni,kjer so ga aretirali,priznal dejanje,bosanskim preiskovalcem.slovenci ste pač posebneži
TunaVsolati
21. 10. 2012 11.28
-8
Kri in ostanki lasi lahko ostanejo tudi po manjšem pretepu pa zaradi tega nihče ne umre. Če nimajo trupla in neizpodbitnih dokazov, da je mrtva (npr. velika količina njene krvi) po mojem mnenju ne morejo za 100% reči, da je dekle res mrtvo. OK, po logičnem sklepanju je verjetno na žalost res mrtva, a zdi se mi, da na sodiščih logična sklepanja niso dovolj. Dalmatinc, Bog ti požegnaj tvoje preiskovalce, jaz osebno se z njimi ne obremenjujem. Očitno pa se ti zelo, če vidiš napade na njih tudi tam, kjer jih ni.
Ramzess
21. 10. 2012 11.53
-6
TunaVsolati se strinjam s tabo, na sodišču je treba nastopiti samo z neizpodbitnimi dokazi, ne zgolj s posrednimi ali manj, od tod dalje namreč govorimo o dvomljivih motivih oblasti za obsodbo. Delanje takih scenarijev iz najmanjšega kosa nečesa je v tem svetu znano iz različnih poklicev, jasno da je najbolj znana zgodovina in paleontologija, pa arheologija, ...toda ne glede na področje, so v ozadju še drugi motivi, saj ni mogoče da bi človek samovoljno kršil občo logiko, vedno obstajajo motivi ali razlogi. Ne učijo se generacije otrok lažne zgodovine pač zato, ker se je veliko raziskovalcev pač zmotilo, pač pa zato ker so v ozadju za to bili in so določeni interesi. Ne končajo nedolžni v ječi za več let ali desetletij, ker se je nekdo pač zmotil, pa zaradi določenih interesov. In še bi lahko naštevali. Ne vem zakaj se čudijo, če nedolžni bežijo pred zakonom, v tem svetu v tem sistemu imajo več kot dovolj razlogov za to, pa naj si gre za sistem ali ljudi, ki delajo zanj (to je spet sistem), ipd.
concord
21. 10. 2012 11.57
+11
Kakšna logična sklepanja?!? Pa ti sploh prebereš tisto kar napišeš? PARAVINJA TRDI, DA JO NIKOLI NI SREČAL - V NJEGOVEM TOVORNJAKU SO PA NAŠLI NJENO KRI (KI JO JE POSKUŠAL ODSTRANITI) IN LASE. A je to logično sklepanje??? A si ti 100% prepričana, da so tvoji starši RES tvoji starši? Ali samo logično sklepaš (po tvoji logiki)?
concord
21. 10. 2012 12.00
+10
Samos75 ... ti tukaj filozofiraš, Antonija pa je umrla. In če bo več takšnih samovšečnih komplikatorjev kot si ti, bo umrlo še več deklet...Zamisli se malo nad sabo. Če ta primer ne bi bil tam nekje na Hrvaškem, temveč tebi bolj blizu ... a bi tudi takrat tako razmišljal?
TunaVsolati
21. 10. 2012 12.33
+0
concord, kako pa veš, da je umrla? Ne trdim, da ni kriv in da ne laže, celo mislim, da je po vsej verjetnosti res kriv, toda obstajajo tudi scenariji, da res ne bi bil (vsaj glede na podatke, ki jih dajejo mediji. mogoče imajo pa preiskovalci kaj bolj konkretnega). Po teh podatkih, bi se dalo skovati tudi kako (sicer precej neverjetno) zgodbo, da punca sploh ni mrtva. Kar me moti pri tej zgodbi je, da so za umor obsodili brez trupla oz. neizpodbitnega dokaza, da je res mrtva. Od kar se nas svet vrti pa je viselo že veliko nedolžnih.
dalmatic
21. 10. 2012 13.55
+4
TUNA ima pač svojo logiko,ki pa je navadni ljudje ne razumemo.vse kaže na paravinjo,ampak tuna trdi svoje,kr je ona v bistvu amaterski forenzični preiskovalec,velik gleda serijo miami in zdaj trosi tukaj svoje umotvore.
concord
21. 10. 2012 13.57
+3
Tuna ... direktno vprašanje. ... če bi bila na mestu sodnika, ali bi Paravinjo zaprla za 40 let ali pa izpustila na prostost? Brez filozofiranja, tretje možnosti ni. Razmisli o posledicah ene in druge odločitve.
dalmatic
21. 10. 2012 14.02
+3
TunaVsolati obstajajo tudi scenariji da so vatikanski skrajneži krivi za 1 september v ameriki,obstajajo tudi scenariji da bo slov reprezentanca osvojila SP 2014 v braziliji,pusti scenarije,na sodišču tega nihče ne zanima,važn so dokazi in dnk,kamere,lasje so neispodbitni,zdaj do kam vse nese tvoja domošljija(scenariji),to sam ti veš,ampak to nikogar ne zanima.odpri svojo privat preiskovalno agencijo in pol raziskoj scenarije,ki se ti motajo po glavi,eden od scenarijev bi lahk bil da so jo ukradl marsovci,tud to,al pa da je šla peš na everest.
dalmatic
21. 10. 2012 14.20
+4
Tuna gleda serijo miami,čez pol ure se vrne z novimi scenarijami
novaknovak
21. 10. 2012 14.56
+3
tuna mal bluzi. v srbiji posilstvo, poskus posilstva, v slo izginejo tri punce ravn v času bivanja tega modela v slo. nek možakar je videl da je punca vstopila v ta kamion, nadzorne kamere ga posnamejo s to punco,najdejo lase in kri,, v bih-u prizna, in zavaja ljudi da jo išče pol balkana. sedaj pa kar naenkrat te punce nikol ni videl?! pa halo.se prav teoretično te nekdo ubije pred množico ljudi, te skuri, pepel v savo in niko ti ne može ništa? ni čudn da si je želel v slovenijo. tu bi ga najbrž itak spustil, ko v primeru pluta. pol pa vsi čez policijo, sodstvo....in boljš je da je zaprt, četudi po krivem, ker se bo resnica potem morda izkazala, kot pa da umre, sori, izgine sam ena sama punca.
Amali Doare
20. 10. 2012 22.53
+25
100% obstaja način, da bi propjevao. ako ne milom onda silom
novaknovak
21. 10. 2012 15.03
+2
po mojem bodo to uredil kolegi, tam ne bo advokata pa varuhinje...podobn post mi je admin izbrisal. vprašanje je zakaj?
Draža
20. 10. 2012 21.15
-39
Brez trupla so človeka po svoje obsodili,sramota.
amaianur
20. 10. 2012 22.24
-29
concord
20. 10. 2012 22.29
+50
Ma ne ... pustili bi ga, pa počakali, da še koga umori in upali, da takrat trupla ne bi tako dobro skril? Itak bi najverjetneje prišel v Slovenijo, ker ga vseh ostalih državah že čakajo sodišča. Pa Slovenija je itak znana kot obljubljena dežela za kriminalce, to kar mi lahko zakompliciramo, ne more nobeden drug. Se spomniš primera Plut? A to želiš, da bi se ponovilo? Nervirajo me takšni komplikatorji kot sta vi dva - proti sta samo zato, da sta proti.
HoS
21. 10. 2012 09.26
+12
Aha po tvoji genijalni teoriji potem takem lahko nekdo ubija do mile volje in če ne najdejo trupel potem ni kriv al kako?
novaknovak
21. 10. 2012 14.59
+4
pa tud če ni ubil te uboge punce, posilstvo, pa spet poskus posilstva...že to je dovolj, po mojem mišlenju. imata vidva zgoraj sestro, ženo, puinco,hčer.?..gotovo pa imata mater, najbrž....
concord
20. 10. 2012 21.03
+45
Takšni kot je ta Paravanja nimajo občutka vesti in lahko gledajo v oči komur hočejo ... in mu lažejo. Enostavno, nimajo vesti, so napol živali.
tejchiiika
20. 10. 2012 22.30
+18
Živali so včasih boljše kot ljudje..sam tak...
Wortex2
21. 10. 2012 12.14
+4
da te mal popravm samo človek se obnaša tako, živali se ne obnašajo na takšen način. Prosim da drugič najdeš kakšno bol primerno besedo namesto žival!
concord
21. 10. 2012 13.10
+7
O.K. Imata prav, to "živali" sem mislil bolj figurativno, karakterno, samo kot prispodoba, ne najdem boljšega izraza. Nisem mislil žaliti živali.
novaknovak
20. 10. 2012 19.50
+20
na kaj jim je pa prisegel?
Jimi1
20. 10. 2012 19.38
+30
Še en prason, ki manipulira s svojo družino. Poznam enega takšnega v okolici, ki so se mu otroci razbežali zaradi podobnih pritiskov in pranja možganov.
Veprl
20. 10. 2012 19.25
+39
Človeku brez duše je pa res težko lagat... Svašta, preklet Parasvinja
Jimi1
20. 10. 2012 19.40
+22
Kazen je bila njegovemu karakterju primerljiva... Ne sodi med ljudi takšna oseba ! V bistvu je doživljensko dobil !
Ataaufbix
20. 10. 2012 19.24
-12
Policaji so ponavadi vešči v podtikanju dokazov!
novaknovak
20. 10. 2012 19.53
+15
novaknovak
20. 10. 2012 19.17
+39
pa naj ga obrad vpraša, kako so se znašl lasje pa kri te uboge punce v njegovem kamionu, če je nikol ni poznal?
periot22
20. 10. 2012 19.12
+14
Lagati pa takšnim ni težko!
Flenca
20. 10. 2012 19.09
+5
Vse skupaj je malo čudno ,tudi ugibanje sodnice kako se je vse to dogajalo kot da bi bila zraven ,čudno vse skupaj.
dalmatic
21. 10. 2012 10.59
+6
to ni ugibanje,temu se reče rekonstrukcija dogodkov in je normalna praksa na vseh sojenjih,ko se gre za umore.čisto vedno nardijo rekonstrukcijo,da prikažejo porotnikom in drugim kaj se je približn dogajal.v ameriki je mož ubil ženo,niso najdl niti enga dnka dokaza,niti enga neposrednega-ali posrednega dokaza proti njemu,pa so ga vseen optožl na smrtno ječo in nardili rekonstrukcijo dogotka. ti tega pač ne veš,kar pa se ti ne zdi pomembno,kr pač vsak lahk pametuje o nečem,čemer pojma nima
Kukulkan
20. 10. 2012 19.02
+24
ja, vsi zaporniki so nedolžni in nč krivi. a ne?
amaianur
20. 10. 2012 22.27
+0
je vec tistih ki so zunaj pa sto krat hujsi!!!!!!! jansa..srot..bavcar..tovsakova..zidar..te so ti pa ljubsi od zapornikov .kar mej jih!!!
Himself
20. 10. 2012 18.44
+4
Ej ne vem ....
Et54678
20. 10. 2012 18.41
+38
če je zmožen takih groznih dejanj, je zmožen tudi lagat domačim v obraz, ane......
vestalka1
20. 10. 2012 18.27
+17
Saj ni neumen, da bo po obisku policije izjavil: "Ja, kriv sem". Kdaj pa je že kdo priznal? Ni ga tega junaka. Žal je naloga preiskovalcev in policije, da dokaže njegove grehe. Toliko ima masla na glavi, da kar smrdi. Upam, da ga bodo že enkrat zaprli.
bora.bora
20. 10. 2012 17.56
+22
Namesto tega je sodbo pričakal v družinski hiši skupaj s soprogo, ki prav tako trdno verjame v sinovo nedolžnost ....????
bb38150
20. 10. 2012 17.29
+36
Ta človek, ne sodi nikamor drugam, kakor v zapor in to do smrti. Preveč posiljstev je bilo in on nedolžen? Kdo mu verjame? Samo njegova družina. Za starše Antonije, pa ostaja velika žalost dokler ne najdejo njenega trupla. Žalostno.
Urkoš
20. 10. 2012 17.12
+63
"Da Antonije ni nikoli srečal, je Dragan očetu zatrdil,..." hmmm, kako pa se je torej znašla njena kri in lasje v NJEGOVEM vozilu? Ja itak, da, če kdo, mu bo vrjela njegova družina, nedolžen pa ta človek zagotovo ni.