Črna kronika

Ovadena šest dni po umoru otrok

Ljubljana, 03. 04. 2009 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
0

Policija je na koprsko tožilstvo posredovala ovadbo zoper 36-letno Kristino Mislej, ki naj bi na grozovit način umorila hčerko in sina v Sežani. Grozi ji najmanj 15 let ali celo dosmrtna kazen. Mati trdi, da je nedolžna.

Policisti so po umoru otrok v Sežani ovadili mater Kristino Mislej. Sumijo jo storitve dveh kaznivih dejanj umora, je za 24ur.com potrdil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Kopru Slavko Ožbolt. 36-letnica je osumljena suma storitve kaznivih dejanj umora po 116. členu novega Kazenskega zakonika: ''Kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje na grozovit ali zahrbten način, se kaznuje z zaporom najmanj 15 let.'' Za tovrsten umor se sme izreči tudi kazen dosmrtnega zapora. Odvetnik Mislejeve Branko Gvozdić ovadbe, ki je še ni videl, ni komentiral. Sicer tudi ni ustaljen postopek, da bi o ovadbi obveščali odvetnika. Mati medtem še vedno trdi, da je nedolžna.

Do tragedije je prišlo v noči na nedeljo. Oče Andrej Gorup je otroke pripeljal k materi v soboto ob 16. uri. Policisti so bili nekaj minut čez polnoč obveščeni, da sta otroka mrtva. ''Ko je mati ugotovila, da otroka ne dihata, je poklicala njenega očeta, ki je upokojeni zdravnik in živi v bližini. Dedek je po prihodu začel oživljati enega od vnukov, mati pa je oživljala drugega otroka. Nato so ju oživljali tudi reševalci, ki so prispeli na kraj po klicu matere,'' je v sredo pojasnil odvetnik Mislejeve Branko Gvozdić. Ovadena je trenutno v Psihiatrični bolnišnici Polje pod stalnim nadzorom, saj je nagnjena k samomoru, je dodal. V torek, ko jo je nazadnje videl, je bila zelo prizadeta, kriminalisti pa naj je ne bi še zaslišali, je še dodal.

Kje je bil oče v času umorov?

V sežanskih blokih sta ugasnili rosno mladi življenji.
V sežanskih blokih sta ugasnili rosno mladi življenji. FOTO: Dare Čekeliš

Oče dela na Krvavem Potoku na mejnem prehodu Kozina, zato njegov odvetnik Franci Matoz predvideva, da je bil v službi. Je vodja igralnice. ''Ko so ga poklicali po telefonu, je ravno prestopil mejo na Krvavem Potoku na Kozini. Bil je čisto blizu, ker je bil 15 minut zatem že v Sežani,'' je povedal. Kriminalisti igralnice niso obiskali, je za 24ur.com povedal direktor igralnice Goran Petrinja.

Zaplet med inšpekcijskim nadzorom

Po umoru otrok se je včeraj začela preiskava o domnevno slabem delu centra za socialno delo, ki pa je bila po prihodu inšpektorja prekinjena. Odvetnik Matoz je povedal, da so ju povabili, naj se včeraj ob 11. uri zglasita na Centru za socialno delo Sežana, kjer je inšpektor ministrstva za delo opravljal izredni nadzor. ''Ko sva z očetom pristopila, se je inšpektor odločil, da bo imel oče status priče v postopku. Kljub temu da sem v sredo na ministrstvo dal vlogo, da bi se omogočilo, da bi bil oče v postopku stranka, ker imamo pravni interes in ker je bil že predhodno stranka. Oče je zainteresiran, da bi se postopek izpeljal tako, da bi imel ves čas postopka možnost pogledati v spis. Prav tako tudi jaz, da bi pregledoval zadeve in bil prisoten ob vseh dejanjih, ki jih bo inšpektor opravil. Tudi pri razgovorih z zaposlenimi,'' je pojasnil.

Matoz naj bi se zavzemal za izločitev inšpektorja.
Matoz naj bi se zavzemal za izločitev inšpektorja. FOTO: Dare Čekeliš

Kljub temu se je inšpektor odločil, da bo imel Gorup status priče. Tako bi zgolj povedal svojo plat zgodbe in ne aktivno sodeloval pri preiskavi. Matoz se z odločitvijo inšpektorja ni strinjal, zato je zahteval, naj se najprej odloči o  vlogi, ki jo je vložil v sredo, in omogoči status stranke. ''Gre za transparentnost postopka. Oče in jaz morava imeti pravico, da bi bila prisotna ob razčiščevanju dejstev. Zahteval sem, naj inšpektor o tem odloči s posebnim sklepom, na kar je tudi pristal. Do tedaj je preiskavo odložil,'' je dejal. Matoz ne ve, ali bo inšpektor medtem s kakšnimi dejanji nadaljeval. ''Mislim, da bo najprej odločil, ali je oče stranka v postopku, nato pa bo dajal izjave. Takrat se bo zadeva nadaljevala.''

Oče razpolaga s svojo dokumentacijo, zapisniki centra o njegovih mnenjih. ''Do dveh zapisnikov takrat nismo mogli, saj so očetu rekli, da mu jih ne morejo dati. Zdaj nimamo vseh listin in dokumentacije o postopku. Edino logično, možno, pravilno in predvsem pravično je, da bi imel oče možnost vpogleda v spis in nato odgovarjati na dejstva. Ne more pa nastopati kot priča, če preiskujejo postopek, v katerem je bil že stranka. Skupaj z ženo in otroki. Moral bi imeti pravico pregledati spis, tako kot ga pregleda obdolženi na sodišču.'' Vendar v inšpekcijskem postopku ne preiskujejo očeta, temveč center.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni