Črna kronika

VIDEO: Avstrija: Oče priznal incest

Amstetten, 28. 04. 2008 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Avstrijska policija je sporočila, da je primer incesta, ki je pretresel Avstrijo, 'v glavnem razjasnjen'. Pomoč je že ponudila Natascha Kampusch.

Policija še vedno preiskuje družinsko hišo v Amstettnu, mestu, ki leži približno 130 kilometrov zahodno od Dunaja.
Policija še vedno preiskuje družinsko hišo v Amstettnu, mestu, ki leži približno 130 kilometrov zahodno od Dunaja. FOTO:

73-letni Avstrijec Josef F. je priznal, da je imel v kleti družinske hiše v Amstettnu v Spodnji Avstriji kar 24 let zaprto svojo, sedaj 42-letno, hčer Elisabeth, pa tudi da je oče njenih sedmih otrok.

Josefa so odpeljali v St. Pölten na deželno sodišče, kjer ga je zaslišal preiskovalni sodnik. Kot so poudarili kriminalisti, bo treba preveriti, ali je 73-letniku moč očitati še druga kazniva dejanja. Zaenkrat mu grozijo obtožbe zaradi ugrabitve, spolne zlorabe, incesta ter fizičnega in psihičnega mučenja lastnih otrok. Njegova 67-letna žena je po aretaciji doživela živčni zlom in vneto zatrjuje, da o dogodkih ni vedela prav ničesar. Je pa povedala, da je Josef sicer zelo avtoritativen in je vedno obveljala njegova beseda.

Afera pretresla Avstrijo

Ob koncu tedna je izbruhnila nova afera, potem ko so v bolnišnico v Amstettnu v Spodnji Avstriji sprejeli hudo bolano 19-letno Kerstin, eno od sedmih otrok, ki naj bi bili sad incesta med zaprto, 42-let staro Elisabeth in njenim 73-letnim očetom. Kot je dejal primarij bolnišnice, kamor so sprejeli Kerstin, Albert Reiter, je njeno zdravstveno stanje 'kritično, vendar stabilno'. Prav tako so v zdravniško oskrbo na oddelek psihiatrije sprejeli Elisabeth, tri otroke in njeno mater.

Josef je imel tudi z ženo sedem otrok. Pet od njih živi v sosednjih mestih in so ob novici popolnoma zgroženi.
Josef je imel tudi z ženo sedem otrok. Pet od njih živi v sosednjih mestih in so ob novici popolnoma zgroženi. FOTO: Reuters

Stari starši dekleta so oblastem v Amstettnu dejali, da je Kerstin v zelo slabem zdravstvenem stanju na njunem pragu 19. aprila pustila njena mati, njuna hči. Slednjo so zadnjič videli leta 1984, od takrat pa o njej ni bilo nobenih podatkov. Kmalu so policisti ugotovili, da je imel Josef vse načrtovano. Izginotje svoje hčere je pred 24 leti sicer prijavil policiji, a ga je kmalu preklical, češ da ga je hči obvestila, da odhaja v neko sekto in naj je ne iščejo več. Na pragu hiše naj bi pustila svoje tri otroke, vsak od njih je imel v rokah pismo, v katerem je Elizabeth prosila, naj zanje poskrbijo. Seveda je vsa ta pisma napisala, ker jo je Josef prislil.

Grozljiva zgodba ...

Elisabeth je povedala, da jo je oče od 11. leta naprej neprestano spolno zlorabljal. Avgusta leta 1984 naj bi jo zaklenil v kletno stanovanje, veliko približno 50 kvadratnih metrov, jo omamil in zvezal z lisicami. V kleti so bile poleg sobe, v kateri je Elisabeth spala, tudi majhna kuhinja, kopalnica in še nekaj spalnic. Do kleti so vodila majhna vrata, nato pa ozek hodnik, na koncu katerega so bila še ena vrata na električni mehanizem, katerega kodo je vedel samo Josef. Elisabeth je v času ujetništva rodila sedem otrok. Leta 1996 je rodila dvojčka, vendar je eden od njiju zaradi pomanjkanja nege nekaj dni po porodu umrl. Oče naj bi truplo nato zažgal. Trije otroci, ki so bili zaprti z njo v kleti (19-letna Kerstin, 18-letni Stefan in 5-letni Felix), nikoli niso uzrli sončne svetlobe, ostali trije pa so živeli pri dedku in babici.

Sosedje ne morejo verjeti, da se je nekaj tako groznega lahko dogajalo v njihovi soseski, pa niso ničesar slutili. Ob tragični zgodbi so popolnoma šokirani. Josef in njegova žena sta med njimi namreč veljala za mirna, spoštovanja vredna človeka, ki sta lepo skrbela za svoje otroke, saj so se le-ti tudi v šoli dobro izkazovali.

Tako je izgledala majhna kopalnica v kleti.
Tako je izgledala majhna kopalnica v kleti. FOTO: Reuters

Omenjeni primer je najhujši primer zlorabe v zgodovini Avstrije in močno spominja na zgodbo Avstrijke Natasche Kampusch, ki je pred dvema letoma pobegnila iz osemletnega ujetništva. Leta 1998 jo je pri njenih desetih letih na poti v šolo ugrabil tedaj 36-letni Wolfgang Priklopil. Natascha je danes sicer že ponudila svojo pomoč.

'Primer presega vse dimenzije'

Vodja spodnjeavstrijskih kriminalistov Franz Polzer je pojasnil, da se je Josef pred 24 leti odločil, da bo svojo tedaj 18-letno hčer zaprl v klet. To mu je uspelo, nakar je 24 let živel dvojno življenje. Po dosedanjih ugotovitvah policije Josef 19-letne Kerstin ni spolno zlorabljal, prav tako ni jasno, ali je zlorabljal tudi druge otroke. Policija predpostavlja, da je bil najbolj osredotočen prav na Elisabeth. Polzer je povedal še, da nihče razen Josefa ni smel v klet. Zgradil jo je že več let prej, preden je ugrabil Elizabeth, nato pa jo je le dograjeval in večal. V kletnem stanovanju je uredil vodovod, elektriko, sobe je tudi zvočno izoliral. Eno sobo je še dodatno izoliral, to naj bi bila tista, v kateri je Elizabeth spolno zlorabljal.

Oblasti so primer ocenile kot edinstvenega. "To presega vse dimenzije," je na tiskovni konferenci v Amstettnu še povedal direktor avstrijske varnostne službe Franz Prucher.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja