Črna kronika

Oče ovadil socialno delavko

Koper, 08. 04. 2009 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.K./Š.Z.
Komentarji
0

Po tragediji v Sežani je oče umorjenih malčkov ovadil socialno delavko, ki naj kljub njegovim opozorilom ne bi ukrepala. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do leto dni zapora.

Oče umorjenih otrok v Sežani, Andrej Gorup, je na koprsko tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper uslužbenko Centra za socialno delo Sežana, Mirjam Škerlj. Storila naj bi kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, za katerega novi Kazenski zakonik predvideva denarno kazen ali zapor do enega leta.

Grob otrok, ki naj bi ju zadušila lastna mati.
Grob otrok, ki naj bi ju zadušila lastna mati. FOTO: POP TV
Andrej Gorup meni, da bi tragedijo lahko preprečili.
Andrej Gorup meni, da bi tragedijo lahko preprečili. FOTO: POP TV

Oče sumi, da je zavestno opustila svoje nadzorstvo, saj naj kljub njegovem obvestilu ne bi zavarovala koristi mladoletnih otrok. 18. marca ob 16.30 naj bi jo ustno obvestil, da so njegovi otroci ogroženi in da je potrebno nekaj ukreniti, ''preden bo prepozno''. Naslednji dan zjutraj naj bi v elektronskem sporočilu navedel, da so njegovi otroci ogroženi zaradi ''zanemarjanja varstva in vzgoje ter ravnanja matere Kristine Mislej''. Navedel je, da je ''mater klical 18. marca ob 15.20, vendar je sredi dneva spala, kasneje pa sta se dogovorila, da bo ona odšla po otroka v vrtec. Čez nekaj minut si je že premislila in je očeta napotila po otroka v vrtec, čeprav bi to morala sama storiti. Očetu se je lagala, da ima veliko dela, čeprav to ni bilo res. Dejansko je bila vinjena in je ves dan spala".

Gorup naj bi center sicer vseskozi opozarjal, da mati ni primerna za skrb otrok, ''saj ima zdravstvene težave z odvisnostjo od alkohola''. Zdravljenje naj bi samovoljno opustila. Na center naj bi se obrnil tudi februarja, ko je odšel po otroka v vrtec, ''vendar otroka nista imela jopic (kljub mrazu!). Ko ju je vprašal, kje imata jopice, mu je sin rekel, da sta prejšnji dan, skupaj s sestrico, zmetala vse obleke čez balkon (tisto noč je tudi deževalo). Na vprašanje, kje je bila mati, je sin odgovoril, da je spala". Oče je prepričan, da bi morala Škerljeva takoj ukrepati, za kar naj bi imela tudi zakonsko podlago: ''Center za socialno delo lahko otroke celo odvzame staršu, če je njihovo življenje ogroženo.''

Po mnenju očeta bi morala socialna delavka sklepati, da bi lahko bilo življenje malčkov ogroženo. V manj kot mesecu dni po opozorilom sta otroka umrla ''prav zaradi ravnanja matere'', je zapisano v ovadbi. Na sežanskem centru ovadbe ne komentirajo. Bo pa jutri sledila še ovadba zoper republiškega inšpektorja Boruta Brezovarja, je povedal očetov odvetnik Franci Matoz.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja