Črna kronika

Obupan oče, ki mu je požar vzel pet otrok: Hotel sem rešiti vse svoje otročičke. Vse.

Washington, 16. 02. 2014 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sorodniki, sosedje in sošolci v Minneapolisu pred ostanke stavbe, v kateri je ugasnilo pet otroških življenj, prinašajo plišaste igrače, sveče in cvetje. Dva otroka se še borita za življenje, njihovega očeta pa je tragedija popolnoma strla. Upravnik stare stavbe medtem zanika odgovornost.

Žalost
Žalost FOTO: Reuters

Troy Lewis, ki je v požaru v ameriškem Minneapolisu v petek izgubil pet od sedmih otrok, je na bolniški postelji v solzah opisal tragedijo. Lewisa v bolnišnici zdravijo zaradi zastrupitve z ogljikovim dioksidom in poškodbe hrbtenice, ki jo je utrpel pri skoku skozi okno.

"Hotel sem rešiti vse svoje otročičke. Vse. Samo svoje otročičke sem hotel," je ponavljal obupani oče. V bolnišnici sta tudi preživela otroka, Shaca in Electra, stara 9 in 5 let. Njuno stanje je kritično.

Čeprav resno poškodovan, Lewis pove, da ni telesne rane, ki bi lahko bila tako globoka in boleča, kot je izguba njegovih otrok.

8-letni Christopher je bil "mali šarmer", pravi, Mary si je za sedmi rojstni dan želela sirovo torto, 19-mesečni Gwendolyn so že zrasli štirje zobje, Fannie se je veselila, da bo šla v šolo, 3-letni Troy pa je bil med vsemi najbolj odločen.

Kot je povedal, so ga na požar, ki je izbruhnil ponoči, opozorili klici otrok, a je bilo že prepozno, saj so se dim in ognjeni zublji razširili po stanovanju.

Stekel je do Christopherja, a je videl, da mu ne more več pomagati. "Bil je mrtev. Svojega otroka sem videl goreti," pravi Lewis, ki iz glave ne more pregnati grozljive podobe.

S težkim srcem se je ločil od sinovega gorečega trupla. "Moral sem izbrati med mrtvim in živim otrokom," je dejal. Rešiti mu je uspelo Electro. Ko se je vrnil po Mary in Gwendolyn je bilo že vse v ognju. "Hotel sem jih rešiti," ponovi.

Čeprav družba, ki je vzdrževala 102 leti staro stavbo, zanika kakršno koli krivdo za tragedijo, Lewis pravi, da je bilo stanovanje zelo težko ogrevati, saj ni bilo izolirano. Da bi ogrel kopalnico, je pustil, da iz pip dolgo teče vroča voda, namestiti je moral dodatna grelna telesa, v najhujšem mrazu je moral pustiti prižgan štedilnik. A kot pravi, so bila vsa sredstva za ogrevanje usodnega večera ugasnjena.

Babica otrok Rosie Boyd se je, da bi preživela tragedijo, zatekla k veri. "Morda je Bog hotel, da so spet z mamo," pravi. Njena hčerka je umrla oktobra.

Užaloščeni so tudi sosedje, ki pravijo, da so Lewisovi srečna in prijetna družina. V spomin na umrle otroke na kraj tragedije prinašajo sveče, plišaste igrače, pripravili so tudi bedenje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni