Črna kronika

Obtožena v primeru smrti bohinjskega učitelja obljubila, da nikoli več ne bosta storila nobenega kaznivega dejanja

Kranj, 21. 06. 2016 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dva obtožena v primeru ropa in uboja Pavla Zupana v Bohinju leta 2014 bosta morala v dveh letih opraviti 980 ur neplačanega družbenokoristnega dela. "Pet let, odkar živim v Sloveniji, sem pridno delal in skrbel za družino ter nisem imel nikakršnih težav. Ta dogodek mi bo v poduk za celo življenje in nikoli več ne bom naredil niti najmanjšega prekrška," je dejal eden.

Na kranjskem okrožnem sodišču je bil danes predobravnavni narok za obtožene pri ropu in uboju Pavla Zupana v Bohinju novembra 2014. Od trojice obtoženih Albancev sta se ga udeležila le dva, ki ju je obtožnica bremenila ropa v sostorilstvu. Priznala sta krivdo, kazen leto in osem mesecev zapora pa bosta opravila v obliki družbenokoristnega dela.

S tožilstvom sklenila sporazum

Na kraju zločina
Na kraju zločina FOTO: POP TV

Albanca Shklqim Banushi in Jeton Fida, ki sta državljana Makedonije, živita pa v Sloveniji, sta s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde. Priznala sta, da sta Albanu Thaciju povedala, da 60-letni učitelj Pavel Zupan iz Nomenja v Bohinju, pri katerem sta opravljala gradbena dela, doma hrani večje količine denarja, in Thacija nagovorila k ropu.

Zupan jih je pri ropu, pri katerem naj bi sodeloval še en Albanec, ki je na begu v Nemčiji, zalotil. Nato naj bi ga Thaci pobil s sekiro. Storilci so s seboj odnesli 1500 evrov, kriminalisti pa so trojico prijeli februarja letos. Tožilstvo je 27-letnega Thacija obtožilo kaznivega dejanja uboja, 28-letnega Banushija in 31-letnega Fido pa le ropa v sostorilstvu.

'Največja napaka v življenju'

Oba sta sodelovanje pri kaznivem dejanju obžalovala. "Pet let, odkar živim v Sloveniji, sem pridno delal in skrbel za družino ter nisem imel nikakršnih težav. Ta dogodek mi bo v poduk za celo življenje in nikoli več ne bom naredil niti najmanjšega prekrška," je poudaril Banushi. Fida pa je dodal, da je bilo to največja napaka v njegovem življenju, ki si je nikakor ne more oprostiti.

Tožilstvo je kot zavrženo ocenilo njuno odločitev, da izkoristita informacije, ki sta jih dobila pri oškodovancu in da sta si od dejanja obetala veliko premoženjsko korist. Zato se je tožilstvo v sporazumu za priznanje krivde odločilo za leto in osem mesecev zapora za vsakega izmed njiju.

Shklqim Banushi in Jeton Fida ob prihodu na sodišče.
Shklqim Banushi in Jeton Fida ob prihodu na sodišče. FOTO: Kanal A

Obljubila, da nikoli več ne bosta storila nobenega kaznivega dejanja

Istočasno je tožilstvo upoštevalo olajševalne okoliščine, da sta bila oba do sedaj nekaznovana, da sta dogodek iskreno obžalovala in obljubila, da nikoli več ne bosta storila nobenega kaznivega dejanja.

Želita skrbeti za ženi in otroke, ki so sedaj na sociali

Zato je tožilka Nadja Gasser predlagala, naj se kazen opravi z delom v splošno korist. Oba sta namreč tudi izpostavila, da bi rada skrbela za svoji ženi in otroke, ki sedaj živijo od socialne podpore.

V dveh letih morata opraviti 980 ur neplačanega družbenokoristnega dela

Sodnica Marjeta Dvornik je v naroku za izrek kazenske sankcije sledila sklenjenemu sporazumu. Štiri mesece, ki sta jih preživela v priporu, je vštela v kazen in določila, da bosta preostanek opravila z družbeno koristnim delom tako, da se en dan zapora nadomesti z dvema urama dela. V dveh letih mora tako vsak od njiju opraviti 980 ur neplačanega družbenokoristnega dela.

Odvzeli jima bodo 200 evrov, oproščena pa sta plačila stroškov postopka in plačila zagovornic

Sodnica je sledila tudi predlogu tožilke, naj se obtoženima odvzame protipravno pridobljena premoženjska korist v skupni višini 200 evrov, ki sta jih prejela, ker sta posodila vozilo in izdala informacije. Ker sta oba brez premoženja, pa sta bila oproščena plačila stroškov postopka in plačila zagovornic, imenovanih po uradni dolžnosti.

Thaci še v priporu

Za oba je bil danes odpravljen tudi pripor, v katerem pa še vedno ostaja Thaci, ki se zaradi odsotnosti odvetnika današnjega naroka ni udeležil. Pred sodnico bo tako stopil 5. julija. Tudi on naj bi priznal krivdo, in sicer za uboj, za katerega mu grozi do 15 let zapora.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3