Črna kronika

Novo mesto: Oprali skoraj sto tisočakov

Novo mesto, 19. 05. 2011 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novomeški kriminalisti so ovadili šest osumljencev, ki jim očitajo utajo davkov, ponarejanje listin in pranje denarja. Ovadili so tudi pravne osebe, skupaj pa naj bi državo oškodovali za slabih sto tisočakov.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Carinska uprava RS

Policijska uprava Novo mesto je sporočila, da so novomeški kriminalisti v začetku meseca ovadili šest ljudi, osumljenih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Šesterico so ovadili zaradi petih kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti, dvanajstih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovne listine in dveh kaznivih dejanj pranja denarja. Ovadili pa so tudi pravne osebe.

"39-letni osumljenec iz Srbije in 40-, 44- in 45-letni osumljenci z območja Ljubljane so kot odgovorne osebe gospodarskih družb iz Ljubljane v letih 2006 in 2007 gospodarski družbi iz Novega mesta izdali več lažnih računov za gradbene storitve v višini 591.169,60 evra. Obračunani vstopni davek na dodano vrednost je znašal 98.527,63 evra. 55-letni osumljenec – odgovorna oseba gospodarske družbe iz Novega mesta, je lažne račune plačal in jih upošteval pri obračunu davka na dodano vrednost. Na ta način si je gospodarska družba iz Novega mesta neupravičeno odbila 98.527,63 evra vstopnega davka na dodano vrednost," so zapisali.

Peterico osumljencev iz Ljubljane in Srbije so novomeški kriminalisti ovadili tudi zaradi pranja denarja, saj so denar, pridobljen z utajami finančnih obveznosti dvigovali in ga prenakazali na tretjo družbo z območja Ljubljane. Na ta način so oprali že omenjeni znesek in s tem tudi oškodovali državni proračun.

Pri preiskavi kaznivih dejanj so kriminalisti sodelovali z davčnim uradom Novo mesto, ki je v vpletenih gospodarskih družbah opravil inšpekcijske preglede in nepravilnosti tudi ugotovil.

V okviru predkazenskega postopka kriminalisti opravljajo tudi finančno preiskavo in bodo na podlagi ugotovitev s poročilom v dopolnitev kazenske ovadbe na okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali tudi pobudo za začasno zavarovanje protipravne premoženjske koristi v višini oškodovanja proračuna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Musti
17. 06. 2011 13.54
+1
kdaj pa se bodo spravili pregledat celotno premozenje Janeza Janse? On ne more dokazat s svojimi prihodki da je lahko ustvaril vse to kar ima.
rageinblack
19. 05. 2011 23.58
Spet male ribice, lih tolko da pokažejo narodu, da kriminalisti nekaj delajo.
matedolenc
19. 05. 2011 23.02
matedolenc
19. 05. 2011 14.22
A ni to normalno, da si odbiješ DDV od plačanega računa?
jumjum
19. 05. 2011 13.11
preveč so nakral, da bi za to odgovarjal...če bi blo 50€ v igri bi bila pa druga zgodba
povrsniste24kur
19. 05. 2011 12.48
-1
povsod po sloveniji se kriminalisti spravlajo na neko pranje denarja, davčne utaje in podobne svinjarije..maribor, novo mesto,... a je kdo že kje prebral ali zasledil, da bi se kaj takega zgodilo v ljubljani, da bi koga ovadili na to temo? ker jaz nisem... pa tam je leglo tega po moje..kjer se včasih vrtijo še milijoni, ne le desettisočaki in stotisočaki... nekakšna dvojna merila se men to zdijo, ali pa je ljubljana enostavno politično zaščitena. in če kdo misli, da jankovič s svojimi projekti škodi le proračunu ljublanje, se moti. eeee pa kaj nas to briga, jankovič nam je stadion dal!!
Darko32
19. 05. 2011 12.34
w_sharky samo problem je kdo bo vozil in odpiral vrata. Kdo bo vozil marice, če bodo res vzeli vse pod drobnogled. na Povšetovi bo premalo prostora za vse.
wsharky
19. 05. 2011 12.23
Spostovani g. Klemencic, ga. Kresal, g. Zalar in g. Gorsak Kdaj se boste odlocili vzet pod 'drobnogled' poslovanje g. Jankovića - zupana Ljubljane? Zagotovo bi se v poslovanju MOL-a nasel kak 'pralni stroj' .... - vam pomagam: projekt Stozice in sprememba namembnosti zemljisc v MOL bi zagotovo morala zanimat vas kot zagovornike nekoruptivnosti v najvisjih politicnih in gospodarskih krogih ... vsaj iz objav v razlicnih medijih, bi vasi zaposleni imeli veliko dela ... ... izgleda, da so nekateri kljub vasim zagotovilom da 'nedotakljivih' v Sloveniji ni, se vedno nedosegljivi roki pravice ...