Črna kronika

Novič še vsaj mesec dni v priporu, preiskava še ni končana

Ljubljana, 22. 05. 2015 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilstvo mora v primeru umora direktorja Kemijskega inštituta vložiti obtožnico zoper osumljenca Noviča do konca junija. Pripor do vložitve obtožnice namreč lahko traja najdlje pol leta. Če se v tem času obtožnica ne vloži, se pripor odpravi in se obdolženec izpusti.

Osumljeni za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, Milko Novič, bo priprt vsaj še mesec dni, so potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Če pa tožilstvo meni, da ima za Noviča dovolj dokazov za obtožbo in nato sojenje, mora ta akt vložiti v mesecu dni, saj bo konec junija poteklo pol leta od Novičeve aretacije.

Zakon o kazenskem postopku namreč predvideva, da pripor do vložitve obtožnice lahko traja najdlje pol leta. Če se v tem času ne vloži obtožnica, se pripor odpravi in se obdolženec izpusti.

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra lani, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu.

Storilec je Jamniku prišel za hrbet in ga dvakrat, brez opozorila, ustrelil v glavo. Žrtev se je zgrudila na tla, storilec pa je pobegnil. Hudo poškodovanemu Jamniku so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer pa je po nekaj dneh podlegel poškodbam.

Policija je osumljenca po nekaj dneh prijela in ga ovadila. Na zaslišanju se Novič ni zagovarjal, policija pa je zatrdila, da ima dovolj dokazov, da ga utemeljeno sumi umora. Prva zaslišanja so na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča stekla 7. januarja. Tožilstvo in obramba sta bila na različnih bregovih glede vprašanja, ali dokazi proti Noviču obstajajo ali ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
22. 05. 2015 22.21
+4
Naše sodstvo je ekspresno hitro, predlagam povišanje plač. Sedaj ko zdravniki ne bojo uspeli imamo dovolj, da damo sodnikom. :)
kapljač1
22. 05. 2015 19.58
+8
Kadar preiskava toliko časa ni zaključena, pomeni da osumljenega niso dovolj omehčali, da bi dahnil tisti "da" Dokazov pa nobenih. ( Tako lahko mehčajo tudi nedolžne. Jutri celo vas) Ko jim to poveš so pa užaljeni kot v primeru odvetnika Radana.)
Bruhalnica24
22. 05. 2015 15.51
+16
Ne bi me čudilo če bo na koncu dobil odškodnino.... Ker so popolnoma nesposobni.. Nimajo pojma o bančni luknji, čeprav so vsa nakazila, pogodbe....