Črna kronika

Novič naj bi sopripornika prosil, naj laže na sodišču

Ljubljana, 18. 11. 2015 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novič je uro pred umorom direktorja Kemijskega inštituta od neznanca dobil sms sporočilo, sopripornika Oražma pa naj bi prosil, naj na sodišču prizna, da je pošiljatelju sms sporočila, sicer svojemu someščanu, prodal orožje.

Novič
Novič FOTO: POP TV
Novič je obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala in se tudi ni mogla braniti.

Obtoženi za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, Milko Novič, naj bi sopripornika prosil za krivo izpovedbo na sodišču. Novič je namreč uro pred umorom od neznanca dobil sms sporočilo, sopripornika pa naj bi prosil, naj ta na sodišču prizna, da je pošiljatelju sms sporočila, sicer svojemu someščanu, prodal orožje.

Kaj je pisalo v sporočilu?

Novič je 16. decembra lani, malo po 18.40 na mobilni telefon z neznane številke dobil sporočilo z vsebino: "Kdaj naj dam piščanca v pečico, da bo ob 20h pečen?". Sporočilo je, kot se je kasneje izkazalo, poslal Ribničan Robert Bartol. Novič mu je šaljivo odgovoril šele enajst minut pred 20. uro, torej točno devet minut po napadu na Jamnika. Nato sta si nekaj po 20. uri izmenjala še dve sms sporočili.

Signal Novičevega mobilnega telefona je ob zadnjem sporočilu, ki ga je Novič poslal Bartolu, zaznala bazna postaja na Koprski ulici, torej za parkiriščem. Novič pa trdi, da je bil cel večer doma. Številke pošiljatelja sporočila ni poznal, a je vseeno odgovoril s šalo.

Bartol: Noviča ne poznam

Tudi Bartol, ki je danes pričal, je zatrdil, da Noviča ne pozna. Sporočila s tako vsebino pa da je kar tako brez razloga v preteklosti že pošiljal na različne, naključne številke. Tako je tudi tistega večera sporočila poslal 17 različnim številkam, je povedal.

Oražem: Novič me je prosil ...

Na sodišče je danes prišla tudi priča, ki je na parkirišču, kjer so napadli Jamnika, videl stati moškega, a se več od tega ne spomni.

Kmalu zatem je pričal njegov sokrajan Matej Oražem, ki je pred kratkim začel prestajati kazen zaradi uboja, pred tem je bil v priporu. Kot je povedal, naj bi ga sopripornik Novič spomladi prosil, naj sodišču pove, da je Bartolu nekoč prodal pištolo tipa walther. S tem mu bo pomagal v kazenski zadevi, naj bi Novič dejal Oražmu. Prav tako naj bi mu Novič dejal, da bi si s to izjavo znižal tudi svojo kazen zaradi uboja. Kako naj bi se to zgodilo, pa mu Novič ni povedal, pravi Oražem.

Oražem tako zatrjuje, da nikomur ni nikoli prodal nobene pištole, Bartola pa ne pozna. Tudi danes, ko je Bartol sedel v sodni dvorani, ga ni prepoznal. Prav tako tudi Bartol zanika, da bi kadarkoli kupil kakšno orožje. Zanika tudi poznanstvo z Oražmom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3