Slovenija

VIDEO: Vodstvo UKC poziv ministrice vidi kot vmešavanje politike v vodenje bolnišnice

Ljubljana, 21. 05. 2015 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./STA/K.H.
Komentarji
502

"Vodstvo klinike in vodstvo kliničnega centra nista politični funkciji, svoje delo pa opravljamo dobro, zato ne bomo odstopili." Tako so se na poziv ministrice za zdravje odzvali v UKC Ljubljana. Dopisovanje, ki je razkrilo strašljive podrobnosti z oddelka, pa je zaposlene pretreslo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prevzem odgovornosti?
    07:17
    Iz 24UR ZVEČER: Prevzem odgovornosti?
  • Iz 24UR ZVEČER: Korespondenca o razmerah na kliniki
    02:16
    Iz 24UR ZVEČER: Korespondenca o razmerah na kliniki
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pravijo Vodušek, Vrhunec in Celarčeva?
    04:43
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pravijo Vodušek, Vrhunec in Celarčeva?
  • Sergej Hojker: Človek, ki mu očitajo umor več bolnikov, je postal žvižgač
    01:52
    Sergej Hojker: Človek, ki mu očitajo umor več bolnikov, je postal žvižgač
  • Glavna sestra UKC LJ: medicinske sestre žrtve manipulativnega ravnanja posameznika
    01:47
    Glavna sestra UKC LJ: medicinske sestre žrtve manipulativnega ravnanja posameznika
  • Skupna izjava zaposlenih na nevrološki intenzivni terapiji
    03:03
    Skupna izjava zaposlenih na nevrološki intenzivni terapiji
  • Glavna sestra na oddelku: Primer Radan je eksces, ki se je žal zgodil pri nas
    02:13
    Glavna sestra na oddelku: Primer Radan je eksces, ki se je žal zgodil pri nas
  • Zaposleni o odnosih na oddelku
    01:06
    Zaposleni o odnosih na oddelku
  • Iz SVETA: Odziv na Radanove dopise
    02:20
    Iz SVETA: Odziv na Radanove dopise
  • Iz SVETA: Poziv k odstopu
    00:48
    Iz SVETA: Poziv k odstopu
  • Iz SVETA: Kriminalisti širijo preiskavo
    01:54
    Iz SVETA: Kriminalisti širijo preiskavo
  • Iz SVETA: Kaj zdaj čaka UKC?
    00:28
    Iz SVETA: Kaj zdaj čaka UKC?
  • Iz 24UR: Kolar Celarc poziva k odstopu
    00:51
    Iz 24UR: Kolar Celarc poziva k odstopu
  • Iz 24UR: Razširjena preiskava na nevrologiji
    02:30
    Iz 24UR: Razširjena preiskava na nevrologiji
  • Iz 24UR: Vodstvo UKC se brani očitkov
    03:27
    Iz 24UR: Vodstvo UKC se brani očitkov
  • Iz 24UR: Varnostna razpoka v sistemu UKC
    02:08
    Iz 24UR: Varnostna razpoka v sistemu UKC
Iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so sporočili, da se je 20. maja, in sicer v nočnem času v priporu ZPKZ Ljubljana, pripornik I. R. samopoškodoval. To je storil takoj po nastanitvi v skupinsko sobo, v kateri so bili še trije sopriporniki. Prav te je nato prosil za pomoč. Ti so poklicali pravosodne policiste. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v UKC Ljubljana, kjer se ob varovanju pravosodnih policistov še vedno nahaja, so še dodali iz uprave.

Poročanje novinarjev 24UR ZVEČER je marsikoga močno pretreslo. Pridobili so namreč dopisovanje med zdravnikom Ivanom Radanom in nekaterimi njegovimi sodelavci na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

Iz teh dopisovanj je razvidno, da so tudi nekateri drugi zdravniki najverjetneje ravnali sporno – najmanj tri zdravnice naj bi odklapljale paciente z aparatov za dihanje in jih tako pustile, da se dušijo.

Imena vseh omenjenih zdravnikov hranijo v uredništvu oddaje 24UR ZVEČER.

Policisti so dejali, da je njihova preiskava širša in da ne preverjajo le Radana. Preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb.

Ob tem policisti pozivajo vse, tudi medije, ki imajo kakršne koli koristne informacije, listine in dokazila, iz katerih izhajajo sumi uradno pregonljivih kaznivih dejanj, naj jih posredujejo policiji.

Medicinske sestre v strahu in na udaru zdravnikov?

Ponoči si medicinske sestre niso upale klicati zdravnikov v dežurno sobo, saj so jih sicer nadrli, sestre niso vedele, katere stvari so pomembne in katere ne. Dežurni zdravniki so navodila dajali preko telefona, pacienta so prišli pogledat le redko. Tako so sestre delale na svojo odgovornost, so še poročali v 24UR ZVEČER.

UKC Ljubljana: Delamo dobro

V. d. generalnega direktorja bolnišnice Simon Vrhunec je znova poudaril, da obžalujejo "vse, kar se je v zvezi s tem primerom slabega zgodilo, za kar smo deloma odgovorni tudi mi". Ponovil je, da v UKC Ljubljana vsi delajo v korist bolnikov in kar delajo, delajo dobro.
Tim zdravnikov in medicinskih sester na oddelku nevrološke klinike, kjer je delal Radan, v skupni izjavi zagotavlja, da delajo dobro, poročanje medijev o slabih odnosih in neprimernem ravnanju z bolniki pa označuje za neresnično in zlonamerno, saj da prikazuje sliko v izkrivljeni podobi.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je izrazil pretresenost, da je nenadoma človek, ki mu očitajo umor več bolnikov, "postal žvižgač, njegove besede pa čisto zlato". S tem se je odzval na poročanje medijev o domnevnih dopisovanjih Radana z nekaterimi sodelavci, iz katerega naj bi izhajale nove nepravilnosti. "Pričakoval bi, da so take trditve vseeno preverjene," je dejal Hojker in poročanje medijev označil za senzacionalistično. Ob tem je zagotovil, da ima UKC Ljubljana natančen sistem obravnavanja vseh odklonov. "Tudi anonimne prijave ne gredo v koš," zagotavlja.

Glavna sestra UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar je ocenila, da so medicinske sestre tokrat "žrtve manipulativnega ravnanja posameznika". Poudarila je, da je vse zaposlene v zdravstveni negi v UKC Ljubljana primer Radan globoko pretresel, prizadel in je predmet pogovorov. Poudarila je, da ne bežijo pred odgovornostjo, in spomnila, da tudi zaposlene v zdravstveni negi veže kodeks etike, ki jim narekuje, da delajo v dobro bolnika.

"Gre za delovanje posameznika in ne za delovanje celotnega tima," pa so v skupni izjavi poudarili zdravniki in medicinske sestre. Sami se sicer čutijo soodgovorne, ker niso prepoznali, da je kaj takega, kar očitajo Radanu, možno.

V. d. generalnega direktorja bolnišnice Simon Vrhunec pa je znova poudaril, da obžalujejo "vse, kar se je v zvezi s tem primerom slabega zgodilo, za kar smo deloma odgovorni tudi mi". Ponovil je, da v UKC Ljubljana vsi delajo v korist bolnikov in kar delajo, delajo dobro.

Policija je preiskavo v primeru Radan razširila tudi na ravnanje drugih odgovornih oseb.
Policija je preiskavo v primeru Radan razširila tudi na ravnanje drugih odgovornih oseb. FOTO: POP TV

'Uničevanje oddelka'

Strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana David B. Vodušek je dejal, da bi lahko celoten oddelek prenehal delovati, saj so zaposleni pod hudimi pritiski. Delajo na škrge, ker nimajo dovolj kadra, so pa edini tovrstni oddelek v Sloveniji. Pravi, da je nekdo v ozadju, ki mu je v interesu očrniti celoten oddelek. "Javnost ima pravico izvedeti, a na odgovoren način in brez veliko koletaralne škode," je dejal Vodušek.

V. d. predstojnice oddelka Janja Oblak Pretnar je dejala, da so zaposleni na nevrologiji močno prizadeti zaradi včerajšnjih izjav. "Vsi nas potrebujete, a ob takšnih medijskih pritiskih tega (dela, op.p.) ne bomo zmogli," je dejala.

Vodja nevrološke intenzive Nataša Milivojević, ki je na današnji novinarski konferenci prebrala izjavo zaposlenih, je poudarila, da gre v primeru Radan za delovanje posameznika in ne celotnega tima. "Gre za delovanje človeka, ki je očitno svoja dejanja zelo dobro prikrival," je dejala in dodala, da so šele nekaj mesecev pred decembrskim dogodkom, s katerim je Radan opozoril na svoja dejanja, zaposleni na oddelku zaznali, da Radan manipulira in skuša povzročiti razdor na oddelku.

Sestre z nevrološkega oddelka intenzivne terapije so zelo pretresene že zaradi samega primera Radan. "Gre za eksces, ki ga obžalujemo in se svojcem opravičujemo," je dejala ena izmed njih.

'Ne drži, da si medicinske sestre ne upajo govoriti o nepravilnostih'

Na novinarski konferenci so tudi zavrnili Radanove trditve o tem, da si medicinske sestre na oddelku ne upajo spregovoriti o nepravilnostih. Glavna sestra nevrološke klinike Helena Tušar je poudarila, da ima vsaka sestra možnost izraziti svoje mnenje in povedati, če kaj ni v redu

Glavna sestra kliničnega centra je dejala, da sestre prijavijo vse možne odklone, ki jih nato tudi obravnavajo. Takšne prijave rešujejo in jih ne skrivajo. Pravi, da navedbe, da si sestre niso upale povedati, da se dogajajo nepravilnosti, ne držijo.

Tudi ostale prisotne zdravstvene sestre in medicinski tehnik so potrdili, da razmere na oddelku niso takšne, kot naj bi jih opisoval Radan. "Včasih je kaotično, ampak da bi puščali ljudi, da bi umirali, pa ni res," je dejal tehnik.

Poziv k odstopu

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zaradi primera Radan javno pozvala vodstvo UKC Ljubljana in nevrološke klinike, naj zaradi objektivne odgovornosti v tem primeru nepreklicno in takoj odstopita. Zaradi novih dejstev je uvedla tudi izredni strokovni nadzor nad dejavnostjo zdravstvene nege v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pozvala vodstvo ljubljanskega kliničnega centra in nevrološke klinike, naj odstopi. V nasprotnem primeru bo pozvala k iskanju odgovornih.
Če vodstvo ne bo odstopilo, bo od članov sveta zavoda, predstavnikov vlade kot ustanovitelja, zahtevala, naj začnejo postopek ugotavljanja odgovornih vodilnih v UKC Ljubljana, ki so tako ali drugače vpleteni v primer Radan na nevrološki kliniki.

Na ministrstvu obžalujejo, da je prišlo do take situacije, vendar močno upajo, da gre za osamljen primer. Verjamejo, da zdravniki svoje delo opravljajo v skladu s Hipokratovo prisego, zato omenjeni incident ne sme vplivati v zaupanje v delo zdravnikov, je še dejala ministrica.

Vodstvo UKC ne vidi razloga za odstop.
Vodstvo UKC ne vidi razloga za odstop. FOTO: Aljoša Kravanja

Vodstvo UKC skrbi vmešavanje politike v vodenje bolnišnice

Na poziv ministrice za zdravje, naj vodstvo odstopi, so se odzvali v ljubljanskem kliničnem centru. "Niti vodstvo Nevrološke klinike niti vodstvo UKC Ljubljana nista politični funkciji. Sta vodstvi, ki odgovorno vodita Univerzitetni klinični center Ljubljana in Nevrološko kliniko v skladu s smernicami tako medicinske kot tudi menedžerske stroke," so zapisali.

Pravijo, da UKC Ljubljana vodijo dobro, kar – kot pravijo – dokazujejo številni kazalci kakovosti in mednarodna priznanja. "Zato ne vidimo prav nikakršnega razloga za odstop," so dejali in dodali, da so natančni razlogi, kdaj in pod kakšnimi pogoji se lahko razreši ali odstopi z vodstvene funkcije, podani v zakonodaji in statutu UKC Ljubljana.

"Skrbi nas vmešavanje politike v vodenje naše največje in najpomembnejše zdravstvene inštitucije," so bili kritični do ministričinega poziva.

Ravnali smo v skladu s pooblastili in odgovornostmi

"Takoj, ko smo izvedeli za prvi primer, kaj se je dogajalo na Nevrološki kliniki, smo ukrepali skladno s svojimi pooblastili in odgovornostmi ter sprožili postopke," so poudarili v kliničnem centru. "Primer smo takoj prijavili policiji, zdravniku smo nemudoma prekinili pogodbo o zaposlitvi in mu preprečili dostop do pacientov in dokumentacije. Razrešili smo predstojnico KO za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo in vodjo enote za intenzivno nevrološko terapijo. Odredili smo dva izredna interna strokovna nadzora, naredili smo analizo, kaj se je dogajalo in sprejeli dodatne korektivne ukrepe in izvedli vzročno-posledično analizo. Sprejeli smo dokument Odločitev za prenehanje aktivnega zdravljenja, izvedli izobraževanja na enotah intenzivnih terapij. Zdravnika smo prijavili Zdravniški zbornici Slovenije," so še pojasnili v UKC Ljubljana.

Strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek je sicer še pred pozivom ministrice dejal, da se za primer Radan čuti objektivno odgovornega, saj je strokovni direktor klinike. Zato je takoj po odkritju primera ponudil svoj odstop vodstvu UKC, ki pa ga ni sprejelo. A če bi mu kritična masa na kliniki izrekla nezaupanje, bi se odločil za odstop, je povedal in dodal, da na položaj strokovnega direktorja ni navezan, prav tako bi zagotovo mirneje spal, če več ne bi bil na tem položaju.

Predstojnico oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, na katerem je delal Radan, Bojano Žvan, pa je vodstvo UKC zaradi primera Radan že razrešilo. Poleg nje so razrešili tudi predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.

Sindikat: Ob podobnih primerih se obrnite na našo pravno pomoč

V Sindikatu podpore UKC z zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov v primeru Radan in pozivajo vodstvo UKC Ljubljana, naj javnosti čim prej pojasni oz. odgovori na sistemske probleme, ki se izpostavljajo in s katerimi se opozarja na zaskrbljujoče pogoje dela zaposlenih v naši največji zdravstveni ustanovi.

"Kot smo objavili že v naši prvi reakciji, ne pristajamo na namigovanja oz. prenašanje odgovornosti v primeru Radan na delo posameznih poklicnih skupin oz. oddelkov znotraj UKC Ljubljana. V UKC Ljubljana imamo zaposlene vrhunske strokovnjake – zdravnike, ki svoje delo opravljajo na najvišjem nivoju in skupaj z ostalim podpornim osebjem, od medicinskih sester, bolničarjev, strežnic, pa do kuharjev, vzdrževalcev, … s svojo maksimalno angažiranostjo, v težkih pogojih, skrbijo za kakovostno zdravljenje in kar se da dobro počutje pacientov! Mnenje SPUKC je, da mora objektivno odgovornost za nastale razmere v prvi vrsti prevzeti vodstvo UKC, vse svoje člane pa pozivamo, da se ob podobnih primerih obrnejo na našo pravno pomoč," so še zapisali.

Zbornica zdravstvene nege: Iz primera Radan se je treba veliko naučiti

Predsednica zbornice zdravstvene nege Darinka Klemenc ob primeru Radan ugotavlja, da med medicinskimi sestrami še vedno ni dovolj zavedanja o tem, da smejo odkloniti naročilo zdravnika ali kolega, če menijo, da bi z njim škodovale bolniku. Dodaja, da se bo treba iz zgodbe veliko naučiti in pripraviti protokole ravnanja, da se kaj takega ne ponovi.

Klemenčeva je ob tem opozorila, da se zadeve na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer je delal tudi zdravnik Ivan Radan, leta niso reševale, in "ves UKC Ljubljana je vedel za dogajanje na kliniki".

A hkrati dodaja, da se kolegice iz zdravstvene nege s te klinike niso aktivno pritoževale, prav tako niso obravnavali niti enega primera šikaniranja na tej kliniki, pa so jih skozi leta obravnavali več kot 100.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (502)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marijan Ton?i? 1
22. 05. 2015 12.55
-3
V mandatu vlade 2004 do 2008, edine vlade, ki je zdržala 4 leta in je padla zaradi podlih laži in insinuacij so dnevno padale interpelacije za dosti manj pomembne zadeve. Npr. minister Božič je odletel, ker je kar nekaj samomorilcev šlo čez nezavarovane tirnice. Odstopiti mora ministrica, ker je ona najbolj odgovorna za delo v njenem resorju.
maijster
22. 05. 2015 15.49
+2
...daj otrok ne piši nekaj na pamet malo po guglaj,.......he,he,he,he,....edina vlada pa to,.......je pa res da je ivan od leta 2008 ko je izgubil volitve rušil vse vlade,.....
Poisonivy
22. 05. 2015 08.36
+1
spet ekspresen pomik teme med arhiv....
Repinclpatatis
22. 05. 2015 08.13
+2
To kar sem sama doživela na klinične je bilo kaotično in verjamem Radanu, da je stanje obupno .
Ajmomali
22. 05. 2015 08.58
+2
Kakšno je stanje v KC ne vem, se pa glede na to, kar berem v medijih in pa predvsem pohvale njegovih pacientov na spletni strani zdravniki.org zelo nagibam k temu, da je človek resnično nedolžen.
pridn skos
22. 05. 2015 08.09
+3
problem je v njihovem obnašanju in odnosu do ljudi. Če delaš z ljudmi, nisi vzvišen, saj je prodajalka v trgovini tudi v beli halji, pa ni vredna nič, čeprav hrani ljudi, da niso lačni. Zdej pa če primerjaš zdravnike ki imajo isto belo haljo pa se imajo za nekaj več. Če zdravnik nima vesti in sočutja, ne more delat na takem mestu to je jasno. Ego nima kaj iskat tam ko se rešuje življenja, jih je dost v parlamentu.
Repinclpatatis
22. 05. 2015 08.03
+0
Pri nas se je storila huda jama in mnogo takšnih in podobnih moriš, kaj je to SEDEM umorov , saj za tisoče n i kriv niče, NIHČE!!!!!!!!!!! . Samo uničili so že drugo državo !
Ajmomali
22. 05. 2015 08.01
+0
Pišete o 7 umorih. Ali so bili dokazani???
Poisonivy
22. 05. 2015 07.58
+7
Se točno vidi da jim je veliko do tega, da obdržijo položaje...že vejo zakaj... Kaj pa se mora zgodit, da vodja klinike odstopi... A umor 7 pacientov ni dovolj???? Kdo dela dobro? A tisti, ki je vse to videl in molčal? A tisti, ki bi to moral vedeti, pa ni zagotovil komunikacije? A tisti, ki ni vzpostavil reda? A tisti, ki ne zna organizirat zadeve? Priznajte, da vsem paše, da se na smrt bolne predčasno pokoplje? Paše kliniki, paše zavarovalnici in nehajte se sprenevedat!
VSEZNALECno1
22. 05. 2015 07.51
+5
A je še kakšen dan brez afere na UKC ...univerzitetni Koruptivni Center
Roxy79
22. 05. 2015 07.49
+5
zanimivo.sedaj kričijo da gre vmešavanje politike v zdravstvo........... po drugi strani pa zdravniki itd napoveduje državi oz politiki nepokorščino, če ne vzdignejo plač. Sedaj pa... kdo ima koga za norca.........
pprimozz
22. 05. 2015 07.43
+6
Ko je gospodje dohtarji naredijo napako je ne rabjo in naj se ne umešava, za plače jo pa znajo buzarerat?
Iluzionist
22. 05. 2015 07.40
+3
če se te medicinske sestre tako pritožujejo, zakaj pa potem ena ne nastavi skrite kamere pa objavi na youtubeu?
proletarec1
22. 05. 2015 07.18
+11
PRI NAS JE NEKAJ ZELO NAROBE!!!!ZGODI SE7 UMOROV,VODILNI PA ZATRJUJEJO ,DA ZATO NISO ODGOVORNI. ALI SO TI PARAZITI ZARESS MALI BOGOVI?
Ajmomali
22. 05. 2015 07.16
+5
Na spletni strani Zdravniki.org vpišite ime Ivan Radan in si lahko ogledate mnenja oziroma pohvali zadovoljnih pacientov glede zdravljenja pri dr. Ivanu Radanu. Mislim, da to veliko pove o njegovem delu in odnosu do pacientov.
tron3
22. 05. 2015 07.01
+16
Ne, da samo odstopijo, ampak jim prepovedati tudi zaposlitev JS, da ne bo pomote!!! So dokazali, da so nesposobni, sploh pa tale, Hojker, kaj misli, da je rock zvezda, tako je len, da komaj govori!!!
Lombardo
22. 05. 2015 07.29
+3
Ne ni len je samo v službi v javni upravi in.....
01xxy
22. 05. 2015 07.00
+13
Ko se samo malo odgrne zavesa, se na grozo vseh vidi, da so ti "nedotakljivi" ljudje v belem celo ubijalci, koruptivneži, netolerantneži, nizkotneži. Le v malokateri branži se je nabralo toliko negativnega in ogabnega, kot pri njih!
Ajmomali
22. 05. 2015 07.21
-6
No, tole je bila malo prehuda obtožba, kajti prav gotovo je, da imamo tudi zelo veliko, zelo dobrih in vrhunskih zdravnikov, ki so bili tule s tem komentarjem zelo nizkotno in neupravičeno popljuvani. MALO BOLJ POČASI S TEM !
maijster
22. 05. 2015 06.41
+17
eh ti doktorji,......če minister za zdravje zahteva neki red v vrstah med doktorji je menda normalno ali ne ????,....ma kakšno politično vmešavanje??? ma saj je pa zdravstveni resor prav njihov,....banda kaj se lahko že vsak izgovarja na politični pregon ????.------eh ti doktorji bi radi bili nedotakljivi,.....
josip1
22. 05. 2015 06.40
+15
Nepojmljivo. 7 ljudi umre, je menda umorjeno v UKC, pa še trdijo, da imajo zadeve urejene. Morda se jim čudno, da bi morali odstopiti, ker je verjetno v celotnem zdravstvu podobno, torej, zakaj bi naj odstopil jaz, če vsi delajo tako.
Fredi34
22. 05. 2015 06.30
+2
Na koncu bomo izvedeli da za vsem tem stojijo zavarivalnice, zdravniki pa delajo le tako kot jim velevajo. Za vse čakalne dobe in slabo zdravljenje so krive zvarovalnice. Vsak ki ima kaj opravka po bolnicah to kar hitro spozna.
Angela Franko
22. 05. 2015 06.25
+12
NEPREKLICNO ODSTOPIT TAKOJ Z DIREKTORJEM VRHUNCEM NA ČELU !!!! ON BI MORAL ŽE TAKRAT KO SE JE SLIKAL Z PRODAJALCEM !!!! NAJ NAS NE IMAJO VEČ ZA NORCA !!!
igorli
22. 05. 2015 06.17
+11
Malo bi mogli zdravnike v čuzo spravit. Mogoče bi pol bili malo bolj spoštljivi do pacientov in se več nebi imeli za bogove. Ampak se pri nas bojijo ker je kao pomanjkanje zdravnikov v sloveniji in skozi z nekimi stavkami grozijo. Ampak ni se treba bat! Če bo sila bomo tačas ko so oni na dobu v prevzgoji šli v avstrijo ali pa na hrvaško, kjer so zdravniki malo drugačni kot pri nas , za nesmrtne primere bojo pa tak sestre poskrbele, ker itak že za 95% one same poskrbijo in se odločajo po moje hitreje, bolj odgovorno in bolj moralno kot zdravniki. Znanja pa nimajo kaj dosti manj. Aja pa sestram bi dvignil plače, saj so one bogovi v belem, ne zdravniki!