Črna kronika

Nevarni tudi mleko, sladoled in jogurt

Peking, 18. 09. 2008 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi uživanja mleka v prahu, ki so mu dodajali nevarno kemikalijo melamin, je na Kitajskem umrl že četrti otrok. Državo je v zadnjih letih pretresla vrsta podobnih škandalov.

Škandal z zastrupljenim mlekom v prahu na Kitajskem dobiva vse hujše razsežnosti. Umrla je še ena oseba, tako da je skupno število žrtev naraslo na štiri. Ali je tudi tokrat umrl le nekaj mesecev star dojenček, kot se je zgodilo v prvih treh primerih, ne poročajo. Zaradi odpovedi ledvic na nitki visi tudi življenje več kot 150 otrok.

Na Kitajskem so zaradi odpovedi ledvic, ki jo je povzročil melamin v mleku v prahu, umrli že štirje.
Na Kitajskem so zaradi odpovedi ledvic, ki jo je povzročil melamin v mleku v prahu, umrli že štirje. FOTO: Reuters

Kitajske bolnišnice medtem pokajo po šivih, saj zaskrbljeni starši po vsej državi vozijo svoje malčke na preglede. Že doslej so odkrili več kot 6200 obolelih, njihovo število pa se bo brez dvoma še povečevalo.

Največji kitajski proizvajalec mleka v prahu Sanlu je svojim izdelkom dodajal melamin, strupeno kemikalijo, ki jo uporabljajo za izdelavo plastike, gnojil in čistil. S tem so želeli povečati hranilno vrednost mleka, v resnici pa so ogrožali življenja najmlajših. Melamin namreč pri njih povzroča nastanek ledvičnih kamnov.

Zanimivo je, da je Sanlu veljal za tako zanesljivo podjetje, da oblasti tam niso izvajale rednih nadzorov kakovosti. Sicer pa je preiskava zajela kar 109 proizvajalcev mlečnih izdelkov in pokazala, da vsak peti v mleko dodaja nevarne kemikalije. Zaradi škandala so aretirali še 12 ljudi, skupaj pa že 18.

Melamin tudi v sladoledu in jogurtu

Tudi v Hongkongu so testirali 30 vzorcev različnih prehrambenih izdelkov in kar v osmih našle že omenjeno nevarno kemikalijo. Tako so sedaj okuženi tudi mleko, sladoled in jogurt.

"Preklicujemo tudi proizvodnjo izdelkov podjetja Yili," je povedala Constance Chan, nadzornica centra za prehrambeno varnost, "med njimi mleka, mlečnih napitkov, jogurtov in sladoleda.“

V naslednjih dneh bodo sledila še testiranja proizvodov drugih kitajskih proizvajalcev, nakar bodo na vrsti še morebitni drugi preklici, ki bodo potrebni.

Škandali na Kitajskem

Leta 2004 je zaradi podhranjenosti umrlo trinajst dojenčkov, 170 pa jih je moralo v bolnišnico. Hranili so jih s ponarejenim mlekom v prahu, ki ni vsebovalo hranilnih snovi.

Nevarno mleko v prahu izginja s trgovskih polic.
Nevarno mleko v prahu izginja s trgovskih polic. FOTO: Reuters

V Združenih državah je lani poginilo več kot 200 psov in mačkov. Kitajski proizvajalci so namreč v hrano za živali dodajali melamin.

V Dominikanski republiki so lani prepovedali prodajo dveh vrst zobne paste, uvožene s Kitajske. V njej naj bi bile sledi smrtonosne kemikalije, zaradi katere je v Panami leto pred tem umrlo najmanj sto ljudi. Zastrupili so se s sirupom proti kašlju, prav tako uvoženim s Kitajske.

Konec leta 2006 in v začetku leta 2007 sta eden za drugim izbruhnila dva podobna škandala. Najprej so ugotovili, da so račja jajca barvali z rakotvorno barvo, da bi bila tako bolj rdeča in zato dražja. Nato pa se je izkazalo še, da so isto barvo dodajali rdečilom za ustnice.

Spomnimo še na odpoklice kitajskih igrač. Samo ameriška tovarna Mattel je proizvajalcem vrnila skoraj 20 milijonov igrač, ki so jim dodajali svinec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
19. 09. 2008 06.37
A v državi z nekja miliardami prebivalcev bolnišnice pokajo po šivih, če hospitalizirajo 6200 obolelih? Če je Kitajcev 1000x toliko kot Slovencov, bi naše bolnišnice pokale po šivih, ko bi bile prisiljene sprejeti 6 pacientov!
onbekend
18. 09. 2008 22.02
no, mene so pa zbrisal... pa tak forum, kjer ne mores izraziti svojega mnenja,pa ceprav spostljivo in nezaljivo... ah..
tomazbodner
18. 09. 2008 19.45
To se bi lahko zgodilo v katerikoli drzavi s slabo kontrolo kvalitete izdelkov ali razsirjeno korupcijo. Se je pac zgodilo na Kitajskem, in prislo v javnost, kar se v marsikateri drugi drzavi ne bi nikoli zgodilo. Denar je pac sveta vladar, industrija pa to na veliko izkorisca. Tudi pri izdelkih, ki se v EU prodajajo, ali so celo tam izdelani, se bi naslo marsikaj taksnega, kar se nikoli ne bi smelo znajti na prodajnih policah, pa se vseeno. Dokler se kdo ne vpikne v tisti izdelek, ko se kdo pritozi, do takrat se pa veselo prodaja. V ZDA je industriji (hvala, Reagan) tudi uspelo dobiti FDA approval za kancerogene kemikalije kot je Aspartame, ki ga najdete v skorajda vsakem \"sugar free\" izdelku na policah najboljsega soseda. 94 stranskih ucinkov je zelo milih, edini morda vreden omembe je smrt. Danes je pac tako, da ljudje hocejo vse brez sladkorja in mascob, niti jih pa ne zanima, kaj je v izdelkih namesto le-teh, da so se vedno sladki in okusni. Ce se vrnem na Kitajsko... ko se tu najde krivec za taksen skandal, se vsaj ne pomete pod preprogo, kot se to pogosto dogaja na zahodu. Korupcija se tu placa z metkom v glavo. In neglede na to, koliko bosta ze spet EU in USA protestirala proti krsenju clovekovih pravic, teh 19 aretiranih krogle ne bodo zgresile... Lep pozdrav iz Shanghai-a
Tonček Balonček
18. 09. 2008 18.10
ariena, posledic ne čutijo le tisti, ki živijo večno, ena takih je bila npr. Marija, ostali pa kar umremo, ne glede na prehrano, celo tisti, ki pijejo nehomogenizirano mleko, so minljivi! Sam uživam beta, gama, delta, eta, jota in druge nenasičene, nasičene in pol/ne3/zasičine maščobne kisline, vs emožne minerale, ki uravnavajo po nek jatisoč metaboličnih funkcij in vstopajo aktivno v različne encimmske cikluse in procese katabolizma ter anabolizma, oksidacije, redukcije, substitucije in še v marsikaj! Včasih, ko je bilo raka manj in so ljudjke živeli bistveno dlje, kot s ežal dogaja dnadanašnji, ko je življenska doba katastrofalno kratka, posebno v razvitih državah, so se ljudje tudi več družili, se povezovali in živeli polneje! Molimo, da bi bilo še kdaj tako, s homogeniziranim mlekom ali brez njega, najbolje le z živili rastlinksega porekla plus kakšen jajček ali rezinco sira (iz nepasteriziranega, najbolje surovega mleka, kozjega ali ovčjega, lahko celo kobiljega ali ptičjega!).
GLORY1
18. 09. 2008 17.59
SVINJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ko bi šlo za kakega s kravato,bi pa takoj vse uredili,tudi nedolžnega bi poslali v zapor
bomdalati
18. 09. 2008 15.20
Ne želim, ampak mogoče bomo v bližnji prihodnosti zasledili naslov: Športniki zastrupljeni in oboleli za ceno nastopa na OI. S čim so se oni prehranjevali????
111111112
18. 09. 2008 14.49
ariena
18. 09. 2008 14.23
Tudi homogenizirano mleko, ki ga kupujemo v naših trgovinah, ni povsem nedolžno, da ne govorim o margarinah in še čem. Posledice se lahko pokažejo šele po desetletjih. Potem se pa čudimo zakaj npr. tak porast raka v zadnjem desetletju ipd.
Ramzess
18. 09. 2008 12.35
Kakšna nepotrebna težava, kakšno zvezo ima pridelava mleka v prahu z olimpijskimi igrami. Zakaj, ker se odgovorni izgovarjajo, da niso hoteli škandala me dolimpijaskimi igrami. To je izgovor leta, a za kakšno ceno. Sicer pa kolikor poznam zgodbe o mleku v prahu, nikoli ni bilo posebej zanesljivo, vedno je bilo kaj sporno, in predvsem, ne more se meriti z naravnim. Kaj je res toliko mater, ki ne morejo ali nočejo dojiti. Mislim, da je nezakonit posel bolj povezan s potresom, kot pa z olimpijskimi igrami, saj naj bi se mnogim materam, kar je za moje pojme itak neverjetno, bogsigavedi od česa, posušile prsi, pa so potrebovale nadomestke. In glej zdaj posledice. Kakšne težave povzroča pravzaprav to mleko, oz škodljive sestavine v njem, za zdaj se (še vedno) vrtijo samo okrog ledvic in ledvičnih kamnov. Hudi ledvični kamni ni kaj, očitno so preveliki glede na velikost otroka, saj ledvični kamni običajno ne pojavljajo pri otrocih, vsaj ne na tak način, v takem obsegu in velikosti, da kar škodi. \"Hranili so jih s ponarejenim mlekom v prahu, ki ni vsebovalo hranilnih snovi.\" Kapitalizem, sodobna ekonomija, zaslužkarstvo ... in posledice. \"V Združenih državah je lani poginilo več kot 200 psov in mačkov. Kitajski proizvajalci so namreč v hrano za živali dodajali melamin.\" Torej ni prvič, pa se iz tega niso nič naučili, pa je \'šola\' prišla domov, hja lekcija pač, ki ima svojo ceno. In še, in še ... le kdaj bodo potrošniki spregledali. Problem vzgoje \'potrošniške družbe\', ki se začne že pri najmlajših. Problem vzgoje in šolstva je, da ljudem da vse drugo znanje, samo tistega ne, ki bi ga res potrebovali, tako se vzgajajo \'ovce\'. Ni skrivnost, da je vzgojni in šolski sistem nadzorovan, nadzorovana in cenzurirana sta vrsta in količina znanja, da je ljudji z določenim (nadzorovanim) nivojem znanja lažje nadzorovati in voditi, ter \'molsti\' navsezadnje. Če bi ljudje vedeli... kar ne vedo, kar jim niso povedali, kar so jim prikrili, zamolčali... potem nihče ne bi mogel ustaviti tega toka. Sistemi, vsi sistemi, so tik predtem, da se zrušijo, in pokažejo skrito. Napačno znanje je nevarnejše od neznanja !!! Znanje varuje - ignoriranje vodi v destrukcijo ! Verovanje v nekaj = neznanje o tem !
muvimen
18. 09. 2008 12.33
laringo - kje pa žviš, to je Kitajska, druge robe ni. Sicer pa ledvični kamni se ne naredijo čez noč (moje mnenje), tko da so moral dojenčki, ki so zboleli uživati to mleko kar nekaj časa. V štacunah vedno preverim deklaracijo in izvor , če je Kitajska roba jo nkoli ne kupim - tudi vam to svetujem.
laringo13
18. 09. 2008 12.25
nevem zakaj sploh uvažajo kitajsko robo.država bi morala to prepovedati in vršiti kontrole..
VZ
18. 09. 2008 10.56
Kitajska in njihovi ceneni izdelki.. oz. ne samo ceneni, temveč tudi smrtonosni.