Črna kronika

Nov primer nagovarjanja otrok v Kamniku

Ljubljana, 29. 09. 2015 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na družbenih omrežjih se je razširil zapis očeta, ki je opisal zgodbo, kako je otroka v Kamniku nagovarjal neznanec. Otroka sta odreagirala pravilno in sta zbežala. Policija svetuje, da naj se starši z otroki pogovarjajo o podobnih situacijah.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Neznanec ogovarjal otroke
    01:31
    Iz SVETA: Neznanec ogovarjal otroke
  • Iz SVETA: Pogovor s Katjo Bašič
    02:22
    Iz SVETA: Pogovor s Katjo Bašič
Dogodek se je zgodil ob šoli Marije Vere v Kamniku.
Dogodek se je zgodil ob šoli Marije Vere v Kamniku. FOTO: Kanal A

Na družbenih omrežjih se je razširil zapis očeta, ki je opisal zgodbo, kako je njegovega sina in njegovo sošolko ob šoli Marije Vere v Kamniku ogovoril neznanec in ju vabil k sebi, češ da jima mora nekaj pokazati.

Kot je zapisal, se je to zgodilo včeraj okoli 18.45, ko je otroka nagovoril ''neznanec srednjih let, visok okoli 180 centimetrov, sivih las, brez brkov in brade in brez izstopajočih posebnosti na obrazu, oblečen v črno jakno''.

Nadaljeval je, da sta otroka odreagirala pravilno, saj se nista približevala in sta zbežala, ''a način, ton in nastop neznanca so vsekakor preplašili oba otroka''.

''Po besedah otrok je neznanec celo poskušal vstopiti v ograjeno dvorišče šole. Sošolka je takoj poklicala očeta, ki je prihitel k otrokoma, jaz ravno tako, saj sva se z očetom slučajno srečala na parkirišču. Seveda v okolici nisva zasledila nikogar, ki bi ustrezal opisu, pa čeprav je od tega minilo le nekaj minut,'' je zapisal zaskrbljeni oče in dodal, da je bila o tem obveščena tudi policija.

Na Policijski upravi Ljubljana so za 24ur.com potrdili, da so bili o dogodku obveščeni nekaj okoli 20. uro. ''Po do sedaj zbranih podatkih je znano, da je okoli 18.30 ure neznani moški (ki je bil peš) ogovoril otroka, ki se na besede nista odzvala, temveč odšla na bližje igrišče in o dogodku obvestila starše. Vse okoliščine dogodka policisti še preverjajo,'' je pojasnila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič.

To ni bil prvi primer

To je bil že tretji primer, ko je policija dobila prijavo o nagovarjanju moških v Kamniku in okolici, in sicer junija naj bi se to zgodilo na podružnični šoli v Mekinjah, septembra pa v okolici iste šole kot včeraj. Na PU Ljubljana so nam povedali, da je obakrat šlo za posamezni prijavi in da niso ugotovili znakov kaznivega dejanja ali elementov prekrška.

Kaj svetujejo policisti?

Otroke je treba naučiti, kako odreagirati, če jih nagovarja neznanec.
Otroke je treba naučiti, kako odreagirati, če jih nagovarja neznanec. FOTO: Thinkstock

''Vsekakor svetujemo, da se starši z otroki pogovarjajo o podobnih situacijah. Pojasnjeni jim morajo biti splošni nasveti, kot so: da ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo daril neznanih oseb, da naj ne sledijo neznanim osebam (ne glede na obljube, da bodo dobili ali videli igračo, videli domačega ljubljenčka ...). Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudb zoperstavijo z odločnim NE,'' je poudarila Ciperle Adlešiča.

Nadaljevala je, da je treba otroka naučiti, da naj potem takoj pristopi do najbližje odrasle osebe, v trgovini, na ulici, denimo policista in povedo o dogodku, da se na ta način pridobi čim več informacij, na podlagi katerih lahko policija konkretizira svoje aktivnosti. ''Odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, po potrebi zaščitijo in pomagajo po najboljših močeh (npr. pokliče policijo na številko 113, za zaščito otroka sodelujejo v nadaljnjih postopkih...)''.

Ciperle Adlešičeva je še dodala, da se policisti pogosto srečujejo z zavajajočimi informacijami, ki potujejo od ust do ust in niso preverjeni. Širjenje takšnih informacij med ljudmi seveda povzročajo preplah, nesigurnost in strah. Pomembno je, da se takoj obvesti policijo na številko 113, četudi osebe (ali njihovi najbližji) niso neposredno udeležene in se ob prijavi to tudi pojasni. Ostale okoliščine bodo preverili policisti, je poudarila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1