Črna kronika

Deklica se je prestrašila moškega, ki je pred šolo čakal na svojega otroka

Šentjernej, 12. 02. 2014 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novembra lani smo poročali, da sta v Mirni Peči moška vabila učenko v avtomobil. Učenka je zbežala do prve hiše in poiskala pomoč. Podobna zgodba naj bi se tokrat odvijala v Šentjerneju, a se je izkazalo, da je šlo za lažni preplah.

Potem ko je lokalni radio Zeleni val objavil, da je pedofil v Šentjerneju v avto vabil učenko drugega razreda tamkajšnje osnovne šole, smo na policiji preverili, ali informacije držijo. Tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik je pojasnila, da je vodstvo šole o dogodku, ki naj bi se zgodil dan pred tem (torej 5. februarja), obvestilo policiste Policijske postaje Šentjernej. Policisti so opravili razgovore in zbrali obvestila. Na podlagi opisa vozila so izsledili moškega in z njim opravili razgovor. Ugotovili so, da je moški pred šolo v avtomobilu čakal svojega otroka. "Dosedanje ugotovitve ne kažejo na to, da bi moški ogovoril deklico ali jo vabil v avtomobil," pojasnjuje Drenikova.

Otrokom je potrebno povedati, naj se ne pogovarjajo z neznanci, če pa jih že ogovorijo, naj bodo pozorni na morebitna sumljiva ravnanja.
Otrokom je potrebno povedati, naj se ne pogovarjajo z neznanci, če pa jih že ogovorijo, naj bodo pozorni na morebitna sumljiva ravnanja. FOTO: Thinkstock

Zeleni val poroča, da naj bi deklico pred šolo ogovoril neznanec in jo vabil v avto. Deklica je nato zbežala v šolo, o dogodku pa je povedala svoji starejši sestri, ki je naslednji dan o tem obvestila šolo.

Na PU Novo mesto so bili v novembru 2013 obveščeni o dveh primerih, ko naj bi neznanci v vozila vabili otroke. V vseh primerih je šlo za različne opise vozil in oseb. Policisti so okrepili prisotnost v bližini šol in v novembru in decembru na številnih šolah mladim spregovorili o tovrstnih pasteh. Otroci pa so se o tem podrobno pogovarjati tudi s svojimi razredniki.

O dogodku čim prej obvestite policiste in jim sporočite podrobnosti o opisu neznancev, registrski številki in znamki vozila. Policisti bodo ukrepali in storili vse, da otroke zaščitijo, poudarjajo na novomeški policijski upravi.

Na PU Novo mesto staršem in zaposlenim v šolah in vrtcih svetujejo, da se z otroki pogovorijo, kako ravnati v podobnih primerih in poiskati pomoč. Opozorijo naj jih, naj nikoli ne prisedejo v avtomobil k neznancem ter naj ne nasedajo njihovim obljubam in lažem. Če jih ogovorijo neznanci, naj takoj poiščejo pomoč druge odrasle osebe in nase opozorijo z glasnim govorjenjem. Svetujejo, naj se otroci ne pogovarjajo z neznanci, če pa jih že ogovorijo, naj bodo pozorni na morebitna sumljiva ravnanja, nespodobna povabila in podobno. V nobenem primeru naj ne vstopajo v njihova vozila in naj z njimi ne odhajajo, tudi če jim rečejo, da poznajo njihove starše ali da je tako dogovorjeno.

Tudi v Žireh je šlo za lažni preplah

Pred časom, ko smo poročali o preplahu v Žireh, ko naj bi moški otroke vabil v avto, se je izkazalo, da je bila zgodba napihnjena. Takrat so na PU Kranj opozarjali, da je treba ločiti med splošnimi vprašanji, s katerimi neznanci lahko ogovorijo otroke, in med vsiljivim nagovarjanjem, nespodobnim povabilom ali zapletanjem v pogovor, ki lahko pomeni nevarnost. "Ne smemo namreč pozabiti, da smo ljudje vendarle večinoma dobri. Otroka zato naučimo, da neznanemu človeku, ki ga ogovori, lahko mirno odgovori, se pa v pogovor ne vpleta oziroma se vanj ne zapleta," je takrat poudaril tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1