Črna kronika

Nezakonite lekarne preprodajajo drogo preko družbenih omrežij

Dunaj, 28. 02. 2012 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nezakonite spletne lekarne vedno pogosteje uporabljajo družbena omrežja za prodajo drog in zdravil na recept. Tovrstne lekarne ciljajo predvsem na mlade. Številne vlade pa nimajo primerno urejene zakonodaje in virov za nadzor lekarn.

INCB je opozoril na "velike količine" nezakonitih substanc, ki so proizvedene na območju ZDA, Kanade in Mehike.
INCB je opozoril na "velike količine" nezakonitih substanc, ki so proizvedene na območju ZDA, Kanade in Mehike. FOTO: Thinkstock
Slovenska policija do sedaj ni obravnavala kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, ki bi se izvrševala preko spletnih socialnih omrežij, niti ne delovanja nezakonitih spletnih lekarn.

Nezakonite spletne lekarne vedno pogosteje uporabljajo spletna družbena omrežja za prodajo drog in zdravil na recept, je ugotovil Mednarodni odbor za nadzor narkotikov (INCB). Ta je v svojem letnem poročilu tudi opozoril, da tovrstne lekarne vedno bolj ciljajo na mlade potrošnike.

Številne vlade nimajo primerno urejene zakonodaje in virov za nadzor nezakonitih lekarn, ki na spletu ponujajo različne psihoaktivne droge, je ugotovil INCB. Ta dodaja, da so ponudniki nezakonitih drog in zdravil začeli iskati nove načine prodaje, potem ko so spletni brskalniki blokirali dostop nezakonitih lekarn.

"Nezakonite spletne lekarne so začele uporabljati spletne medije, da bi pritegnile pozornost kupcev k svojim spletnim stranem, to pa lahko številno občinstvo, predvsem mlado, izpostavi tveganju zaradi nevarnih proizvodov," je dejal predsednik INCB Hamid Ghodse.

INCB je obenem pozval vlade, naj zaprejo nezakonite spletne lekarne ter zasežejo substance, ki so bile nezakonito naročene in pretihotapljene preko pošte. Pristojne oblasti najpogosteje zasežejo kodein in metadon, medtem ko so kanabis, kat in amfetamin na vrhu prepovedanih substanc.

Heroin med drogami v Evropi predstavlja najpogostejši vzrok za umrljivost.
Heroin med drogami v Evropi predstavlja najpogostejši vzrok za umrljivost. FOTO: Thinkstock

Središče prepovedanega farmacevtskega posla je Indija, od koder izvira 58 odstotkov vseh zaseženih zdravil. Številni spletni trgovci delujejo tudi v ZDA, na Kitajskem in Poljskem.

Okoli 90 odstotkov kokaina, ki doseže ZDA, pride čez Mehiko, čeprav so zaradi prizadevanj mehiških oblasti, da zatrejo preprodajanje drog, nekateri mamilarski karteli svoje delovanje preselili v države Srednje Amerike. Od teh naj bi vedno bolj prednjačile Honduras, Kostarika in Nikaragva.

Poročilo INCB tudi navaja, da je glavna težava v Zahodni in Srednji Evropi kanabis, ki ga "vedno pogosteje gojijo na industrijski ravni, večinoma v pokritih prostorih in sodelovanju z organiziranimi kriminalnimi združbami". Obenem poročilo dodaja, da heroin med drogami v Evropi predstavlja najpogostejši vzrok za umrljivost in različna obolenja.

INCB je v poročilu ugotovil tudi "občutno povečanje proizvodnje opija" na zahodu Azije v lanskem letu in opozoril, da bi lahko višje cene pridelka v Afganistanu in odhod mednarodnih sil iz države "vodili v nadaljnje naraščanje proizvodnje" po letu 2011.

Naraščajoč problem po navedbah poročila predstavljajo tudi afriške države kot tranzitne države zaradi potrošnje opiatov. "Kokain, ki ga tihotapijo iz Južne Amerike preko Afrike v Evropo, je postal glavna grožnja v zadnjih letih," opozarja INCB.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a1b2c3d4e5f6
01. 03. 2012 19.03
+1
Meni se preprodaja drog ne zdi pokvarjeno dejanje, kajti legalno se prodaja izjemno nevarna trda droga alkohol (primerljiva s heroinom), legalno se prodaja izjemno škodljiv in zasvojljiv tobak, legalno se prodaja čudo reči ki se jih lahko zlorablja kot droge... preprodaja drog me moti samo v primeru, ko se jih prodaja osebam, ki se same niso sposobne odločiti, se pravi neprištevnim, duševno bolnim ali majhnim otrokom in mladostnikom v osnovni šoli, pa če se droge podtika/vsiljuje ali pa namerno meša škodljive primesi. Kdor pa prodaja in šverca droge ker ga drugi prosijo in to hočejo ni zame nič manj pokvarjen kot nekdo ki prideluje alkohol, prodajalka v kiosku s čiki ali prodajalec v trgovini z barvami. Kajti največji del krivde za težave z drogami nosi tisti ki drogo kupi in vzame. Oseba ki ima v glavi vsaj malo pošlihtane reči, droge ne bo vzela, če tudi je še tako dostopna. Nekdo ki pa je problematičen pa bo v vsakem primeru našel neko stvar, ki jo bo zlorabil in si uničil življenje.
porka.malorka
29. 02. 2012 13.05
+0
Zame so lih tojk zakonite kot lekarna ljubljana. Kaj me briga če so eni podplačali nekoga. Drugi pa ne . V mojih očeh so isti. Kupoval bom pa tam kjer jaz hočem
HooplaToopla
28. 02. 2012 23.44
+15
Če ima kdo izkušnje s kako zanesljivo spletno lekarno, ki prodaja kvalitetne droge po razumni ceni, se priporočam za naslov.
povrsniste24kur
28. 02. 2012 16.45
+14
Kat je zelenolistna rastlina, ki uspeva na jugu afrike. je naravno poživilo. žvečenje listov povzroča občutek sreče in dobrega počutja. Kanabis je prav tako rastlina, uspeva skoraj povsod. deluje sproščujoče. in to dvoje je na vrhu prepovedanih substanc. očitno človeku ni dovoljeno, da bi po NARAVNI poti bil srečen, se počutil dobro in bil sproščen, ne, takšni ne smemo biti. absurd prve klase. zanimivo, da kodein še vedno spada pod prepovedane substance. zakaj pa ga potem farmacija lahko legalno prodaja, država pa pobira davek in se okorišča na "nelegalen" način? npr v tabletah caffetin je kar precej kodeina not. prodajajo pa se v vsaki lekarni in to za 3€.
tian28
29. 02. 2012 20.26
+1
Naravno še ne pomeni neškodljivo... Tudi opij je naraven. In alko in tobak...
VOY
28. 02. 2012 15.51
+13
Še mar mi ni...sem na Cvičku in rozinah.....ejga