Črna kronika

FOTO: Požaru so sledile eksplozije

Lenart, 13. 10. 2011 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.K./Š.Z./STA
Komentarji
13

V okolici Lenarta je zagorelo v delavnici, kjer so bile plinske jeklenke, več tisoč litrov kurilnega olja in sodi odpadnega olja. Požar naj bi izbruhnil zaradi napake na električni napeljavi. Drugi požar v hiši v Žetalah pa je podtaknil požigalec.

Na območju Policijske uprave Maribor so v sredo zvečer obravnavali dva požara. Najprej je okoli 20.20 zagorelo v starejši stanovanjski hiši v Žetalah, okoli 23.15 pa v gospodarskem objektu v Spodnjih Žerjavcih v občini Lenart. Na srečo ni bilo poškodovanih.

Premoženjska škoda v požaru v hiši v Žetalah znaša okoli 8000 evrov. Policisti domnevajo, da je bil podtaknjen, požigalca še iščejo. V drugem primeru so izključili možnost požiga, saj naj bi zagorelo zaradi napake na električni napeljavi.

V požaru v gospodarskem objektu v Spodnjih Žerjavcih, v katerem sta bili delavnica in hlev, je nastalo za okoli 35.000 evrov škode. Zrušil se je del poslopja, ogenj pa je ogrožal bližnjo hišo, vendar je gasilcem na srečo uspelo pravočasno pogasiti ognjene zublje.

Požar, ki mu je sledilo več manjših eksplozij, je bil še posebej nevaren, ker so bile v delavnici plinske jeklenke, jeklenke CO2, približno 3000 litrov kurilnega olja in trije sodi odpadnega olja. Kurilno in odpadno olje je delno zgorelo, preostali del pa so gasilci prečrpali iz kanala, nastavili pivnike, posipali in preprečili onesnaženje okolja. Čiščenje okolja so izvedli danes.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariomutic
20. 10. 2011 12.57
Veš kaj Marjan, daj zakoplji glavo še bolj v pesek no ! A s kombijem ste šli , bravo , kot na tekmovanje. Predvidevam, da niste imeli šoferja da bi peljal AC. Sicer pa kaj bi jaz pametoval , vidim da si "dolgoletni" operativec !
Marjan Rop
18. 10. 2011 16.50
+1
zaj tak vidim da niso laži v članku ampak jih trosijo tudi drugi ker kar se tiče da se lenart ni odzvali je čista laž ampak so lenarški gasilci bli s kombijom prvi tam je pa res da je prišla cisterna zadaj ne pa da so prišli lenarški zadni! kar se pa tiče sirene je ni v gasilskem domu ampak je nameščena pri občini ker so včasih v času požara sprožali policisti ne pa pametovat da bi jo naj prvi gasilec sprožil! za vajo pa tudi nismo vsi dobili poziva sam smo se med sabo obestili tudi po mobilnih telefonih!
Jože Fras
18. 10. 2011 10.39
vidim, da je vse kar pise tukaj ena velika bedarija. podatki o plinskih jeklenkah in dogajanju na kraju nesrece so skoraj popolnoma nepravilni. kar se pa tice obvescanja je skoda zgubljati besed. sporocilo na pozivnike pgd lenart je bilo posredovano iz reco maribor ob 23:09. ker se gasilci iz lenarta niso odzivali je kasneje reco maribor obvescau se gasilce iz volicine in selc, nato pa se ob 23:34 pgd sv trojica. gasilci iz sv. trojice so bili prvi na kraju in so pozar tudi omejili. nato so prispeli se gasilci iz volicine selc in lenarta. proti koncu intervencije je bil aktiviran se jzzpr maribor in sicer zaradi razteklega odpadnega motornega olja. je pa res da se gasilci iz lenarta pred enkaj dnevi s 4 vozili in 12 ali 15 gasilci (nimam tocnega podatka) udelezili "nenapovedane vaje" gasilske zveze lenart o kateri je pa tako al tako skoda izgubljat besede. a so zdaj vsem delali pozivniki? kar naenkrat?
mariomutic
15. 10. 2011 13.42
OK Marjan , torej so zatajili pozivniki, zakaj pa tisti ki je dobil ni sprožil sirene ? To kar pišeš da niste poklicni in se morate najprej zbrat vam pa nihče ne očita. Ampak , vedi v pogodbi z županom ste se zavezali o opravljanju javne gasilske službje kjer mora po merilih osrednja enota izvozit v 5 minutah. Pa še to, takšne primere bi lahko izkoristili za izboljšanje stanja v enoti. Kaj pa gasilsko vozilo, kako dolgo boste še čakali na kombinirko, ki jo ima že skoraj vsaka vas ? Hočem vam dobro ljudje božji !
Marjan Rop
14. 10. 2011 21.13
+1
če pa mate že teko za povedat pa povejte zakaj nismo bli vsi gasilci iz PGD Lenart aktivirani na požar in je bil samo eden, ki je moral potem kliocat naokrok da smo se zbrali v gasilskem domu. Sicer pa smo prišli prvi na požar in ne govorit nekaj da smo bli zadni, če pa vas zanima kak to sploh poteka pa prite enkrat nma intervencijo pa bote sploh vidli kak je to. Pa mi nismo poklicni da bi bli cele dneve v gasilskem domu in se moremo prej zbrat in nato še lahko izvozimo
retropil
13. 10. 2011 15.47
a mamo spet požigaLca?
polimer
13. 10. 2011 15.31
Glede na bližino AVSTRIJE, bi bili lahko bolje opremljeni
mariomutic
13. 10. 2011 13.28
elan5, ne si zatiskat oči, v PGD Lenart je kriza v operativni enoti. Kriza je pri kadrih in tehniki. Lenart je verjetno edino slovensko mesto brez kombiniranega vozila GVC 16/25 itd....Odzivni časi so daljši od 5 minut itd... Zakaj je tako vedo sami in verjetno župan, ki pa je prvi odgovoren da stanje izboljša. Tako da tisto o služba itd.. so samo izgovori. Očitno niso pravi ljudje na pravem mestu, pa še te je povozil vlak razvoja gasilstva.
Mirko Švajger
13. 10. 2011 11.52
elan nič ni zastonj,če se eden obveže,da bo zagotavljal požarno varnost v občini potem takem bi lahko kdo zaradi tega izgubil življenje pa saj so samo prostovoljci pa ne ti meni ,da ne smem tega vprašat vprašat bi se pa moral še kdo drugi
elan5
13. 10. 2011 11.35
Mirko-pa si siguren,da niso bili prvi? Pa če tudi niso bili,oni niso poklicni gasilci. Vsak ima službo,kmetijo,družino,prijatelje... Ne ne smeš ti tega vprašat,ker zelo dosti krat pomagajo ljudem in to zastonj.
Mirko Švajger
13. 10. 2011 11.24
na tem mestu bi vprašal kje so bili gasilci iz lenarta saj so bili najbližje mestu požara saj kot sem slišal niso bili prvi na kraju
vettel
13. 10. 2011 08.47
zavarovanje.... evri...????
Gr@bnv@ler
13. 10. 2011 08.35