Črna kronika

Otrok še vedno v resnem stanju

Maribor, 11. 02. 2010 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Otrok, ki se je v sredo popoldne utapljal v mariborskem bazenu Pristan, naj bi bil še vedno v resnem stanju. Uprava bazena in ravnateljica sta nad dogodkom ogorčena.

Tiskovna konferenca
Tiskovna konferenca FOTO: Jani Dolinšek
Kopališče Pristan v<br>Mariboru
Kopališče Pristan v<br>Mariboru FOTO: Milan iz Maribora

V sredo nekaj pred 13. uro se je na mariborskem bazenu Pristan zgodila nesreča. En otrok je v vodi obstal negiben. Reševalci so ga potegnili iz vode, ga oživljali, nato pa prepeljali v mariborski klinični center.

Podrobnosti je na tiskovni konferenci pojasnil direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez. Povedal je, da se je včerajšnja nesreča zgodila med tečajem plavanja za prvošolce. Gre za otroke 1. razreda mariborske Osnovne šole Franc Rozman Stane. Na tečaju je bilo prisotnih 27 otrok v spremstu 4 vaditeljev, hkrati pa sta bila na kopališču prisotna tudi dva reševalca, še dva pa sta bila v tistem trenutku prav tako na bazenu na usposabljanju.

Ko so otroci opazili svojega vrstnika, da se ne premika, so takoj opozorili pristojne vaditelje in reševalce, ki so otroka nemudoma potegnili iz vode in ga začeli oživljati. Pri tem naj bi otrok zopet zadihal, kmalu pa so prišli tudi reševalci. Ti so nato otroka na poti v bolnišnico reanimirali. Neuradno naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje še vedno resno.

Direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez
Direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez FOTO: Jani Dolinšek
Kopališče Pristan
Kopališče Pristan FOTO: Jani Dolinšek

Med pojasnjevanjem zgodbe je bila prisotna tudi ravnateljica osnovne šole Breda Kutnjak, ki je povedala, da je zaradi dogodka pretresena in da česa takega na šoli ne pomnijo.

Tudi Knez je rekel, da česa takega v zadnjem času ne pomnijo, pri tem pa je omenil, da je pred 12 leti nek odrasel človek med plavanjem doživel infarkt.

Med kopanjem v morju, jezerih, rekah ali bazenih ne smete otrok nikoli pustiti brez nadzora. Preberite si, na kaj morate biti pozorni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik488841
13. 02. 2010 07.57
Se jst kot laik vem da je utopitev smrt zaradi prenehanja dihanja kar pomeni da kisik ne pride do mozganov, ce pa so mozgani samo nekaj minut brez kisika pa pride kasneje do reanimacije, pa lahko to pusti trajne posledice na cloveku ( vegetacija ), zato jst mislim da mogoce pa ni prislo do udarca v glavo kot si nekateri to razlagajo.
moncii
12. 02. 2010 19.48
PA KAKO BI SE OTROK IZMUZNIL??????ZAKAJ SO POTEM BILE TAM 3 UČITELJICE???ZATO DA SO SE ČOHALE AL KAJ????pa če bi deček v vodo skočil zakaj potem niso videle????same laži ljudje zresnite se in povejte resnično zgodbo tako ali tako bodo podane ovadbe potem pa se bo mogoče zvedla resnica do takrat pa se ji bodo vski izmikali!!!!!NESRAMNOST!!!
moncii
12. 02. 2010 19.44
SEM PA ZELO RAZOČARANA NAD 24ur ZDAJ SEM GLEDALA PO TV IN VIDELA KAKE BEDARIJE GOVORIJO pa komu je sploh na pamet prišlo da je iz vode dečka potegnil reševalec ki je baje stal samo 6 metrov vstran kako pa ga je videl me zanima če je deček bil pod vodo????? Edini reševalec ki je takrat bil na zgornjem delu kopališča je bil pri skakalnicah ki so vsaj 10 metrov vstran iz vode so ga dvignila 2 otroka približno isto stara kot deček na rob bazena pa ga je dvignil 14 fant nato pa smo vsi skupaj zakričali reševalcu da je nekaj narobe in takoj je prišel na pomoč!!!!!!..................
moncii
12. 02. 2010 19.40
saracen!!!Kako so tebe starši vzgojili si bil/a zraven ko se je to zgodilo videla vaj del te zgodbe NE!!!potem pa nekvasi takih norij n se malo vprašaj preden sploh kaj napišeš namreč jaz sem veliko videla in bila prisebna tako da lahko povem da je malomarnost na učiteljih ki so jih tam imeli mislim na teh ki so jih učili na tečaju!!!!
dr.XY
12. 02. 2010 17.32
@igor.gojcic: vidim, da si specialist praktično vsake kočljive teme na večjem številu forumov. Včasih si pametnejši od zdravnikov, drugič od sodnikov, samo še razcepit moraš elektron, pa se lahko kličeš "bog". ... no želel sem le povedati, da se v CELOTI motiš v svojem "strokovnem" komentarju glede vzroka otekanja možganov. Žal vsa svetovna strokovna literatura govori drugo zgodbo kot ti.
Atomic_boy
12. 02. 2010 14.20
vidi se, da nimaš otrok, če pa jih slučajno imaš, mi je zelo žal za njih. Potem pa nam ti pametnjakovič razloži, kje je tista meja, ko se na otroka ne gleda in pazi več zaradi tega, ker je "nevzgojen"!!!!! Očitno so tebe starši slabo vzgajali če si zrasel s takšno pametjo!
Jure Kacicnik
12. 02. 2010 13.02
+1
tu se gre spet za natolcevanje novinarjev, očitno je da novinar išče škandal, in obtožbo, hkrati pa seje paniko, nad ne učinkovitim delom reševalcev na bazenu - zakaj pa ne bi rajši rekli, spet en otrok, ki ga starši niso sposobni vzgojit do te mere, da bi poslušal in ubogal učitelje - pol je pa tle hitr nesreča NE NAS HUJSKAT
Ramzess
12. 02. 2010 12.17
Najbolj smešno je, da vsi vrtijo okoli utapljanja, ki sploh ni bistvo dogodka, otrok ima otečene, poškodovane možgane, kar vsekakor ni posledica utopljanja (temveč konkretnega udarca v glavo ali z glavo), je pa bistvo dogodka, utapljanje in posledične sopoškodbe možgan so obstranski pomen dogdka. Dodati je morda potrebno, da je tudi, čeprav nujna in ustrezna reanimacija, dodatno vplivala, na že poškodovane možgane. V primeru, da bi otrok umrl, ali če bi, bilo vsled očitnega zelo nesmoterno trditi, to bi bilo klasično zavajanje, da umrl zaradi utopitve, ker v resnici sploh ni, oz. ne bi. Zato je točna veriga dogodkov pomembna za pravilno in pošteno razlago primera in pravilen in pošten zaključek prmera. Poškodba možgan bo na življenje otroka veliko bolj 'usodno' vplivala kot utapljanje.
Ramzess
12. 02. 2010 12.04
BB28986, še nobeni izgovori in opravičila niso rešila problema. Gre pač za dejstva, morda je čas, da nekdo pojasni verigo dogodkov, kar ni nov izraz, kajti zdaj bi že morala biti znana vsa dejstva. Ni mi všeč, če se nekdo, kar je že tradicionalno in postaja pravilo, izgovarja na zakone in pravila, na zdravo pamet in logiko pa pozablja, četudi namenoma, kar tudi tako redko. Če je nakaj načrtovano, se pričakuje, da se predvidi vse, tu ni opravičil. Danadanes ob množici kolektivnih izkušenj, pa že itak ni več prostora za izgovore in opravičila, ker že so zdavnaj izgubila svoj pravi pomen in značaj. Tako ostaja le še forma. Nazadnje bo kratko, v tem primeru, tako ali tako odnesel, morda ne ravno piovsem nedolžen otrok.
srecnii
12. 02. 2010 11.59
Ko je Humar umru ste ga vsi popluval podlogem in počes, ko je tukaj en otrok šel plavat in se začel utapljat pa cela panika.
BB28986
12. 02. 2010 11.38
Vprašanje je ali gre za malomarnost vaditeljev ali za nesrečo, ki jo vrjetno tudi najbolj "sposobni" komentatorji tega forum ala IgorGojcic ne bi mogli preprečiti... Tudi sam sem bil 10. let vaditelj in imam majhnega otroka in VEM da nesreča ne počiva!
moncii
12. 02. 2010 07.52
Naj vam povem ko se že širijo novice otroci so plavali v majhnem bazenu in nisem videla da bi gdo sploh šol iz bazen razen takrat ko je učiteljica to rekla in so se vski napotili ven tak da ne govorit bedarij da je otrok skočo v vodo!!
Tucci
12. 02. 2010 06.18
TEČAJ PLAVANJA LAHKO VODIJO SAMO OSEBE,KI SO ZA TO USPOSOBLJENE !
abc7
12. 02. 2010 05.32
mediji so res zakon.....vsak dan iscejo nekega gresnega kozle....ko gledam oddajo svet na kanalu a me vsak dan presenetijo....same senzacije in sokantne novice....da pa nebi bilo vse tako crno pa nam pokazejo sliko marjetice sredi snega :)..... pri tem neljubem dogodku se je vse zgrnilo na resevalce.....pri nas si vedno najprej kriv potem pa se moras zagovarjati....sem mislil da si nedolzen dokler ti krivde ne dokazejo.....mocno upam, da bo otrok okreval....
kzg81
12. 02. 2010 02.20
Vi na tem crappy in skrajno neokusnem portalu kdaj pomislite na ustreznost dolocenih oglasov pred dejanskim posnetkom reportaze...? Se vam zdi reklama za Kompasove pocitnice kjer dva otroka lepo skocita v bazen, okusne pred reportazo o decku ki je skoraj utonil v bazenu? Resnicno nivo vasega porocanja, skrajna nepismenost novinarjev in agresivni bombasticni pristop pri vsaki novici (tipicno amerisko) je za skozlat, in samo delovanje portala v smislu oglasov... vedno vec ljudi bojtkotira vase neokusne informativne oddaje, vedno vec jih bo tudi ta portal.
VolilecSI
12. 02. 2010 00.22
Vsi samo srčno upajo, skrbi pa jih zgolj za lastne riti!
lifeguard-a
12. 02. 2010 00.11
Vidim da nebomo prišli do dna ker niti ne delate tega,niste reševalci iz vode ,očitno ne poznate niti zakonodaje. Tule je vsa krivda njihovih spremljevalcev ki bi jih morali budno sptremljati tako kot mi spremljamo kopalce,če niso tega sposobni in ne prevzemajo odgovornosti naj ne počno tega.!lepo da so otroci pomagali nevrjamem pa da so ga tudi reanimirali,vsekakor smo reševalci tisti ki se spopadamo s takimi problemi vsak dan,pa nas nihče ne posluša..Sicer pa vidim da se tule lahko vsak pruijvi in da kak čist nevmesn komentar,preberite si zakonodajo ljubi Slovenci,upoštevajte navodila nas reševalcev iz vode pa se vam nebo nič zgodilo a kaj ko ste tako naivni nekateri in delate v bazenih točno tisto kar se ne sme !
Ramzess
11. 02. 2010 23.54
Namesto sprenevedanja in ponavljanja resnega stanja ves čas, raje povejte kaj dejansko se je zgodilo. Šestletnik nima nabreklih oz. otečenih možgan, in je zato v umetni komi, zaradi utopitve, prej je verjetno, da je treščil ali na rob bazena ali v dno bazena, baje naj bi skočil v bazen. Govori se tudi o 'epileptičnem' napadu, verjetno kot posledica poškodbe možgan, ker starši trdijo, da sicer ni bil epileptik. Delajo se neke pretresene, ogorčene in zgrožene, ne povedo zakaj se dejansko gre. Žejne nas vodijo ćez vodo, dobesedno. Fanij="Učitelji ŽAL ne morejo v kopalke in na bazen, za to so pristojni drugi." Zakaj ne, saj menda ni prepovedano, da se ne bi smeli kot spremljevalci (sicer učitelji) pridružiti, da zraven pazijo na otroke, in malo sodelujejo pri vajah. Sicer ne vem zakaj večina toliko opravičuje reševalce, kaj so naredili in česa niso, oz. kje so bili ali niso bili, ob določenem času, nič to ni pomembno, ne gre zato, važno je, da je take zadeve treba predvideti, plavalni tečaj je načrtovan in voden, torej, in kasnejši izgovori in opravičila niso na mestu. Ni moč opravičevati nekaj (za nekaj) kar je moč prevideti, in temu ustrezno poskrbeti za varnost. Ko je prepozno, je prepozno.
SloNejc88
11. 02. 2010 22.38
beuchat
11. 02. 2010 22.23
iztok2010 sej niso nobenga omenli, razn ravnateljice in direktorja...dosti je ljudi v tej verigi, ki bi se jih moglo omenit in se jim zahvalit. fanta ki sta poklicala reševalca, reševalce ki so otroka oživljali in dosegli ponovno delovanje srca, reševalni tim ukc in vse ki zdaj nedvomno po svojih najbolših močeh pomagajo otroku. mislim da bo vsem največji HVALA ko bo fant okreval... in to da reševalci niso bili prisotni...vse je stvar gledanja...ti gledaš na reševalce kot na jasnovidce, ki bi morali biti ob poškodovancu še predno se ti sploh poškodujejo. kot da tistim ki se poškodujejo na čelu piše da se bo nekaj zgodlo...