Črna kronika

FOTO in VIDEO: Nesreča nemškim dijakom pokvarila izlet

Šenčur, 16. 05. 2011 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./B.G./N.D./STA
Komentarji
193

Avtobus, s katerim so potovali nemški dijaki, se je na gorenjski avtocesti prevrnil na bok. Pri tem je bilo poškodovanih 30 ljudi, od tega 25 mladoletnikov. Reševalna akcija je bila hitra in organizirana, v njej pa je sodelovalo enajst zdravnikov in 36 gasilcev.

V nesreči, ki se je zgodila na gorenjski avtocesti Kranj vzhod–Torovo v smeri proti Ljubljani v občini Šenčur ob približno 5.40, je bil udeležen avtobus, poln nemških dijakov.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Leon Keder, je avtobus vozil 54-letni Nemec. Ko je pripeljal mimo izvoza Kranj vzhod, je z avtobusom v blagem levem ovinku zapeljal desno preko neprekinjene robne črte na odstavni pas. Nato je z odstavnega pasu zapeljal prek neutrjene bankine na travnato površino, nakar je zapeljal v obcestni jarek. Tam se je avtobus prevrnil na desni bok in po boku drsel še kakih 40 metrov.

V avtobusu je bilo po prvih zbranih podatkih poleg voznika še 40 potnikov. Voznik avtobusa je bil edini pripet z varnostnim pasom, saj v vozilu ni bilo vgrajenih varnostnih pasov za potnike. Po naših podatkih je voznik ostal ukleščen, medtem ko so mladostnike iz avtobusa pomagale rešiti učiteljice, in sicer skozi strešno okno. Tiste, ki so ostali ukleščeni, so rešili gasilci in druge tehnične službe.

Vzrok nesreče še ni znan

Ogleda kraja sta se udeležili tudi tožilka in dežurna preiskovalna sodnica, ki je tudi prevzela preiskovalna dejanja. Pristojni so odredili izredni tehnični pregled vozila, na rezultate morebitne prisotnost alkohola pri vozniku pa še čakajo.

Keder je sicer v pogovoru za 24ur.com dejal, da policija še vedno ugotavlja, zakaj je avtobus zapeljal z vozišča, ugotovili pa so, da drugega voznika, ki bi ga izsilil, najverjetneje ni bilo. Ali je šlo morda za tehnično napako, ali je voznik zaspal, ali je bil vzrok nesreče kje drugje, tako še ugotavljajo.

30 poškodovanih v klinični center

V nesreči je bilo poleg voznika poškodovanih še 29 potnikov. Med poškodovanimi je bilo 25 mladoletnikov, starih med 15 in 17 let. Ostali poškodovani potniki so stari 19, 33, 39 in 42 let.

Huje poškodovanih, torej ljudi, ki so ležali na cesti oziroma bili ukleščeni v avtobusu, je bilo po besedah vodje reševanja Barbare Vencelj iz Prehospitalne enote Kranj, šest, od tega trije mladoletniki. Huje so se poškodovali še voznik in dva učitelja. Poškodbe so bile večinoma tope, torej posledica udarcev v prsni koš in okončine, imeli so tudi ureznine zaradi stekla in tudi nekaj različnih poškodb glave.

Vse poškodovane so prepeljali v ljubljanski klinični center. Iz ljubljanskega UKC so sporočili, da so vse udeležence nesreče pregledali in oskrbeli, šest so jih nato sprejeli na klinični oddelek v UKCL (trije odrasli in trije mladostniki), 23 poškodovanih potnikov pa so odpustili. Ti so dobili predvsem lažje poškodbe, večinoma rane na koži, odrgnine in udarnine. Nihče pa ni v smrtni nevarnosti.

Za nepoškodovane poskrbel psiholog Uprave za zaščito in reševanje

Nepoškodovane otroke so po nesreči odpeljali v kranjski hotel, kjer je zanje poskrbel pogodbeni psiholog Uprave za zaščito in reševanje. S pomočjo še nekaterih prostovoljcev se je z njimi pogovoril ter jih z različnimi sproščujočimi dejavnostmi skušal predvsem zamotiti, da bi pozabili na nesrečni dogodek, so povedali na omenjeni upravi. Mladostniki, ki so bili udeleženi v nesreči, se bodo domov najverjetneje odpravili jutri, in sicer z vlakom.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi bili mladostniki namenjeni na končni izlet, domnevno na otok Krk. Tja naj bi se odpeljali z dvema avtobusoma. Po nesreči so se mladostniki odločili, da na izlet ne bodo odšli in tako so tudi učenci, ki so potovali z drugim avtobusom, prekinili svojo pot.

V reševalni akciji so sodelovala številna gasilska in reševalna društva.
V reševalni akciji so sodelovala številna gasilska in reševalna društva. FOTO: Arhiv GRS Kranj

Reševalna akcija hitra in organizirana

Pripet je bil le voznik

Na nemškem avtobusu je bil pripet le voznik, saj v vozilu ni vgrajenih varnostnih pasov za potnike. Na Zvezi združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije so pojasnili, da je uporaba varnostnih pasov obvezna le na avtobusih, ki imajo vgrajene pasove. Pri tem so izjema avtobusi mestnega prometa oziroma avtobusi, ki imajo stojišča. Na tem področju naj bi bilo sicer "nekaj več tolerance", saj voznik avtobusa težko stori kaj več, kot da potnike opozori na obvezno uporabo varnostnih pasov, so dodali.

Po nesreči je bila takoj organizirana pomoč, pri čemer je sodelovalo 36 gasilcev z enajstimi vozili. Sodelovali so gasilci iz JZGRS Kranj, GB Ljubljana, PGD Škofja Loka in 17 reševalnih vozil iz NMP Kranj, Ljubljana, Škofja Loka, Tržič, Bled, Jesenice in Domžale s svojimi ekipami.

Samo Kern, namestnik vodje izmene GRS Kranj, je za 24ur.com povedal, da so obvestilo o nesreči prejeli nekaj pred 6. uro, na kraj pa so se odpravili s tremi vozili. Potem so se jim pridružili še drugi gasilci. Kot je še povedal, je bila večina mladoletnikov, ko so prispeli na kraj nesreče, že zunaj vozila, tri osebe, ki so bile ukleščene, pa so rešili s tehničnim posegom.

Venceljeva iz Prehospitalne enote Kranj pa je povedala, da je sodelovalo tudi 17 ekip nujne medicinske pomoči. Skupno je sedem bližnjih enot nujne medicinske pomoči (Kranj, Jesenice, Škofja Loka, Tržič, Bled, Domžale in Ljubljana) na prizorišče nesreče poslalo od ene do tri ekipe. Na prizorišču nesreče je bilo torej 17 vozil, v vsakem pa sta bila po dva zdravstvena tehnika, v večini pa tudi zdravnik. Na kraju dogodka je bilo tako enajst zdravnikov. Reševanje je bilo glede sodelovanja ekip nujne medicinske pomoči, gasilcev in policistov zelo dobro, je še pojasnila Vencljeva in izrazila hvaležnost vsem, ki so pomagali pri reševanju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
17. 05. 2011 23.55
Prekmurje Slovenija16.05.2011, 21:494 Ali je prišlo toliko gasilcev in reševalcev samo zato ker so to bili nemci? So takoj organizirali hotel in sprostitvene vaje???? Pred dvema mesecama je bila nesreča šolskega avtobusa s slovenskimi učenci in ni bilo nobenih sprostitvenih vaj ali pogovorov čisto možno. Ker to bojo plačane storitve.
zanFOTO
17. 05. 2011 08.47
Sram je lahko ljudi, ki govorijo preveč reševalcev....hvala bogu...srečni smo lahko da živimi v državi, v kateri lahko v masovni nezgodi takoj intervenirajo vse ekipe in jih je dovol da takoj nudijo nujno medicinsko pomoč... Pa titsti ko se sprasujete..predvsem igor.gojcic.. zdravniki lahko delajo izven zd. doma in bolnišnice...sej imamo zdravnike urgentne medicine, ko je njihov del. prostor samo teren in nič druga..in delajo v sodelovanju z tehnikoma oz. zdravstvenikoma... po mojem mnjenju hvala bogu da imamo takšno ogranizacijo dela nujne medicinske pomoči v sloveniji, pa tudi organizacijo gasilske služba...ko bi le še ostalo v naši državi takoj potekalo.
Lidija Kresnik
17. 05. 2011 08.46
@uporabnik2010 logično da so spali, pot je dolga, zgodilo se je pa zjutraj pred šesto uro...
uporabnik2010
17. 05. 2011 08.23
TAKO IZGLEDA,KOT BI VSI SPALI,UKLJUČNO S ŠOFERJEM,DA NE VEDO VZROKA NESREČE!!!
happygirl77
17. 05. 2011 08.03
edini, ki je bil privezan je bil voznik in je tut edini, ki so ga morali rešiti poklicni gasilci!? a ni to mal čudn, veckrat je ze varnostni pas škodil.
Domzalcan
17. 05. 2011 07.28
Firma Gutgesell je iz Lichtenfelsa, ki leži nad Nurnbergom vsaj 100km višje. Torej, so morali štartat vsaj ob 22h v nedeljo, da so prišli tako daleč z avtobusom v slovenijo... voznik pa samo en. Kolikor vem, saj sem poklicni voznik, tudi avtobus nesme voziti več kot 9h na dan, oziroma 2x na teden po 10ur, a ne sme prekoračiti v dveh tednih 90ur vožnje! Če se je vozil več kot 9 ur... bi firmo linčal, saj ni dala dodatnega šoferja, saj iz Lichtenfelsa do krka potrebuješ vsaj 10ur vožnje...
orangensaft
17. 05. 2011 06.39
Važno je, da majo pokvarjen izlet. Vesna je lepo rekla. Danes je važno da je fino. Če ni fino, je narobe.
b9on7us
17. 05. 2011 06.00
a je kaj novega v slo???
Lojze30
16. 05. 2011 23.30
Če bi slovenski politiki bili tako pošteni, učinkoviti in znali sodelovati med seboj tako kot gasilci in reševalci, bi bila Slovenija že zdavnaj druga Švica!
Domen Selan 1
16. 05. 2011 23.29
Vse čestitke reševalcem in gasilcem ! Počutim se veliko bolj varno, ko prebiram take članke.
tomatoes
16. 05. 2011 23.07
V reševalnem vozilu morjo bit navzoči tud zdravniki. :) So pač eni od zdravnikov, ki delajo pri prvi pomoči.
s1m0n
16. 05. 2011 22.40
@povrsniste24kur, ja v Nemčiji pa majo kaj boljše ceste :) Sem bil skoraj večkrat tam kot kje koli drugje pa ni nič kaj drugače kot pri nas!
Marjan Najram
16. 05. 2011 22.35
No, zdajle sem na eni tuji strani prebral o tejle nesreči, za čne se pa takole: Ljubljana/Belgrade: ... pa tako naprej...
CasualCRO
16. 05. 2011 22.31
To pa je bil nepozaben športni dan :D
ILIRIA
16. 05. 2011 22.20
bil sm prvi na kraju nesrece ustavil sem in pomagal ucencem priti ven skozi stresno okono in kakor sem pac lahko vecina skoraj vsi so bili krvavi,poskodovani in nikakor ni bilo prevec resevalcev lih prav jih je bilo predstavljajte si da bi lahko to bili vasi otroci,sestre,bratje ali pac samo sorodniki vasi,potem pa povejte ce jih je bilo prevec!!!!!! verjemite da JE grozno izgledalo ko so se vsi bili notri in zmedeni l.p
Robert Sedej
16. 05. 2011 22.01
Tudi na Bayern 3 v Nemčiji so poročali vsake pol ure o tej nesreči in popoldne tudi pohvalili naše reševalce in policijo!
drejer
16. 05. 2011 21.55
Še dobro,da se kaj takega ni zgodilo na prekmurski avtocesti brez odstavnih pasov.Tam pa reševanje ne bi bilo tako enostavno,saj bi tja zelo težko in v zelo dolgem času prišli gasilci,reševalci in policisti.Na cesti je prvo varnost ne pa koliko sama cesta stane.
Marjan Najram
16. 05. 2011 21.53
Eden je danes napisal, da je šlo brez veze toliko reševalnih vozil v to nesrečo. po moje je to dokaz, da je bila akcija odlično izpeljana, a ne bi bilo hujše, če bi mogli zunaj na mrazu čakat reševalce. Bravo, reševalne službe, postavte se v kožo otrok, tisti, ki razmišljate, da je šlo ven preveč reševalcev....
povrsniste24kur
16. 05. 2011 21.52
HJA VESTE KAJ NEMŠKI MEDIJI PIŠEJO, HAHAHAHA, ABENDZEITUNG PA WELT.DE IN ŠE KDO MENDA, DA BI NESREČI ZNALE BOTROVAT SLABO UREJENE SLOVENSKE CESTE...ČIST ZARES.
Prekmurje Slovenija
16. 05. 2011 21.49
Ali je prišlo toliko gasilcev in reševalcev samo zato ker so to bili nemci? So takoj organizirali hotel in sprostitvene vaje???? Pred dvema mesecama je bila nesreča šolskega avtobusa s slovenskimi učenci in ni bilo nobenih sprostitvenih vaj ali pogovorov.