Črna kronika

'Uporaba prisile ni bila vzrok smrti'

Ajdovščina, 20. 06. 2008 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

47-letniku se je po vbrizganju pomirjevala zdravstveno stanje poslabšalo in je kljub oživljanju umrl. Policisti in zdravniki trdijo, da so ravnali strokovno.

Ajdovska zdravnica je za 47-letnika iz Podkraja, ki je v zadnjih dveh tednih večkrat obiskal novogoriško Okrožno tožilstvo in grozil uslužbencem, odredila hospitaliazcijo. Ocenila je namreč, da so zaradi bolnikovih groženj in agresivnosti lahko ogroženi drugi ljudje. Za pomoč pri hospitalizaciji je pisno zaprosila tudi policijo.

Informacije o dogodku so javnosti sporočili na novinarski konferenci.
Informacije o dogodku so javnosti sporočili na novinarski konferenci. FOTO: PU Nova Gorica

Pacient iz Podkraja se je kljub predhodnemu pogovoru z zdravnikom fizično uprl zdravstvenim delavcem in ni želel vstopiti v reševalno vozilo. Na pomoč so pristopili policisti, ki so uporabili prisilna sredstva, in sicer fizično silo, lisice in službenega psa z nagobčnikom. Kljub upiranju so policisti moškega obvladali in ga na tleh vklenili v lisice, zdravstvena ekipa pa mu je vbrizgala pomirjevalo. Pacient se je kmalu pomiril, vendar se mu je zdravstveno stanje močno poslabšalo, zato so zdravstveni delavci takoj pričeli z oživljanjem. Policist je pacientu takoj odstranil lisice, saj te niso bile več potrebne, in mu razklenil roke, da je oživljanje lahko nemoteno potekalo. Osebje zdravstvenega doma se je dalj časa trudilo, da bi pacienta reanimirali, vendar je ta umrl.

Kraj dogodka si je ogledal tudi preiskovalni sodnik, ki je odredil sodno obdukcijo, saj vzroka smrti niso uspeli ugotoviti.

Kdo je krvi za smrt?

Pristojni ocenjujejo, da so policisti in zdravniki postopali strokovno in zakonito, torej njihovo ravnanje ne more biti vzrok smrti.

"Ocenjujemo, da smrt ne more biti direktna posledica uporabe prisilnih sredstev," je prepričan vodja sektorja uniformirane novogoriške policije Evgen Govekar. Vzrok smrti bo po njegovih besedah razkrila sodna obdukcija. Policisti so prisilna sredstva uporabili zakonito, strokovno in sorazmerno, je zagotovil.

Prisilno napotitev na zdravljenje zoper 47-letnika so policisti in zdravniki uporabili prvič.
Prisilno napotitev na zdravljenje zoper 47-letnika so policisti in zdravniki uporabili prvič. FOTO: PU Nova Gorica

Tudi strokovna vodja zdravstvenega doma v Ajdovščini Katja Šoštarič Likar meni, da uporaba prisilnih sredstev in pomirjeval ni vzrok smrti. "Na podlagi 30-letnih izkušenj ne morem reči, da je eno ali drugo vzrok smrti," je poudarila. Ker se je bolnik, ki ga poznajo že dve desetletji, upiral, zdravnik natančno ne ve, koliko pomirjevala je dobil, je pojasnila. Po njenih besedah gre za običajno in preizkušeno zdravilo pri takih prijemih, zato je verjetnost zapletov zelo majhna.

Kot sta povedala Govekar in Šoštaričeva, so prisilno napotitev na zdravljenje zoper 47-letnika uporabili prvič. Na severnem Primorskem so sicer lani policisti nudili asistenco zdravnikom štirinajstkrat, letos pa je bilo takih že 16 primerov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou