Črna kronika

Nemški izvedenec na jakni, ki naj bi jo Novič nosil med umorom direktorja Kemijskega inštituta, ni našel krvi

Ljubljana, 01. 03. 2017 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sojenju Milku Noviču, ki je osumljen umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, so zaslišali nemškega izvedenca za krvne sledove Matthiasa Grewa. Ta je povedal, da na Novičevi jakni ni našel krvi, a dodal, da ni nujno, da bi kri na jakni bila, če je strelec na Jamnika streljal z bližine.

Na sojenju Milku Noviču je bil danes zaslišan nemški izvedenec za krvne sledove Matthias Grew. Potrdil je, da na jakni, ki naj bi jo Novič nosil med umorom direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ni sledov krvi. Je pa dodal, da ni nujno, da bi kri na jakni bila, če bi strelec na Jamnika streljal iz bližine, kot se ocenjuje, da je.

Nemški izvedenec v nasprotju s slovenskim balističnim izvedencem Francem Sabličem, ki meni, da je strelec usodnega 16. decembra 2014 na Jamnika streljal z razdalje najmanj 20 ali 25 centimetrov, tako prepričljivega mnenja o razdalji streljanja ni mogel podati. Na podlagi morfologije dveh ran, ki sta jih Jamniku zadala strela iz pištole, je po njegovih besedah mogoče sklepati, da je strelec streljal z razdalje najmanj nekaj centimetrov, koliko več od tega, pa ne more določiti. "To bi bilo mogoče ugotoviti le s preiskavo ostankov streljanja. Slednje pa, kolikor vem, ni mogoče, saj je prišlo do čiščenja rane," je dejal.

Je pa dejal, da tudi če bi strelec streljal z razdalje nekaj centimetrov, ni nujno, da bi bila na jakni kri. Novičeva obramba namreč meni, da bi morali na Novičevi jakni najti sledove krvi, če bi bil morilec res on in če bi na Jamnika res streljal z neposredne bližine.

Sojenje Noviču se bo nadaljevalo 5. aprila.
Sojenje Noviču se bo nadaljevalo 5. aprila. FOTO: POP TV

Grew je v svojem izvedenskem mnenju še zapisal, da ni mogoče določiti, kje natančno je bil Jamnik ustreljen. Tega, kot je dejal, tudi ni mogoče razbrati iz krvnih sledov, najdenih na obeh avtomobilih v bližini streljanja, saj bi lahko bili na njih tudi krvni sledovi, ki so nastali, ko so ga reševalci oskrbeli, preden so ga z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center. Je pa dejal, da je bolj verjetno, da je bil ustreljen na mestu, kjer je bil najden, saj naj bi dva strela v glavo hitro povzročila nezmožnost gibanja.

Čeprav je že kazalo, da bi se lahko sojenje danes prevesilo v sklepno fazo,se to ni zgodilo. Sodnica Špela Koleta se je namreč odločila, da bo izvedencu balistične stroke Sabliču poslala dodatne ugotovitve, ki sta jih na zaslišanju podali nemška in slovenska izvedenka, ki sta analizirali kemično sestavo strelnih delcev. Odločiti mora tudi o predlogu tožilke Blanke Žgajnar, naj nemška izvedenca, ki sta delala kemično analizo strelnih delcev, dopolnita svoje izvedensko mnenje. Naslednji narok bo 5. aprila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
01. 03. 2017 19.30
-4
sem preprican da je kriv...ampak strokovnjak za kemijo je trd oreh za rezimske sodnike v slovenistanu...
Uporabnik981904
01. 03. 2017 17.10
+0
To ne pomeni nič če je bil ustreljen. Še pri uporabi hladnega orožja ni nujno da storilec pride v stik s krvjo žrtve Kakšne race so to ???
Qonos
01. 03. 2017 15.55
-3
Imam obcutek da se pr nas tako dolgo isce izvedence, da le ti ovrzejo v majhni meri mnenje izvedenca, ki ni bil po godu obrambe. In na to razliko v mnenju se potem postavi celotna obramba. Pride do dvoma, ki pa se seveda uposteva v prid obdolzenca. Okoliscine, dokazi, motiv, indici so jasni. Kdo od storilcev nacrtovanih umorov pa bo pocakal pri truplu.
trdovrat
01. 03. 2017 18.29
+2
Obtožba uboja ni hec! Sodišče mora imeti nesporno trdne dokaze, kar jih pa verjetno v tem primeru, ne bo lahko utemeljiti. Po mojem skromnem mnenju, preiskovalci vedo več, kot so pripravljeni povedati. Postopek se pa vleče zato, da bi dejanski storilec bil brezskrbnejši in bi napravil kakšno napako. Saj veste, popolnega zločina ni!
flum
01. 03. 2017 15.51
-2
Jasno, sej je bla že 5x oprana
aojz
01. 03. 2017 15.28
+13
Tudi jaz mislim, da ni kriv. Ampak strokovnjake pa imamo. Naj eden obleče belo haljo in z deformacijsko kroglo (sploh pa ne z polno oplaščeno in v 7,65 kalibru) strelja na lutko napolnjeno z krvavim mesom. Nič krvi ne bo dobil, ker podtlak za kroglo vso posrka v smer strela. Na drugi strani pa je.
ho?emVšolo
01. 03. 2017 14.59
+16
?asjeza
01. 03. 2017 14.38
+24
mafija ga je ubila
DeBill
01. 03. 2017 13.44
+47
upam da bo tale stric stožil državo do gat. uni je bil ubit v majfijskem obračunu, vedo s kom se je družil in zakaj, pa še vedno se prodaja megla, da se zakrije resnico.
Aijn Prenn
01. 03. 2017 14.24
+1
Nikar ne zadrži skrivnosti zase. Toliko fer pa le bodi in se javi kot priča, da te zaslišijo in, da bo pravici zadoščeno ter prave barabe v kehi... Ker očitno veliko tega veš, kar sodišču ni znano.
peregrinus
01. 03. 2017 14.51
+0
Cyclo
01. 03. 2017 16.04
+6
Hja nevem če je bla mafija mislem,da zaradi izuma celic baterije ki je.......
trdovrat
01. 03. 2017 18.31
+3
Saj to je še večja mafija. Kjer so ogroženi dobički multinacionalk, je življenje presneto malo vredno!