Tujina

Taylor je kriv, zoper njega pričalo kar 94 ljudi

Haag, 26. 04. 2012 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji liberijski predsednik Charles Taylor je kriv nudenja pomoči in napeljevanja k vojnim zločinom med državljansko vojno v tej afriški državi. Tožilstvo mu ni uspelo dokazati, da je sam dajal ukaze za izvrševanje zločinov.

Današnja razsodba posebnega sodišča ZN za Sierro Leone, ki ga financira več kot 40 držav in ZN, je prva razsodba zoper nekega nekdanjega državnega voditelja s strani mednarodnega sodišča po nürnberških procesih. Sodišče je bilo ustanovljeno z odločitvijo VS ZN leta 2000, med svojim delovanjem pa je zaradi zločinov v državljanski vojni v Sierri Leone obtožilo 13 ljudi, med njimi Taylorja. Osem so jih že spoznali za krive zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, trije so umrli v zaporu, četrti pa na begu.

Posebno sodišče ZN za Sierro Leone v Haagu je nekdanjega liberijskega predsednika Charlesa Taylorja spoznalo za krivega oboroževanja in podpiranja upornikov Revolucionarne združene fronte (RUF) med državljansko vojno v tej afriški državi med letoma 1991 in 2002. Oprostili pa so ga obtožb, da naj bi sam dajal ukaze za izvrševanje zločinov.

"Sodišče je ugotovilo, da ni dvoma, da je obtoženi kazensko odgovoren za pomoč in podporo pri izvajanju zločinov v vseh 11 točkah obtožnice," je ob izreku sodbe dejal predsedujoči sodnik Richard Lussick. Po navedbah Lussicka je 64-letni Taylor upornike oskrboval z orožjem, razstrelivom in komunikacijsko opremo ter jim pomagal pri načrtovanju zločinov med državljansko vojno.

Charles Taylor
Charles Taylor FOTO: Reuters

11 točk obtožnice Taylorja poleg zločinov proti človečnosti bremeni umorov, posilstev, zasužnjevanja in mobilizacije otrok za vojsko. Enote Revolucionarne združene fronte (RUF) so med svojimi operacijami izvajale poboje, posiljevale, požigale hiše in pohabljale ljudi. Do konca vojne leta 2002 so pohabili okoli 400.000 ljudi. Skupaj naj bi v vojni umrlo najmanj 120.000 ljudi.

Kljub materialni pomoči pa Taylor po navedbah sodnika ni poveljeval in nadziral upornikov, ki so izvajali zločinska dejanja.

Sodišče bo kazen za Taylorja izreklo 30. maja ob 11. uri po srednjeevropskem času. Po navedbah tiskovne predstavnice britanskega zunanjega ministrstva bo Taylor zaporno kazen prestajal v Veliki Britaniji, lokacija in kategorija zapora pa bosta odvisni od podrobnosti razsodbe. Taylorjevi odvetniki so sicer že sporočili, da se bodo pritožili na razsodbo, če bo Taylor spoznan za krivega.

Kot je med procesom dejala tožilka Brenda Hollis, je Taylor "oblikoval, oboroževal, podpiral in nadziral RUF v desetletni kampanji terorja zoper civilno prebivalstvo Sierra Leone". Nekdanji liberijski predsednik je bil po njenih besedah "vodja, oče in boter uporniških sil v sosednji Sierri Leone".

Nekdanjega liberijskega predsednika so aretirali leta 2006, ko je poskušal prečkati mejo med Nigerijo in Kamerunom. Najprej so ga predali sedežu posebnega sodišča ZN za Sierro Leone v Freetownu, potem pa so ga zaradi varnostnih razlogov prepeljali v Haag, kjer se je sojenje začelo leta 2007.

Med pričami tudi Mia Farrow in Naomi Campbell

Med sojenjem je pred sodiščem na strani tožilstva nastopilo 94 prič, 21 pa na strani obrambe. Avgusta 2010 sta pred sodnikom nastopili tudi supermodel Naomi Campbell in ameriška igralka Mia Farrow, ki sta pričali o diamantih, ki jih je Taylor dal Campbellovi za darilo. Taylor je med svojim pričanjem, ki je trajalo skupaj 81 ur, sicer vso odgovornost zanikal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRUMPP
27. 04. 2012 10.44
+1
O Siriji pa nič Haag? Morala na višku.
janez6bb
26. 04. 2012 16.08
+4
HAAG NAJVEČJA FARSA KAR JIH JE TA SVET KDAJKOLI POZNAL.
SLOKILL
26. 04. 2012 15.49
+0
HAHAH smešni so. Farsa!! Vsi vemo kdo so pravi botri tukaj. Razen sodišče. HAHA