Črna kronika

FOTO: Z orožjem oskrbovali teroriste v Franciji?

Ljubljana, 14. 05. 2012 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V največji kriminalistični akciji v zgodovini naše države so zasegli 35 kilogramov drog, več kosov orožja in tudi del finančnih sredstev osumljencev. Kriminalno združbo je vodil 33-letni državljan Črne gore, ki je živel na območju Škofje Loke.

Skupno je priprtih 20 oseb, tri osebe pa so v hišnem priporu. Nekaj osumljencev – govori se o dveh oziroma treh osebah – še iščejo, saj jih v času akcije ni bilo v Sloveniji.

Policija je danes predstavila izsledke obsežne kriminalistične preiskave organiziranega kriminala, katere vrhunec je bil v petek, ko je po Sloveniji potekalo več kot 70 hišnih preiskav. Kot so povedali, so na območju Policijske uprave Ljubljana zasegli 7,295 kilograma kokaina, 1,846 kilograma heroina, osem kilogramov hašiša in več kot šest kilogramov amfetamina. Zasegli so tudi šest različnih pištol, za katere osumljenci niso imeli dovoljenj, in 52 nabojev različnih kalibrov ter tudi avtomobil audi Q5, več kot 30 mobilnih telefonov, nakit ...

V Kranju pa so zasegli 2,5 kilograma konoplje, 195 sadik konoplje, 1,4 kilograma amfetaminov, 560 gramov sredstev za redčenje prepovedanih drog, 475 gramov heroina, 81 gramov kokaina, dve ročni bombi, pet pištol, več nabojev in telefone ter sim-kartice. Policija je tako vse skupaj zasegla okoli 35 kilogramov drog v skupni vrednosti pol milijona evrov.

Z našo akcijo verjamemo, da smo za nekaj časa Kranju odvzeli naziv Kransterdam! Boštjan Lindav

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave Marjan Fank je povedal, da je trenutno ovadenih 47 oseb za skupno 193 kaznivih dejanj. Pojasnil je, da je potekalo tudi mednarodno sodelovanje policije. Italijanski policisti so tako zasegli 4,5 kilograma kokaina, francosko policijo pa so opozorili, da je bilo vojaško orožje in eksploziv, ki so ga zasegli pri nas, namenjeno v Francijo. Francoski kolegi pa zdaj preučujejo možnost, da bi lahko bilo orožje namenjeno za teroristično dejavnost. Preiskava je pokazala tudi zelo dobro urejene odnose med kriminalnimi združbami, sodelovanje pa je bilo pogojeno z narodnostno podlago (območje nekdanje Jugoslavije).

Količine in raznovrstnost zasežene prepovedane droge, orožja in eksplozivnih sredstev potrjujejo, da so kriminalne skupine trgovale z velikimi količinami. Za trgovanje na veliko pa so uporabljali in pridobivali tudi večja finančna sredstva. Fank je povedal, da v zvezi s tem že in bo tudi v bodoče potekala vzporedna finančna preiskava, del finančnih sredstev, premičnin, vrednejših predmetov pa je že zasežen (vozila, zlato, dragocenosti …). "Rezultatov preiskave seveda ni mogoče ocenjevati le s količino zaseženih predmetov in snovi, saj je vsaj toliko pomembno odkritje kriminalne združbe in onemogočanje njihovega nadaljnjega delovanja," je še povedal Fank.

Dean Jurič, Branko Japelj, Marjan Fank in Boštjan Lindav so predstavili podrobnosti največje kriminalistične akcije v Sloveniji.
Dean Jurič, Branko Japelj, Marjan Fank in Boštjan Lindav so predstavili podrobnosti največje kriminalistične akcije v Sloveniji. FOTO: B.G.

Akcije se je je že prijelo ime "Očistimo Slovenijo", kot kaže pa so z njo kriminalisti zadali hud udarec kriminalni združbi, ki je preprodajala orožje, drogo in izsiljevala. Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Boštjan Lindav je povedal, da je preiskava pokazala, da je 33-letni državljan Črne gore, ki je bival na območju Škofje Loke, vodil organizirano kriminalno združbo, ki je prevažala konopljo in heroin iz Črne gore po balkanski poti čez Slovenijo v države zahodne Evrope. Predvsem konoplja pa je bila namenjena Slovencem. Z območja nekdanje Jugoslavije so v Francijo in na Nizozemsko tudi tihotapili orožje, ki so ga skladiščili na območju Kranja. To orožje so osumljenci v ciljnih državah zahodne Evrope zamenjali za kokain in amfetamin, je dejal Lindav.

Kaj pravi zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora? Omenjeni zakon je sicer začel veljati konec lanskega novembra, a uporabljati se bo začel šele 30. maja letos. Ureditev določa poseben postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora, ki ima v kazenskem postopku le izhodišče z vidika suma storitve kataloških kaznivih dejanj in posedovanja premoženja nezakonitega izvora. O začasnem zavarovanju odvzema na začetku odloča kazensko sodišče, v pravdnem postopku odvzema pa civilno sodišče, ki nato odloča tudi o dokončnem odvzemu z upoštevanjem načela obrnjenega dokaznega bremena, če je podano očitno nesorazmerje med zakonitimi dohodki in vrednostjo premoženja, oseba pa v postopku ne uspe dokazati, da je premoženje pridobila zakonito.

S kokainom hotel plačati polovico hiše

Združba je bila nasilna, predvsem pri izterjavi dolgov, je pojasnil Lindav. Vodje združb so podrejene ustrahovali z različnimi grožnjami o podstavitvi bomb, če bi ti kakor koli razkrili delovanje združbe, je opisal Lindav. Za plačilo za izpeljane posle je združba uporabljala osebna vozila, nepremičnine ter drage kovine in nakit. Le trije osumljenci so imeli stalno zaposlitev, vsi ostali so bili nezaposleni, kljub temu pa so imeli v lasti draga vozila, nakit, prestižne ročne ure, nekateri pa celo več nepremičnin. Med akcijo so tako zasegli večje vsote gotovine, samo v Ljubljani okoli 35.000 evrov. Glavni osumljenec pa je med preiskavo poskušal s kokainom plačati polovico stanovanjske hiše na območju Radovljice.

Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj je dejal, da je v Ljubljani kriminalno združbo vodil 40-letni črnogorski državljan. Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper, je dejal, da so z delom pod krinko ugotovili, da je 23-letnik iz Postojne kriv za povečano ponudbo heroina, kokaina in konoplje na območju Postojne ter da je drogo kupoval od 26-letnega Ljubljančana. Med preiskavo so sledili Ljubljančanu in ugotovili, da je slednji drogo dobavljal tudi kolegu v Novo Gorico, prodajali pa so jo tudi ljudem, ki so v Ljubljano prihajali iz Avstrije. Heroin so prodajali po ceni od 40 do 50 evrov za gram.

V Ljubljani so se zaslišanja nadaljevala

V soboto in nedeljo so nato potekala zaslišanja, v Kranju in Kopru so se končala že med vikendom, nadaljevala pa so se v Ljubljani. Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani je danes zaslišala še tri osebe. Za dve osebi je odredila pripor, za eno pa hišni pripor; za vse iz razloga ponovitvene nevarnosti.

Pred dvema preiskovalnima sodnicama, potem ko je bilo v soboto za 10 oseb odrejeno sodno pridržanje, je bilo že včeraj zaslišanih sedem oseb, so še sporočili z Okrožnega sodišča v Ljubljani. Za eno osebo je bil odrejen hišni pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti, za štiri osebe pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti, za dve osebi pa pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti ter begosumnosti, so še dodali. Osebe, zoper katere je bil odrejen pripor oziroma hišni pripor, imajo v skladu z Zakonom o kazenskem postopku možnost pritožbe zoper sklep preiskovalnega sodnika, in sicer v roku 24 ur, ko jim je bil sklep vročen. O pritožbah odloča zunajobravnavni senat, in sicer v roku 48 ur od prejema pritožb.

Spomnimo ...

Osumljenci so skrivali obraze.
Osumljenci so skrivali obraze. FOTO: POP TV

V petkovi policijski akciji, v kateri je sodelovalo več kot 350 policistov in kriminalistov, so pridržali okoli 60 osumljenih, a so do večera približno polovico že izpustili. V osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Primorskem so možje v modrem opravili več kot 70 hišnih preiskav, v katerih so zasegli tudi večjo količino prepovedanih drog in različnega orožja.

Akcija je del obsežne kriminalistične preiskave, ki poteka od leta 2010, osumljene osebe pa naj bi sodelovale pri nedovoljenem trgovanju z orožjem in drogami. Pridržani naj bi bili člani in voditelji več mednarodnih kriminalnih združb, ki so bile med seboj dobro povezane in so večinoma delovale na območju Balkana in več držav EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (535)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LKOHOL
15. 05. 2012 14.13
+4
na koncu bodo optozili te socijalce za balkanski bojevnik in dvetoni pa pol z italijanskimi petsto kil kokaina kar je tritone cistega kokaina in vsi arentirani v balkanskem bojevniku bodo se prejeli odskodninske nagrade in nobelevo nagrado za sodelovanje pri drogiranju pol evrope in unicevanje revezev:)sistem unici reveze obogati bogate in bos sam postal bogat:)kasen lep zidovski svet same rozice:))kjer kol pogledas je kaj za popusit...
KisloZelje333
15. 05. 2012 12.04
+6
bravo policija....še par 100 poštenih, sej več vas v sloveniji verjetno ni, bi se moglo nabrat na kupu pa popucat politike in tajkune....na cipru so miljarde, vsi to vemo...ampak kot kaže bodo tam kar ostale....kučan je še premočan, čez 30 let se bo pa govorilo o teh stvareh, ko bi se mirne volje lahko že danes....
iChi
15. 05. 2012 09.55
-2
Zaprejo naj jih za 1000 let, banda pokvarjena!
Jaka..
15. 05. 2012 09.31
+7
v zaporu bi morali delati,da bi si zaslužili za vse stroške,tko kot imajo v turiji,...vse si moraš sam plačat,..voda,elektrika,hrana itd,...tko bi moralo biti tudi pri nas,..ne pa da se jim daje na razpolago vse ,...tudi internet telefoni,...imajo vse ugodnosti zato marikateri ree v zaporu mi je super,..vse imam zastonj,tukaj bi morali začeti varčevati pa marsikater miljonček bi ostal,...samo ne pri nas barabe se podpira,..ščiti,...tukaj bi morala vlada narediti konec s financiranjem zapornikov,kateri uživajao v davkoplačevalskim denarjem,....Slovenija je na samem vrhu kriminala samo po zaslugi ićiv,..
iChi
15. 05. 2012 10.20
+1
kim llsung
15. 05. 2012 17.10
+4
jaka v turciji moras placati sefu in ne zaporu
Jaka..
15. 05. 2012 21.57
+2
ne vem če se spomnete šoferja ki je bil v turćiji zaprt nekaj let in povedal je ,da tam si moraš vse sam plačat od elektrike naprej ,če hočeš sploh preživet in zakaj nebi tukaj tudi to uvedli ne pri nas je pa lepše v zaporu kot zunaj ,saj imajo vse zastojn od hrane,...brez dela so ,..bistvo svobodni,..preskrbljeni to je to kar moti naas pošterne,delavne ...tukaj bi morala vlada zakon spremenoit ,..ne pa 60e kazni če pišeš sms sporočila po cesti ..hahaha kam smo pršli beda,
Jaka..
15. 05. 2012 09.22
+2
da ne bo pomote,ni nimam proti prišlekom v Slovenijo samo koliko kriminala oni naredijo v tej državi,da bi bil že as ,da se takšnih
Jaka..
15. 05. 2012 09.24
+6
rešimo al z izgonom al kako drugače v tej akciji so 97%brezposelni na socialki,....pretežno muslimani,....oz. z južnih krajev,....,...
Elvis Šiši?
15. 05. 2012 14.11
+10
delal so pošteno kle 30 let in vam nardil ceste in bloke zato da jih lahk zdej nategujete in mečete iz države ,sam upi da nakoncu naute vi slovenci bežal u bolše kraje,ker me res že mika da se poberem kle iz te rasistične države kle rojen a celo življeneje poslušam bosanc to bosanc uno k pa priem u bosno me pa kličejo slovenc najbol da grem nazaj u pm od ke sm pršu ,na socialni smo zato k nam starši niso dal ime janez alpa luka niso vedl da bo juga raspadla in da bo ime melo velik upliv če isčeš službo sam građevino nam dajete to pa nebom več nikol delu ker so me nategnil že parkrat .js osebno socialne nism nikol meu zdej si jo pa grem iskat
Spetsnaz
15. 05. 2012 15.46
-4
Elvis, a sedaj so Slovenci krivi, ce so juzni brati kriminalci ? Seveda niso vsi. Veliko je postenih ljudi, ki so zal preveckrat prevarani (najveckrat kar od svojih ) .Ne pritozuj se, nad Slovenijo, ce neznas drugega delat kakor "građevino" ! Verjetno tudi govoris "napola" ?
Košak
15. 05. 2012 16.36
-3
elvis pravilno podpora od 100.000,00 .. kriminalcev ..
Tonček Balonček
15. 05. 2012 08.56
+8
Po mojem je bilo to orožje pred dvajsetimi leti še v tistih skladiščih na Kočevskem, zdaj se pa spet vrača nazaj v Slovenijo! Pravilno! Če ga niso plačali, naj ga vsaj vrnejo, barabe!
Spetsnaz
15. 05. 2012 09.09
+6
Tonček a se ne zavedas, da je tvoja obsedenost z Janezom Janšo zaskrbljujoca.? Visis cele dneve tukaj in zelis biti humoren. Verjami, da je Janši malo mar za tvoje pisanje. Skodis samo samemu sebi.
Tonček Balonček
15. 05. 2012 08.52
+10
Vsem tem megapreprodajalcem so azsegli toliko, kot ima na letni ravni plače direktor Gorenjske banke. In ena Hilda Tovšak nakrade v enem olimpijskem ciklusu nekajkrat več ot ta stotnija Balkancev in Gorenjcecv vsem življenju! Pred 20 leti so teakše kalašnikove in podobno ropotijo iz SAlovenije vozili kiar s šleperji, ampak v obratnos mer, na Hrvaško in v Bosno, pa ni bilo nobene "obsežne akciej" ali "hišnih preiskav", le neke knjige so pisali, osumljenci sop ap kazali neke kvazifotokopije raznih listkov, kot vedno! DA ne oemnjam tistih ladij z orožjem v Kopru!
Thor-1st
15. 05. 2012 13.11
+2
Biznis je biznis, Tonček. Očitno si en ubog, preprost brezdelnež, ki mu ata in mama plačujeta, da je lahko cel dan pred računalnikom.
rhett
15. 05. 2012 08.48
+3
zaseženo orožje, ali najdišče iz soške fronte? mislim, da se dela mal preveč pompa okrog zasega orožja, sicer pa je sama akcija zelo ok in pozitivna... glede na javno mnenje in razmere v slo.
MICLA
15. 05. 2012 08.45
+9
in kaj smo s tem dosegli ali bo slovenija sedaj splavala iz krize,samo en tajkun je ukradel več kar je v tej akciji vredno vse skupaj vredno in pravijo da so očistili slovenijo ,tako svinjska slovenija še ni bila, tam kjer bi morali ukrepati pa ne upajo ,če bi vsem tajkunom in lopovskimi direktorjem pobrali premoženje do sedmega kolena tak da jim ne dajo časa skriti nakradenega bogastva,potem naj pa oni prinesejo dokaze kje so to bogastvo dobili.
olyca
15. 05. 2012 08.43
+0
Po sliki sodeč imajo res lep nakit na rokah, ha, to jugovino živečo v Sloveniji bi bilo potrebno prečesati vso. Delam 30 let pa slabo živim, eni pa pridejo pa takoj lepo stanovanje, avto itd. Če pa pogledamo povprečje kriminalcev pa skoraj ni afere kjer ne bi bil vpleten kakšen jugovič. Močno me zanima kdo jim drži štango, da tako z lahkoto pridobijo dokumente za bivanje pri nas in najbolj žalostno je da še slovensko ne znajo govorit, brezobrazni pa do skrajnosti. Če nam uspe da se rešimo te mafije mislim da smo zelo veliko naredili za držbo. Moram pa poudarit da pa besede ne letijo na vse, ki so prišli z juga, je tudi dosti poštenih..............
iChi
15. 05. 2012 10.23
-2
henrikosmi
15. 05. 2012 08.29
+2
ne bluzit o muzejskem orožju. res je, da so na fotki stari modeli flint, amapk slednje so še vedno ZELO uporabne. btw, imam občutek, da niste služl vojske.
Jimi1
15. 05. 2012 20.15
+2
Staro, da bi nam v osamosvojitvi takrat prav prišlo, zastarelo pa ker ga vojska več nima v uporabi, tržno zanimivo za kakšne pleme v Eritreji, Sudanu ali kakšni drugi svetovni "štali", vsak sistem se ga kljub temu boji...... Ubije pa konec koncev vsaka pokalica, tudi ona na črni smodnik ali pa puščica v prosti prodaji.
arinaga
15. 05. 2012 08.26
-3
čisto enostavna rešitev za tole mrgolazen in za varnost Slovencev: te chefurske kriminalce skupaj s sorodniki predat Francozom - ti bodo presneto dobro vedeli kako ravnat z njimi !!
rhett
15. 05. 2012 08.39
-1
2Shy
15. 05. 2012 08.18
+1
Policija ima številko 080 1200 na katero lahko anonimna pokličeš....in naznaniš vse te brezdelneže, kaj delajo, da imajo črne BMW-je, pa Audije, kakor je nekdo prej omenjal...marsikdo izmed nas ve kaj...če daš to na kup...bomo spet kmalu brali kako so spakirali en paket prodajalcev...tega in tega....in jih poslali tja kamor sodijo...
hotchilipoper
15. 05. 2012 08.11
+0
Ampak tale orožje je bolj za v muzej NOB
Thor-1st
15. 05. 2012 07.48
+10
Kaka huda bera pa to ni. Vsaka ROMSKA VAS ima več orožja in drog!
Jimi1
15. 05. 2012 09.07
+3
Žal imaš najbrž zelo prav... Samo "okvirje" ščitita 3 razredni predsednik in Hanžek, pa sodi to v nabor vsega kar jim je ves čas neformalno DOVOLJENO.....
hotchilipoper
15. 05. 2012 07.44
+2
POslat jih na zamenjavo v Guatanamo
brodic
15. 05. 2012 07.32
+14
Hehe ..kar lepa zbirka, malo zastarela ampak za te naše južnjake je to itak vrhunec življenja. Sodnija naj naredi svoje, policija je že! Na koncu bomo pa še mi plačeval za to golazn, ki bo sedela v arestu pa ni z ritjo mignala. v kočevske gozdove bi jih poslal da bi specialci treniral na njih, bi bla za državo vsaj kaka korist.
povanpireni
15. 05. 2012 07.13
+7
No ja, to pa je orožje za teroriste. Francoski teroristi prav nucajo ta mitraljez, od Ferenc Jožefa za svoje akcije...
ce.ce.
15. 05. 2012 07.03
+2
Joj debilkoti....
Shutzstaffen
15. 05. 2012 06.46
+22
Ne vem kaj je sploh z to našo 'osamosvojitvijo'. Sedaj imamo pri nas več jugovičev, kot prej v Jugi. Kdo jih sploh spušča v našo državo? Ali nimamo Schengenske meje. Tu nekaj močno smrdi. Od česa pa smo se sploh osamosvojili. Kar ja z vidim v našem naselju imajo skoraj vsi 'ta južni' Audije in BMW-je in lokale za pranje denarja. Vse je treba pognati nazaj od koder so prišli in jim prepovedati najemati odvetnike (saj vemo katere). Pa tudi zasebne varnostne službe so leglo teh podgan. Večinoma vsi trenirajo napadalne borilne veščine. Uboga Slovenija, kam smo prišli. Nacht und nebel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maijster
15. 05. 2012 07.05
+16
...kako neveš kaj je z našo osamosvojitvijo ?? saj pa so drugi zapisali da smo slovenija oaza za mednarodno mafijo,raj kjer se lopovom,goljufom,..nič ne zgodi,....
Nopainnogain
15. 05. 2012 07.41
-3
Kak bi blo fajn ce bi tebe jugovici naucili pameti. !!!