Črna kronika

Nedeljsko popoldne usodno za dva kolesarja

Ljubljana, 04. 04. 2011 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sončen konec tedna so številni izkoristili za kolesarjenje, žal pa nesreča ni počivala. V nedeljo popoldne sta tako tragično umrla kar dva kolesarja.

Prva nesreča se je zgodila kmalu po 12. uri v bližini Ljubljane. 49-letni Vrhničan je vozil po lokalni cesti Notranje Gorice–Log. Ko je pripeljal iz levega nepreglednega ovinka na ravnino, je zapeljal desno na neutrjeno bankino, pri čemer je s sprednjim kolesom trčil v kamnit oporni zid, nato pa čezenj padel na makadamsko dvorišče hiše. Pri tem je utrpel hude telesne poškodbe, zaradi katerih je umrl na kraju nesreče.

Okoli 13. ure se je prometna nesreča s smrtnim izidom zgodila na lokalni cesti zunaj naselja Vonarje na Celjskem. 61-letni kolesar je v bližini ribiškega doma v Vonarju, kjer se cesta vzpenja v blag klanec, padel po vozišču in umrl na kraju nesreče.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mtdbe
05. 04. 2011 09.58
tale gospod,ki je umrl v vonarju je bil iskušen kolesar,žal ga je izdalo srce.Dobro smo ga poznali.Sožalje ženi in sinu.
dajno
05. 04. 2011 08.10
Pa po opisanem ni bilo nobenih avtomobilov! Pač ali nerode, nesposobni za kolesa ali nenadni srčni napad.
bingo 1
05. 04. 2011 08.04
Sama varnost kolesarja je prometna ureditev kolesarski stez samo da se pogleda v Dunaju kako je urejeno ob dunajskem kanalu ker je več od deset kilometrov ob kanalu narejeno lepo kolesarsko pot in pri nas imamo enako kilometrov ob reki Savi samo je treba z malo denarja narediti za Ljubljanske kolesarje ---bingo x Ljubljana---
kratko in jasno
05. 04. 2011 07.35
manjka nam vozniška strpnost in kultuta pa nima veze kaj vozimo avto, motor ali kolo !!! tudi sama rada kolesarim, vendar če se le da se umaknem kam kjer je zelo malo prometa ali pa ga sploh ni .... razlog preprost , preveč cenim svoje življenje, da bi se z njemu igrala na cesti ... več kritik sigurno gre voznikom avtomobilov , ker jih je tudi več na cesti ... kolesarji pa so spet zgodba zase... zadnjič je en kolesar , sicer po kolesarski stezi, prigonil kolo s hitrostjo, ma najmanj 35km/uro. Kolesarska steza je narejena po sredini pločnika , pločnika kjer je pešcev , otrok toliko, da je zgolj čudež pričakovati, da mu ne bi kdo zaprl pot ... mislim, da malo več uvidevnosti ,strpnosti in vozniške etike manjka prav vsem udeleženskem v prometu ! ko se zgodi nesreča pa praviloma vedno iščemo dlako v jajcu kdo je kriv in zakaj je do tega prišlo ...
tepee
04. 04. 2011 21.48
Kolesarji naj se vozijo tam kjer ni prometa-v dnevni sobi,enak efekt,pa še avto te ne more povozit.SO PA TUDI TAKŠNIKOLESARJI,KI KOLESA SAMO PREVAŽAJO NA AVTIH.
AA11
04. 04. 2011 21.23
Zakaj tisti ki imate vedno toliko za povedat čez motoriste ne napišete, da so divjali?
zmaja112
04. 04. 2011 21.13
Na cesti poleg ccp vlada večinoma fizika . Avto zbije kolesarja , ki ima prednost , pa mu to ne pomaga nič . Šibkejši udeleženec v prometu bi moral biti že zaradi sebe bolj pazljiv,tudi če ima prednost . Včasih je moral pešec pogledati levo , desno , pa levo pa desno in če je bilo frej , potem hitro čez cesto . Danes pa gre pešec naravnost čez , oziroma še malo popočez in ne briga ga nič ,saj ga ne sme nobeden povoziti . Ampak se zneraj ne izide ,ker ga povozijo . Kaznuje se pa šofer namesto da bi kaznovali pešca ali kolesarja , pa tudi kakšne batine bi se jim prilegle .
korl1967
04. 04. 2011 20.46
dohitiš dva kolesarja ki se peljeta vštric, na obziren način mu malo potrobiš, on se pa takoj obrne pa ti * pokaže, tud kolesarji in prav tako vozniki smo zelo neobzirni oz. nestrpni........, admin pa me zbriš če to ni res..
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
04. 04. 2011 20.29
24 UR HVALA ZELO DOBER CLANEK.LEP POZDRAV
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
04. 04. 2011 20.27
POZDRAVLJENI ZANIMIVA TEMA .NO GLEDE VOZNIKOV SE NEBI STRINJAL PA KOLESARIM ENAKO.KOT PRVO SE KOLESARJI VOZIJO SKORAJ NEKATERI PO SREDINI CESTISCA PREDVIDENEGA ZA AVTOMOBILE IN OSTALI PROMET SE NI ZACUDITI CE SE TAKSNIM PRIPETI NEZGODA .CE VSAK VE KAKO MORA VOZITI IN KAM SPADA NA CESTI JE NEMOGOCE DA SE PRIPETI NEZGODA POSEBEJ PA VELJA DA JE HITROST TREBA PRILAGODITI GLEDE NA OKOLISCINE IN GARANTIRAM VSEM VOZNIKOM IN KOLESARJEM DA BOMO VSI SRECNO PRISLI DO DOMA ALI PAC KAM SMO NAMENJENI.LEP POZDRAV
antonino
04. 04. 2011 20.27
jurjur04.04.2011, 16:095 tudi kolesarji so velika nadloga na cesti, čeprav tudi sam kolesarim - realnost je taka, svetujem pa marsikateremu kolesarju, da vedno ne izsiljuje prednosti, tudi če jo ima, ker hitro te kdo spregleda - sploh tovornjakarji, ko jim prideš v mrtvi kot ogledala. Včasih je dobro upoštevati zakon močnejšega, se marsikdaj bogato obrestuje
gogagaga
04. 04. 2011 19.58
No, ko berem te komentarje, mi ni več nič jasno. Sama namreč veliko kolesarim. In vsakič ko sem na kolesu, se sprašujem, kaj za boga se naši šoferji učijo v avtošolah!!?? Pa, da ne bo nesporazumov, tudi sama sem voznica avtomobila, že 18 let. In, kaj mi ni jasno? Vsakič, ko sem na kolesu, se zaradi nevestnih, šlampastih, nesramnih, nevarnih, neumnih in ne vem kakšnih slabih voznikov še, znajdem v zelo veliki nevarnosti, ki jo večinoma rešujem sama....kolesarka, ki sem krhkejša, kot so nekateri tukaj napisali. Pri nas ni vozniške olike, ko voznik vidi kolesarja, ne bo upočasnil avtomobila, ampak bo pospešil, da bo le pršel prej mimo, kot se bo do njega pripeljal nasproti vozeči avtomobil, a glej ga zlomka, ponavadi se srečata tako, da so vsi trije vštric, če pa je le možno, pa je na drugi strani prav tako kolesar ali pešec, ki ga nasproti vozeč avto tudi želi čimprej prehiteti. Moram povedati, da kadar se za mano pripelje avtomobi, ki upočasni in počaka da nasproti vozeče vozilo odpelje in me šele takrat prehiti, ko je to varno za vse udeležence, je to v vsaj 95% tujec. Ja, morda smo kolesarji res nadloga na cesti za voznike, sploh, če se tem mudi, a žal naša država, kateri plačujemo vse te davke pri avtomobilih, vse cestnine in vinjete, do sedaj NI POSKRBELA ZA VARNOST KOLESARJEV! Premalo je, da so kolesarske steze po mestih, pa še te so take, da bi se lahko na njih ubil, ker so na sredi njih postavljeni semaforji in prometni znaki.Na žalost je tudi tako, da ko prideš iz mesta, so ceste tako bedne, da se enostavno MORAŠ peljat meter in pol od roba cestišča, ker so takšne luknje, da se prevržeš pa če si še tako spreten. In tako kot je napisal že nekdo pred menoj...prehitevanje kolesarjev . KATASTROFA, vozniki si na kolesarjih brišejo prah iz avtomobilov!! Jaz govorim o kolesarjih, ne o vaških pijančkih, ki sedejo na kolo in je cela cesta njihova, ne o omikah in dedkih, ki se tako ali tako ne morejo peljat ravno, ker se jim roke tresejo. IN JA, RES JE, DA NISO VEDNO KRIVI VOZNIKI AVTOMOBILOV, A VELIKA VEČINA BI LAHKO BILA OBZIRNEJŠA DO KOLESARJEV, SAJ SE PO VEČINI NAŠE LEPE SLOVENIJE NIMAJO KJE DRUGJE PELJATI KOT PO CESTI! IN TUDI ČELADA NE POMAGA, ČE TE POVOZI AVTOMOBIL. VSEM UDELEŽENCEM V PROMETU ŽELIM VARNO VOŽNJO, KOLESARJEM VELIKO UŽITKOV NA KOLESU, VSEM PA POLAGAM NA SRCE - PAZITE NASE IN S TEM BOSTE TUDI NA OSTALE!!
buksl12
04. 04. 2011 19.20
Kolesarji se vozijo kod bi bila cesta samo njihova.Ne upoštevajo tudi prometnih predpisov.Potem pa pride do nesreče pa zopet na veliko piše ZOPET TRAGIČNA SMRT KOLESARJA,ne napiše pa tisti novinar da je kriv kolesar.Ko bodo policisti začeli kaznovat kolesarje bo opa malo drugače
ninonino
04. 04. 2011 19.09
res je da bi morali biti vozniki bolj pazljivi na kolesarje, ampak iz lastnih izkušenj vem da znajo biti kolesarji prava nadloga na cesti...se vozijo vzporedno eden ob drugim; če se vozijo tik ob robu, nekateri kar zavijejo na sredino voznega pasa...kolesarji bi morali vedeti da so počasnejši od voznikov, zato bi se morali temu primerno obnašati na cesti(voziti eden za drugim, tik ob robu ceste, če ni kol. steze)
apiar
04. 04. 2011 18.49
Sedaj pa z radarji nad avtomobile, ker je preveč prometnih nesreč s smrtnim izidom.
Scorpion-M
04. 04. 2011 18.38
Koliko kolesarjev namesto da bi se vozili po pločnikih ali kolesarskih stezah, raje vozijo kar po cesti? Koliko je takih, ki se kljub prehodu za pešce v križiščih raje razvrstijo na pasove za avtomobile? Koliko je rekreativcev, ki vozijo eden poleg drugega in se ne umaknejo, kljub temu da imajo za seboj avtomobil?
odkimasin
04. 04. 2011 17.43
Kolesarji ne sodijo na cesto. Naj si kupijo sobna kolesa!
pucelj--v
04. 04. 2011 17.00
izpit za kolo bo treba uveljavit,ker to je vozilo in vozi se po glavnih cestah,če pa ne potem pa razveljavt zakon, da ne bo treba imet izpitov za motor,avto,tovornjak,jah halo! sicer se pa itak vse zaradi zaslužka avtošol gre ,ker pred 30 leti je blo huudo drugače delat izpit ko zdaj, vse gre sam še doool razn cene bencina.hah .B.V.ccc
jurjur
04. 04. 2011 16.09
V zadnjih treh dnevih sem bil z kolesom skoraj trikrat povožen zaradi izsiljevanja in neprevidne vožnje avtomobilista. Vozil sem po kolesarski stezi, skozi zeleno luč, povsem po predpisih. Vsi trije avtomobilisti so divjali, eden je telefoniral, drugi se mi zdi tudi, za ostalega ne vem. Čelada na biciklu pri srečanju z avtom praviloma ne pomaga kaj dosti. Edina varna stvar je vozit z rokami na zavorah, pa se izogibat avtomobilom na daleč. Pri nekaterih se že na daleč vidi, da so nevarni. Nevarno je tudi voziti zelo na robu ceste. Včasih se pripelje kakšen pametnjakovič z avtom na centimeter do krmila kolesa (verjetno zanalašč) in v takem primeru je dobro imeti 20 cm rezerve na cesti. Pesek... Res ga je kar nekaj na kolesarskih stezah in cestah. Ampak počasna vožnja po pesku ni nevarna.
Pagsly
04. 04. 2011 14.57
lincoln2 se strinjam...krhki so.... mi je reku policaj, imel sem srecanje z kolesarjem, da bi bilo bolje da grem se v rikverc in ga dokrajčim...bi bilo čez prsu...ker kljub temu da se ON ni drzal nobenih pravil in se vame zaletu...sem bil jaz kriv ki sem peljal kot je napisano...ampak ON je sibkejši v prometu...kje je tuki logika?? kater * je pisal te zakone? sodišče pa tak al tak kazejo z pristi na voznike...češ da smo mi krvi za vse povožene kolesarje, pešce its... nihce pa se ne uprasa: hmm...če bi bil kolesar (pešec itd) na stezi (pločniku), ali bi sploh prišlo do nesrece?? ker moja logika je, če se vsak drzi CCP-ja in ZVCP-ja, bo nesrec 90% manj...dokler pa nihce ne bo konkretno odgovarjal bo pa tko kot je....