Črna kronika

Ne mine dan brez travniških požarov

Ljubljana, 12. 03. 2014 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z vseh koncev Slovenije poročajo o travniških požarih. Najpogosteje občani med čiščenjem travniških površin in požiganja podrasti in grmičevja pozabijo na veter. V nekaj primerih so ognjeni zublji zajeli tudi poslopja.

Vsi vemo, da ne smemo kuriti, kadar piha močnejši veter. Prav tako vsi vemo, da ne smemo kuriti v bližini gozda in da kurišč ne bi smeli puščati brez nadzora. A Slovenci očitno to še vedno počnemo. O tem vsak dan priča grafični prikaz dogodkov na Upravi RS za zaščito in reševanje, kjer se v teh dneh obvestila o travniških požarih kar vrstijo.

Včeraj popoldne je na primer najprej zagorelo v Spodnji Dragi v občini Ivančna Gorica, in sicer naj bi med čiščenjem travnika občanu ogenj ušel izpod nadzora in se razširil. Ukrepali so gasilci PGD Ivančna Gorica, ki so pogasili požar v velikosti enega hektarja. Nekaj ur kasneje je zagorelo na brežini reke Save v bližini Šentjakoba. Gorelo je grmovje in trava na površini okoli šest hektarjev. Popoldne je zagorelo tudi ob Cesti na trato v Kočevju, pogasiti pa so morali približno dva hektarja travnatih površin. Proti večeru se je ogenja razširil tudi na travnikih med Igom in Škofljico. Pogasili so približno štiri hektarje trave in grmičevja.

Gorelo je tudi na Primorskem. Med Šmarjami in Grintovcem je požar zajel 3000 kvadratnih metrov travnika in lesen objekt velikosti 25 kvadratnih metrov. Manjša požara so pogasili tudi v Hrastovljah in v vasi Podpeč, v Izoli pa se je vnela trava in trstičje ob izolski obvoznici.

Danes se je zaradi neprevidnosti kurjačev ogenj nenadzorovano razširil v Sušici pri Muljavi in v Gorenji vasi, o ostalih požarih pa zaenkrat še ni podatkov.

Travniški požar
Travniški požar FOTO: PU Novo mesto

Nikar ne kurite v vetru ali blizu gozda!

Policisti pravijo, da gre večinoma za primere, ko so občani čistili travniške površine in požigali podrast in grmičevje, ogenj pa se je zaradi vetra razširil. V nekaj primerih so ognjeni zublji že ogrožali okolico, zato pozivajo kurjače, naj bodo še posebej previdni.

Kot pravijo, je potrebno ob takih opravilih urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom. Prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi, kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 metrov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov. Poleg tega morajo zavarovati in nadzorovati kurišče ves čas kurjenja, po končanem kurjenju pa morajo pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom. "Ob povprečni hitrosti vetra, večji od 6 m/s, ali ob sunkih vetra močnejših od 10 m/s, je potrebno prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj," pravijo. Pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja pa se v naravnem okolju ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
12. 03. 2014 21.08
+0
Denarno kaznovat!