Črna kronika

Nasilje v šolah: Devetošolcu pred šolskim pragom razbili arkado in zobe

Maribor, 25. 10. 2011 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Zgodba je totalno prikrita!" so se potem, ko je pod udarci odraslih nasilnežev pred vhodom v mariborsko osnovno šolo obležal devetošolec, oglasili prestrašeni starši. Vse se je začelo na Facebooku, pravijo predstavniki šole.

Slovensko javnost je v zadnjih dneh hudo pretresel incident na mariborski Osnovni šoli borcev za severno mejo. 19-letnica ter domnevno 21-letnik naj bi pretepla učenca devetega razreda tako hudo, da naj bi ta s prebito arkado ter zbitih zob pred vhodom v šolo nemočen obležal. V šoli o tem še več dni po incidentu niso dajali informacij, zato so svoj glas povzdignili prestrašeni starši, ki so jim o dogodku doma pripovedovali njihovi otroci.

Sta šivana arkada in zbit zob lahki poškodbi?

Leta 2008 se je na spletu pojavil videoposnetek dijakinj srednje gradbene šole v Mariboru, ki so se med odmorom steple.
Leta 2008 se je na spletu pojavil videoposnetek dijakinj srednje gradbene šole v Mariboru, ki so se med odmorom steple. FOTO: POP TV

Kot so nam sprva sporočili s policije, so prejšnji ponedeljek nekaj po osmi uri zjutraj prejeli klic o pretepu pred šolo. Ko so prispeli na kraj, so ugotovili, da je 14-letnega fanta v obraz udarila 19-letna ženska, nato pa ga je v obraz udaril še neznani moški in fant je obležal na tleh. V svojem sporočilu so še zapisali, da se je fant lahko telesno poškodoval.

Starši trdijo drugače. "Zgodba je totalno prikrita. Modrice, rane, šivi na obrazu in izguba zoba absolutno ni le 'fockanje',“ se je na ugotovitve policije ter na pomirjujoče besede vodstva OŠ borcev za severno mejo danes odzvala naša bralka Simona, mama ene od tamkajšnjih šolark. "Fant je bil v bolnišnici pet dni po pretepu, poleg tega pa je tudi izgubil spomin,“ je še dodala.

Nekatere njene besede je za 24ur.com potrdil predsednik Sveta staršev Zoran Turk, ki je dejal, da je imel otrok prebito arkado ter odlomljen zob, zaradi česar je več dni preživel v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Ravnateljica šole Lučka Lazerev Šerbec je o dogodku včeraj dejala, da so imeli zaposleni na šoli v času napada delovni sestanek. "Ko so nas o tem obvestili, so učitelji priskočili na pomoč, jaz pa sem klicala policijo ter reševalce. Fant ni bil v nezavesti, pač pa je obležal,“ je dodala.

Zaskrbljenim staršem so stvari pojasnili včeraj

Na očitke, da je šola molčala predolgo, je Turk danes odgovoril, da so z namenom, da razblinijo nejasnosti in razne govorice, že v četrtek sklicali izredno sejo sveta staršev skupaj z vodstvom šole, a je bila ravnateljica v preteklem tednu žal službeno odsotna. Tako so morali starši na informacije s prve roke počakati vse do včerajšnjega sestanka. Ta je po njegovih besedah trajal dolge tri ure, a končno razsvetlil nejasnosti.

Glede ukrepanja je dejal, da primere pretepov navadno rešujejo učitelji ter šolski psihologi. "Tudi glede konkretnega dogodka je žal tako, da zakonsko šola ni bila obvezna obveščati ministrstva,“ je odgovoril na opozorila, da šola o incidentu ni obvestila ministrstva.

Največjo vlogo pri vsem skupaj naj bi odigral svetovni splet.
Največjo vlogo pri vsem skupaj naj bi odigral svetovni splet. FOTO: Reuters

'Težave bi morali reševati starši in učitelji, ne pa pretepači'

"Sicer pa žalujemo za devetošolcem, ki je utrpel tudi telesne poškodbe,“ je dejal. Kot je nadaljeval, se mu z vidika staršev ter z vidika šole zdi nedopustno, da nekdo zadeve jemlje v svoje roke. "Tu so starši in učitelji, da rešujejo nek problem, ne pa, da se na pomoč pokliče neko družbo, ki pride na šolo z namenom obračunavanja,“ je najprej obsodil ravnanje nasilnežev. Kot nam je še zaupal, so policisti in kriminalisti že ves teden zbirali informacije o dogodku, podali pa naj bi celo ovadbo zoper vpletenega 21-letnika, ki bi se "moral zavedati, da se tako problemi ne rešujejo“.

Obračunavanje se je začelo na Facebooku

"Največjo vlogo pri vsem skupaj pa je pravzaprav odigral svetovni splet. Tam so se začele grožnje, kdo bo koga in kako bo kdo koga. Te so sledile do konkretnega dogodka pred šolo,“ je dodal Turk in še pojasnil, da so včeraj starši sprtih otrok, ki so na pomoč klicali starejše sorodnike ter druge 'zaščitnike', povedali, da o zamerah in nesoglasjih niso vedeli prav nič. Ravnateljica je ob tem pojasnila, da se večina stvari dogaja zadaj. "Preko interneta se obveščajo in žalijo. Na to mi nikakor nimamo vpliva,“ je dejala. Sicer se je s fanti glede manjših težav že večkrat sestala socialna delavka, a takih obračunavanj po besedah predstavnikov šole ni bilo pričakovati.

K zagotavljanju varnosti tako učencev kot tudi učiteljev naj bi po njegovih besedah pripomogle varnostne kamere, ki pa so večinoma nameščene znotraj objekta. "Na včerajšnjem sestanku smo sklenili, da bomo s pomočjo občine dodatne varnostne kamere v kratkem namestili tudi zunaj šole,“ še večjo pozornost pa bodo namenili posvetovanju in reševanju medsebojnim konfliktom. Za jutri so sklicali roditeljski sestanek vseh oddelkov, kjer bosta z ravnateljico starše in otroke nagovorila k večji udeležbi posvetovanj. "Od razreda s 30 učenci se teh posvetovanj udeležuje le okoli osem staršev,“ je še dodal.

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neikius
26. 10. 2011 20.03
-1
Šola je kriva? Šola ni kriva čisto nič. Vse so krivi starši inu družba. Pa ne zgražajte se! Vse to smo krivi sami.
roten
26. 10. 2011 19.55
sedaj vsi pametni vsi so revčki jaz pa pravi krivi so starši ker so zatajili z vzgojo vsi po profesorjih a mulci jim jeb.jo mame to je vse odraz današnje vzgoje oziroma POTUHE STARŠEV
DonMiltonFriedman
26. 10. 2011 19.06
+1
Vsaka zgodba ma 2 konca, 24ur kot vedno pove bolj sočno verzijo
Erin Straus
26. 10. 2011 19.02
še dobr da niso napisal da je bil povod za pretep hrib marihuane!
Emrah Ahmetaj
26. 10. 2011 16.58
+3
Ta 14 letni ucenec ki je bil "pretepen" * , prisel je cas ko je on tudi obcutil kako je biti pretepen. saj on je kvazi bokser, viola *, vprasajte zakaj? to pa da je on tepel nekoga pred solskim pragom pred njegovo sestro, kljub kricanju sestre nehaj ! ne! ga ni ustvilo,ki jo je potem zacel se zaliti, in otipavati, tega pa ne objavlate, 24 ur pa mislim da ni treba pretiravati z poskodbami.
martinkrpan1
26. 10. 2011 16.39
ker če sam mal pogledaš v preteklost so tolk stari otroci še ne dolg nazaj delal na njiv kr konkretno
minor
26. 10. 2011 15.44
24ur: 2 dni nazaj ste napisali, da je bil v bolnici 5dni, po novem 2dni.. pa to ni bil pretep: pretep je kadar se tepe tudi druga oseba, to je pa le napad, ker se ni tepel z tema 2 * :)
jasmina1976
26. 10. 2011 13.19
predlagam sestanek pretepenega, njegove starše, ustrahovanega fanta, njegove starše, socialno delavko in ravnateljico ter nekoga nepristranskega. tega, ki je ustrahoval v popravni dom, onega, ki je bil ustrahovan na tečaj rokoborbe, ravnateljico na zavod za zaposlovanje, starše pa na tečaj vzgoje otrok.
kolcamož
26. 10. 2011 13.03
+2
vsaka čast sestri,da je branila svojega brata,taki primeri so redki,naj bi bila vzor vsem takim in drugačnim,podpiram tak način obračuna,kaj se pa grejo.......
jasmina1976
26. 10. 2011 12.56
+1
definitivno ne odobravam nasilja. če je ravnateljica vedela, da fanta ustrahujejo, potem naj takoj odstopi. če so starši vedeli, kaj se z njihovim otrokom dogaja, pa v šoli niso ničesar naredili, potem bi moral iti na policijo, ja pa potem ko oni nebi ničesar naredili, ja, potem bi tudi jaz vzela stvari v svoje roke. upam, ampak močno dvomim, da je mati pretepenega vprašala svojega sina, ali je res rival njegovo glavo v wc školjko. na žalost se starši takoj zavzamejo za svojega otroka, kar je tudi prav, samo naj so pravični. nekateri otroci so šibkejši, drugi močnejši, zato jih ti prevladajo. največkrat so pam tukaj krivi učitelji, ker se za ene zavzamejo, druge pa spet ne in delajo razlike med učenci. na žalost je tako. ne mislim vseh dajati v isti koš. ta pretepeni fant pa je odraz staršev, saj če bi bil pravilno vzgojen, ne bi prisilil drugega, da bi moral kazati tri prste in vzklikati velika srbija.
Brabus
26. 10. 2011 12.39
Zato pa je tako, ker je družba tolerantna do vseh nasilnežev in njihovih zagovornikov( staršev).Včasih smo se stepli v šoli z golimi rokami in ni bilo nekih poškodb, pa bok ne daj , da bi doma povedal, bi me še ta star naklestil.Čez dve uri smo bili že prijatelji. Sedaj pa starši vedo za svoje otroke samo takrat, ko je treba koga tožit, kje in kaj počne pa prej , jih pa ne zanima. Kolikor vem iz TV prispevka, je bila samo klofuta sestre žrtve.Zakaj pa je dobil klofuto? Kar se pa tiče nekih mediacij, je pa samo čas vržen stran.Treba je naložit vzgojo otrok STARŠEM in podelit nazaj pravice vzgojiteljem v šolah,da bodo deležni zopet spoštovanja, kot so ga imeli še v stari Jugi.
Pohorc51
26. 10. 2011 12.26
Ne me basat. V vsakem razredu se pojavi nekdo,ki ustrahuje sošolce. Do teh podatkov bi lahko učitelji hitro prišli z anonimkami od sošolcev. Takšnega " divjaka "pa čaka premestitev v drugo šolo. To je rešitev druge ni.
knoflca
26. 10. 2011 12.15
-1
Grozno,kaj si vse prvoščijo....mi smo se vsaj lasali tu pa že zobje ven letijo....pa še huje bo če zdaj ne bo kaznovan bo vidu da si lahko privošči marsikej....
me-ni
26. 10. 2011 11.47
Učitelji niso varnostniki. In kdor zagovarja tako teorijo, naj prosim pove ali on na delavnem mestu tudi opravlja dva poklica hkrati. Kakor vem, je za določen poklic potrebna točno določena izobrazba. No, če temu ni tako, potem naj bo pa varnostnik učitelj. Tako boste imeli otroke izobražene in varovane. Ampak mislim, da zakon o zaposlitvi tega ne dopušča. Torej se boste morali zadovoljiti, da so učitelji zgolj učitelji. In starši, ki še svojega otroka ali pa mogoče dva (če jih ima) ne morejo krotiti, pričakujejo, da bo učitelj krotil 36 otrok? Nekam visoka pričakovanja, se vam ne zdi? Otroci so odraz današnje družbe in ne posameznika. Niti starš, niti učitelj, niti kdo drug, kot posameznik nima vpliva na otroke, ampak okolje kot skupek vseh dejavnikov oblikuje otrokovo osebnost. Je pa današnja družba ušla iz vajeti in prav nihče je ne more krotiti, še najmanj pa policija. Njim je prepovedano vse, razen kar jim je z zakonom dovoljeno, ostalim državljanom pa je dovoljeno vse, razen kar je z zakonom prepovedano.
natinat
26. 10. 2011 10.27
Mulc bo vsaj nehal maltretirat ostalih otrok! Nisem za nasilje, samo ce bi nekdo ponizuje otroke in ce mu besede ne zalezejo, potem je na zalost tak rezultat.
korintos1
26. 10. 2011 10.19
jafalical Vse so starši krivi in ti socialni delavci.
korintos1
26. 10. 2011 10.18
In ti otroci nimajo staršev?
jafalical
26. 10. 2011 10.12
Ko smo mi v šolo hodil, smo imeli spoštovanje do učiteljev,spoštovanje nasploh, do okolice okoli sebe in sebe samih.Bili smo normalni, kljub puberteti, kljub mladostniškim stiskam.Tile mulci-e, podivjani,zbezlani, nimajo spoštovanja do svojih staršev, kaj šele do drugih.In učitelji, ki so jim vse pravice odvzete, se raje stran obračajo in nočejo niti malo spregledati kaj se pravzaprav dogaja, a vsi dobro vedo kam pelje sistem! Psihologi, socialni delavci, pa tudi nič, tud staršev ni več v šolo, kot so včasih hodil.Starši in učetlji so bili včasih tako povezani, danes pa en za druzga molijo, da se ni treba o kakšnih težavah razpravljat.Dokler ne bodo imeli učitelji več pooblastil,dokler starši nekaterih podivjanih, pa tudi tistih preveč zagledanih v računalnik ne bodo spoštovani iz strani svojih otrok, dokler otrok odrašča brez vrednot, niti ne ve kaj to so, bo še huje.
Pagsly
26. 10. 2011 10.03
ker dejstvo je, če mi šola ne bo branila in poskrbela za varnost tamauga...se bo pa tamau mogu sam brant...sorry tko je....oko za oko...zob za zob...bojo pa ukori....
Pagsly
26. 10. 2011 10.01
...zato pa moj mali trenira muay thai in judo in ima od 5 razreda dalje dalje mir pred nasilneži, niti en mu se ni lasa skrivil....zanimo ne...pus*yi so tele nasi nasilnezi, samo moč mu uzam pa bo pu*sy :))