Črna kronika

Napadalec z nožem stopil pred sodnika

Nova Gorica, 23. 04. 2012 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osumljenec, ki naj bi v novogoriškem parku z nožem napadal brezdomce, je dejanja priznal. V svoj zagovor je povedal, da je takrat preživljal zelo težko obdobje ter da se je branil pred izzivanji in napadi. Če bi želel koga umoriti, bi to lahko storil, je dodal.

V Novi Gorici se je začelo sojenje italijanskemu državljanu Alexu Russu, osumljenemu, da je lansko poletje v parku z nožem trikrat napadel brezdomce.

Eno od žrtev je napadalec porezal po vratu.
Eno od žrtev je napadalec porezal po vratu. FOTO: POP TV
Alex Russo je osumljen napadov, ki jih je okrožna državna tožilka Damjana Bandelj opredelila kot poskus umora. Vendar pa naj bi bil storilec v času napadov zmanjšano prišteven.

Russo je vse tri napade priznal in se zanje opravičil. V zagovoru pred sodnim senatom je povedal, da je minulo poletje preživljal zelo težko obdobje. Kot je dejal, je po odvajanju od prepovedanih drog z metadona ravno prešel na zdravljenje s psihosomatskimi zdravili. Bil je depresiven, zaprt vase, občutek pa je imel, da mu nekdo sledi in mu poskuša škodovati, zaradi česar se tudi v domači hiši ni počutil varnega.

V tem času je pogosto zahajal v Novo Gorico, ker je rad obiskoval tamkajšnje lokale. Svoj avtomobil je pogosto parkiral v bližini parka za avtobusno postajo, kjer so se zadrževali novogoriški brezdomci, ki so pogosto prodajali tudi prepovedane droge, od tam pa se je peš običajno odpravil v center mesta. Tako naj bi enkrat ogovoril tudi brezdomce in jim dejal, naj ne prodajajo več mamil.

Odtlej so ga po Russovih besedah brezdomci verbalno napadali, od žaljivk in kletvic v italijanskem jeziku pa so prešli tudi do groženj in pozneje fizičnih napadov. Takrat naj bi uporabil tudi nož, ki ga je imel vedno v žepu. Russo je povedal še, da je bilo v prvem primeru, ko je napadel in z nožem porezal žensko, temu krivo izzivanje, v zadnjem primeru – takrat je napadel dva brezdomca – pa naj bi šlo za samoobrambo, saj naj bi ga moška napadla s pestmi. V drugem napadu, ko je poškodoval moškega, ni znal povedati, zakaj je izbral ravno tega moškega iz skupine. Če bi nameraval koga ubiti, bi to lahko tudi storil, je še dejal Russo.

Park, kjer so se vrstili napadi.
Park, kjer so se vrstili napadi. FOTO: POP TV

V nadaljevanju današnje sodne obravnave so pričali tudi napadeni. Njihove zgodbe so se močno razlikovale od izjav osumljenca.

Ženska, ki jo je Russo prvo napadel, naj bi pred njegovim napadom rešil njen pes, ki ga drugi niso videli. Prav tako kot zadnja napadena moška pa je tudi ona napovedala premoženjsko pravni zahtevek zaradi poškodb.

Russo se je oškodovancem še enkrat opravičil, njegovo opravičilo in ponujeno roko pa je sprejel drugi napaden brezdomec, ki je dejal, da se bo premoženjsko pravnemu zahtevku odpovedal.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
24. 04. 2012 00.30
+3
Če te nekdo poreže po rokah in nogah bi lahko rekel, da obtoženi ni poizkušal ubijati. Če te nekdo poreže po vratu si ne moreš predstavljat drugega razloga, kot poizkus uboja. Preveč pomembnih žil teče tu, da bi bila zadeva tako nedolžna. Če bi jo zadel s strani, ona danes ne bi bila več med živimi. To je 2 cm!!!
luckyss
23. 04. 2012 20.43
+15
"Napadalec z nožem stopil pred sodnika" Ste pa napisali naslov, kot da je kdo hotel kaznovati skorumpirane in nedotakljive sodnike. Mogoče bi bilo bolje, če bi napisali: "Osumljenec napada z nožem, je stopil pred sodnika"
Tito_Partija
24. 04. 2012 08.31
+2
A sodnikom pa nož ne more prerezati vratu? To oni mislijo, ampak prihaja čas, ko bo padel tudi kak sodnik , saj so ena skorumpirana zalega