Črna kronika

Policija zavrača očitke o preiskavi v primeru Rinpočeja

Ljubljana, 14. 04. 2012 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./Ni.J.
Komentarji
92

Predstojnik budistične skupnosti v Sloveniji Shenpen Rinpoče je predstavil podrobnosti napada, ki se je zgodil v četrtek zvečer. V manj kot letu dni je bil že drugič tarča napada. Policija medtem odločno zavrača očitke zoper delo preiskovalcev.

Shenpen Rinpoče je bil tarča napada že drugič v manj kot letu dni.
Shenpen Rinpoče je bil tarča napada že drugič v manj kot letu dni. FOTO: POP TV

Predstojnik budistične skupnosti v Sloveniji Shenpen Rinpoče je bil v četrtek zvečer po manj kot letu dni znova tarča napada. Podobno kot junija lani naj bi ga napadla dva neznanca in ga porezala z nožem. Danes je o napadu spregovoril tudi Rinpoče. Povedal je, da ga je v četrtek zvečer ob njihovi hiši nekdo napadel z ostrim predmetom, druga oseba ga je nato izza hrbta udarila po glavi. Pri tem, kot je dejal Rinpoče, je izgubil zavest. Napadalca sta mu zadala več ran po nogah, roki in obrazu, v bolnišnici so mu rane oskrbeli s 14 šivi, utrpel je tudi pretres možganov. ''Na mojem vratu so naredili opazno sled, kot da bi mi želeli povedati, da bo naslednjič nož zarezal globlje – kar jasno kaže, da sta me napadalca želela prestrašiti in mi zagroziti, da me bodo ubili,'' je pripovedoval Rinpoče.

Napadalca budistični lama ni videl. Izpostavil je dve pomembni stvari, in sicer da po njegovem mnenju napadalca očitno poznata njegov urnik (ob četrtkih iz hiše odide in se vrne ob istem času) in da je eden izmed napadalcev izrekel nekaj besed v slovenščini, a lama je ujel le besedo ''policija''.

Napadli so ga v bližini njihove hiše.
Napadli so ga v bližini njihove hiše. FOTO: POP TV

Predstojnik budistične kongregacije je spomnil na napad 12. junija 2011, ko so ga zabodli v prsni koš, medtem ko se je sprehajal po poti na Golovec. Takrat mu je, kot je dejal Rinpoče, eden izmed napadalcev dejal, da se še vidijo. A policiji primera ni uspelo raziskati. Ker so v budistični skupnosti menili, da primer ni bil voden primerno, so podali pritožbo zoper delo policistov, je še povedal in pojasnil, da naj bi kriminalisti nato storili več dejanj, da bi ga diskreditirali. ''In sedaj ta drugi napad, ko je moški omenil 'policijo' ter s sledjo na vratu od enega ušesa do drugega, moram reči, da se mi začenjajo porajati divja ugibanja, in sicer ne ravno v čast nekaterim od naših policistov … Toda brez dokazov ne moremo nič reči,'' je z javnostjo delil svoje misli budistični učitelj.

V budistični skupnosti upajo, da bo primer rešen in da bodo izvedeli, kdo stoji za napadi.

O tokratni preiskavi je Rinpoče povedal, da je usodnega večera po napadu prišla policija, ''hitro pogledala naokoli in odšla, ne da bi postavila kaj dosti vprašanj glavni priči kasnejšega dogajanja, mojemu pomočniku''. Kriminalist je v bolnišnici obiskal tudi Rinpočeja. Na vrtu pred hišo so budistični menihi opazili kos lesa, za katerega so domnevali, da ga je napadalec uporabil za udarec po glavi, policija prav tako za preiskavo ni vzela Rinpočejevih oblačil. Iz skupnosti so zato znova poklicali na policijo, tam pa naj bi jim po besedah Rinpočeja odvrnili, da so že storili vse, kar je bilo potrebno. Po ta kos lesa so policisti policijske postaje Vič prišli danes, kar so ujele tudi kamere.

Policija zavrača očitke

S policijske uprave Ljubljana so sporočili, da policija v vseh primerih nasilja, o katerih so obveščeni, naredi vse, da zaščiti žrtev in storilce privede pred pravosodne organe. Kot so potrdili, enako ukrepajo v primeru napada, ki se je zgodil v četrtek zvečer. Primer preiskujejo na podlagi določil zakona o kazenskem postopku in na podlagi danih obvestil. O zbranih obvestilih bodo obvestili pristojno tožilstvo, ki je edini organ, ki lahko odloča glede dokazov, tudi tistih iz prvega primera napada, ki se je zgodil leta 2011.

Na PU Ljubljana obenem zavračajo namigovanja glede strokovnosti in zakonitosti policijskega dela oz. namigovanja o motivu napada in možnih napadalcih. Kot menijo, lahko to razumemo le kot diskreditacijo dosedanjega dela policije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alenka Jovanovski
18. 04. 2012 12.46
+3
Kontaminirani kraji V srednjeevropskih deželah je obrekovanje politično in intimno orožje za množično uničevanje. Noben zakon ga ne sankcionira in ne zajezi, njegovo sevanje ima dolgoročne učinke podzemske jedrske eksplozije brez bliska in ognjene krogle, a s silovitim udarnim valom. Obrekovanje ima učinek fisije in fuzije obenem. Obrekovalec najprej razbije skupnost. z vdorom laži omaja in nato razcepi njene vezi, da bi osamil žrtev in jo podvrgel svoji terapiji. Sledi fuzija: načrtno zlitje klevet iz vseh virov, intenzivno telegrafiranje odjemalcem in prenašalcem obrekovanj, ki v trenutku eksplozije odnese človeka z delovnega mesta ali družbene pozicije, včasih tudi iz dežele. (Taja Kramberger, Z roba klifa) Pesnica odlično opiše strategijo, ki je očitno v različnih družbenih sferah - enaka. Forumaši, vi pa prosim ne bodite tako nerazsodni in ne nasedajte obrekovalskim in diskreditacijskim strategijam. Raje preverite, kar pišete ali kar berete, pa ne širit sovraštva in frustracij
SOVDT
16. 04. 2012 11.33
+0
ma se mu vid da je glumac.......
SOVDT
16. 04. 2012 11.32
+0
enmu je pač rinček poču pa ga je mau porezal.......pa naj še kdo reče da verska služba ni nevaren šport.....
santamaura
16. 04. 2012 08.51
+1
Ni panike. Čez deset ali dvajset let se bosta storilca spreobrnila v budista in se sama prijavila. Mi pa bomo v medijih lahko prebrali: Policija je zopet uspešno rešila zelo zahteven primer na katerem v tem času je delalo eno nadstropje kriminalistov od katerih jih je med tem kar nekaj moralo iti v pokoj
mayita
15. 04. 2012 16.56
+10
čisto tko policija dela po butastih zakonih ki ščitijo kriminalce. enkrat je en tip vlomil v avto smo ga dobili poklicali policijo in seveda tip je hotel zbežati se iztrgati iz naših rok,v avtu je naredil veliko škodo ker je hotel vzeti avtoradijo ven in je vso okolico polomil. V glavnem ko je policija prišla smo mi dobili listek za narejeno škodo na njegovi jakni ker se je pač strgala ko je hotel zbežati.... nikoli nismo dobili povrjenih stroškov tko da včasih se mi zdi da je bolje ne klicati policije in stvar urediš sam
ZalkaGrabnarK
15. 04. 2012 16.23
+0
Brez naključja so padli makaroni v vrelo vodo. Kričavo se preobračajo v brbljanju. Vilice se zbadajo po predalu, da noži ne smejo na mizo, ker bodo porezali majhne otroke. Nisem več gurmanska ljubica ovsenih kosmičev. Meljem meso, da bodo zobje veseli in se režali vame. List papirja se je prepognil in skril v predpasnik. Stoli so. Dva visoka, dva normalna. Normalna kuharica se zapre vase in zloži na polico. Danes bodo spet makaroni. Parmezan diši daleč.
lombroso
15. 04. 2012 15.59
+1
Ja baje, tako policija se je lansko leto kar sam napadel. Kaj pa ti brezdelneži ala Rinpoče in Lodro počnejo v naši državi. Zakaj je ta Rinpoče zapustil svojo državo Francijo, kjer bi se lahko v miru posvečal svojemu bogu. Aja, pri nas se da od države na račun raznih verskih skupnosti izmolzt nekaj denarja, dovolj za lepo življenje. Pa naj mu sedaj država po dveh napadih ne nakaže redne letne pomoči, če si upa, bo takoj Evropo obvestil, kakšni smo.
simona_semenic
15. 04. 2012 13.20
-3
V poletni travi Tako boš ležal, kot ležiš, le malo globlje, in z zemljo živel, kot živiš, le malo globlje. Le malo globlje, a vendar dovolj globoko, da ne dosežeš več teh trav s to svojo roko. In čas bo hitel. Znova bo stoletje mimo in k tebi leže, kar živi in kar živimo, ne da bi mislil kdo še kdaj, kaj bo ostalo za nami, in ostalo bo le bore malo. Sled naših senc in tamkaj spod morda lobanje, ki prst, dokler jih n ezdrobi, bo lezla vanje in jih razganjala, kot jih je duh nemirni nekoč, ko zrl je iz njih v svet neizmerni. Matej Bor
maythetruth
15. 04. 2012 03.56
+1
Nekdo je omenil, da naj bi on spremenil ime, da bi pobegnil francoski policiji ;-). Ampak imena nikoli ni spremenil na francoskem potnem listu (ker v Franciji to ni dovoljeno) in v Sloveniji, ko je postal slovenski državljan, je prosil, če ima lahko svoje versko ime – Tubten Shenpen – na svojih papirjih (kar je v tej državi dovoljeno), ker »Shenpen« je ime, s katerim ga večina ljudi kliče od starosti 16 let! In jasno je, da ima uprava vedno zgodovino sprememb imena… Torej, kdo bi si lahko mislil, da lahko pobegne Interpolu z enostavno spremembo imena?? In kakorkoli, iz administrativnih razlogov glede njegovih otrok je na slovensko osebno izkaznico vrnil svoje francosko ime… Toliko o tem, da skriva svoje ime…
pipripik
15. 04. 2012 22.22
+2
kake spletke... zanima pa me, ali ima res državljanstvo in kako je to možno, če ne zna niti besede slovensko?
eljaske
15. 04. 2012 00.22
+12
CERKVENA MAFIJA,NA DELU,DE NE ZGUBIJO SVOJIH VERNIKOV,NAJBOLJ LOGIČNA RAZLAGA,POT PA SE ŠE ZMIŠLUJEJO PROPAGANDO DA JE PEDOFIL!!
lolipoly
15. 04. 2012 00.13
+14
Shenpen Rinpoche , je bil rojen v Franciji 10.01.1969 Je Bidist Lama , in ucitelj Mentras in Medetacije...V Sloveniji zivi ze 10 let in je slovenski drzavljan... Lepo vas prosim nehajte z vasimi pedofili...
Yul Yuly
14. 04. 2012 23.28
+15
Ne morem vrjet. Ludje božji, ne morete pisat, da je nekdo pedofil ipd.. To so resne zadeve, ki jih je potrebno temeljito preverit preden se nekomu kaj stori. Samo redki vedo zakaj se mu je to zgodilo. Lahko si je zaslužil, lahko pa da ne. Ne pišite kar nekaj na pamet..
sonas
15. 04. 2012 12.09
+0
o tem je bilo že kar nekaj napisanega na CNN... verjetno ne objavljalo kar tako :)
MUSam
15. 04. 2012 13.55
-2
o.O o čem pa je bilo pisano na CNN? zakaj pa pol noben od vas pametnjakovičev še vedno ni predstavil kakšno povezavo, ki govori o tem? Ti js povem, ker je ni, ker vsi sam otresate tle, noben pa ni preveril, o kom je bila debata na CNN.
liberluminus
14. 04. 2012 22.37
+16
Gospod Rinpoče večkrat javno povzdigne glas nad slabo situacijo v Sloveniji in po svetu - za razliko od mnogih. Dejstva so, da kriminal (ljudje) obstajajo in ljudje, ki (mislijo, da) so pri vrhu v Sloveniji, so vpleteni. Pomisli; če ti ves čas nekdo trka na vest in se zelo lahko zgodi, da boš razkrit, kaj narediš? Samo prestrašen človek je lahko nasilen.
cyklon
14. 04. 2012 22.46
+2
ian00
14. 04. 2012 22.36
+5
milica že štrajka.že ooooooolooo časa
Niko Stati
14. 04. 2012 21.26
+33
Malo sem pobrskal po netu in ugotovil sledeče, da oseba v preiskavi, Shenpen Rimoche ni v postopku v zvezi kakeršnokoli pedofelijo, v kolikor vpišete njegovo pravo ime, ugotovite da obstaja oseba z podobnim imenom v tem postopku, vendar ima v priimku eno črko manj, še naprej najdete njegovo sliko in NI ista oseba, ampak 53 let star moški, z cca 40 kilam več. G . Tonček Balonček, morda bi preverili da je oseba o kateri govoriva, lastnik neprofitne organizacije in si sam plačuje prispevke ..... Veliko se omenja, da je iskan preko interpola, pa prosim lepo, pojdite na stran Interpola in vpišite njegovo pravo in budistično ime, in veliko presenečenje .... oseba ni iskana, mislim da je danes celo prejel neki novinar izjavo iz Interpola da ta oseba ni iskana. Malo strpnosti do drugačnih, vsi smo samo ljudje in prosim ne širite dezinformacije. Lep večer
Darko32
15. 04. 2012 08.19
+7
Se popolnoma strinjam z tem, kar si napisal. JAz ves čas v dobri veri trdim, in dokazujem, da določene skupine ljudi delajo po liniji najmanjšega odpora v preiskavah z ciljem, da za denar, ki ga zaslužijo ne naredijo nič. Očitno je tudi v tem primeru, da se tega človeka ožigosa z vsemi najsabšimi karakteristikami in potem opustijo preiskavo. ZAto tudi jaz odločno protestiram proti takšnemu delu in od obeh ministrov pričakujem, da bodo izvedli ukrepe na področju dela POLICIJE in na področju zagotavljanja varnosti ljudi. Več kot očitno je, da bo potrebno odpustiti 20-25% ljudi v Policiji in odpustiti vse komandirje po celotni Sloveniji. ŽAl je to še ena žalostna zgodba o delovanju pravne države. PA naj bo to pripadnik neke vere ali popolni ateist.
Jimi1
15. 04. 2012 11.44
+5
He,he...Jaz npr. sem si po mnenju nekaterih policajev sam avtomobile razbijal, si vlamljal v nezavarovane objekte, ter si razno škodo počenjal..... No storilca sem na koncu moral sam ujeti na delu, pa še ni nihče napram njemu hotel ukrepati.
Darko32
15. 04. 2012 11.52
+3
Jimi1 Ko si dobil storilca na delu ali so ti potem pomagali, da ukrepajo po zakonu???? No vidiš to kar si navedel ti je eden izmed 35 000 primerov, kateri se je zgodil v Sloveniji, ko so z delom po liniji najmnjšea odpora poiskušali opravičiti svoje delo na takšen način. TAkšni policaji si res ne zaslužijo službe v tem poklicu. Tukaj bi morali tudi odstraniti vse komandirje na vseh PP.
aojz
14. 04. 2012 20.14
-7
Ali ste kar lanske slike prilimali, ali pa je letos enako poškodovan? Vedno par površinskih ran na istem mestu. Res isti storilci in enaki vrezi. Po moje je kar sam. Zapret zaradi lažne prijave in račun izstavit za delo policije.
dannyer
14. 04. 2012 21.01
-2
Erin Straus
14. 04. 2012 22.13
-1
se to bodo tud nardil, kaj si pa mislu druga! spet se je sam pretepel, dvomi so tu, bodo rekli!
cyklon
14. 04. 2012 20.11
+5
Pa vedno napadejo ravno Rinpočeja!!?? Ne poznamo ozadja ,a po moje bi bil tarča lahko kdorkoli iz budistične skupnosti,če bi šlo za versko nestrpnost! Ne bi bilo slabo raziskati govoric!! A je to prespolzko področje??
Yul Yuly
14. 04. 2012 19.56
+1
Tako je vedno. Ljudje kar začnejo obsojat napadalce. Ne vprašajo se kaj dejansko stoji za vsem. Če bodo napadalca prijeli mu bo nato sodila sodnica, ki sploh nima občutka za pravico. Glavno da se držijo zakona kot pijanec plota. Če je to res, da je obsojen pedofil jih je dobil še premalo. Takšnih ljudi kot je ta pedofil je v slo še veliko. S strani sodišč so zaščiteni kot sibirski medvedi. Žalostno je to, da ko se jim kaj zgodi na koncu oni izpadejo najbolj bogi.
dannyer
14. 04. 2012 19.55
+6
evropa se sama obnaša diskriminatorsko rasistično nestrpno zaničevalno hinavsko posmeh ovalno norčevalo do lasnih prebivalcev in to je zločin kriminal nesramnost eu vrednote ane.
dannyer
14. 04. 2012 19.27
+8
evropa se boji zato nadzira medije in ustrahuje ljudi .ker če bi vedeli kaj se dogaja .bi eu država 10 premislile koga postiti v svojo domovino .kaj je prinesel multi kult .joj joj ko bi lahko prilepil uradni list franccoskega ministrstva. potem ne bi imeli amise pa ustrahovanja proti svobodi govora.