Črna kronika

FOTO: Napad pred parado ponosa

Ljubljana, 25. 06. 2009 22.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./M.D.
Komentarji
0

V Ljubljani so neznanci napadli udeležence literarnega večera lezbične in gejevske literature. Enega moškega so hudo pretepli.

Pred lokalom Open je še vedno policija.
Pred lokalom Open je še vedno policija. FOTO: POP TV

V ljubljanskem lokalu Open se je zgodil hud napad na udeležence literarnega večera lezbične in gejevske literature. V lokal je prišlo sedem zamaskiranih moških, ki so vpili žaljive besede in enega moškega tako hudo pretepli, da je pristal v kliničnem centru.

"Danes okoli 21. ure je bil OKC PU Ljubljana obveščen, da je skupina maskiranih oseb napadla skupino obiskovalcev kulturne prireditve pred lokalom v Hrenovi ulici v Ljubljani. V napadu je bila ena oseba telesno poškodovana in je bila z reševalnim vozilom odpeljana v ljubljanski klinični center. Policisti v zvezi dogodka in o storilcih zbirajo obvestila," je sporočil tiskovni predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek.

Ranjen je aktivist Mitja Blažič.
Ranjen je aktivist Mitja Blažič. FOTO: narobe.si
Na blogu narobe.si je avtor opisal, da je "Mitja padel na tla, vendar se je takoj pobral“. "Skupina je hkrati grozila z gorečimi baklami, ki so jih hoteli vreči v lokal. V lokal jim je uspelo vreči eno gorečo baklo, v steklo lokala so vrgli kamen, potem pa so zbežali s prizorišča,“ je še zapisal avtor bloga, ki je sporočil, da je Blažič dobil tri šive in utrpel opekline na vratu. "Blažič, ki je bil že odpuščen z urgence, pravi, da se zdaj počuti dobro in da gibanja takšni strahopetni napadi ne bodo ustavili,“ poroča avtor bloga.

Pisateljica Urška Sterle je v omenjenem lokalu predstavljala svojo knjigo. "Sedem oz. osem posameznikov je priteklo do lokala. Metali so kamne, pritekli so z baklami. Eno izmed bakel so vrgli tudi v lokal, ki ga je zajel dim. V tistem času se je nekaj udeležencev večera nahajalo tudi pred lokalom. Med njimi je bil Mitja Blažič, gejevski aktivist. Zamaskirani fanti so ga napadli, brcali v glavo in še naprej mahali z baklami. Zaradi poškodb so ga reševalci odpeljali na urgenco. Krvavel je iz glave," je za POP TV povedala Urška Sterle.

"Vsi smo bili zelo šokirani nad tem dejanjem, ki je bilo več kot očitno homofobne narave. Napadalci so vpili gesla kot so "Smrt pedrom“. Lokal pa so napadli ob točno določenem času, se pravi ob času gej in lezbičnega literarnega večera. Mislim, da so to posledice sovražnega govora, ki so ga sejali nekateri v Sloveniji. Žanjemo pa ga tokrat mi, kot smo videli na primeru Mitje Blažiča, s krvavimi posledicami," je še dejala pisateljica.

Bo policija izpolnila obljube?

Notranja ministrica Katarina Kresal je prejšnji teden dejala, da bo policija nasilje in sovražni govor nad istospolno usmerjenimi brez izjeme preganjala. "Samo z zagotavljanjem varnosti tega problema ne bomo odpravili, pomembno je, da se družba sprijazni s tem, da imajo istospolni enake pravice," je ocenila.

Kot je takrat poudarila Kresalova, je predstavnikom nevladnih organizacij policija povedala, da bo na letošnji paradi ponosa zagotovila vse varnostne ukrepe za miren potek parade. Policija bo tudi sankcionirala vse morebitne prekrške na paradi, je še zatrdila.

Napad se je odvil med Tednom parade ponosa

V soboto se je začel Teden parade ponosa, ki bo potekal do sobote, ko se bo odvila sama parada. V tem tednu so se vrstile razne prireditve – okrogle mize, literarni večeri, pa tudi dobrodelni večer.

Parada ponosa
Parada ponosa FOTO: Dare Čekeliš

Teden parade ponosa se odvija tudi v Mariboru, kjer so organizirali Akcijo strpnosti. V tem tednu pa je poseben mavrični kombi parado pripeljal tudi v Kranj, na Bled, v Celje, Maribor, Novo Gorico, Piran, Črnomelj in Novo mesto.

Častno pokroviteljstvo nad letošnjo parado ponosa je prevzel predsedujoči Svetu Evrope in zunanji minister Samuel Žbogar. V društvu Legebitra so prepričani, da bo njegovo častno pokroviteljstvo pomembno sporočilo tako za domačo kot za mednarodno javnost. Poleg ministra je častni pokrovitelj parade tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja