Črna kronika

V luki Koper zasegli skoraj 10 milijonov neprijavljenih cigaret

Koper/Murska Sobota/Maribor, 13. 09. 2011 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Dubaja je v luko Koper s tovorno ladjo prispel zabojnik s 13,5 kilogrami cigaret. Cariniki v Murski Soboti so zasegli cigarete v vrednosti 50.000 evrov, na Gruškovju pa so preprečili tihotapljenje steroidov.

Pretekli teden so imeli cariniki polne roke dela. Cariniki v luki Koper so v petek odkrili zabojnik, poln neprijavljenih cigaret. Iz Dubaja v Koper je prispel s tovorno ladjo, ki je razložila skoraj 2.000 polnih zabojnikov. Cariniki so odredili pregled zabojnika – najprej s službenim psom, izšolanim za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov, nato pa še z mobilnim skenerjem. Tako pes, ki je nakazal na možnost tihotapljenja cigaret, kot rentgenska slika, ki je nazorno prikazala vsebino zabojnika, sta potrdila sum carinikov, da je v zabojniku tihotapsko blago.

Namesto prijavljenih kuhinjskih pripomočkov so cariniki našli kar 13.510 kilogramov cigaret, in sicer 1.200.000 cigaret blagovne znamke Natur v 120 kartonih in 8.450.000 cigaret blagovne znamke VP International v 845 kartonih.

Cigarete, ki so jih zasegli cariniki v luki Koper.
Cigarete, ki so jih zasegli cariniki v luki Koper. FOTO: Carinska uprava RS

V Murski Soboti največji zaseg cigaret v kombiniranem vozilu doslej

Cariniki mobilnega oddelka Carinskega urada Murska Sobota so v četrtek zjutraj med carinsko kontrolo v bližini Murske Sobote na avtocesti ustavili kombinirano vozilo z ukrajinsko registracijo. V njem je bilo poleg voznika še pet potnikov, ki so potovali v Italijo.

Cariniki so pregledali vozilo in s posebno opremo odkrili cigarete, skrite v različnih delih vozila. Zasegli so 370.000 cigaret blagovnih znamk Classic in Chesterfield z ukrajinskimi tobačnimi znamkicami.

Proti kršiteljema, vozniku in enemu sopotniku, so uvedli postopek o prekršku in jima naložili 8.300 evrov kazni. Gre za največji zaseg cigaret v kombiniranem vozilu, ki so ga do zdaj odkrili omenjeni cariniki. Na slovenskem trgu bi zasežene cigarete dosegle tržno vrednost 49.950 evrov.

Na Gruškovju zasegli steroide

Cariniki mobilnega oddelka Carinskega urada Maribor pa so prav tako v četrtek v zgodnjih jutranjih urah na mejnem prehodu Gruškovje preprečili tihotapljenje nedovoljenih snovi v športu, in sicer anaboličnih steroidov.

Na Gruškovju so zasegli anabolične steroide.
Na Gruškovju so zasegli anabolične steroide. FOTO: Carinska uprava RS

V osebnem vozilu z registrskimi oznakami Bosne in Hercegovine so našli 28 paketov, oblepljenih s prozornim in rjavim lepilnim trakom. V njih je bilo 2.745 ampul anaboličnega steroida testosteron depo.

Zoper voznika osebnega vozila, bosanskega državljana, ki je tudi lastnik blaga, so cariniki uvedli postopek zaradi storitve carinskega prekrška pri Carinskem uradu Maribor. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu pa so ga z odvzetim blagom predali delavcem mejne policijske postaje Gruškovje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hiterkstrela
14. 09. 2011 09.41
pa če so naši tak dragi!!!
tinetone
13. 09. 2011 18.47
@bother70 haha dobra
bother70
13. 09. 2011 16.49
13.5kg je cca. 10 milijonov cigaret.Očitno so ultra lahke.