Črna kronika

Najhujši strelski obračuni

Ljubljana, 23. 09. 2008 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
6

Grožnje, strah, panika, streljanje, obup... Zadeve, ki se dogajajo samo v ZDA? Sploh ne! O grozljivi kronologiji streljanj na šolah po svetu se prepričajte sami...

Po strelskih obračunih na šolah so znane predvsem Združene države Amerike, kjer je zaradi lahkega dostopa do orožja slednje zelo razširjeno. Današnji srhljivi dogodki na Finskem pa to misel ovržejo. Finska po orožju ne zaostaja veliko za ZDA, saj je tretja država na svetu po številu orožja na posameznika (za Jemnom in ZDA), kljub temu pa so bili doslej nasilni incidenti redki. Od leta 1999 so bili v šolah na Finskem štirje napadi z noži, smrtnih žrtev pa doslej ni bilo. Zadnji večji napad je državo pretresel leta 2002, ko jih je v bombnem napadu v nakupovalnem centru umrlo sedem. Mlad moški je poleg sebe ubil šest ljudi. Potem pa se je zgodilo leto 2007 in današnji dan.... 

Zbrali smo le najodmevnejša streljanja na šolah in univerzah od leta 1999, ko je Amerika zaradi tega prvič obnemela:

Videoposnetek dijakov, ki sta morila po šoli Columbine.
Videoposnetek dijakov, ki sta morila po šoli Columbine. FOTO: Reuters

20. aprila leta 1999 se je na srednji šoli Columbine v zvezni državi Colorado zgodil zgodovinski masaker, v katerem sta dva učenca — Eric Harris in Dylan Klebold — ustrelila 12 sošolcev in učitelja, ranila 24 učencev, nato pa sodila še sebi. Ta dogodek je zaznamoval ameriško zgodovino in sprožil polemike o zakonih glede nošenja orožja, pa tudi vedno aktualno vprašanje – ali filmsko nasilje rodi realnega. Prav filmu Rojena morilca (Oliver Stone, 1994) na primer očitajo, da je delno kriv za omenjeni pokol, povzročil pa naj bi še več kot deset umorov, ki naj bi bili kopirani po njegovih predlogah.

5. marca leta 2001 je Charles Andrew Williams, dijak prvega letnika kalifornijske srednje šole v predmestju San Diega, ubil dva dijaka, ranil pa jih je trinajst. 15-letnik naj bi bil pogosta žrtev zmerjanja in zlorab s strani večjih in močnejših sošolcev, kar je bil najverjetneje motiv za pokol. Na sošolce je streljal povsem naključno, dogodek pa naj bi celo napovedoval in k okrutnemu dejanju skušal privabiti najmanj dva prijatelja.

16. januarja leta 2002 je nigerijski študent prava Peter Odighizuwa na ameriški pravni šoli v Grundyju v zvezni državi Virginija v njuni pisarni ubil dekana in profesorja, nato pa ubil še študentko in ranil tri študente. Za tem so ga drugi študenti obvladali in mu odvzeli orožje. 42-letnik naj bi imel težave pri študiju in slabe ocene, zaradi česar je bil suspendiran. Obupan se ni želel vrniti v domovino brez diplome.

Strelec na fakulteti v Virginiji je kmalu po prvem streljanju na sedež televizije NBC poslal pismo, fotografije in videoposnetek.
Strelec na fakulteti v Virginiji je kmalu po prvem streljanju na sedež televizije NBC poslal pismo, fotografije in videoposnetek. FOTO: Reuters

26. aprila leta 2002 je v streljanju na gimnaziji v vzhodnonemškem mestu Erfurt umrlo 18 oseb. Napadalec, sicer 19-letni nekdanji dijak omenjene gimnazije, je ubil devet učiteljev, tri učiteljice, namestnico ravnatelja, tajnico, dve dijakinji in policista, več oseb pa je ranil. Oborožen s puško in pištolo je vdrl v učilnico, medtem ko je 180 dijakov opravljalo maturitetne izpite, in začel streljati, nato pa je sodil še sebi. Krvav incident je pretresel celotno Nemčijo.

28. septembra leta 2004 je 15-letni srednješolec v argentinskem mestu Carmen de Patagones, ki se nahaja približno 1000 kilometrov južneje od Buenos Airesa, v razredu ustrelil štiri sošolce, šest pa jih je ranil. Preprosto je stopil v razred in začel streljati. Trije najstniki so umrli na kraju dogodka, eden pa v bolnišnici, kamor so pripeljali tudi šest ranjenih.

22. marca leta 2005 je izredni študent Robert S. Flores na univerzi v Tucsonu v ameriški zvezni državi Arizona ustrelil tri profesorice, nato pa je naredil samomor. 41-letnik je zamudil na izpit, zato ga je ena od profesoric opozorila, da izpita ne more več opravljati. Študent je nato pobesnel in nekajkrat ustrelil v obe profesorici. Po begu ostalih študentov iz učilnice se je ustrelil.

14. septembra leta 2006 je moški na visoki šoli Dawson v Montrealu streljal na študente — pri tem je eno osebo ubil, 20 pa ranil. Streljanje je trajalo pol ure, napadalec pa naj bi bil oborožen s tremi vrstami orožja. Ubili so ga policisti. Moški je po navedbah očividcev na začetku streljal naključno, brez iskanja določenih tarč.

Današnje streljanje na Finskem je terjalo enajst žrtev. Storilec si je sodil sam.
Današnje streljanje na Finskem je terjalo enajst žrtev. Storilec si je sodil sam. FOTO:

16. aprila leta 2007 je 23-letni študent iz Južne Koreje Čo Seung Hui na ameriški univerzi Virginia Tech ustrelil 32 vrstnikov, predavateljev in zaposlenih na univerzi, nato pa sodil še sebi. Morilec je vstopil v enega od študentskih domov in tam ustrelil dva študenta. Prebivalci naselja so več kot dve uri po prvem streljanju prejeli le skopo elektronsko sporočilo o streljanju in priporočilo, naj bodo previdni. Ker niso storili ničesar, je po dveh urah neovirano spet udaril in v predavalnicah in na hodnikih ene od fakultet ubil 30 ljudi, potem pa v eni od predavalnic naredil samomor, tako da se je ustrelil v obraz.

Finska obnemela že drugič

9. novembra leta 2007 je do streljanja prišlo na finski srednji šoli Jokela. 18-letni Pekka-Eric Auvinen je ustrelil devet ljudi, nekaj pa jih je ranil. Med poukom je s pištolo hodil po šolskih hodnikih, trkal na vrata in streljal na sošolce in učitelje, pokol pa naj bi napovedal na spletni strani YouTube. Video z naslovom Jokela High School Massacre – 11/7/2007 (Masaker v srednji šoli Jokela – 11/7/2007) prikazuje fotografijo šole, nato pa moški, ki s pištolo meri v kamero, po posnetku razlije rdečo barvo. Vnesel ga je uporabnik, imenovan Sturmgeist89, kar v nemškem jeziku pomeni nevihtni duh. Po grozovitem zločinu se je strelec, ki se je, kot je dejal,  pripravljen boriti in umreti za svoja načela, ustrelil v glavo in kasneje umrl med prevozom v bolnišnico.

Danes pa je v streljanju na ekonomski univerzi Seinäjoki v finskem mestu Kauhajoki umrlo najmanj deset študentov, več pa je lažje ranjenih. Napadalec naj bi bil 20-letni študent, ki se je na koncu ustrelil sam. V kritičnem stanju so ga prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer je nekaj časa ležal v komi, nato pa je umrl.

Grozljive statistike in še bolj grozljiva dejstva pričajo o tem, da je tovrstnega nasilja vse več. Različni so motivi in načini, rezultat pa je povsod enak — neizmerna žalost. Kakorkoli že, ob vsem tem se postavlja vprašanje, kdo, če sploh, lahko to ustavi?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
24. 09. 2008 09.20
D-ATAsysXtreme, 100% strinjam. Tistih, ki jih je družba zavrgla in nimajo kaj izgubit, je že zdaj na planetu čez 1 miljardo. In prav to, da se ti zdi, da nimaš kaj izgubit, je najnevarnejše za tiste, ki imajo kaj izgubit. Žal je Homo Sapiens tako naštiman, da ga serje, dokler fejst ne dobi po buči. Najprej bo potrebna ena temeljita katastrofa, naravna ali družbena, da bodo ljudje spremenili način razmišljanja in začeli na nekih novih temeljih - tisti, ki bodo preživeli...
Ramzess
23. 09. 2008 21.04
Uporaba orožja je dvorezen meč, ker ni meja med samoobrambo in zločinom, no \'brihtni\' američani so šli še dlje, z zakonom so dovolili da imajo lahko učitelji pri sebi orožje, učitelji so v šolah lahko oboroženi, kakšne pa bodo posledice slabe presoje in sklepanja, ter odločitev, pa je nemogoče napovedati. Kot je rečeno meje med samoobrambo in zločinom ni.
D-ATAsysXtreme
23. 09. 2008 20.29
Ubijanje nikoli ni ne smiselno in ne izhod....je pa žal včasih za nekoga, četudi dejansko navidez, EDINIi izhod...Živeti v svetu kjer tisti z denarjem ima vse....tudi prijatelje in zdravje...tisti brez pa nič...je samo čakanje na pravo epidemijo tovrstnih scenarijev... Le počakajte ko bomo nekateri živeli tako slabo, ko se bo razslojevanje poglobilo in bo določena skupin ljudi pahnjena na marginalo socialnega statusa....to bo vsakdanjik...le razlogi bodo drugi... ZATO NE DOVOLITE NE SEBI NE DRUGIM DA PRIDEMO-JO V POLOŽAJ ZA TAKŠNO POČETJE...NEGLEDE V KATEREM SEGMENTU ŽIVLJENJA IN NA KATEREM PODROČJU EMOTIVNEGA TRPLENJA!
marko.peser@gmail.com
23. 09. 2008 17.31
-1
jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiii amerikanizacija sveta kapitalizem jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D
Jasmina Hauptman
23. 09. 2008 17.12
omg :x ke folk dela:S:S
xxmany
23. 09. 2008 17.10
no comment......žalostno