Črna kronika

Smrt policista: Maščevanje za policijske postopke, še posebej na tako krut način, je nedopustno in podlo dejanje

Ljubljana, 05. 07. 2015 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./N.Š./STA
Komentarji
0

Policisti nadaljujejo s postopki preiskave trčenja na Ižanski cesti, ki ga obravnavajo kot kaznivo dejanja umora 33-letnega policista in poskusa umora njegovega kolega, ki se je v nesreči lažje poškodoval. 44-letnega povzročitelja je policija v preteklosti že obravnavala zaradi nasilja in ogrožanja varnosti.

Policisti danes nadaljujejo s postopki preiskave sobotnega trčenja na Ižanski cesti, ki ga obravnavajo kot kaznivo dejanja umora policista in poskusa umora policista. Na policiji tečejo tudi interni postopki, povezani s psihosocialno pomočjo zaposlenim, stiki s svojcem umrlega policista in pripravami na pogrebne slovesnosti.

Marjan Fank se je na tragedijo odzval z daljšim zapisom o delu policije in situaciji v državi.
Marjan Fank se je na tragedijo odzval z daljšim zapisom o delu policije in situaciji v državi. FOTO: Damjan Žibert

Žrtev "nerazumnega maščevanja" predan policist

Generalni direktor policije Marjan Fank je ob novi tragediji v vrstah policije spisal javno pismo, v katerem pravi, da je policija danes ovita v brezmejno žalost.

"Žalost je še večja, ker gre za mladega policista, ki je bil – kot ga opisujejo sodelavci – srce in duša kolektiva, policist z veliko začetnico. Bil je izjemen človek, sodelavec in policist. Strokoven, korekten in pogumen. Vedno spoštljiv in dobre volje, čeprav je kot splošni policist delal na eni najbolj obremenjenih ljubljanskih policijskih postaj. Izhajal je iz policijske družine. Ljubezen in pripadnost svojemu poklicu je živel, čutil in s svojimi dejanji izražal vsak dan," je zapisal Fank.

Kot je še razkril, je bil življenjski in poklicni moto umrlega policista "pomagati ljudem in reševati življenja". "Kot pripadnik Posebne policijske enote je večkrat neustrašno branil varnost in življenja ljudi, ob tem pa stoično prenašal vse žaljivke, zmerjanja in grožnje huliganov," nadaljuje Fank. Umrli policist je leta 2011 prejel nagrado za požrtvovalnost: "Do prihoda reševalcev je s sodelavci oskrbel in nudil prvo pomoč trem najtežje poškodovanim v hudi prometni nesreči, v kateri je bilo udeleženih več vozil. V svoji komaj 12-letni policijski karieri je rešil še več življenj, celo preprečil poskus samomora."

Fank še pravi, da policija še vedno žaluje za tragičnim lanskim letom, ko so izgubili štiri sodelavce – tri v prometni nesreči, enega je voznik pri kontroli prometa hladnokrvno ustrelil v glavo. Za včerajšnji dogodek pa za policiste enostavno ni racionalne razlage, pa čeprav razumejo, da opravljajo delo, ki ljudem ni vedno všečno: "Ne moremo razumeti, da je moral policist z življenjem plačati neracionalen in maščevalen vzgib posameznika, ki je svojo lastno nemoč in sovraštvo zoper policijo kanaliziral na najbolj krut način."

Fank je javnost še opozoril, kaj pravzaprav policijsko delo je: "Ne izmišljujemo si lastnih pooblastil, ne jemljemo pravice v svoje roke in ne posegamo v občutljivo intimo zasebnega življenja posameznika zato, ker bi si to želeli, temveč zato, ker je naše poslanstvo zaščiti ogrožena življenja! Maščevanje za policijske postopke, še posebej na tako krut način, je nedopustno in podlo dejanje!"

Kaj bi bilo, če bi bilo …

Kmalu po včerajšnji tragediji so v Policijskem sindikatu opozorili, da sta bila policista na terenu s precej dotrajanim avtomobilom. Zvrstila se je vrsta kritik na račun države, ki za policiste skrbi slabo – tako ko gre za plače kot pri vprašanju opreme. "Lahko se danes zgolj ponižno sprašujemo »kaj bi bilo, če bi bilo«, če bi policisti imeli boljša vozila, novejšo opremo, več usposabljanj … Žal nekaterih dogodkov ni mogoče predvideti, še manj preprečiti, tudi če bi imeli najboljšo in najnovejšo opremo. A ne glede na to nam morajo biti takšne tragedije, kot je bila včerajšnja, v alarmantno opozorilo in opomin, da je poklic policista izjemno nevaren, tvegan in nepredvidljiv, policist pa nikakor ni javni uslužbenec z garancijo, da se bo po službi vrnil domov k svoji družini; živ, zdrav in nepoškodovan!"

Ljudje imajo "vse krajšo zažigalno vrvico"

Sicer pa Fank ocenjuje, da je včerajšnji dogodek tudi ogledalo širšega dogajanja v slovenski družbi, ki ob ekstremni negotovosti, slabšanju ekonomsko-socialnega položaja ljudi, razočaranjih nad pravno državo in državo nasploh postaja
pravi sod smodnika: "Nemoč posameznikov, da bi si kreirali lastno usodo, pa postaja kratka zažigalna vrvica. Osebne frustracije ljudi se ob takšnih družbenih razmerah, ki posamezniku ne omogoča niti preživetja, kaj šele načrtovanja in graditve lastne prihodnosti, še krepijo. Ves čas opozarjamo, da negotove družbene razmere, ko ljudje izgubljajo tla pod nogami, ustvarjajo odlične pogoje za razmah negativnih varnostnih pojavov in kriminalitete. Še posebej zaskrbljujoča so nepredvidena in nepričakovana ekstremna ravnanja posameznikov, ki se kažejo v obliki nenadnih in maščevalnih napadov na institucije."

Spuščena zastava na policijski postaji Vič.
Spuščena zastava na policijski postaji Vič. FOTO: I.J.

Lažni prijavi sledila tragedija

Kot smo poročali včeraj, sta okoli 11. ure na Ižanski cesti trčila policijsko in osebno vozilo, policisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bilo trčenje povzročeno namerno.

Policista s Policijske postaje Ljubljana Vič sta bila med patruljami, ki so bile na nujni vožnji zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru na Igu, saj je prijavitelj lažno najavil intervencijo na naslovu, kjer bivajo starši njegove bivše partnerke, češ da gre za 'masaker v družini'. Nato je z osebnim avtomobilom na Ižanski cesti v zasedi počakal policijo. Ko je opazil njihovo vozilo, je izsilil prednost vozniku, ki je pripeljal za njim, in s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo v smeri proti policistom, nato pa čelno trčil vanje.

Policijsko vozilo je vrglo s cestišča na travnik, osebno vozilo pa je ostalo na cestišču. 33-letni policist, ki je vozil službeno vozilo, je ostal ukleščen v vozilu in je poškodbam na kraju dogodka podlegel, drugi policist pa je sam zlezel iz vozila in je lažje telesno poškodovan ter v oskrbi v UKC Ljubljana.

Napadena policista s postopki proti storilcu nista bila povezana.

prometna nesreča na Ižanki
prometna nesreča na Ižanki FOTO: I.J.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1