Črna kronika

Omarju Naberju 10 mesecev pogojne kazni

Ljubljana, 04. 11. 2010 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pevca Omarja Neberja je sodišče tudi v drugo spoznalo za krivega, tokrat ne nasilništva, ampak spolnega napada in povzročitve lažje telesne poškodbe. Naber naj bi se pred leti v enem izmed ljubljanskih lokalov 'spravil' nad takrat 22-letno dekle.

Priljubljeni slovenski pevec Omar Naber se je včeraj spet zagovarjal na ljubljanskem okrožnem sodišču. Potem ko mu je sodišče lani izreklo sedemmesečno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let in se je njegov zagovornik pritožil, mu je sodišče v drugo dosodilo še višjo kazen – desetmesečno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let, kar pomeni, da mu zaporna kazen ne bo izrečena, če v času dveh let ne bo storil novega istovrstnega kaznivega dejanja.

Omar Naber
Omar Naber FOTO: Janez Marolt

Naber, ki se je na zatožni klopi znašel zaradi očitkov o spolnem nasilju in lažji telesni poškodbi, ker naj bi pred leti v enem izmed ljubljanskih lokalov prestopil meje dopustnega, je pred izrekom sodbe na sodišču povedal: "Kot javna osebnost dobro vem, kako se je treba obnašati v javnosti. Kaj takšnega, kot se mi očita, si tako verjetno ne bi smel privoščiti, je pa tudi čudno, da česa takšnega ne bi opazil nihče drug kot oškodovanka in njena prijateljica," piše današnji Dnevnik.

Omar z zagovornikom
Omar z zagovornikom FOTO: Kanal A

Kot je znano, naj bi se pevec leta 2005 na plesišču v enem od priljubljenih ljubljanskih nočnih klubov večkrat zaletel v oškodovanko. Po kratki izmenjavi besed naj bi se Naber spravil nanjo, jo stiskal k sebi, grobo otipaval, istočasno pa naj bi podobno počel še s prijateljico. Obenem naj bi jo tudi klofutal. Tožilstvo ga je zaradi tega obtožilo kaznivega dejanja nasilništva. Po pritožbah tožilstva in obrambe je višje sodišče sodbo razveljavilo, saj je ocenilo, da je treba povsem razjasniti, ali ni šlo pri vsem skupaj vendarle za spolno nasilje, pa tudi, ali je Naberjevo ravnanje res mogoče označiti kot nasilništvo.

Zadevo je na drugem sojenju prevzel nov sodni senat, ki mu je predsedoval sodnik Boris G. Hrovat, tožilstvo pa je na novem sojenju spremenilo obtožnico, saj je pevcu očitalo, da je kriv spolnega nasilja in povzročitve lažje telesne poškodbe. Naber je tudi v drugo vztrajal, da gre pri vsem skupaj za izmišljotino in da spornega pripetljaja sploh nikoli ni bilo. Pri opisu dogajanja tiste noči pa sta vztrajali oškodovanka in njena prijateljica, ki naj bi bila priča dogajanju, še piše časnik. Sodišče je na koncu verjelo dekletoma in ocenilo, da je bila oškodovanka žrtev spolnega nasilja, saj se je skušala izogniti Naberjevi vsiljivosti, a ji ni uspelo.

Ema 09
Ema 09 FOTO: Miro Majcen

Po oceni sodnega senata teža dejanja ni bila velika, ker je šlo za otipavanje prek oblačil, a je šlo v kombinaciji z lizanjem oškodovanke nedvomno za neko spolno dejanje, s katerim je želel obtoženec v tistem trenutku zadovoljiti svoj spolni nagon. Sodni senat je priljubljenega pevca obsodil tudi zaradi povzročitve lažje telesne poškodbe, ker je dekle, ko ga je zavrnila, udaril, "kar je bila neprimerna in nedopustna reakcija".

Naberjev zagovornik, odvetnik Mitja Jelenič Novak, je že napovedal pritožbo. Kot je ocenil, v ravnanju njegovega klienta ni mogoče najti elementov kaznivega dejanja spolnega nasilja, poleg tega pa ni dokazano, da bi obtoženec res uporabil prisilo. Sodba še ni pravnomočna, o njej pa bo znova odločalo višje sodišče.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domremy
05. 11. 2010 21.52
ziher za obsodbo leži politični konstrukt!
minnaema@yahoo.com
05. 11. 2010 19.34
...tudi takšna reklama za Naberja je dobrodošla, samo da se pojavi njegovo ime v tisku, da zopet udobi kakšno "gago" za nastop, pa če tudi bo manj plačan!
Malleus
05. 11. 2010 15.42
Geronimo Alive: Sploh pa se bi ti zdelo pošteno, da se ti to resnično zgodi, da se en tip, ki misli, da je frajer sam zato, ker kako pesmico odpoje, znese nad tabo, ti pa nič ne moreš, ker je namesto PETIh (ali koliko misliš, da bi jih bilo dovolj?) vidla žal samo ena priča?
Malleus
05. 11. 2010 15.33
Geronimo Alive: predvidevam, da nisi bil na sojenju in da o tem, kakšni so bili dokazi, samo sklepaš. Se ti zdi pošteno, da se npr. posiljevalci izmuznejo, samo zato, ker so uporabili kondom (ergo: ni bilo bioloških sledi) in ker posilstva ni videlo še vsaj 5 (ali koliko prič misliš, da bi bilo dovolj?)?
142
05. 11. 2010 15.30
Mene bi moral že tisočkrat obtožit. Kako pa dobiš bejbo, če jo ne začneš rajcat z dotiki? Sej bomo izumrl, če ne bomo kavsal, samo Omer brez batin, k ta je pa nizka. Drugič ti predlagam moj recept če ne da: "Košarco obdržim, smeti pa pustim". Pol pa spet od začetka na drugi njivci.
Geronimo Alive
05. 11. 2010 15.19
Malleus: kakšni dokazi pa obstajajo za očitane stvari razen pričevanje? Če jaz najdem zdele na ulici 2 ženski, ki bosta isto trdili zate, se ti bo zdelo pošteno, če te sodišče pogojno obsodi na 10 mesecev?
Malleus
05. 11. 2010 13.28
Kaj VAM ni jasno? Razumem, če ste 11 let stari ali pa brez osnovne razgledanosti. 1. Nihče ni zahteval nobenega denarja. To je bil KAZENSKI POSTOPEK. Ne odškodninska tožba. 2. 2. "Smrklje hočejo pozornost": Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati. Tudi na željo oškodovank. 3. Ali ste vsi, ki tu pišete, njegovi prijatelji ali pa si domišljate, da nekoga poznate, samo ker o njem berete v novicah. "jaz pa mislim, da je/ni kriv". Tud Silvota Pluta so imeli vsi radi. "Bil je tako miren in njegov obraz poln miline". So rekli o njem. Right. 4. Za tiste, ki pa ne znate niti brati...piše, da je ENO klofuto primazal ENEMU dekletu, ne pa premikastil DVE. 5. Koliko dogajanja okoli sebe po nekaj shark-vodkah opazite pa vi, ko v lokalu žurate in plešete? Najbrž še manj, kot pa uspete pravilno prebrati novico. In nimam pojma, kdo sta ti dve punčari, Naber je pač glasbenik z malim g, neumnost ljudi (vsaj na 24.ur) pa očitno brezmejna.
Raketa Max
05. 11. 2010 11.29
Ukinit pogojno kazen. Si kriv - torej kazen, vsaj kakšno družbeno koristno delo. Pogojna pa je potuha. Zdaj pač 2 leti ne bo smel napraviti enakega kaznivega dejanja, potem pa lahko spet?!
Ataaufbix
05. 11. 2010 11.18
Me prav zanima, kakšno odškodnino bo zahtevala, saj se ji prav za to gre.
istrialove
05. 11. 2010 09.57
kwa.dugaja
05. 11. 2010 07.51
punca voha denar? ja tak "glasbenik" v sloveniji pa res lahko veliko zasluži..
Tonček Balonček
05. 11. 2010 06.35
Po mojem pa gre za popoln politični konstrukt. Njemu je uspelo v glasbi in to e sama foušija.
?rnolaska Re
05. 11. 2010 06.26
ja sj takih je večina tipov, k držijo skupi, potem je pa punca krivec
Shpongle
05. 11. 2010 05.33
so zavohale dnar pa so kremplje vanjga zapičle =)
djdj
05. 11. 2010 05.02
Kdo pa kdaj babe še ni prijel za rit? Smrklja voha denar.
RTVjeZAKON
04. 11. 2010 23.57
123Nina123 predn greš???Nikjer zasledil ne na radiju ne na partisu nikjer....pol je pa res dober
RTVjeZAKON
04. 11. 2010 23.56
Moški fantje ali ste v tej rubriki opazili da tisti kateri pluva čez tega slavčka je blizu nule ali pa v minusu.To pa zato ker ga imajo punce za boga in takoj ko je kak članek o temu slavčku ga pogledajo in pufff minus na mnenje močnejšega spola ker ooohhhhhh to je Omar moj ljubi....Ta rubrika pa je za nas nezanimiva in zato je malo plusov(ni moških).Danes nisem imel veliko početi pa sem ga komentiral bil sem veliko časa na 24ur in še ta članek prebral s tem pa sem si poslabšal večer
KD_FT
04. 11. 2010 22.56
Ja, ja ... mene bi dali v zapor, on pa je dobil pogojno ... kr neki!
tepee
04. 11. 2010 21.31
Očitno nima denarja za podkupnino in tako ni mogu dat kuverte sodnici.No in tako mu je dala kazen.
123Nina123
04. 11. 2010 21.27
-1
No, vidim da bi bli vsi radi pametni, pa se vtikal v pravzaprav zasebne stvari... Mislm, da bi blo veliko bolj pametno, da bi namesto tegale mediji objavli to, da je pa včeraj izšel njegov nov singl "Preden greš", ki je pa več kot odličen. Namesto, da tukej pišete brezvezne komentarje, ga greste lahko poslušat ;) Hm, pa asmasa, ne razumem kako lahko za enega izmed najboljših slovenskih pevcev, avtorjev rečeš da ne zna peti, nima pojma o glasbi...očitno o njegovem ustvarjanju ne veš ničesar. Po radiu pa se tako ali tako več ne vrti kvalitetna glasba, vedno samo eni in isti komadi, pa še to zelo malo slovenskih. Upam, da se bo na tem področju kmalu kaj obrnilo na bolje. Uživajte ob poslušanju Omarjevega novega komada, Preden greš, pa lep večer vsem :)