Črna kronika

Na sojenju Iserdu iz afere Mariposa pričal agent FBI

Maribor, 19. 10. 2012 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na mariborskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje računalničarju Matjažu Škorjancu. Škorjanc naj bi med marcem 2008 in majem 2011 izdeloval program, s katerim je mogoče vdreti v tuj informacijski sistem, in ga prodajal prek spleta.

Matjaž Škorjanc, znan tudi pod vzdevkom Iserdo v aferi Mariposa.
Matjaž Škorjanc, znan tudi pod vzdevkom Iserdo v aferi Mariposa. FOTO: Mia Media

Na mariborskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje računalničarju Matjažu Škorjancu. Tožilstvo ga med drugim bremeni izdelave programa za vdor v informacijski sistem in pranja denarja velike vrednosti. Danes 26-letni Škorjanc, znan tudi pod vzdevkom Iserdo v aferi Mariposa, na očitke tožilstva odgovarja z molkom, saj mu v priporu še ni uspelo prebrati celotnega kazenskega spisa. Soobtožena Nuša Čoh je ob začetku sodnega procesa zanikala krivdo.

Pričal agent FBI

Kot pričo so danes zaslišali agenta ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Ta je potrdil, da je Iserdo odgovoren za vdore v milijone računalnikov po vsem svetu. V ZDA so škodo ocenili na 30 milijonov dolarjev.

Pred sodni senat je stopil posebni agent FBI Jeff Collins iz oddelka FBI v Honoluluju, specializiranega za računalniški kriminal. Oktobra 2009 je bil imenovan za koordinatorja preiskave v zadevi Iserdo, v kateri je bilo s pomočjo programske opreme, ki naj bi jo izdelal Škorjanc, v treh mesecih okuženih najmanj 10 milijonov računalnikov v različnih državah, tudi ZDA in Kanadi.

Na sojenju je pričal agent FBI Jeff Collins.
Na sojenju je pričal agent FBI Jeff Collins. FOTO: Mia Media

Po besedah Collinsa je FBI dobil prve namige o širjenju škodljive programske opreme oktobra 2008, njihove ugotovitve pa so jih pripeljale do osebe, ki se je na svetovnem spletu predstavljala kot Iserdo. S pomočjo tajnega agenta so se dogovorili za nakup opreme, ki jo je Iserdo odkrito oglaševal kot zelo učinkovit računalniški virus, plačilo pa so nakazali v Slovenijo na ime Nuša Čoh.

Opremo so analizirali in ugotovitve posredovali slovenski policiji. Decembra 2009 so preiskavo nadaljevali ob pomoči kanadskega podjetja Defence Intelligence, ki skrbi za strežnike številnih vladnih in drugih ustanov v Kanadi. Na teh strežnikih naj bi škodljiva programska oprema povzročila največ škode, s tem da so jo tja usmerili iz Španije. Zadevo so takrat poimenovali Mariposa.

FBI je v sodelovanju s špansko policijo ugotovil, da je krivec Florencio Luiz, ki je bil pomemben član Iserdovega skrivnega spletnega foruma Darkcode. Med drugim je za Iserda opravljal prevode v španščino, je sodišču pojasnil Collins.

Po mnenju Collinsa je Iserdo dobro vedel, kakšne so lahko posledice njegovega dela, saj je opremo oglaševal kot škodljivo in nudil pomoč pri njeni uporabi. Kot je dejal, je takšna oprema zelo nevarna, saj se hitro širi, sproti prilagaja in se je zelo težko zaščititi pred njo.

Škorjanc naj bi izdeloval škodljiv računalniški program

Škorjanc naj bi v obdobju med marcem 2008 in majem 2011 izdeloval program, s katerim je mogoče vdreti v tuj informacijski sistem, in ga prodajal prek spleta. Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki naj bi s programom vdrla v računalnike po vsem svetu.

Po obtožnici naj bi bilo z omenjeno škodljivo kodo okuženih najmanj 23.000 računalnikov. Med drugim naj bi z njeno pomočjo izvedli tudi skupinski napad na kanadsko spletno obrambno mrežo, v katero so bili vključeni strežniki številnih vladnih in drugih ustanov v državi. Škodo, ki je bila s tem povzročena, se ocenjuje na najmanj 3,3 milijona evrov.

Matjaž Škorjanc - 1
Matjaž Škorjanc - 1 FOTO: Mia Media

Po navedbah iz obtožnice je Škorjanc kodo prodal najmanj 233-krat, denar pa so mu kupci nakazovali na bančni račun takratne partnerice Nuše Čoh. S tem naj bi si prvoobtoženi nezakonito pridobil 115.000 evrov, s čimer si je kupil stanovanje, avto ter drago računalniško in elektronsko opremo.

Afero so kriminalisti razkrili v sodelovanju z ameriškim Zveznim preiskovalnim uradom (FBI).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
21. 10. 2012 23.46
+5
Agenta FBI bi morali že na meji zavrniti in ga poslati nazaj domov. Že tako Slovenci nimamo nobenih sposobnih kriminalcev, ki bi šli v korak s časom in novimi tehnologijami. Pa še v tiste redke, bi se radi Amerikanci vtikali. Naj raje preiskujejo Busha in podobne svoje lopove, ki jih imajo več kot dovolj.
Jermen
20. 10. 2012 18.53
+3
drgac ti je pa premier slovenije vzor na sodiscu..ignoriraj koliko se da ...
Jermen
20. 10. 2012 18.52
+1
Zakaj Jansa negre na obisk v Finsko? nevem ce bi se vrnil ..
novaknovak
20. 10. 2012 19.56
+0
zakaj ne gre tja karba šnjufat če se stvari kaj premikajo?
Darko32
19. 10. 2012 22.50
+0
TAkšne ljudi je potrebno zaposliti in jim dati primerno delovno mesto, saj po navedbah tega agenta ima znanje. NE pa, da se znanje preganja in potem tisti, ki znanje izkoriščajo je pa kaznovan tisti, ki je neki izdelek v tem priemru program napisal. Tudi Američani so razvili prokram, ki sledi vsakega uporabnika Windowsov. Samo poglejte malo delovanje Windowsov in ostalih programov. Skrivaj se pošilja podatke iz računalnikov. Celo kontrolira se strani in čas obiskov na netu. Poglejmo malo razne prijavljene profile pa bomo videli kako se sledi vsem kaj kdo dela. ZAto jaz menim, da bi bil že skrajni čas, da se začne uporabljati LINUX verzija programa in ne MIkrosoftov program in to zato, da se odpravijo te anomalije z netom.
KungFuPanda
19. 10. 2012 22.39
+9
Saj to je problem. Če našim američani, nemci ali avstrijci ne povejo, koga zapreti, nimajo pojma, da se sploh kaj dogaja. Če bi Tovšak, Kordež, Bavčar & CO (vključno z našimi lažnivimi in goljufivimi politiki). delali probleme v tujini, bi bili že zdavnaj zaprti.
lila2140
22. 10. 2012 07.17
Točno. Ker naši raje iz grmovja merijo, kdo bo 5 preveč pripeljal. In prav imajo. Ker so nam politiki zakone tako napisali, da vsi zakonito kradejo in policaji tam nimajo nobenega uspeha. Če bi temu tatu, Škorjancu, sodili pri nas in naši, bi še nagrado dobil za svoje nepoštenje.
kim llsung
19. 10. 2012 17.33
+7
v suvereni drzavi nam tujci vodijo procese,volitve..... "suverena drzava"hahaha
KungFuPanda
19. 10. 2012 22.41
+4
Sami ne znamo. Pa saj vidiš, koga volimo za župane in poslance: lopove in ponarejevalce. Ti pa potem zaposlijo svoje kolege na pomembne položaje...
puer2
19. 10. 2012 16.07
+16
Afere niso naši kriminalisti razkrili v sodelovanju z FBI, ti so jim samo povedali koga naj primejo. Tipčka s takimi možgani bi bilo bolje vzeti v službo...
lila2140
22. 10. 2012 07.23
-2
Takih tipčkov, s takimi možgani, ki delajo samo za krajo, imamo po službah že dovolj. Še posebej v javnih in še posebej na dobro plačanih mestih. Ne rabimo še tega, ki je tako zgodaj in na tako pompozen in velikopotezni način dokazal, kako tatovi mislijo zase...in nase...
Komentiranje prepovedano
19. 10. 2012 16.04
+23
Škorjanc - ignoriraj sodišče, kot to dela tvoj premier....
Lakapan
19. 10. 2012 15.58
+32
naj mu dajo službo ali pa bolje zaščitijo strežnike.. zame je legenda
lila2140
22. 10. 2012 07.25
Upam, da ti z njegovim programom poberejo ves denar in te še zadolžijo. Legendarno bo.
janezek123@gmail.com
19. 10. 2012 15.18
+23
S skladu z logiko obtoznice bi morali naslednjic, ko nekdo nekoga ubije s kuhinskim nozem pred sodisce postaviti proizvajalca in prodajalca tega noza.
fracola
19. 10. 2012 15.36
+3
Janezek, to kar si se v šoli naučil, to tudi znaš ane..
janezek123@gmail.com
19. 10. 2012 16.42
+4
Ja, tocno tako. Za razliko od tistih, ki ste brez sol :-)