Črna kronika

Strokovnjak po nesreči na Soči: Plovna pot bi morala biti zaprta

Kobarid, 07. 05. 2013 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na reki Soči med Trnovim in Kobaridom se je prevrnil raft, tri osebe so padle v vodo. Vodnik je nemškima državljanoma naročil, naj splavata na kopno, sam pa se je podal reševat raft, kar je bilo zanj usodno. A zaradi visokega vodostaja in dreves v vodi bi morala biti plovba prepovedana, opozarjajo strokovnjaki.

V ponedeljek ob 15.30 so bili bovški policisti obveščeni, da se je pri spustu z raftom blizu kraja Trnovo ob Soči zgodila nesreča in da pogrešajo vodnika rafta.

Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da sta se dva državljana Nemčije – 41-letni moški in njegova 37-letna žena – s 33-letnim vodnikom rafta (domačinom) ob približno 12.30 na Sočo podala pri vstopnem mestu Boka in se spustila z raftom. V bližini Trnovega ob Soči so okrog 14.30 pripeljali do kraja "Šilček", kjer so se zaleteli v skalo pod vodo, tako da je plovilo prevrnilo. Vsi trije so padli v vodo in nekaj časa plavali ob raftu, nato pa je vodnik Nemcema naročil, naj splavata na kopno, kar jima je tudi uspelo. Vodnika, ki se je držal za vrv rafta in ga najverjetneje poskušal rešiti, nato nista videla več.

Ko sta ga poskušala poiskati, sta približno 300 metrov nižje od izstopnega mesta na levem bregu Soče opazila raft, vodiča pa ni bilo nikjer. Odpravila sta se do tamkajšnjega kampa, kjer so s predstavnikom podjetja, ki se ukvarja z športno dejavnostjo na vodah, poklicali policijo. Stekla je splošna iskalna akcija, poleg policistov pa so bili na kraju dogodka tudi pripadniki GRS Tolmin in gasilci PGD Kobarid.

Pripadniki GRS Tolmin so ob 17.15 našli vodnikovo truplo. Na kraj je prišel tudi zdravnik zdravstvenega doma Kobarid, ki je potrdil smrt in odredil sanitarno obdukcijo.

Bovški policisti so o primeru obvestili preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in pristojno okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici ter druge pristojne inšpekcijske službe. Poročilo bodo podali tudi pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici.

'Plovna pot bi morala biti zaprta’

O nesrečnem dogodku smo se pogovarjali z Adisom Hrovatom, predsednikom Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) raftarjev Dolina Soče. "Težko je reči, kaj se je zgodilo, vzrok smrti bo pokazala obdukcija. Mi predvidevamo, da ga je voda podhladila, možno je tudi, da je udaril v kakšno podvodno skalo, ker je voda zelo motna," je dejal.

Kot je pojasnil, bi na Boki morala viseti tabla, da je plovba nevarna in raftanje prepovedano. Ne le zaradi visokega vodostaja, pač pa tudi zaradi dreves, ki so v reki. Opazovanje reke Soče in čiščenje njenega vodotoka je do zdaj izvajal GIZ, ker so imeli z medobčinsko upravo občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči podpisano pogodbo. "Pogodba bi morala biti podpisana 15. marca, ko se je začela plovna sezona, pa je še zdaj nismo dobili v podpis. Kar se mene tiče, določene institucije ne opravljajo svojega dela. Plovna pot bi morala biti zaprta. Včeraj smo srečali dva Čeha z gumijastim čolnom, ki nista vedela za to. Zaprto ni bilo, lahko bi se tudi onadva utopila, pa se k sreči nista," je dejal.

Poleg tega, pravi Hrovat, merilna postaja na Boki laže. "18 let smo se zanašali na kamen – ko je bil ta kamen zalit, nismo šli več dol, zdaj se pa zanašamo na pretok vode. A po poplavah septembra lani se je tam dol vse spremenilo. Včeraj je kazalo pretok 50 kubikov, kar je visoka voda, a ni tako hudo. Vozi se lahko do 60 kubikov. V bistvu pa je bil vodostaj 80 kubikov. Tukaj je en kup stvari, ki so šle narobe," je zaključil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1