Črna kronika

Na Prisojniku umrla Poljakinja

Kranjska Gora, 23. 08. 2008 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti so se odpravili v gore, kjer planincem svetujejo, kako naj poskrbijo za varnost. Spust s Prisojnika pa se je tragično končal za 57-letno planinko.

Spust s Prisojnika je bil usoden za 57-letno Poljakinjo.
Spust s Prisojnika je bil usoden za 57-letno Poljakinjo. FOTO: POP TV

V petek malo po 15. uri se je na južnem pobočju Prisojnika smrtno ponesrečila 57-letna državljanka Poljske, so sporočili s PU Nova Gorica. Ženska je v družbi moža in prijatelja odšla s sedla Vršiča na vrh Prisojnika. Ko so se vračali po južni strani grebena Prisojnika, je planinka, ki je hodila kot prva, zdrsnila in padla. Po strmem travnatem pobočju, prekinjenem s skalnimi skoki, je drsela v globino in obležala 200 metrov globlje v manjši kamniti grapi. Zdravnik je lahko ugotovil le še smrt ponesrečenke. Njeno truplo so s helikopterjem prepeljali v Kranjsko goro.

Policisti opozarjajo planince

Kot lahko preberemo na spletni strani policije, so med najpogostejšimi vzroki nesreč v gorah telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer. Na to danes opozarjajo s preventivno akcijo v visokogorju. Pohodnikom svetujejo na planinskih poteh na območju Sedmerih jezer, Mojstrovke, Mangrtskega sedla, Triglava, Storžiča in Krnskega jezera.

Policijski nasveti planincem

Policisti obiskovalcem gora svetujejo, naj se pred odhodom seznanijo s težavnostjo načrtovane poti in pri tem upoštevajo svoje sposobnosti in zdravstveno stanje, naj upoštevajo vremensko napoved in se na pot odpravijo dovolj zgodaj. Prav tako jih pozivajo, naj poskrbijo za primerno opremo, obleko in obutev, da na pot ne odhajajo sami, temveč v družbi primernega spremljevalca, da o nameravani poti in času trajanja obvestijo domače in da za vzpone uporabljajo izključno označene planinske poti. Dodajajo še, da je pomembno tudi vpisovanje v knjigo obiskovalcev gora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BorgQueen
26. 08. 2008 09.11
@madduck Ta pot je nezahtevna, iz Vršiča do vrha je 4 ure...... Sicer je res odvisno ali je šla mimo prednjega okna ali so šli okrog pa "najlažji" in malo daljši poti. Sicer je pa vsak vzpon zahteven.... gore zahtevajo koncentracijo, celega človeka in vsaka najlažja pot je lahko nevarna.
madduck
25. 08. 2008 14.08
>>> BorgQueen >>> kolikor vem na Prisojnik ni lahke (nezahtevne) poti, sploh če vzameš v zakup še čas, ki ga porabiš za vzpon in spust ...
Matevž Mrak 1
25. 08. 2008 12.20
+1
civitasstain kva ste pa neumni s temu komentarjem
BorgQueen
25. 08. 2008 10.30
No ja tista pot je nezahtevna, v vodičih označena kot lahka pot vendar je za vsak vzpon potrebna kondicija. Ko pa si na vrhu moraš pa še dol!
bb38150
24. 08. 2008 16.11
Ljudje hodijo v gore v sopergah,sama sem jih videla.Tudi sama imam ene soperge ,ki niso niti za po asfaltu tako se drsijo ,no in si predstavljajte v tekem da grem v hribe.Mislim ,da ljudje kar sami izzivajo nesrečo.
civitasstain@gmail.com
24. 08. 2008 09.41
"Gora ni nora, tisti je nor, ki gre gor!"
minnaema@yahoo.com
23. 08. 2008 15.57
....kako iracionalno, "v navezi" svojih najbljižjih šla v smrt. Sožalje sorodnikom in znancem ...... naj ji bo lahka zemlja, čeprav veliko prezgodaj preminula je ta ženska iz Poljske doma - a morda je b`la pa zares tako kruta USODA !