Črna kronika

Na prehodu za pešce trčila v 13-letnico

Kranj, 06. 03. 2014 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

57-letna voznica je na prehodu za pešce na Kidričevi cesti v Kranju trčila v 13-letnico, ki je dobila lahke poškodbe. Voznica je nesrečo zakrivila zaradi neupoštevanja pravil varne vožnje, policisti pa so jo zato kaznovali s 300 evri in petimi kazenskimi točkami.

voznica bo morala plačati 300 evrov globe, dobila pa je tudi pet kazenskih točk.
voznica bo morala plačati 300 evrov globe, dobila pa je tudi pet kazenskih točk. FOTO: Thinkstock

Kranjski policisti so včeraj zjutraj na Kidričevi cesti v Kranju obravnavali 57-letno voznico iz Maribora, ki je na prehodu za pešce zaradi neupoštevanja pravil varne vožnje z osebnim avtomobilom trčila v 13-letno deklico in jo lahko telesno poškodovala, je sporočil predstavnik PU Kranj Bojan Kos. 

Zaradi prometnega prekrška so policisti voznico kaznovali z globo 300 eurov in s petimi kazenskimi točkami.

Vozniki pazite na pešce in jim omogočite varno prečkanje ceste, pred prehodi in v krajih kjer je otrok in pešcev več, pa zmanjšajte hitrost svoje vožnje. Pešci pa spremljate promet okoli sebe in bodite previdni, svetuje Kos.

Ob tem še poudarja, da morajo na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali ga ne ureja policist, vozniki in drugi udeleženci cestnega prometa omogočiti pešcem varno prečkanje vozišča. Isto velja tudi na prehodu za pešce na kolesarski stezi ali drugi prometni površini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delija1389
06. 03. 2014 19.54
+3
na prehodu za pesce..pa dajte ljudje!!!! prehod za pesce se ve zakaj je postavljen in pesci imajo tam prednost....bog nedaj nobenemu da zbije otroka seveda si to ne mores oprostit nikoli mojemu prijatelju se je to zgodilo dandanes se kesa....
Sara Rebek
06. 03. 2014 14.08
+1
poznam primer, ko je dekle prečkalo progo in s slušalkama na ušesih ni slišala vlaka. Vlak jo je povozil. Strojevodja ni bil kriv. Pa bodi ti pameten, če primerjaš ta primer in cestnoprometne predpise.
stromberg
06. 03. 2014 12.21
+2
zato pa so danes zjutraj takoj nastavili redarje,da so ustavljali avtomobile,da so otroci varno šli čez cesto.
stromberg
06. 03. 2014 12.18
+3
hvala urednik,ker brišeš čista dejstva.
Delija1389
06. 03. 2014 19.49
+2
uredniki so zadnje pol leta res mal cudni mogoce te ne zastopi ali pa narobe razume.... :)
Symons
06. 03. 2014 08.59
+25
Policijskemu poročilu ni zmeraj za verjet. Itak, da je zmeraj voznik kriv, kar se mi zdi skregano. V tem konkretnem primeru ne moremo sodit kdo točno je kriv, ker nobenega od nas ni bilo tam. Kot voznik opažam kako so postali pešci predrzni. Predvsem najstniki in marsikateri starejši. Stavek mojih staršev, ko sem bil otrok: Zmeraj poglej levo in desno. Danes pa jih očitno učijo kako imajo prednost pred vozili, ker si na prehodu za pešce. Tudi če se pelješ občutno pod omejitvijo, se včasih preprosto ne moreš ustavit, če ti par metrov pred vozilom en stopi na cesto. Seveda ima prednost, ker je pešec in to ima vcepljeno v glavo. Še enkrat poudarjam, da v tem primeru ne moremo biti 100% prepričani kdo je dejansko kriv. Policaj kot policaj pa pač napiše neprilagojena hitrost, ker drugega itak ne zna.
Glimseye
06. 03. 2014 09.24
-6
Ko govorimo o pešcih na prehodu za pešce lahko govorimo samo o odgovornosti, ne o krivdi. Pešec na označenem prehodu brez semaforjev v nobenem primeru ne more biti kriv. Kot voznik je vedno potrebno biti previden, še posebej, ko je vidljivost zaradi okoliščin omejena.
Symons
06. 03. 2014 09.42
+2
Symons
06. 03. 2014 09.43
+20
Še enkrat naj ponovim. Pogledat je treba levo in desno. Če je vozilo preblizu pač ne stopiš na prehod. Te kulture manjka pri nas. Še posebej velja za primer kot si ga opisal, ko je prehod brez semaforjev. Ne moreš najmanj tone železja ustavit v petih metrih tudi če se pelješ 30km/h. Marsikateri pešec stopi popolnoma nepričakovano ker hodi po pločniku in kar naenkrat zavije na prehod. Saj mu ne berem misli.
grim3
06. 03. 2014 09.57
+11
Ta logika: "saj imam prednost" je itak neumna. Kaj ti to pomaga, ti bodo na nagrobnik napisali: "Imel je prednost". Super, res.
BMWmunja
06. 03. 2014 12.06
Nekoč pred leti sem se ob prvih majskih dneh peljal z motorjem v smeri zahoda po eni ptujskih ulic. V čelado, torej v vizir, mi je svetilo nizko sonce, ker je ura bila okoli 19. Bližal sem se križišču med Peršonovo in
BMWmunja
06. 03. 2014 12.07
+4
Nekoč pred leti sem se ob prvih majskih dneh peljal z motorjem v smeri zahoda po eni ptujskih ulic. V čelado, torej v vizir, mi je svetilo nizko sonce, ker je ura bila okoli 19. Bližal sem se križišču med Peršonovo in med Ulico 5. prekomorske brigade s smeri šole Ljudski Vrt. Pred križiščem so seveda z vseh smeri prehodi za pešce in jaz sem v sončnem blišču videl sence, ki so stale ob prehodu z moje desne, a se niso premikale. Zmanjšal sem hitrost na hitrost bicikla in se bližal z našpananimi očmi. V trenutku, ko sem zapeljal na črto prehoda, pa se je \"trkom\" spustilo preko neko dekle, novopečena dijakinja. Nekomu za seboj je predala nek predmet, zdi se mi da mobilni telefon, in planila \"puna\" iz obrata preko. Zavrl sem tako, da se je motor \"vkopal\", jaz pa sem odletel preko bilance in \"ateriral\" pred motorjem tako, da niti noben od naju ni padel. Medtem, ko se je motor vkopal, so se vilice stisnile skupaj do maksimuma, dijakinja pa se je v motor zaletela z moje desne strani. V trenutku, ko se je motor s stisnjenega položaja \"raztegnil\" nazaj v normalni položaj pa je posodica zavornega olja dijakinjo udarila po bradi in ji je presekala kak centimeter kože. Seveda sem insistiral, da gre dijakinja k zdravniku, jaz pa sem hotel od policije, ki je tudi prišla v bolnico, nemudoma alkotest. Do tega sem prišel komaj ob 23. uri zvečer, ko smo na lice mesta šli gledat, če so kake sledi od zaviranja. Jih ni bilo, ker sem imel prenizko hitrost. Policija je na podlagi tega zaključila, da sem res bil počasen. Jaz pa sem jim rekel, ali pa mi zavora na motorju ne blokira. No, kakorkoli, #za vsak primer\" sem moral plačati 20000SIT kazni, kar je bilo enako kot sedaj kakih 150€. Le zakaj sem si stegnil jezik. Deklini so brado zašili z dvema šivoma, mene so policaji obelili in zgodba je bila končana. Stranski efekt takih zgodb pa je predvidljiv in vedno enak: ZREDI SE DRŽAVA!!!
Ramzess
06. 03. 2014 13.21
+1
Ljudje, ne se prepirat, čeprav policaji ravnajo klasično, kriv vedno voznik, je peška ravno tako odgovorna za posledice, kajti če bi spremljala promet, ne pa nečesa druga, bi avto morda pravočasno opazila in odskočila, ter preprečila trk. In zakaj ni, seveda ostaja odprto vprašanje. ------------------------------------------------------------------------------------ Odgovornost je vedno na obeh straneh, in neprimerno je da se kaznuje (klasika) samo voznika, druge strani pa niti preveri ne glede odgovornosti in morebitne krivde. Kako se počuti voznik, ki mu odgovornost in morebitno krivdo druge strani, naprtijo njemu. Gotovo ne prijetno, posledično je kaznovan bolj kot bi lahko bil.
TvojPrijatelj
06. 03. 2014 08.40
-6
300€ za poskus umora. Svašta, only in slovenia.
grim3
06. 03. 2014 09.05
+10
Ne veš kaj je bilo. Ravno tako bi lahko rekel: "Peška bo še odškodnino dobila za spodletel poskus samomora. Svašta, only in slovenia."
Ramzess
06. 03. 2014 13.22
+0
Omenjen zakon "pešec ima prednost" je preslabo definiran.
grim3
06. 03. 2014 08.36
+14
Bojo počasi tudi pešči morali prevzeti kakšno odgovornost. Eno so ljudje, ki stojijo pred prehodom in gledajo okoli in je že na daleč jasno, da čakajo za prehod. Drugo so pa kemikaze, ki se prehodu približujejo, pridejo do njega, se obrnejo za 90° in bum čez. Brez da bi prej preverili in po možnosti še 2m od prehoda. Ne zagovarjam voznikov, ampak da je v takem primeru 100% kriv voznik je pa tudi malo neumno.
Ramzess
06. 03. 2014 13.23
-1
Se strinjam, ...a kaj lahko voznik naredi, policaja, ki vidi kar želi videti, ne kar bi moral, je pač nemogoče prepričati, kaj prav.
ODSLUŽILDOB
06. 03. 2014 08.25
+4
Moj primer je pa bil da se je fant tako zatopil v tisti blesav telefon,med hojo je igral igrice in je dobesedno stopil na cesto brez da bi pogledal levo in desno na žalost in na srečo ga je zbil poštar in ne jaz uff zmrazi me ob takih novica saj imam otroke tudi sam
piuski
06. 03. 2014 08.14
+3
hahaha in potem prosijo pobegle,da se javijo,hahaha ne morš verjet