Tujina

Let 447: So zdaj na vrsti tožbe?

Rio de Janeiro, 11. 06. 2009 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalci naj bi v morju opazili še več trupel ponesrečencev z letala Air France. Strmoglavilo je že pred desetimi dnevi, doslej pa razen večjega dela repa niso našli še skoraj nobenega kosa.

Brazilska vojska je do sedaj odkrila 41 žrtev nesreče letala družbe Air France, ki je pred desetimi dnevi strmoglavilo z 228 potniki na svoji poti iz Brazilije v Francijo.

Prevoz trupel žrtev
Prevoz trupel žrtev FOTO: Reuters
Francija je na pomoč pri iskanju poslala 400 oseb, tri letala, nekaj helikopterjev, raziskovalno minipodmornico in jedrsko podmornico.

Brazilski strokovnjaki so že v torek opravili identifikacije prvih najdenih žrtev na podlagi zunanjih znakov, analizo DNK pa bodo opravili v laboratoriju v mestu Recife. Posmrtne ostanke 16 potnikov so že prepeljali tja.

Vojaška letala so razširila področje preiskovanja, saj so morski tokovi lahko trupla odnesli daleč od mesta strmoglavljenja. Brazilcem so na pomoč pri iskanju priskočili Francozi, ki so sicer zadolženi za preiskavo vzrokov nesreče.

Prav z neke francoske ladje naj bi opazili še več trupel ponesrečencev, česar pa brazilska vojska ni mogla potrditi. Iskali jih bodo še do 15. junija, so sporočili, a dodali, da bo na to vplivalo tudi vreme, moč tokov in razburkanost morja. Zadnje umrle so iz oceana potegnili v torek.

Sorodniki potnice vložili civilno tožbo

Svojci potnikov z nesrečnega leta 447 so vse bolj prepričani, da tako preiskovalci kot tudi vodstvo Air Francea pred njimi skriva pomembne informacije. Družina ene od francoskih potnic se je zato odločila in na sodišče v Parizu vložila civilno tožbo, poroča Le Monde. To pomeni, da jim bodo odslej morali dovoliti vpogled v vse ugotovitve preiskave. Sorodniki še dveh žrtev so pred dnevi sicer vložili prijavo suma nenamernega uboja, niso pa šli dlje.

Iskanje črnih skrinjic

Iz morja so potegnili razbitine letala.
Iz morja so potegnili razbitine letala. FOTO: Reuters
Današnje iskanje trupel in črnih skrinjic onemogoča slabo vreme.

V torek je se iskanju črnih skrinjic pridružila tudi francoska podmornica Emeraude. Črni skrinjici, ki okoli 30 dni oddajata poseben signal, bi bili lahko ujeti 6000 metrov pod gladino morja.

Če bo Emeraude skrinjici, ki bi utegnili razjasniti tančico skrivnosti okoli nesreče airbusa 330, uspelo najti, jih bo mini podmornica Nautile, ki je odigrala ključno vlogo pri iskanju razbitin Titanica, pobrala z oceanskega dna. Naloga je sicer težka, še posebej zaradi negotovosti glede točnega mesta nesreče in neravnega oceanskega dna na območju.

Kaj je vzrok tragedije?

V primeru, da podmornice in vojaška letala ne bi našli črnih skrinjic, bo vzrok nesreče ostal nepojasnjen. Po eni izmed razlag naj bi bili vzrok nesreče majhni senzorji hitrosti, nameščeni na nosu letala. Na njih naj bi se nabral led, zato naj bi piloti prejemali napačne podatke. Če gre letalo prepočasi, lahko strmoglavi, če gre prehitro, pa obstaja možnost, da razpade v zraku.

Iskanje črne skrinjice
Iskanje črne skrinjice FOTO: Reuters

Pri udarcu ob trčenju v morje bi se po mnenju preiskovalcev letalo razletelo na manjše kose. Spet drugi opozarjajo, da na letalskih kosih ni znakov eksplozije ali požara. Da so omenjeni senzorji hitrosti zelo verjetno privedli do tragedije, menijo tudi pri Airbusu, kjer so letalskim družbam že poslali okrožnice v zvezi s tem. Evropski in ameriški uradi za letalsko varnost naj bi zato zahtevali njihovo takojšnjo menjavo.

Terorističen napad?

V torek so mediji po svetu poročali, da naj bi na letalu bila tudi dva domnevna terorista, islamska skrajneža. Po današnjem pregledu seznama potnikov pa so na francoskem notranjem ministrstvu ugotovili le, da sta imela podobni imeni.

Navkljub preiskavi pa so se pojavili resni dvomi o varnosti na letališču v Riu de Janeiru, saj domnevna terorista pred vkrcanjem na letalo ni nihče pregledal. Po terorističnem napadu 11. septembra 2001 v ZDA so na vseh mednarodnih letališčih poostrili nadzor. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha Škari?
12. 06. 2009 01.32
A muslimani da so krivi? Do sedaj sem verjel da sta bila zadnje obdobje za to kriva le JJ in BorAt Pahor...
suckyourass
11. 06. 2009 21.21
morje je ena vlka smetna jama
1NOname1
11. 06. 2009 20.40
tut nimajo za en dobr traktor s kabino
GamadLeva
11. 06. 2009 20.39
Verjetno so res kosi trupel po 10 dneh, sicer pa imajo naši južni sosedje izkušnje z trupli v morju in lahko pošlejo svojo brigado odlično izurjenih patologov.
Ramzess
11. 06. 2009 15.51
Trupla, govorijo kot da gre za cela trupla, pa sploh ni nujno. Se do svojcev tudi tako vedejo, kot do javnosti. "Če gre letalo prepočasi, lahko strmoglavi, če gre prehitro, pa obstaja možnost, da razpade v zraku." Logično dejatvo, mar ne, glede na dosedanje fizikalne in tehnične kriterije in zakone. "Po današnjem pregledu seznama potnikov pa so preiskovalci ugotovili, da sta potnika imela podobno ime kot znana islamska skrajneža." Preiskovalci pa taki, sledijo določenim interesom, ne pa splošnim dejstvom, mar osebni podatki obsegajo samo ime in nič več, če se samo spomnim tretiranja otrok v skladu z domovinskim zakonom, mi ob takih kratkoumnih postane kar slabo. Ni čudno da so mnogi starši bili vsled tega prisiljeni svojim otrokom spremeniti ime, kaj drugega jim itak ni ostalo, če so hoteli dobro svojim otrokom, tak žig ni ravno šala.