Črna kronika

Na ljubljanskem bankomatu znova skimming naprava

Ljubljana, 01. 10. 2012 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V središču prestolnice, in sicer na Kopitarjevi ulici, so na bankomatu odkrili skimming napravo. Banke svojim komitentom, ki so zadnje dni dvigovali denar na tem bankomatu, blokirajo kartice. Kako naj se zavarujemo pred zlorabami?

Strankam svetujemo, da so pri dvigovanju gotovine pozorne na delovanje bankomata. Če na bančnem avtomatu v Sloveniji zaznajo kakršno koli razliko od običajnega delovanja (na primer kartico težje vložijo v bančni avtomat, na reži za kartico so pritrjeni dodatni elementi in podobno), stranke prosimo, da o tem dogodku čim prej obvestijo banko na telefonsko številko 01 477 20 00, avtorizacijski center Bankarta na telefonsko številko 01 583 41 83 in/ali policijo na številko 113. NLB

Policisti so bili v soboto popoldne obveščeni o nameščeni skimming napravi na bankomatu na ljubljanski Kopitarjevi ulici. "Opravljen je bil ogled kraja dogodka, med katerim je bila naprava odstranjena in zasežena. Policisti nadaljujejo preiskavo zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje uporaba ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva," je sporočil tiskovni predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek.

Ker je bankomat od NLB, smo jih povprašali, kako dolgo naj bi bila skimming naprava nameščena na bankomatu. Odgovorili so nam, da glede na to, da je napravo zaznal antiskimming sistem in so bili o tem nemudoma obveščeni, je verjetnost, da je bila naprava na bankomatu dlje, minimalna. Aktivnosti za zgodnje odkrivanje zlorab in preventivno ravnanje na področju zlorab s karticami so stalne. Tako so tudi odkrili skimming napravo na bankomatu na Kopitarjevi.

Sicer pa so nam še zagotovili, da NLB na najbolj pogosto uporabljane bankomate namešča dodatne sisteme za zaščito.

Kako pa ob zlorabah ukrepajo? Za ukrepe se odločajo glede na od vrsto incidenta, ki se je zgodil. "Stranke smo o omejitvah poslovanja takoj obvestili. Naj poudarimo, da morebitna škoda, ki bi nastala z naslova zlorab oziroma kraje podatkov, ni finančno breme stranke, ampak banke," so za 24ur.com dejali v sektorju za kartično poslovanje NLB.

Marsikoga presenetila blokirana kartica

Danes zjutraj pa je marsikoga presenetilo, ko v trgovini ni mogel opraviti plačila z bančno kartico ali pa mu je kljub pravilni PIN-kodi bankomat "pojedel" kartico. Banke so namreč njihove kartice blokirale, saj so v zadnjih dneh dvigovali denar na spornem bankomatu na Kopitarjevi ulici. Zdaj banke po telefonu obveščajo svoje komitente o neljubem dogodku, so pa za njih že naročili izdelavo novih kartic. Gre za preventivne ukrepe, komitenti pa naj dobro preverijo stanje na svojih računih. Če ugotovijo, da jim je nekdo zlorabil kartico, naj to nemudoma prijavijo. Če je bila katera kartica res zlorabljena, bo banka vsak primer reklamacije obravnavala posamično, oškodovancu pa praviloma povrnejo ukradeni denar.

Nepridipravi torej ne počivajo. Zato ponovimo še enkrat, kako varno uporabljati bankomate. Še preden vložite bančno kartico v režo, preverite, ali bankomat morda že na videz kaže znake nameščenih dodatnih naprav.

Spodaj si lahko ogledate fotografijo, ki kaže znake, na katere morate biti pozorni:

Prmer bankomata, na katerem je nameščena skimming naprava: bodite pozorni na izgled reže, v katero potisnete bančno kartico. Se vam zdi, da je na režo dodana plastika? Ali iz reže gleda 'vrvica'? Ali del zaslona prekriva plastika, kar pomeni, da je dodatno nameščena? Če le sumite, da je z bankomatom nekaj narobe, potem ga nikar ne uporabite.
Prmer bankomata, na katerem je nameščena skimming naprava: bodite pozorni na izgled reže, v katero potisnete bančno kartico. Se vam zdi, da je na režo dodana plastika? Ali iz reže gleda 'vrvica'? Ali del zaslona prekriva plastika, kar pomeni, da je dodatno nameščena? Če le sumite, da je z bankomatom nekaj narobe, potem ga nikar ne uporabite. FOTO: Policija
Možno je tudi, da nepridipravi na režo bankomata namestijo oviro, ki blokira vračilo kartice, na ali pa ob bankomatu pa prilepijo navodilo, da uporabnik v takšnem primeru mora znova vtipkati svojo PIN-številko. Tega nikar ne storite. Najbolj pametno je, da takšnega bankomata sploh ne uporabljate in nemudoma pokličete banko ali pa policiste. Tudi če ob bankomatu stoji oseba, ki se predstavlja za predstavnika banke in vam svetuje, da znova vtipkate PIN-kodo, tega nikar ne storite. Bančni delavci ponavadi ne stojijo ob bankomatih in ne svetujejo uporabnikom.
Možno je tudi, da nepridipravi na režo bankomata namestijo oviro, ki blokira vračilo kartice, na ali pa ob bankomatu pa prilepijo navodilo, da uporabnik v takšnem primeru mora znova vtipkati svojo PIN-številko. Tega nikar ne storite. Najbolj pametno je, da takšnega bankomata sploh ne uporabljate in nemudoma pokličete banko ali pa policiste. Tudi če ob bankomatu stoji oseba, ki se predstavlja za predstavnika banke in vam svetuje, da znova vtipkate PIN-kodo, tega nikar ne storite. Bančni delavci ponavadi ne stojijo ob bankomatih in ne svetujejo uporabnikom. FOTO: PU Ljubljana

Bodite pozorni na to, da nihče ne vidi vaše PIN-številke. Ko jo tipkate, z drugo roko prekrijte tipkovnico. Če kdo stoji tik za vašim hrbtom, ga opozorite, naj se umakne. Pri tem seveda ocenite situacijo in osebo, ki stoji za vami: v nekaterih primerih je morda bolje, da bankomata sploh ne uporabite in se umaknete na varno.

Številke ne zaupajte drugim, če pa bankomata ne znate uporabljati, nikakor za pomoč ne prosite mimoidočih. Če ne veste, kako ga uporabljati, bi bilo morda pametno, da za nasvet prosite na banki. Če ste starejši, potem lahko za pomoč prosite otroke ali vnuke, ki jim zaupate – naj do bankomata stopijo z vami in vam pojasnijo, kako deluje.

Uporabljajte bankomate, ki so dobro osvetljeni in so na obljudenem kraju. Če uporabljate bančne avtomate, ki so nameščeni v prostorih, v katere lahko uporabnik vstopi le tako, da vrata odpre s kartico, potem najbrž že veste, da tak sistem vstopa nikoli ne zahteva še vnosa vaše osebne številke. Če to od vas zahteva, potem to pomeni, da gre za zlorabo.

Bodite pozorni na obvestila, ki se prikazujejo na zaslonu bankomata, prav tako zahtevajte potrdilo o opravljeni transakciji na bankomatu.

Morda bi lahko razmislili tudi o opciji prijave na storitev obveščanja s SMS-sporočili. Tako lahko bančni komitent spremlja vse transakcije, ki so opravljene z njegovo kartico. Če komitent prejme sporočilo o dvigu, za katerega ve, da ga ni opravil, se lahko torej nemudoma odzove in še pravočasno blokira kartico ter se tako zavaruje pred nadaljnjimi zlorabami.

Ko sumite, da je na bankomatu nameščena skimming naprava ali pa če deluje nenavadno, pokličite policijo ali pa banko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
02. 10. 2012 10.33
+5
pa še zmeraj manj ukradejo kot naši politiki in direktorji , ki kradejo že javno.
proofreader
02. 10. 2012 04.35
+14
Če so takoj opazili, zakaj potem blokirajo kartice? Pomagalo bi tudi, da bi bili bankomati enaki, ne pa da je vsak drugačen.
blabla33
02. 10. 2012 01.04
+1
kam tista zgornja puščica zmer kaže, nej bi na kamero k snema tipkanje sam kje točno se ta kamera vid.
frfl3
01. 10. 2012 22.58
+7
Zavaruješ pa se tak, da denarja sploh ne naložiš na banko :)
BrainDance
02. 10. 2012 05.22
+2
Ja, če delaš na črno, to res ni problem ;-)
ChickenLittle
01. 10. 2012 22.49
+5
Nevem zakaj te napravice postavljajo na slovenske bankomate. Pri nas itak noben nima dnarja, tisti ki ga pa imajo, so ga pa itak že 100x oprali. Tepci.
lepota in zdravje
02. 10. 2012 07.33
+2
Mali medo
01. 10. 2012 22.35
+21
bom preveril jutri če mi je kdo minus pokril
baby-bear
01. 10. 2012 21.15
-16
res ne vem a folk res ne vid da neki droti ven visijo če pa maš problem da ti kir zamori pa kontra napišeš svojo pin kodo npr ce imaš 1234 napišeš 4321 pa ti jo bo bankomat avtomatsko požru ker je tako sprogramiran
frfl3
01. 10. 2012 22.59
+30
kaj pa če imaš npr kodo 2112 .. kak jo češ kontra napisat ??
Googlebot
01. 10. 2012 21.02
+5
Hmm to je dobra poslovna ideja prodaja skimming naprav! Če kupiš 2 dobiš zraven še 3 zastonj
ToTo25
01. 10. 2012 20.35
+0
vedno bojo težave stem atm-i .. tako kot so se z računalniki pojavli virusi tak se z bankomati pojavljajo vsiljivci. Tak je to
Ideo
01. 10. 2012 20.27
+16
Ni mi jasno kako jim uspe vse to nastaviti in uporabiti? Varnostne kamere in vse tudi ne pomagajo?
lakomlacen
01. 10. 2012 22.25
+4
očitno so kamere samo zaradi lepšega nameščene zraven
jez_jezen
01. 10. 2012 19.23
+14
Ah, vidim, da sedaj komentarji delajo... Pa ponovimo, kje so varnostne kamere? Zanimivo, kaj ne!
jez_jezen
01. 10. 2012 19.20
+2
Kaj sedaj se že da to komentirat? Tekom dneva nisem mogeli ni resnega napisat...
Q Linda
01. 10. 2012 18.32
+12
vse dvignt pa u štunf doma
Kukulkan
01. 10. 2012 17.56
+15
Mogoce mi bodo minus zmanjšali
mamica55***
01. 10. 2012 17.32
+11
admin števec komentarjev ima verjetno skiming napravo !
matevz_grahou
01. 10. 2012 17.01
-16
banke same monterajo ta gouna gor...kradejo običn folk ker se le da...js ne uporablam kartice ze 1 let samo pasoš in banka.
Hellraiser
01. 10. 2012 17.22
+16
maliButalec.
01. 10. 2012 16.10
+46
Zanimivo je predvsem to. Ko je pred tedni Romun oškodoval bankomat, brez da bi pri tem oškodoval kakršnega koli državljana (bankomat mu je izplačal denar in ni beležil transakcije) - so te tri Romune dobili v roku parih ur. Sedaj, pa ko je ponovno škoda na strani državljanov, pa enostavno policija ne gre v akcijo. Ta sistem je totalno pokvarjen. Sodstvo, policija, politiki, bančniki - vsi so isti in delajo v navezi. Dokler ni oškodovana banka, ne lovijo nikogar.
strupar
01. 10. 2012 16.43
-15
aja, v roku parih ur so jih dobili? kolikor jaz vem je ta akcija trajala več mesecev. Očitno ti dobivaš informacije pri samem vrhu, ali pa imaš samo zelo bujno domišljijo...
maliButalec.
01. 10. 2012 17.39
+10
Vpiši v iskalnik od 24ur: Nova oblika napada na bankomate in si poglej video. BOm pa skopiral tekst: Celje, 01.09.2012, 20:05 | 24UR Pred preiskovalnim sodnikom so se znašli trije Romuni, ki so poškodovali kar 19 bankomatov in iz njih ukradli najmanj 10.000 evrov. Podrobnosti preiskave še niso znane, kot kaže, pa so Romuni iznašli novo obliko napada na bankomate. Zaključek: Še niti enega Romuna niso dobili, ki bi nameščal skiming napravo in oškodoval državljane. Ko pa so ropali Bankomate, da so oškodovali Banko, pa so jih takoj polovili. Kaj tebi ni jasno? Potrebuješ podnapise.
lakomlacen
01. 10. 2012 22.28
+0
tantadruj1
01. 10. 2012 15.55
+21
a večje slike nimate?
retropil
01. 10. 2012 16.44
+22
kako naj vemo kaj je skimming naprava, če nam pa nihče točno ne pokaže?
wsharky
01. 10. 2012 14.10
-11
.. da se to lahko zgodi v najlepsem mestu na svetu .. ne morem verjet ...
CyberWorm77
01. 10. 2012 15.44
+39
romuni so specializirani za bankomate : )) nasi politiki so bolj za banke : ))
CyberWorm77
01. 10. 2012 16.01
-2
CyberWorm77
01. 10. 2012 16.16
-2
w red hatu linuxu lohka normalno komentiram pod winsi pa ne morem : ))
fukec porivalškov
01. 10. 2012 13.47
+20
Na ljubljanskem bankomatu znova 'skimming' naprava,...pa kaj mate v Ljubljani samo en Bankomat?