Črna kronika

Na Krvavcu našli mrtvega smučarja

Ljubljana, 31. 01. 2010 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.S./M.R./B.K.
Komentarji
59

Smučarja, ki je na območju Krvavca zapustil označene proge in se ponesrečil, so našli tristo metrov pod vrhom. Pod seboj ga je pokopal plaz. Reševalci so ga našli prepozno.

Malo po 15. uri so na območju Krvavca zunaj označenih prog našli smučarja, ki ga je zasul plaz, je potrdil Andrej Zakrajšek s PU Kranj. Smučar je bil na kraju nesreče mrtev, njegovo truplo so s helikopterjem odpeljali v dolino. Zakrajšek je še dodal, da je bil moški pogrešan od 13. ure.

Že pred tem nam je Luka Vrančič s smučišča Krvavec povedal, da je omenjeni smučar sicer imel veljavno karto, vendar pa je nato odšel celo za ograjo, ki označuje rob smučišča. Po njegovih besedah naj bi bil umrli moški srednjih let.

Za dodatne informacije smo povprašali tudi direktorja smučišča Srečka Retuznika, ki pa nam ni mogel potrditi nič drugega kot to, da se je akcija zaključila. Pojasnil je, da njihovi delavci v reševanje niso bili vključeni.

Pri reševanju sodelovalo tudi sedem psov

Neuradno naj bi šlo za 52-letnega moškega iz okolice Radovljice, ki je na Krvavcu smučal s skupino prijateljev. Prav ti naj bi pristojne obvestili o njegovem izginotju, saj se dolgo ni vrnil na parkirišče. Dva sta ga iskala celo sama, vendar pa sta našla zgolj eno smučko.

Pri reševanju je sodelovalo 30 ljudi in sedem psov. 300 metrov od vrha na vzhodnem pobočju je njegovo truplo našel prav eden od psov.

Po sneženju večja nevarnost plazov

Dežurni meteorolog Brane Velkavrh je ob tem povedal, da se je po zadnjem sneženju nevarnost snežnih plazov povečala iz druge na tretjo stopnjo. Nevarnost meteorologi ocenjujejo po petstopenjski lestvici, tretja stopnja pa pomeni, da kakšnega velikega spontanega plazenja ni, je pa sneg bolj potencialno nestabilen. To pomeni, da ko obremenimo snežno odejo, lahko sami sprožimo snežni plaz. To lahko stori bodisi smučar bodisi pohodnik, lahko tudi žival.

"Problem je v tem, da je ta sneg padel na staro podlago, ki je bila marsikje že kar precej preobražena in je bila trša, sneg pa je bil v višinah suh, ker je bilo v gorah ves čas hladno in zato je ta vez med starim in novim snegom slabša. Predvsem je pa to nevarno za območja, kjer je sneg napihan, torej kjer je veter sneg nanesel v zamete, predvsem na bolj strmih pobočjih," je pojasnil.

Na vprašanje, ali je to botrovalo tudi plazu na Krvavcu, pa je odgovoril, da je to zelo verjetno. "Včeraj in še celo danes zjutraj je namreč snežilo in ta sneg je še zelo svež in se še ni sesedel. Vez med starim in novim snegom se lahko okrepi šele po nekaj dnevih. Dogodek na Krvavcu pa se je praktično zgodil takoj po sneženju," je še povedal dežurni meteorolog.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bostjan004
04. 02. 2010 15.43
Ja ta ni bil ekstremisti če bi bil ekstremist nebi šel smučat če je en da nazaj še zmiraj padal sneg....in če 10 dni zajan in padalo nič......valda da te bo plaz in tako da ta model ni bil ekstremist....take pilote imamo na Kaninu Čeki, Ljubljančani ker so najbolj pametni ali padejo v luknjo alpa jih plaz..
Cicek005
01. 02. 2010 23.53
Vsi velecenjeni komentatorji dogodka na Krvavcu, tudi jaz se strinjam, da ti smučanje po celcu močno dvigne adrealin in kdor tega nikoli v življenju ni probal ne ve kaj je dobro. Navkljub vsemu pa bi vse skupaj opozoril, da je bila reševalna akcija s strani prisotne policijske in reševalne službe zelo slabo organizirana. Bila je več kot nevarna saj je ogrožala varnost smučarjev na smučišču. Če si dobro ogledate pristajanje vojaškega helikopterja in po zraku leteče smučke in prestrašene smučarje vam bo to potrdilo mojo trditev. Pred pristajanjem helikopterja je namreč predpogoj zavarovanje pristajalne piste, predvsem pa je na prvem mestu varnost smučarjev. Glede na videno je bila velika sreča, da helikopter ni pahnil za zaščitno ograjo še kakšnega smučarja. V tujini se pristanek helikopterj na smučišču za potrebe reševanja predhodno zavaruje, šele nato pa se le temu dovoli pristanek, ki pa običajno ne traja več kot dve minuti. V izogib podobnim neposrečenim reševalnim akcijam, prosim, da apelirate na ekipe, ki ta reševanja izvajajo, da helikopter ne more pristajati sredi smučišča, če le to ni predhodno zaščiteno. Škoda bi namreč bilo, da sicer z dobrim in humanim namenom reševanja povzročiš še večjo targedijo, kot se je zgodila. Hvala lepa za razumevanje, moj namen ni grajati, ampak predvsem opozoriti, da brezglavo posredovanje lahko povzroči več gorja kakor pa koristi. Lep pozdrav, Rajko Sedej!
mtsk
01. 02. 2010 10.58
Smučanje s Krvavca izven urejenih prog je prepovedano samo v primeru, če smučaš na Krvavcu z vozovnico, torej si gost smučišča. Če greš na Krvavec kot turni smučar, torej peš oz. na smučeh, lahko smučaš kjerkoli, enako kot kjerkoli drugje v gorah, seveda v skladu s sposobnostmi in razmerami. Je pa taka prepoved vprašljiva, ker efektivno ni velike razlike (razen pogostosti smuke). Številni turni in alpinistični smučarji izkoristijo smučišča (oz. strma področja izven njih) za trening strmih zavojev, ker lahko opravijo precej več vadbe.
Mr.Dee
01. 02. 2010 10.33
52-letnik extremist, ki smuča izven označene proge? :)
Mrki1
01. 02. 2010 10.22
Katarinca vsem smuče pobrat.
public
01. 02. 2010 10.12
Pa še tole: statistično so poškodbe na progah pogostejše in hujše kot izven prog. Razlogi za to so različni: umeten sneg (trda ledena podlaga je ob udarcu z glavo, ki ni zaščitena s čelado (neobvezno), lahko in je že bila večkrat usodna; trki zaradi velikih hitrosti, ki jih omogoča carving oprema... Neodgovorni so tisti, ki vozijo s 60 in več km na uro po progi, po kateri smučajo otroci, ne pa tisti, ki reskirajo (samo) svoje življenje izven prog!
public
01. 02. 2010 10.05
slovenija je ena redkih držav na svetu, vsekakor pa edina alpska država, kjer smučišča ter helikopterske enote reševalcev niso opremljeni s sistemom RECCO (čip je danes že v vsakem povprečnem kosu smučarskih oblačil oz. pancerjev). Izrednega pomena pri reševanju je primerna lavinska oprema: žolna sonda iin lopata (v zadnjem času tudi ABS), ki pa brez znanja in odgovornega obnašanja ne pomenijo nič. Izrednega pomena je vidno spremljanje smučarja na tveganem terenu iz strani kolegov. Plazovi predstavljajo izredno veliko nevarnost, česar se je potrebno zavedati, ne more pa biti to razlog za prepoved. V sloveniji je smučanje izven urejenih prog prepovedano, ker je večina smučišč pod gozdno mejo in tako smučanje povzroča veliko škodo na mladih drevesih, medtem ko je v večini alpskih in severnoameriških držav ob upoštevanju določenih navedenih varnostnih pogojev dovoljeno in predstavlja pomembem del turistične ponudbe. Konec koncev smo vsi ponosni na Dava Karničarja, ki je smučal iz Everesta: tudi tao je smučanje izven urejenih prog!!!
Tonček Balonček
01. 02. 2010 10.04
Ne razumem, da je smučanje z Everesta dovoljeno, s Krvavca na Kriško planino naj bi bilo pa prepovedano! A z Grintavca in Kanjavca je še dovoljeno?
pikapolonca11
01. 02. 2010 09.54
ŽAL MI JE ZANJ.A NE RAZUMEM,ZKAJ SE SMUČARJI NE DRŽIJO PRAVIL IN LEZEJO V NEVARNOST IN SMRT.
sandi101
01. 02. 2010 02.06
Očitno bo potrebno več policije na smučiščih kot na cestah! Sigurno je spet vzrok alkohol ...
mukl
01. 02. 2010 00.21
..pa še to, zaradi neupoštevanja opozoril in prepovedi, morajo potem tvegati svoja življenja reševalci, sorry, še 1x, kdor išče, ta najde...
mukl
01. 02. 2010 00.12
kdor iše, ta najde..., žal...
Jože Jeršin
31. 01. 2010 23.00
da, da , zelo pomembno je da je imel veljavno karto. fuuuuuj
mtsk
31. 01. 2010 22.19
Po videu sodeč je šel s smučišča na vrhu Krvavca (med novo sedežnico na vrh in staro) naravnost na vzhodno stran ( ne proti Kriški, tja se zavije šele spodaj). Plaz se je v spodnjem delu pobočja že ustavil. Pobočje tam ima okrog 32 stopinj in ga običajno vozijo; bolj levo, pod parom sedežnic iz Tihe je bistveno bolj strmo. Sneg je bil res plazljiv, da se je sprožil pri tej naklonini (za suh napihan sneg so sicer značilne nekoliko večje naklonine kot območje največje nevarnosti), zato so najbrž računali, da bo OK, a je treba računati tudi na tako možnost, zlasti takoj po sneženju. Poleg tega Z veter napiha sneg takoj za rob in tam ga je največ, efektivni naklon je večji, ta začetni del je tudi najbolj nevaren in se lahko spelje takoj.
okta
31. 01. 2010 22.04
kva pa rine ke k ni treba
zigoollo
31. 01. 2010 21.50
po takih klancih pa ne moreš it z bordom veš
Andraz85
31. 01. 2010 21.42
pop0973- pa si res bil gor? se je ja vrhnja plast skoz lomla. od stolpa dol na eni jasi se je men tud sprožo plaz, ampak sem mel srečo da so mi noge zunaj ostale in sem s pomočjo nekoga (hvala mu) najdo vn... mislim da so danes vsi freeriderji vedl da razmere na strmih pobočjih niso varne, ne rečem pa recimo za zvoh, kjer je blo sanjsko ko je mal sonček posijal... mi je pa zelo žal sosmučarja. ni imel sreče... žal... sožalje svojcem!
night_rider
31. 01. 2010 21.03
men neb blo žal umret sred največga užitka...sam nekateri tega ne razumejo...
Kolach
31. 01. 2010 20.57
A kdo ve kje točno ga je zasul? Js sm tm dost izven bordu pa se mi ni zdel nikjer teren za tako mocno plazenje..
ietsspesiaals
31. 01. 2010 20.53
denis25 31.01.2010, 18:17 ce si biu ceu dan gor bi lohko viu helikoptr nekaj casa sta bila celo 2 pa tm gor k se s 6 sedo na vrh prpeles je blo okol 10 redardjov pa resevalcov pa se najvec folka je dol gledl