Črna kronika

Na Krku s kijem nad Novomeščane

Krk, 03. 09. 2009 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
412

Štiri mlade Dolenjce sta med vožnjo začela zasledovati avtomobil in moped z reškimi tablicami. Voznik in sopotniki naj bi za njimi kričali: "J*** vas Slovenci! Janezi!", ko so ustavili, pa so jih obkolili in z bejzbolskim kijem začeli razbijati po njihovem avtu ...

''V nedeljo, 30. avgusta, med 5. in 5.30 smo se štirje prijatelji vračali iz diskoteke na Malinski. Ko smo pripeljali na glavno cesto za mesto Krk, sta se za nami pripeljala motorist in avtomobil znamke peugeot, srebrno-modre barve, reških registracij. Motorist je vpil: 'Jebo vas Slovenci! Janezi ...' Vozili so za nami, dajali dolge in kratke luči in z vožnjo ogrožali nas in ostale udeležence v prometu," je opozorila bralka.

Na Krku napadli Novomeščane-4
Na Krku napadli Novomeščane-4 FOTO: Radio Krka
Vsekakor bi jo lahko odnesli dosti slabše kot le s škodo na avtomobilu. Bralka

"Ko smo potniki v avtomobilu ugotovili, da nas zasledujejo in nas s svojo vožnjo ogrožajo, smo prestrašeni poklicali policijo. Med pogovorom pa se nam je spraznila baterija na mobilnem telefonu, zato smo se v strahu odločili, da zapeljemo na Policijsko postajo Krk. Žal ni nihče izmed nas natančno vedel, kje ima sedež, zato smo po pomoti zapeljali v enosmerno ulico. Tam je pred nami stal kombi raznašalca časopisov."

"V trenutku, ko smo se ustavili, so iz peugeota stopili štirje, morda pet napadalcev, ki so od nas zahtevali, da odpremo stekla in vrata avtomobila. Ker tega nismo storili, so pričeli brcati in udarjati po avtomobilu. Eden izmed napadalcev se je vrnil v avtomobil in vzel bejzbolsko palico, s katero je pričel udarjati po našem avtomobilu. Ker nas je bilo strah, smo pričeli hupati, kar je pritegnilo pozornost voznika kombija (raznašalca časopisov), ki je zapeljal vzvratno in nas rešil. Napadalci so se odpeljali, mi pa smo odšli na recepcijo avtokampa Ježevac, od koder smo poklicali policijo,'' je pojasnila bralka.

Obvestili tudi veleposlaništvo

''Po prihodu dveh policistov smo jima povedali, kaj se nam je zgodilo. Nato sta od nas zahtevala, da opravimo test alkoholiziranosti. Vprašali smo ju, zakaj vsi, ne le voznik. Odgovorila sta, da gre za kaznivo dejanje in ne za prekršek. Poudarila sta, da če ne bomo opravili alkotesta, dogodka ne bodo obravnavali oziroma ne bosta sprejela prijave kaznivega dejanja. Vsi prizadeti smo se odločili, da upoštevamo njuna navodila.''

Dobili so zapisnike o alkotestih. "Voznik je bil trezen, ker je vozil, mi pa smo nekaj napihali. Dobili smo tudi potrdilo o škodi na avtomobilu. Zapisnika o prijavi pa nismo dobili, o čemer smo obvestili tudi slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem." Odgovor naj bi bil: "Veleposlaništvo bo na podlagi vašega sporočila od pristojnih organov v Republiki Hrvaški zahtevalo pojasnila."

Od policije nas ni še nihče kontaktiral. Bralka

Policista naj bi jima zagotovila, da sta sprejela prijavo in da bosta skušala storiti vse za odkritje storilcev. Registrskih tablic si napadeni niso zapomnili, "ker se je vse dogajalo zelo hitro". Upa, da so dogodke posnele nadzorne kamere na bencinski postaji med Malensko in Krkom, na kar so tudi opozorili policiste. "Morda si jih je zapomnil gospod, ki je zjutraj raznašal časopis."

Ocenjuje, da je bil motiv za napad nestrpnost do Slovencev. Po njenih trditvah v diskoteki niso imeli nobenih težav, "imeli smo se lepo, ni bilo nobenih sporov". "Vse se je zgodilo na cesti. Ne vem, ali so načrtno čakali, ker smo pač Slovenci, ali pa smo na njih naleteli slučajno."

Na Krku napadli Novomeščane-6
Na Krku napadli Novomeščane-6 FOTO: Radio Krka

Policija išče storilce

Mirjana Kulaš s Policijske uprave Primorsko-goranska je potrdila, da so krški policisti 30. avgusta obravnavali prijavo 21-letnega slovenskega državljana, ki so mu poškodovali avtomobil renault clio. Zagotovila je, da policisti intenzivno iščejo napadalce, ki so storili kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. ''Na srečo ni bil nihče ranjen,'' je dejala. Pojasnila je, da so alkotesti del ustaljenega postopka pri prijavah kaznivih dejanj, da bi izključili možnost lažne prijave. Dejala je še, da pred odkritjem storilcev ne more ugibati, ali so bili oškodovanci napadeni, ker so Slovenci. ''Ne želim špekulirati.'' Poudarila je še, da so tovrstni napadi na Krku prej redkost kot pravilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
16. 07. 2011 11.03
Hrvatom niti €. Nikoli me ne bodo videli v lepi njihovi. Privoščim pa Slovencem, naj jih tepejo, naj jim razbijajo avte, naj jih kradejo, naj jih sramotijo, naj jih podcenjujejo, saj Slovenci so mazohisti.
njanez43
15. 07. 2011 11.27
Kar naj tolčejo klečeplazne dunajske kočijaže, kar naj jih. Bolj jih bodo tolkli, bolj bodo prihajali, saj je to v naravi Slovencev, hlapčevstvo in ponižnost!
Kattica
15. 07. 2011 10.47
Jaz sem že 20 let na Krku, pa niti ene slabe stvari še ni bilo. je pa res da se najdejo taki *. ni kaj, hvala bogu smo pri nas bolj tolerantni.
busta-rusta
15. 07. 2011 09.15
Ponovno osamljen incident!
hotchilipoper
15. 07. 2011 08.45
ČE SE NORMALNO OBNAŠAŠ,TI NOBEN NIČ NOČE JE PA RES DA NAS HRVATARJI NE PRENAŠAJO
Snip84
14. 07. 2011 22.44
bi šau pa kam drugam ne na to smrdlivo ukradeno razprodano šahovnico.
luigi2
05. 10. 2009 12.25
Gdor iše ta najde.
justime
06. 09. 2009 12.21
in iz čistega mira je izbil pretep. dej ne nakladajte no. poln avto mladeničev pa še pod gasom verjetno.
Milivoj Filipovi?
05. 09. 2009 22.37
janez.jalen Imaš pravo.Parkirao sam na pašnjaku.Parking je bio pun,pa sam pitao slovenske planinare,koji su isto parkirali na pašnjaku,da li mogu i ja.Naravno,rekli su.Samo,što su se oni to veče vratili kući,a moj je auto ostao preko noći.Tko je kriv? Ja! Tako je možda bilo i s tim mladim Slovencima na Krku.RI registraciju ima cijela Primorsko-goranska županija.Mogao je biti bilo tko.Ćak i Slovenci u ren-a-car vozilu! Na Krku ljeti bude i 6.000 Slovenaca!!!
d.j.
05. 09. 2009 15.01
dalmacija je zakon,nihče se ne obremenjuje s tem kdo in od kot si,važno da imajo goste in tako je prav.zame istra in kvarner ne obstajata,kar se tiče dopusta,s tem sem zaključil pred osmimi leti.pač 2 urci več vožnje in se imaš lepo na dopustu.
simonax
05. 09. 2009 14.25
ma, zakaj pa rinete dol, če vidite, da ne marajo Slovencev
Ca6e
05. 09. 2009 10.18
+1
Kakšna redkost mene in prijatelja je pred 5 leti, ko sva hodila iz centra mesta krk proti obali zvečer napadel beri kakor piše KRŠKI POLICIST ki ni bil na dolžnosti, prvo je vpil za nami nekaj o slovencih pa da nam j**** mater, pa take reči, ko se nisva zmenila zanj in sva mašerala proti gostilni in hladnim pivom, je id!ot se pripeljal za nami z skuterjem stopil dol in udaril mojega kolega brez razloga, takrat sm jst skočil na njega in mu z njegovo čelado razbu betico in motor, pol je še nekaj ugovarjal da je policist, kar mu seveda na začetku nisva verjela je dubu še brco u rit in sva odšla proti hladnemu pivu.. Drugi dan sva ugotovila da je skoraj sosed par ulic stran pa še v policijski uniformi sva ga vidla, začel se je nekaj pizdit, da nas je prjavu policiji, takrat sm pa ga jst vprašal kaj jim je povedal kdo je prvi udaril, začel se je zgovarjati da mi, pa sm mu jst povedal da so kamere kjer se bo lepo vidlo kdo je začel, ker se je vse to dogajalo pred občino in opolicijo hehe. Nikjer nobenega policaja da bi mu pomagal, id!ot se zgleda zamislu od takrat dalje je dopust minil mirno. Tako da zdaj naj Hrčki ne govorijo da je to prej redkost kot pravilo, zame je to prej pravilo če to počnejo uradne osebe, ki bi mogla taka dejanja preprečevat. LP
PIPI3456
05. 09. 2009 00.41
IN SLOVENCI ŠE KAR RINETE NA HRVAŠKO,PRAV VAM JE ŠE KAJ DRUGEGA NAJ STOLČEJO...............
Andreas Metelko
04. 09. 2009 22.28
rosso1 se je pa ustrašu ustrašu dolenca
1miljon mam
04. 09. 2009 20.00
JEST SM BIL PA PRIČA NA HRVAŠKEM KO SO SLOVENSKI MLADCI ISKALI KLOFUTE IN NI NIČ ČUDNEGA DA JIH DOBIJO PO ČEBULČKU
zmaja7
04. 09. 2009 19.55
Povsod drugje po svetu , razen na hrvaškem se počutiš dobrodošlega . Že vrsto let hodimo v druge države pa ni bilo še problema . Pa še to : hrvaška ima zelo slabo obalo , pa še drago imajo. Lahko rečem da je tam podn.
1miljon mam
04. 09. 2009 19.52
jest pa pravm čez cviček ga pa naj
vinadap
04. 09. 2009 18.37
toni7 - hahahaha. l.p.
toni7
04. 09. 2009 18.28
vinadap 04.09.2009, 18:05 S teboj se ne mislim ukvarjati nič več. l.p. Ne prosim , ostani še malo, da se še malo nasmejim tvojim bedarijam.
esmi
04. 09. 2009 18.13
Pa ti Slovenci še kar rijejo na Hrvaško se ne bodo nikoli naučili, da dol niso dobrodošli. Naj jim stolčejo cele avtomobile pa bodo še vedno redni gostje teh južnakov.