Črna kronika

VIDEO: Očima jeseniške deklice skrivali pred javnostjo, krivdo na sodišču je zanikal

Kranj, 03. 02. 2017 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kranjskem sodišču je potekal predobravnavni narok za mamo in očima jeseniške deklice. Udeležil se ga je le očim, ki je krivdo zanikal, dekličina mama se je opravičila zaradi slabega zdravstvenega stanja. Narok je potekal pod strogimi varnostnimi ukrepi, obtoženega so na sodišče privedli skozi zadnja vrata sodišča.

Več videovsebin
  • Očim jeseniške deklice odhaja s sodišča
    01:01
    Očim jeseniške deklice odhaja s sodišča
  • Iz SVETA: Očim krivde za smrt jeseniške deklice ne priznava
    02:39
    Iz SVETA: Očim krivde za smrt jeseniške deklice ne priznava
  • Iz 24UR: Mame na sojenje ni bilo
    02:55
    Iz 24UR: Mame na sojenje ni bilo

Očim na predobravnavnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču ni priznal očitanih kaznivih dejanj za nasilje nad dveletno deklico, ki je julija lani zaradi poškodb umrla. Njegove soobtožene, mame pokojne deklice, pa iz zdravstvenih razlogov ni bilo na sodišče.

Za najhujše dejanje je predpisana kazen od treh do 15 let, za drugo od enega do 10 let zapora, za naslednje od pol leta do petih let in za zadnje denarna kazen ali kazen zapora do enega leta.

Očimov zagovornik po uradni dolžnosti Damijan Pavlin je na novinarsko vprašanje, zakaj njegov klient ni priznal krivde, dejal, da je to njegova odločitev, možnost in pravica. Kako se bo branil, pa bo jasno iz zagovora ob začetku glavne obravnave.

33-letnik, ki doslej še ni bil kaznovan in ni v drugem kazenskem postopku, krivde za kazniva dejanja surovega ravnanja in povzročitve lažjih, težjih in tudi posebno hudih poškodb, ki so vodile do smrti žrtve, ni priznal. "Ne vidim, da bi storil karkoli napačnega," je izjavil sodnici Mileni Turuk in prosil sodišče, naj se "v zadevo poglobi in ji pride do dna".

Obtoženec, ki je po narodnostni Albanec, sicer pa državljan Makedonije, je po poklicu avtomehanik. Na sodišču ga je spremljal albanski sodni tolmač, saj naj ne bi razumel slovenskega jezika. Je oče dveh otrok in ločen, nazadnje pa je na Jesenicah živel v izvenzakonski skupnosti s partnerico. Z njima je živela tudi njena dveletna hčerka, ki so jo reševalci hudo poškodovano 2. julija lani prepeljali v jeseniško bolnišnico in nato naprej v ljubljanski klinični center, kjer je 4. julija umrla.

Primer jeseniške deklice je zgrozil slovensko javnost.
Primer jeseniške deklice je zgrozil slovensko javnost. FOTO: POP TV

Dekličine mame na naroku ni bilo zaradi slabega zdravstvenega stanja

Dekličine mame, ki je prav tako kot njen partner od 3. julija v priporu, na sodišče ni bilo. Obramba kot razlog navaja njeno zdravstveno stanje, sodišče se je zato odločilo postaviti izvedenca zdravstvene stroke. Sojenje pa naj bi sicer steklo šele, ko bo opravljen predobravnavni narok tudi za mamo.

Predobravnavni narok je potekal pod strogimi varnostnimi ukrepi, obtoženega pa so pravosodni policisti in varnostniki na sodišče privedli skozi zadnja vrata sodišča. Zaradi narave kaznivega dejanja in zaradi varstva pravice do družinskega življenja, ki se nanaša na ostale otroke obtoženih, je vrhovno sodišče prepovedalo tudi slikanje ali fotografiranje obravnave. Policija je poskušala novinarje preslepiti tako, da je s kombijem čakala pred glavnim vhodom, osumljenca pa so nato odpeljali s sodišča skozi stranski vhod. 

Na kranjskem sodišču čakajo na obtoženca.
Na kranjskem sodišču čakajo na obtoženca. FOTO: POP TV

Tožilstvo obtoženima očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovega ravnanja, šest kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in kazniva dejanja povzročitve hude ter posebno hude telesne poškodbe, ki so vodile v smrt žrtve.

Tožilka Tina Lesar kaznovalnega predloga v primeru priznanja krivde ni podala, saj ni bilo nobenih indicev, da bi bil obtoženi pripravljen krivdo priznati. Kot je pojasnila, so pogajanja odvisna od interesa obtoženih. "S strani zagovornikov nisem dobila nobenega predloga, sama pa tudi nisem smatrala, da je to nujno potrebno v zadevi," je dejala in dodala, da to velja tako za očima kot mamo jeseniške deklice.

Kolikšne kazni bo na koncu sojenja predlagala, še ne ve, saj se dokazi še niso izvedli in ni jasno, kakšen bo izid postopka. Glede na zagrožene kazni pa je ta lahko precej visoka. Za najhujše dejanje je predpisana kazen od treh do 15 let, za drugo od enega do 10 let zapora, za naslednje od pol leta do petih let in za zadnje denarna kazen ali kazen zapora do enega leta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1