Črna kronika

VIDEO: Hud požar opustošil letališče v Keniji

Nairobi, 07. 08. 2013 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ogenj je zajel glavno stavbo mednarodnega letališča v Nairobiju. Gasilci so z veliko težavo požar pogasili. Žrtev požar ni terjal, dva delavca pa sta morala v bolnišnico, je pa prizadetih več deset tisoč potnikov.

Požar na kenijskem letališču - 5
Požar na kenijskem letališču - 5 FOTO: Reuters

Zaradi ogromnega požara so danes zaprli mednarodno letališče v kenijski prestolnici Nairobi. Plameni, s katerimi so se gasilci borili dobre štiri ure, so zajeli celotno stavbo terminala za mednarodne prihode in odhode. Vzrok požara na najpomembnejšem letališče vzhodne Afrike še ni znan, preiskava pa poteka. 

"Požar je ogromen," je kmalu po izbruhu v sporočilu na Twitterju zapisalo notranje ministrstvo. Fotografije na družbenem omrežju so prikazovale ogromne plamene in veliko gostega črnega dima, ki se dviga nad terminalom letališča Jomo Kenyatta.

Požar po doslej dostopnih informacijah ni terjal žrtev, dve osebi – delavca na letališču in potnika – pa so prepeljali v bolnišnico zaradi vdihanega dima.

Plameni so po prvih podatkih izbruhnili v delu za prihode, a vzrok še ni znan. Vodja policije David Kimaiyo je sporočil, da preiskava že teče, javnost pa je pozval k mirnosti.

Prizorišče požara si je ogledal predsednik Uhuru Kenyatta, sin prvega predsednika Nairobija, po katerem je letališče poimenovano. "Vse delamo z namenom, da bi čim prej znova steklo normalno delovanje," je pred letališčem novinarjem dejal tiskovni predstavnik predsednika Manoah Esipisu.

Tovorni in notranji potniški promet naj bi sicer predvidoma znova stekla še danes, saj vzletno-pristajalna steza ni bila poškodovana. Kdaj bi lahko znova stekel mednarodni promet, pa ni jasno. Na terminalu se je namreč vdrla streha, poslopje pa je popolnoma uničeno.

Prek mednarodnega letališča v Nairobiju vsak dan potuje približno 16.000 ljudi, lani pa je gostil kakih šest milijonov potnikov. Letališče služi kot regionalno vozlišče vzhodne Afrike, z njega pa vzleti oziroma na njem pristane okoli 250 letal dnevno.

Zaradi zaprtja letališča bo prizadetih več deset tisoč potnikov, saj bodo imela druga regionalna letališča najverjetneje velike težave s povečanim prometom, ki bo preusmerjen k njim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spehar
07. 08. 2013 09.42
-2
kok je une k gledajo opekl haha
JApajaDAja
07. 08. 2013 08.43
+3
groza! ? je temperatura v keniji, ker so vsi "gledalci" v jaknah?
rajc 567
07. 08. 2013 09.32
+9
zjutraj in zvečer okoli 12, čez dan pa tam do 20 stopinj. Pravi raj proti naši vročini.